Wereldreizigers.nl
alle-landen-in-afrika
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Hoeveel landen telt Afrika? Lijst met landen + aantal inwoners

Wereldwijs | Hoeveel landen telt Afrika? Lijst met landen + aantal inwoners

Hoeveel landen telt Afrika? Wat is het aantal inwoners per land? Wat is het grootste land in Afrika? Allemaal leuke vragen waar wij een antwoord op hebben! Op deze pagina vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over Afrika maar ook een overzichtelijke tabel met alle landen in Afrika + het aantal inwoners per land. Ben je klaar om wereldwijs te worden?

Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist

Afrika heeft duidelijke grenzen

Omgeven door water van alle kanten is Afrika een continent met duidelijke grenzen. In het noorden wordt het gescheiden van Europa door de Middellandse Zee. In het noordoosten wordt het gescheiden van Azië door het Suezkanaal en de Rode Zee. Vanuit het oosten en zuidoosten wordt het omgeven door de Indische Oceaan en vanuit het westen door de Atlantische Oceaan.

Een luipaard in Botswana, Afrika
Een luipaard in Botswana, Afrika

Het trans-continentale land in Afrika

Het transcontinentale land (wat in feite betekend dat het land op niet één maar twee continenten ligt) in deze regio is Egypte. Egypte heeft namelijk ook een klein deel van zijn grondgebied in Azië. In onderstaande afbeelding is dat goed te zien. Politiek gezien is Egypte een lid van de Afrikaanse Unie.

Kaart van Afrika met landen

Kaart van Afrika met alle landen
Kaart van Afrika met alle landen

Het grootste land in Afrika

Van de Afrikaanse landen is Algerije het grootst. Met 2.381.741 km² beslaat het 7% van het grondgebied van het continent. Op de 2e plaats volgt de Democratische Republiek Congo op de voet met 2.344.858 km².

Het kleinste land in Afrika

Het kleinste land in Afrika is de Seychellen. Een wereldberoemde luxe strandvakantiebestemming met 115 eilanden die zich uitstrekken langs de oostkust van het vasteland. Het land beslaat in zijn geheel slechts 455 km².

Seychellen, Afrika
Seychellen, Afrika

De dichtst bevolkte landen in Afrika

Met maar liefst 206 miljoen inwoners is Nigeria het land met de meeste inwoners. Omdat Nigeria een grote oppervlakte beslaat komt het land niet voor in de top 3 van meest dichtbevolkte landen in Afrika. Welke landen dat wel zijn zie je hieronder:

1. Mauritius

Mauritius is een eilandland dat 1200 kilometer van het Afrikaanse vasteland ligt. Het land bestaat uit vier eilanden: Mauritius, Rodrigues, Saint Brandon en Agalega. Mauritius heeft 1.264.000 inwoners, waarvan 1.219.265 op het hoofdeiland Mauritius. Omdat het land slechts een oppervlakte van 1.260 km² beslaat, vertaalt dit zich naar een bevolkingsdichtheid van ongeveer 1.000 personen per km², de hoogste in Afrika. De bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan het kleine gebied van het eiland.

Mauritius, Afrika
Mauritius, Afrika

2. Rwanda

Rwanda is een klein land in het centrale deel van Afrika. Het land grenst aan de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Burundi en Tanzania. Rwanda is een van de kleinste landen ter wereld met een oppervlakte van 1.669 km². Rwanda heeft een bevolking van meer dan 11 miljoen mensen. Dat vertaalt naar een bevolkingsdichtheid van 720 personen per km², de op een na hoogste bevolkingsdichtheid in Afrika. De meerderheid van de bevolking woont in de landelijke regio’s van het land, waarbij Rwanda weinig grote steden heeft. De grootste stad is Kigali met ongeveer 1 miljoen inwoners.

Lees ook: Zanzibar, Tanzania | Schitterende stranden en een bijzondere geschiedenis

Rwanda, een dicht bevolkt land in Afrika
Rwanda, een dicht bevolkt land in Afrika

3. Burundi

Burundi is ook een klein Afrikaans land gelegen in het centrale deel van het continent. Het land grenst aan Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Tanzania. Burundi grenst ook aan het Tanganyika meer in de zuidwestelijke regio. Burundi heeft een totale oppervlakte van 17.200 km² en een bevolking van 11,1 miljoen mensen. Dat vertaalt zich naar de op twee na hoogste bevolkingsdichtheid in Afrika van 702 personen per km². De bevolking is overwegend landelijk en 87% van de bevolking woont op het platteland van het land.

Burundi, een dicht bevolkt land in Afrika
Burundi, een dicht bevolkt land in Afrika

De dunst bevolkte landen in Afrika

1. Botswana

Botswana is een Afrikaans land in het zuidelijke deel van het continent. Het land heeft een oppervlakte van 362,576 km² met meer dan 70% daarvan in de Kalahari-woestijn. Botswana is een van de minst bevolkte landen in Sub-Sahara Afrika met een bevolking van ongeveer 2,1 miljoen mensen. Omdat het grootste deel van het land droog is, is Botswana een van de meest dunbevolkte landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is slechts 15,36 personen per km². De hoofdstad van het land, Gaborone, herbergt 10% van de totale bevolking.

Botswana, het land van de Bosjesmannen
Botswana, het land van de Bosjesmannen

2. Libië

Libië is een Afrikaans land in het noorden van het continent. Het land wordt begrensd door de Middellandse Zee, Algerije, Tunesië, Niger, Egypte, Soedan en Tsjaad. Libië is een van de grootste landen in Afrika met een oppervlakte van 1.086.979 km². Omdat het land 6,4 miljoen mensen telt vertaald dat zich naar een bevolkingsdichtheid van 14,7 personen per km², de op een na laagste in Afrika. De lage bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan de afgelegen ligging van het land, waarbij een groot percentage van het land bedekt is met woestijn.

Een Oase in Libië
Een Oase in Libië

3. Namibië

Namibië is een Afrikaans land gelegen aan de zuidwestelijke rand van het continent. Het land heeft een oppervlakte van 510.035 km² en is daarmee een van de grootste landen in zuidelijk Afrika. Namibië heeft echter een kleine bevolking van ongeveer 2,1 miljoen mensen, wat zich vertaalt naar een bevolkingsdichtheid van 10,5 personen per km², de laagste in Afrika en de tweede laagste ter wereld. De lage bevolkingsdichtheid wordt toegeschreven aan de dorre natuur van het grootste deel van het land.

Zebra's in Namibië
Zebra’s in Namibië

Alle landen in Afrika (lijst)

UPDATE: 20 juli 2021

Hieronder de lijst met alle landen in Afrika, inclusief het aantal inwoners per land volgens de laatste schattingen (juli 2021) van https://www.worldometers.info/.

#LandPopulatieRegio
1Algerije44 miljoenNoord-Afrika
2Angola33 miljoenMidden-Afrika
3Benin12 miljoenWest-Afrika
4Botswana2,5 miljoenZuid-Afrika
5Burkina Faso21 miljoenWest-Afrika
6Burundi12 miljoenOost-Afrika
7C.A. Republiek5 miljoenMidden-Afrika
8Comoren0,9 miljoenOost-Afrika
9Congo5,5 miljoenMidden-Afrika
10Congo-Kinshasa90 miljoenMidden-Afrika
11Djibouti1 miljoenOost-Afrika
12Egypte102 miljoenNoord-Afrika
13Equatoriaal-Guinea1,5 miljoenMidden-Afrika
14Eritrea3,5 miljoenOost-Afrika
15eSwatini (Swaziland)1,2 miljoenZuid-Afrika
16Ethiopië115 miljoenOost-Afrika
17Gabon2,2 miljoenMidden-Afrika
18Gambia2,4 miljoenWest-Afrika
19Ghana31 miljoenWest-Afrika
20Guinee13 miljoenWest-Afrika
21Guinee-Bissau2 miljoenWest-Afrika
22Ivoorkust26,5 miljoenWest-Afrika
23Kaapverdië0,5 miljoenWest-Afrika
24Kameroen26,5 miljoenMidden-Afrika
25Kenia54 miljoenOost-Afrika
26Lesotho2,2 miljoenZuid-Afrika
27Liberië5 miljoenWest-Afrika
28Libië7 miljoenNoord-Afrika
29Madagaskar28 miljoenOost-Afrika
30Malawi19 miljoenOost-Afrika
31Mali20 miljoenWest-Afrika
32Marokko37 miljoenNoord-Afrika
33Mauritanië4,7 miljoenWest-Afrika
34Mauritius1,3 miljoenOost-Afrika
35Mozambique31 miljoenOost-Afrika
36Namibië2,5 miljoenZuid-Afrika
37Niger24 miljoenWest-Afrika
38Nigeria206 miljoenWest-Afrika
39Rwanda13 miljoenOost-Afrika
40Sao Tomé en Principe0,2 miljoenMidden-Afrika
41Senegal17 miljoenWest-Afrika
42Seychellen0,1 miljoenOost-Afrika
43Sierra Leone8 miljoenWest-Afrika
44Soedan44 miljoenNoord-Afrika
45Somalië16 miljoenOost-Afrika
46Tanzania60 miljoenOost-Afrika
47Togo8,2 miljoenWest-Afrika
48Tsjaad16,5 miljoenMidden-Afrika
49Tunesië12 miljoenNoord-Afrika
50Uganda45 miljoenOost-Afrika
51Zambia18,5 miljoenOost-Afrika
52Zimbabwe15 miljoenOost-Afrika
53Zuid-Afrika59 miljoenZuid-Afrika
54Zuid-Soedan12 miljoenOost-Afrika

Meest populaire reisbestemmingen in Afrika

Ondanks het vele negatieve nieuws wat je vaak op de televisie ziet, is de veiligheid in Afrika in de meeste landen goed genoeg om te kunnen reizen. Kleurrijk Marokko is in de eerste plaats een van de meest populaire reisbestemmingen in dit deel van de wereld, de tweede plaats behoort tot Zuid-Afrika, gevolgd door Egypte en Tunesië.

Wil je meer weten over Afrika of de wereld? Lees dan onze pagina met Informatie over de wereld of neem eens een kijkje in onze Wereldwijs categorie. Zie je daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

2 comments

  • Bevolkingsdichtheid is bevolking gedeeld door oppervlakte . Kennelijk is hier een andere berekening gehanteerd want dit sommetje klopt bij geen enkel land.
    Hoe zit dat?

Translate »
Copy link