Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Ghana » GHANA | Laura en Stefan bezoeken familie en oude stageplek

GHANA | Laura en Stefan bezoeken familie en oude stageplek

We hebben een uitstapje gemaakt buiten Europa. We zijn naar Afrika gevlogen en hebben Ghana bezocht. Dit keer dus niet met de camper, maar met het vliegtuig. Middels deze blog geven we jullie graag een inkijkje in onze reis. Ben je van plan om ook af te reizen naar Ghana/Tamale? Lees dan sowieso verder, want we delen ook een aantal tips!

Ballonnen uitdelen aan kinderen in Tamale, Ghana.
Ballonnen uitdelen aan kinderen in Tamale, Ghana.

Reizen

Zoals we in de inleiding aan gegeven hebben zijn wij met het vliegtuig naar Ghana gevlogen. We vlogen met KLM vanaf Amsterdam naar Accra in zes uur. Mocht je een vlucht bij KLM willen boeken, onthoud dan dat de KLM (in principe) twee keer per jaar de ‘KLM Werelddeal Weken’ heeft. De vliegtickets kunnen dan (iets) voordeliger zijn. Er vliegen meerdere maatschappijen op Accra, soms met een tussenlanding en/of niet vanaf Schiphol Amsterdam maar bijvoorbeeld ook vanaf Brussel.

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE

In Accra hebben we een binnenlandse vlucht genomen naar Tamale, de plek waar wij verbleven. We vlogen met Africa World Airlines in 50 minuten naar Tamale. Er is ook een busverbinding tussen Accra en Tamale. Deze is iets goedkoper dan vliegen, maar het kost je wel veel meer tijd. Je bent heel wat uren onderweg afhankelijk van de staat van de bus, de weg en dergelijke.

Terug hebben we vanaf Tamale ook een binnenlandse vlucht genomen naar Accra en zijn we vervolgens vanuit Accra weer met KLM terug gevlogen naar Amsterdam, wederom rechtstreeks.

Algemene informatie

Het tijdsverschil tussen Nederland en Ghana verschilt maar één of twee uur, afhankelijk van de zomer/wintertijd. Ghana ligt in West Afrika en Accra is de hoofdstad. Wij verbleven in Tamale, het noorden van Ghana.

De munteenheid van Ghana is de Ghanese Cedi. De koers verschilt regelmatig, dus het is aan te raden om voor je vertrek de huidige koers te bekijken. Gemiddeld gezien kan je rekenen dat 1 euro ongeveer 10 cedi waard is.

In Ghana wordt voornamelijk Engels gesproken, naast de talen die de bevolking onderling spreekt. In 2022 werden er in Ghana 32 miljoen inwoners geteld. Wij ervaren de Ghanezen als erg vriendelijke mensen en gastvrij.

Ghana kent twee seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen. De gemiddelde temperatuur in Ghana ligt rond de 30 graden, al is het vaak (zeker als de zon schijnt) een stuk warmer. Tijdens onze reis was het zo’n 37 graden in de schaduw.

Boodschappen doen op de markt in Tamale, Ghana.
Boodschappen doen op de markt in Tamale, Ghana.

Tamale

Waarom verbleven wij op één plek, Tamale? Om te beginnen heb ik (Laura) 10 jaar geleden stage gelopen op een (basis)school in Tamale. Inmiddels woont de stiefbroer van Laura met zijn gezin al een aantal jaar in Tamale. Twee mooie redenen vonden wij, om Tamale (opnieuw) te bezoeken, samen met familie. Voor mij was het de derde keer in Ghana en Stefan was er voor het eerst.

De Lodge

Mocht je Tamale gaan bezoeken is het een aanrader om te overnachten in de Dawadawa Lodge. De eigenaar is een Nederlander met zijn Ghanese vrouw en hun kinderen. Het is een fijne plek om te verblijven, zeker voor Ghanese begrippen. Er zijn vier kamers met een ventilator en/of airco, waarvan twee kamers een gedeelde badkamer hebben. Er is ook toegang tot een fijne buitenplek en keukenruimte.

Wil je een kamer in de lodge boeken? Neem dan rechtstreeks contact op met de eigenaar via Facebook.

Wij verbleven met de familie voor de eerste keer in deze lodge. Voor ons allen was dit de meest luxe en fijne plek die we tot nu toe gehad hebben in Tamale, Ghana.

Een deel van de Dawadawa lodge in Tamale, Ghana.
Een deel van de Dawadawa lodge in Tamale, Ghana.
Een ander deel van de Dawadawa lodge in Tamale, Ghana.
Een ander deel van de Dawadawa lodge in Tamale, Ghana.

Tijdens ons verblijf heeft er op het terrein één nacht een camper overnacht. Het was een Duits koppel die een rondreis aan het maken zijn. Ze hadden de lodge gevonden via iOverlander. Mocht je van plan zijn om met de camper naar Ghana te reizen, zouden wij zeker een 4×4 camper aanraden vanwege de staat van de wegen.

Mole National Park

De route

We hebben een uitstapje gemaakt naar het Mole National Park (locatie hier). Met de familie hebben we een busje met chauffeur gehuurd die ons in ongeveer 2,5 uur naar het park gebracht heeft. De weg er naartoe is (momenteel) in redelijk goede staat. Het grootste deel is geasfalteerd. Een heel verschil met jaren geleden. Toen heb ik er vijf uur over gedaan, omdat de weg toen nauwelijks geasfalteerd was.

Toegang en safari

Om toegang te krijgen tot het Mole National Park betaal je entreekosten. Je kan ervoor kiezen om lopend het gebied te verkennen, maar je kan er ook een Jeep Safari boeken. En als ik je dan mag adviseren, boek een Jeep Safari! De eerste keer, jaren geleden, heb ik lopend het gebied verkend. Dit keer hebben we een Jeep Safari gedaan en ik kan je verzekeren, dit wil je! Wat een ervaring. We zaten bovenop de jeep en hadden perfect uitzicht.

De Jeep en Ranger in het Mole National Park, Ghana.
De Jeep en Ranger in het Mole National Park, Ghana.

Rangers

Tijdens de Jeep Safari gaan er Rangers mee en zo nu en dan mochten we de Jeep even verlaten om een stukje met de Rangers mee te lopen het gebied in.
En toen stonden we opeens heel dicht bij een olifant, wauw! De Rangers vertelde dat ze aan de dieren konden zien hoe hun humeur stond en daarbij hoe dichtbij we konden komen. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. We vertrouwde op de kennis van de Rangers en voor nood hebben zij middelen bij ons voor ieders veiligheid…

Overnachten

In het Mole National Park kan je ook overnachten en kiezen voor een avond/nacht safari. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt en zijn op één dag heen en weer gereden.

Bingokaart

Uiteindelijk hadden we een leuke bingo kaart ingevuld! Olifanten, krokodillen, apen, zwijnen, mangoesten, antilope en veel verschillende vogels. We hebben ze allemaal gezien! Het is echt een ervaring om nooit te vergeten.

Mocht je in Ghana zijn, het Mole National Park is zeker een bezoek waard. Voor de laatste informatie en entreekosten kan je hier de website bezoeken.

Een olifant in het Mole National Park, Ghana.
Een olifant in het Mole National Park, Ghana.
Twee krokodillen in het Mole National Park, Ghana.
Twee krokodillen in het Mole National Park, Ghana.

Let op, in het Mole National Park zijn dichte schoenen verplicht!

Bamboeplantage

De stekken

Kan er bamboe groeien in Ghana, ook met de droogte? Ja, zeker kan dat! De stiefbroer van Laura, zijn vriendin en een vriend werken met de bamboe. De vriendin (Ghanese) zorgt voor de stekken van de bamboe. Zij is ooit begonnen met een aantal kleine stekjes die ze ingekocht heeft. Inmiddels heeft ze veel stekken die zij verzorgt. Deze zullen uiteindelijk uitgroeien tot grote bamboestokken. Hiernaast wordt een deel van de stekken verkocht aan andere plantages.

Werkzaam voor een stichting

Een bamboestekje wordt ingekocht voor 5 cedi (momenteel €0.37). Deze wordt vervolgens gesplitst/gestekt waardoor er meerdere stekjes uit voort komen. Uiteindelijk is het winstgevend. Mijn stiefbroer, zijn vriendin en de vriend zijn werkzaam voor de stichting Barbarugo. De eerste stekken en een polytank zijn bekostigd door de stichting. De polytank wordt gevuld met water uit een meer en hier krijgen de stekken water van.

We kregen een rondleiding en informatie op/over de bamboeplantage.
We kregen een rondleiding en informatie op/over de bamboeplantage.

Volgroeide bamboe

Momenteel zijn er ongeveer 400 grote bamboe planten op deze plantage. Deze soort bamboe wordt tussen de 12 en 15 meter hoog. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en groeit in het regenseizoen het snelst. De grond waar de bamboe op staat is van boeren uit de omgeving. Het duurt minimaal een jaar voordat een bamboeplant geoogst wordt en daarna verkocht wordt.

Wat wordt er gemaakt van de bamboe?

Van bamboe wordt ontzettend veel gemaakt. Denk hierbij aan meubels, maar ook aan tandenborstels en sokken. De bamboe wordt ook gebruikt in de bouw. Er wordt geëxperimenteerd om met de restjes van de bamboestokken houtskool te gaan maken. Op deze manier wordt er nauwelijks iets verspild.

Aan het werk op de bamboeplantage.
Aan het werk op de bamboeplantage

Onderwijs

Stage

Tien jaar geleden heb ik stage gelopen in het basisonderwijs in Tamale. Een jaar later heb ik de school nogmaals bezocht, maar sinds die tijd was ik er niet meer geweest. Nu was het eindelijk weer zover. Het was fantastisch om er weer te zijn! We werden hartelijk ontvangen en toegezongen door de leraren en kinderen.

De school waar ik 10 jaar geleden stage gelopen heb in Tamale, Ghana.
De school waar ik 10 jaar geleden stage gelopen heb in Tamale, Ghana.

Nieuwe school

Naast bovenstaande school hebben we een aantal keer de school bezocht die mijn stiefbroer met een vriend heeft opgericht. De school is nog niet volledig klaar. Momenteel wordt er nog gebouwd. Er zijn al wel een aantal lokalen klaar die al enige tijd in gebruik zijn waar onderwijs gegeven wordt. De school wordt gebouwd van donaties uit Nederland.

Nieuwe lokalen uitzetten op de school van mijn stiefbroer in Tamale, Ghana.
Nieuwe lokalen uitzetten op de school van mijn stiefbroer in Tamale, Ghana.

Kans op onderwijs

Helaas krijgen niet alle kinderen in Ghana de kans om naar school te kunnen. Niet alle ouders hebben de financiële middelen om hun kinderen naar school te laten gaan. Hopelijk mag de school succesvol worden en kan er wellicht in de toekomst een kans gecreëerd worden om een aantal kinderen gratis onderwijs aan te bieden. Hier is echter nog veel voor nodig…

Les gegeven

Mijn stiefbroer had mij gevraagd een les voor te bereiden voor de leerkrachten op zijn school. In Ghana ziet het onderwijs er anders uit dan in Nederland. Hij wilde graag een les over spelend leren om ook in Ghana onderwijs aan te kunnen bieden in meerdere vormen. Het was leuk om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen.

Het deel van de school van mijn stiefbroer dat al klaar is in Tamale, Ghana.
Het deel van de school van mijn stiefbroer dat al klaar is in Tamale, Ghana.

Armoede

Spullen uitdelen

Helaas heerst er veel armoede in Ghana. Een deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Wij hadden samen met onze familie veel koffers mee waar grotendeels spullen in zaten die wij hebben uitgedeeld aan de mensen die het goed kunnen gebruiken. We hadden kleding, tandenborstels en tandpasta, schooltassen, schoenen, oude Ipads e.d. mee die op de school nog gebruikt kunnen worden.

Ballonnen

We nemen altijd ballonnen mee om uit te kunnen delen aan de kinderen. Ook dit keer zaten er weer hele arme kinderen bij die we een ballon gegeven hebben. Sommige kinderen hadden nog nooit een ballon gehad. Het is ontroerend om te zien hoe blij de kinderen ermee waren, zoiets kleins…

Ballonnen uitdelen aan kinderen in Tamale, Ghana.
Ballonnen uitdelen aan kinderen in Tamale, Ghana.

Een mooie herinnering

Deze reis is een mooie (familie)herinnering geworden. Het zal ongetwijfeld niet ons laatste bezoek zijn geweest aan dit prachtige land. Voor nu ruilen we het vliegtuig weer in voor de camper. Binnenkort vertrekken we weer om onze camperreis te vervolgen. Waar we heen gaan? Waarschijnlijk richting Spanje, Portugal en/of Marokko? Dit lezen jullie een andere keer!

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

3 comments

 • Goedenavond, in Nederland gaat de visum aanvraag via de Embassy of Ghana in Den Haag (online). Op hun website kunt u hier meer informatie over vinden. Wij wensen je veel plezier in Ghana! Groetjes Stefan en Laura

 • Nederlands:
  Hallo, bedankt voor een leuke presentatie over het land zelf als reis zelf. Ik ben geïnteresseerd in hoe het visumproces is verlopen en misschien wat advies voordat ik het land bezoek.

  Sloveens:
  Zdravo, hvala za lepo predatavitev o sami državi kot potovanju samem. Zanima me, kako je potekalo itejanje vizuma in mogoče še kakšen nasvet pred samim obiskom države.

  Hvala, lp.
  Rebeka

 • Leuk om te lezen, iets heel anders dan jullie camper belevenissen! Mooie herinneringen met en bij de familie ?

Translate »
Copy link