WERELDREIZIGERS.NL
Woestijnolifanten Namibië
Home » Afrika » Namibië » Roadtrip Namibië Deel 4 | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag

Roadtrip Namibië Deel 4 | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag

Om het land Namibië te leren kennen kan er het beste een grote roadtrip gemaakt worden, of een roadtrip die je verdeeld over meerdere stukken. Dit is deel 4 van de roadtrip waarin we noord-west Namibië gaan verkennen! Vanuit het kustplaatstje Swakopmund rijden we verder naar het noorden waar Cape Cross point ligt. Vanuit hier gaan we terug het binnenland naar Twyfelfontein met een tussenstop in Brandberg en de bekende White Lady en gaan we over de bekende rode lijn heen naar Palmwag in Damaraland. Later zal nog een 5e deel van de roadtrip worden toegevoegd!

Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop en Fish River Canyon
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund
Lees ook: Roadtrip Namibië (4) | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd & inpaklijst
Lees ook: Reisroutes Namibië 2 tot 5 weken | Voorbeeldroutes

Rondreis deel 4

Cape cross seal reserve

Dit historische en vooral biologische bijzondere stukje van Namibië ligt 130 kilometer ten noorden van Swakopmund. Cape Cross is een populaire toeristenattractie waar bijna iedereen die in Namibië komt geweest moet zijn. Wat veel toeristen echter niet weten dat deze plaats bekend geworden is omdat de Portugees Diego Cao hier aan land is gekomen in 1486.

Tegenwoordig staat deze plaats vooral bekend om de grote koloniën pelsrobben. Die zelfs de grootste kolonie van de wereld is met 210.000 pelsrobben tijdens het broedseizoen (november-december). Dit brengt niet alleen een hoop drukte met zich mee maar ook een stank van vis en uitwerpselen. Er is een houten loopbrug gemaakt waar je in rustige tijden overheen kan lopen. In de tijden dat er veel pelsrobben zijn wordt deze bezet gehouden door de pelsrobben net zoals het toilet en de picknickplaats.

Zeehonden bij Cape Cross Seal Reserve
Zeehonden bij Cape Cross Seal Reserve

Dit schouwspel is prachtig om te zien waarbij er gestreden wordt om elke centimeter om te liggen en veel geschreeuwd wordt. Je ziet moeders met baby´s en mannetjes die met elkaar vechten om andere pelsrobben. Dit alles kun je bewonderen aan de kust van Namibië waarbij ook het Skeleton Coast National Park net begint. Je kunt de kust nog verder omhoog rijden waarbij sommige stukken alleen in de zomer bereikbaar zijn gezien de stand van de oceaan.

Brandberg en White Lady

Vanuit Cape Cross rijdt je door naar de Brandberg. Brandberg is de hoogste berg in heel Namibië met maar liefst 2573 meter hoog. Deze berg kun je ook omhoog wandelen maar dit wordt aanbevolen alleen in de wintermaanden te doen anders is het namelijk veel te warm vanaf september tot april.

Brandberg staat bekend om de rotsgravures die hier liggen. Deze zijn tussen de 2000-4000 jaar oud. Ze zijn er vrijwel zeker van dat de rotsgravures gemaakt zijn door de bosjesmannen (San stam). Ze zijn wel lastig te bereiken waardoor de rostgravures makkelijker te bezoeken zijn in Twyfelfontein.

Twyfelfontein | Rotsgravures gemaakt door de San (bosjesmannen)
Twyfelfontein | Rotsgravures gemaakt door de San (bosjesmannen)

De bekendste rotsgravures is de White Lady. Deze is voor bezoekers makkelijk te bereiken en een gids gaat samen met je mee om je de weg te wijzen. Hier zul je ook nog andere rotsgravures zien waarbij deze minder goed te zien zijn dan in Twyfelfontein.

Twyfelfontein

Vanaf de kust rijden we terug het binnenland in om verder te gaan naar het noorden. Hier passeren we het stadje Twyfelfontein dat zijn bekendheid te danken heeft aan de toeristen. Hier start ook Damaraland wat vaak gebruikt wordt om deze regio duidelijk te maken. Om in Twyfelfontein te komen moet er wel een stukje van de hoofdweg afgeweken worden maar hierdoor worden de uitzichten alleen nog maar mooier. Hier liggen ook verschillende goede lodges en campings die een uitzicht hebben waar je altijd moet opletten of de woestijnolifanten langs komen lopen.

Rotstekeningen

Waar Twyfelfontein vooral om bekend staat zijn de vele rotsgravures die gemaakt zijn door de San stam. De gravures bestaan uit dieren en cirkels waarbij de dieren makkelijk te herkennen zijn. Verder zijn de cirkels de plaatsen waar water te vinden was. Ze hebben er een soort kaart van gemaakt. Deze rotsgravures zijn nog goed te bereiken en makkelijk te herkennen. Bij de entreeprijs zit ook een locale gids inbegrepen die je hier meeneemt en alles vertelt over de tekeningen en de natuurlijk ook over de bosjesmannen.

Twyfelfontein | Rotsgravures gemaakt door de San (bosjesmannen)
Twyfelfontein | Rotsgravures gemaakt door de San (bosjesmannen)

De tekeningen werden gebruikt om duidelijk te maken waar welke dieren waar leven en ook om kinderen te leren hoe de dieren eruit zien en hoe ze te herkennen zijn. Zo ook waar de leeuwen leefde en je daar goed moest oppassen. De pootafdrukken zijn ook te herkennen waardoor er ook nagegaan kon worden welk dier er woonde. Dit alles is duizenden jaren geleden gemaakt en nog goed bewaard gebleven.

Organ Pipes

In de buurt van Twyfelfontein liggen de Organ Pipes wat een vreemd geologische verschijnsel is. Het lijkt heel erg op de orgelpijpen die te vinden zijn in kerken. Ze zijn ongeveer 150 miljoen jaar geleden gevormd. Neem vooral een kijkje als je toch in de buurt bent.

Burnt Mountain

Naast de Organ Pipes ligt de Burnt Mountain of op zijn Afrikaans “Verbrandeberg”. In de ochtend- en avondzon kleurt de berg van kleur zodat het lijkt alsof hij in brandt staat. Het is een oude vulkaan die circa 120 miljoen jaar geleden actief was.

Woestijnolifanten

Rondom Twyfelfontein woont een grote groep wilde woestijnolifanten. Afhankelijk waar water te vinden is en de tijd van het jaar zijn ze regelmatig te zien terwijl ze door het dorpje wandelen en gaan drinken bij een van de waterplassen bij de lodges. Deze olifanten leven hun vrije leven en gaan hand in hand met de plaatselijke bevolking waarbij het zelden tot conflicten lijdt.

Twyfelfontein | Woestijnolifanten die komen drinken bij de waterplas voor de lodge
Twyfelfontein | Woestijnolifanten die komen drinken bij de waterplas voor de lodge

Damaraland

Dit stukje Namibië is één van de meest ongerepte. Tussen de vele bergen die met rode stenen bedekt zijn, is dit wat thuis is voor de zeer zeldzame en met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn. Bij velen is niet bekend dat hier ontzettend veel dieren leven. Verder is dit gebied vol met ongerepte natuur met prachtige bergen.

De bekende rode gloed over Damaraland
De bekende rode gloed over Damaraland

Palmwag

Een groot gebied van Damaraland is vrije natuur waarbij een deel tot de Palmwag Concession behoort. Hier leven vele dieren en deze zijn door de open vlaktes redelijk makkelijk te vinden. Hiervoor moet je wel de bekende rode lijn over die door noord Namibië loopt. Nog altijd wordt hier gecontroleerd op het meenemen van vlees en plastic tasjes. Deze mogen niet over deze lijn heen i.v.m. verschillende ziektes. Echt gehandhaafd hierop wordt er echter niet.

Bij één van de vele lodges kun je een rhino tracking gamedrive boeken waarbij je op zoek gaat naar de zwarte neushoorn.

Je moet de lodge delen met de locale olifant
In Palmwag moet je de lodge delen met de locale olifant

Wildlife

Zoals al eerder vermeld is het gebied rijk aan wilde dieren. Vooral de met uitsterveren bedreigde zwarte neushoorn wordt hier goed beveiligd. Zodat die paar die er nog leven er ook kunnen blijven leven zonder in handen te vallen van stropers. Om hun zo goed als mogelijk te beschermen wordt elke dag gemonitord waar ze zijn en of ze nog hun hoorns hebben. Dit wordt gedaan door rangers die per dienst 21 dagen lang in het gebied wonen en iedere dag gemiddeld 20 kilometer lopen om de neushoorns te volgen.

Palmwag | Zwarte neushoorns die nog in het wild leven
Palmwag | Zwarte neushoorns die nog in het wild leven

Om deze neushoorns niet aantrekkelijk te maken voor stropers, hebben ze de hoorns meestal al preventief verwijderd. Daardoor kan deze moeder met dochter bijvoorbeeld in alle rust verder leven. Doordat dit concept al een paar jaar bezig is merken ze intussen al de gevolgen ervan. De populatie zwarte neushoorns groeit ieder jaar waardoor de uitgestorven diersoort langzaam weer vaker voorkomt. Alsnog is het extreem bijzonder om ze wild te vinden en op bezoek te zijn in hun leefomgeving.

Palmwag | Woestijn olifanten
Palmwag | Woestijn olifanten

Verder leven de neushoorns samen met grote groepen olifanten die vrij rondlopen. Ook zie je ze regelmatig de weg oversteken waardoor er file ontstaat. In dit gebied leven ook giraffen, zebra´s, hyena´s en leeuwen. Oftewel voor een nog echte Afrika ervaring doe je je er goed aan om een bezoek te brengen aan Namibië, en dan met name de regio van Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag.

Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop en Fish River Canyon
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund
Lees ook: Roadtrip Namibië (4) | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd & inpaklijst
Lees ook: Reisroutes Namibië 2 tot 5 weken | Voorbeeldroutes

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link