Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Guinee » NoFear Reizen in Afrika (9) | Maak kennis met Hassan in Guinee

NoFear Reizen in Afrika (9) | Maak kennis met Hassan in Guinee

We (Cor en Grietje van NoFear Reizen), reizen met onze Toyota Hilux 4×4 camper door Afrika. Het Afrikaanse continent is het mekka voor ‘overlanden‘ met veel uitdagende routes en prachtige bestemmingen. Het eerste Afrikaanse land dat we tijdens onze reis naar Zuid-Afrika aandeden is Marokko, gevolgd door Mauritanië en Senegal. Vanuit Senegal steken we vervolgens de grens over naar Guinee Bissau, één van de vijf armste landen ter wereld. Vanuit daar rijden we door naar buurland Guinee. Aan ons reisverhaal over Guinee besteden we hierbij eerst een extra blog aan gids Hassan in Doucki, gewoon omdat hij zo’n opmerkelijke persoonlijkheid heeft dat het een apart verhaal verdient.

Over Hassan, de gids in Doucki

Naast dat we drie dagen bij hem in z’n compound verblijven hebben we de mogelijkheid om hem te interviewen en zo wat meer te weten te komen over z’n achtergronden.

Hassan, de gids in Doucki, Guinee
Hassan, de gids in Doucki, Guinee

Hassan is een vitale man van 61 jaar en woont in het dorpje Doucki. Doucki ligt in het hart van de Fouta Djallon. De Fouta Djallon is een overweldigend mooi berggebied in Guinee, west Afrika. Het heeft prachtige rotsformaties, fantastische doorkijkjes, adembenemende watervallen en een paar, vaak uitdagende, wandeltochten. En juist als gids is Hassan degene die je wegwijs maakt door dit opmerkelijke gebied.

Jungle in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Jungle in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Doorkijkje in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Doorkijkje in Fouta Djallon | Doucki, Guinee

Wat kost het en wat krijg je?

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen…Hassan doet het niet voor niets. Je bent omgerekend zo’n vijftig euro per persoon per dag kwijt. Daarvoor krijg je drie keer per dag een traditionele maaltijd uit de verrassende Guinese keuken, een lemen met riet gedekt onderkomen welke voor Europese begrippen als eenvoudig kan worden beschouwd en minimaal één wandeling per dag door het gebied. Op voorhand hadden we op internet diverse reacties gelezen die soms nogal uiteen liepen. 

En inderdaad, als je met een klein budget reist is het wellicht een behoorlijke aanslag. Maar het is erger om wel in Guinee te zijn geweest en geen bezoek aan Hassan en zijn compound in Doucki te hebben gebracht. Direct de eerste dag werd ons het gastenboek onder de neus geschoven. Eerlijk is eerlijk, zo’n dik gastenboek volgeschreven met prachtige verhalen hadden wij niet eerder in onze handen gehad.

Met de kinderen wassen | Doucki, Guinee
Met de kinderen wassen | Doucki, Guinee

Het compound in Doucki

In een deel van het dorpje Doucki staan diverse ronde lemen huisjes en een paar iets modernere onderkomens. Sommige zijn voor Hassan en zijn familie, andere voor gasten. Een plekje om te kamperen in je eigen kampeermiddel is altijd te vinden. Hassan’s familie bestaat uit ongeveer 250 personen. Familieleden die uiteindelijk afkomstig zijn van drie grootvaders. Er zijn 10 verschillende lodges waar totaal zo’n 25-30 personen kunnen overnachten. Maar die zijn er sinds Covid helaas niet meer geweest.

Accommodatie | Doucki, Guinee
Accommodatie | Doucki, Guinee

De sfeer in het dorp is geweldig. Als buitenstaander wordt je opgenomen in de dorpsgemeenschap en leef je gewoon tussen de spelende kinderen, de wassende vrouwen, de scharrelende kippen en mekkerende geiten. De sinaasappels zijn rijp om te plukken en over een maandje zullen de zoete mango’s rijp zijn.

Energiek en gastvrij

Hassan is een een zeer energiek man, hij klimt over de rotsen als een jonge hond en is niet te beroerd om te laten zien dat een handstand ook nog tot te mogelijkheden behoord. Zijn levensmotto is ondermeer het andere mensen maximaal naar de zin maken, en dat kan hij als geen ander. Zeer regelmatig komt hij langs om te vragen of alles nog in orde is, of brengt hij een fles honing of een emmer! verse sinaasappels. Hij weet ontzettend veel van de natuur, cultuur en omgeving. Een entertainer pur sang. Uit het hart en voor de gemeenschap.

Uitzicht in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Uitzicht in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Landschap in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Landschap in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Geitenhuisjes | Doucki, Guinee
Geitenhuisjes | Doucki, Guinee

De Wandeling

De 6 wandelingen met namen als “Chutes en ladders” en “Indiana Jones” verschillen van moeilijkheidsgraad maar zijn allemaal zeer de moeite waard. We durven te zeggen dat we best veel berggebieden hebben mogen zien maar in de omgeving van Doucki komt er een dimensie bovenop. De rotsformaties, de watervallen en de prachtige doorkijkjes zijn fantastisch.

Hassan deelt de wandeldag volledig in naar de wens en de fitheid van de gast. Hij heeft een neefje (Alhassane Bah) die hij opleidt tot gids en inmiddels nagenoeg dezelfde kwaliteiten als z’n oom heeft. Relaxtheid en gastvrijheid staan hoog in het vaandel.

Opmerkelijke vormen | Doucki, Guinee
Opmerkelijke vormen | Doucki, Guinee
Rotsformatie | Doucki, Guinee
Rotsformatie | Doucki, Guinee
Houten ladders in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Houten ladders in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Verfrissen na de lunch in Fouta Djallon | Doucki, Guinee
Verfrissen na de lunch in Fouta Djallon | Doucki, Guinee

Het steunen van de gemeenschap

De opbrengsten van Hassan’s activiteiten gaan grotendeels naar projecten waarmee hij de gemeenschap steunt. Als er iets moet gebeuren rond infrastructuur, een waterpomp of andere projecten in het algemeen belang, betaald Hassan. Natuurlijk wordt er geld opzij gelegd voor slechtere tijden en onderhoud van bestaande voorzieningen.

Eén van de redenen van Hassan’s succes is z’n goede kennis van de Engelse taal. Daarmee kan hij een grote groep reizigers van de juiste informatie voorzien.

Het Frans georiënteerde Guinee heeft Hasssan in zijn jongere jaren een poos verlaten om in Siera Leone naar school te gaan en zich later met scouting bezig te houden en daar de Engelse taal te leren.

Maar sinds 2001 is hij weer terug in zijn thuisbasis Doucki waar hij zich als een vis in het water voelt en inmiddels een behoorlijke naam heeft opgebouwd.

Afwassende vrouwen | Doucki, Guinee
Afwassende vrouwen | Doucki, Guinee

Van massa-toerisme is geen sprake, pure, nauwelijks ontdekte, kwaliteit-toerisme!

Contact informatie

WhatsApp Hassan: +224 627792954
Alleen bellen +224 622457553

NoFear reizen

NoFear Reizen

Een Drent en een Friezin hebben het reisvirus te pakken en reizen met hun 4×4 camper de wereld over. Wij zijn Cor en Grietje van NoFear reizen en we nemen jullie mee op roadtrip avontuur.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link