Wereldreizigers.nl
piramides-gizeh-egypte-must-sees
Home » Afrika » Egypte » Must sees Egypte | 7x schatzoeken in de oudheid van de woestijn

Must sees Egypte | 7x schatzoeken in de oudheid van de woestijn

Als er één land is waar je nog verborgen kunstschatten van onschatbare waarde kan vinden, dan is het Egypte. De geschiedenis van dit land gaat vele duizenden jaren terug. De eerste heerser van het land, koning Menes, heerste hier al rond 3200 v.Chr.! Daarna volgden vele Egyptische dynastieën en een hele rits aan koningen en farao’s. Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Turken, Arabieren, Fatimiden, Mamelukken en Ottomanen, allemaal waren ze eens de onbetwiste heersers van dit grote land. Ontelbare oorlogen en veldslagen werden gevoerd. Koninkrijken werden geplunderd en schatten werden verstopt. Het zou zomaar kunnen dat er nog eentje verstopt ligt in de uitgestrekte Sahara of in de historische omgeving van Luxor en Aswan. Wil je een fabelachtige reis maken die je terugbrengt naar de wereld van mythische farao’s en dreigende sfinxen? Pak dan het vliegtuig en reis binnen vier uur naar hoofdstad Caïro om als een bloedfanatieke Indiana Jones het avontuur van je leven te beginnen! Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we in dit artikel alvast 7 echte must sees van Egypte verzameld.

7x absolute must sees in Egypte

1. Bazaar van Khan El-Khalili

Bazaar van Khan El-Khalili, must sees Egypte
Bazaar van Khan El-Khalili

Aangekomen in Caïro is er geen betere start voor je speurtocht te verzinnen dan een wandeling langs de bazaar van Khan El-Khalili. De kleine straatjes met kleurige tapijten, de kraampjes met servies, borden en pannen, winkeltjes met prachtige lampen en meubels: je voelt dat je in een stad bent waar mensen al duizenden jaren leven van de handel. De prettige chaos en rumoerige drukte doen je direct beseffen dat dit een ander land is dan ons bedaarde Nederland. In Khan El-Khalili laat Egypte gelijk zijn gezicht zien en kan daarom niet wegblijven van de lijst met must sees in Egypte.

2. Egyptische museum in Caïro

Egyptisch Museum
Egyptisch Museum

Nadat je in de bazaar bent opgewarmd voor je speurtocht naar kunstschatten, is de volgende must see bestemming het machtige Egyptische museum in Caïro, misschien wel het mooiste en indrukwekkendste museum ter wereld. Alle Egyptische cultuur, kunst en rijkdom van de afgelopen eeuwen zie je hier terug. Het graf van Toetanchamon, zijn goudkleurige troon en meer dan 100.000 antieke stukken worden hier tentoongesteld. Een rondleiding door dit museum is een bizar kijkje in de wereld van het Oude Egypte. Het zal je duizelen aan onweerstaanbare pronkstukken. Toch denken deskundigen dat driekwart van de Egyptische schatten nog verstopt en onvindbaar is, ergens ondergronds in het bloedhete woestijnzand. Of verscholen in de donkere kamers van de piramides van Gizeh.

3. Piramides van Gizeh

Piramides van Gizeh, must sees egypte
Piramides van Gizeh

Caïro is omgeven door oudheid. Gezegd wordt dat de piramides van Gizeh, die ook in Caïro liggen, al gebouwd werden rond 2500 v.Chr. En nog steeds staan de drie piramides – Cheops, Chefren en Mykerinos – kaarsrecht overeind. Bewaakt door de sfinx van Gizeh, een bezienswaardigheid op zich, houden ze hun geheimen binnenskamers. Natuurlijk moét je ook even de piramides in om als een doorgewinterde Indiana Jones door een doolhof van duistere gangetjes en smalle grachten te lopen. We hoeven niemand uit te leggen dat dit het hoogtepunt en absolute must see van Egypte is. In de piramide van Cheops beland je uiteindelijk in de uitgehakte grafkamer omgeven door graniet. Je hoort jezelf ademen, je hart bonkt in je keel. Dit is het oude Egypte van mummies en zonnegoden. En je vraagt je af, wat is er nog te ontdekken in het stoffige en duistere gangenstelsel van deze piramides?

4. De oude stad Memphis

Memphis, must sees Egypte
Memphis, must sees Egypte

Op 20 kilometer van Caïro ligt de oude stad Memphis, gelegen op de westelijke oever van de Nijl. Ooit was deze stad beroemd en berucht. Nu ligt het dorpje Mit Rahina op de plek waar ooit grote witte muren de stad beschermden. Toch is een tussenstop in Mit Rahina absoluut de moeite waard en verdiend het een plekje op de lijst van must sees in Egypte. Een torenhoge sfinx verwelkomt je al van ver. Op anderhalve kilometer afstand van Memphis ligt Sakkara (ook wel Saqqara), een dodenstad waar talloze grafmonumenten zijn te vinden. Hier loop je 15 piramides tegen het lijf waarvan de bekendste de ‘getrapte’ piramide van Djoser is. Het is bizar om te zien hoeveel aandacht de Egyptenaren schonken aan hun overledenen. Rijkdom werd begraven met de doden. Wat zou er in deze omgeving nog te vinden zijn? Welke geheimen verschuilen zich tussen de ruïnes van deze dodenstad?

5. Dal der Koningen in Luxor

Dal der Koningen in Luxor, Egypte
Dal der Koningen in Luxor, Egypte

Tijd om de bus te pakken en de reis voort te zetten naar Luxor, het heilige middelpunt van Egypte. De must see alhier is de Koningsvallei, ook wel bekend als Dal der Koningen. De tempels, de rotsen, de uitgehouwen beelden en zuilen ontnemen je de adem. Je kan je bijna niet voorstellen dat alle monumenten in deze vallei met blote handen zijn gebouwd. In de vallei daal je af in de graftombes van de farao’s. Je zou bijna vergeten dat je leeft in de 21ste eeuw en niet in een ver verleden omgeven door goden en de mystiek van koningen en religie. Je zal ook meteen begrijpen waarom Luxor en haar vallei zo belangrijk zijn voor het land. Zo’n overweldigend landschap zal je niet snel nog eens tegenkomen.

6. Karnak, de tempel der tempels

Karnak tempel, Egypte

Nadat je je ogen hebt uitgekeken bij de Koningsvallei stap je op een ouderwetse houten boot en vaar je regelrecht de Nijl over naar Karnak, de onbetwiste Tempel der tempels van Egypte en wat ons betreft de heilge graal van het lijstje must sees. Tevens is het de eindbestemming van deze ongelooflijke reis. Je bent nu aangekomen op de oostelijke oever van de Nijl. De zuilenhal van Karnak is met zijn 134 zuilen de grootste ter wereld. Je kan alleen maar dromen over hoe de Egyptenaren deze tempel in vredesnaam hebben gebouwd. De omgeving en de monumenten zijn hier absoluut imposant. Het tempelcomplex is gebouwd ter ere van oergod Amon. Je kan urenlang ronddwalen door de passages en gangen van deze tempel, op zoek naar aanwijzingen over verborgen schatten. Door Karnak zal Egypte moeiteloos je hart veroveren als ultieme reisbestemming.

7. Tempelcomplex Abu Simbel

Ben je nog niet uitgekeken op het historische Egypte en heb je nog tijd over voor en andere must see? Reis dan af naar de tempel van Abu Simbel, 260 km ten zuiden van de stad Aswan. Een reis per vliegtuig of een urenlange rit door de woestijn, aan jou de keus. Eenmaal aangekomen bij de tempel zal je niet worden teleurgesteld. Het is een must see met gigantische beelden, prachtige zuilen en een tempel die compleet uit de rotsen is gehakt.

Abu Simbel, must sees Egypte
Abu Simbel, Egypte
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link