WERELDREIZIGERS.NL
Home » Afrika » Namibië » Roadtrip Namibië Deel 5 | Op bezoek bij de Himba stam in Epupa

Roadtrip Namibië Deel 5 | Op bezoek bij de Himba stam in Epupa

Om het land Namibië te leren kennen kan er het beste een grote roadtrip gemaakt worden, of een roadtrip die je verdeeld over meerdere stukken. Dit is deel 5 van de roadtrip waarin we noord Namibië gaan verkennen en op bezoek gaan bij de Himba Stam. Vanuit Palmwag midden in Damaraland rijden we verder naar het noorden van Namibië. Onderweg stoppen we in het grotere stadje Opuwo waar voor vele de mond open valt door wat er te zien is. Naar Opuwo gaan we via een zeer hobbelige weg naar het noordelijkste puntje van Namibië en bezoeken we Epupa. Later zal nog een 6e deel van de roadtrip worden toegevoegd!

Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop en Fish River Canyon
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund
Lees ook: Roadtrip Namibië (4) | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd & inpaklijst
Lees ook: Reisroutes Namibië 2 tot 5 weken | Voorbeeldroutes

roadtrip Namibië deel 5 - Himba stam bij Epupa
Roadtrip Namibië deel 5

Opuwo

We rijden door Damaraland zo Kaokoland binnen. Dit is het meest noord-westelijke gebied van Namibië. Dit loopt vanaf Sesfontein tot de grens met Angola. Midden in dit gebied ligt het stadje Opuwo. Het stadje staat bekend als de Himba “hoofdstad”. De Himba is een van de meest gefotografeerde stammen van zuidelijk Afrika. Ze leven in dit gebied samen met veel andere stammen en komen boodschappen doen in Opuwo. Bij de supermarkt en het tankstation is het daarom vaak een verzameling aan verschillende stammen. Toeristen vallen daarom snel op en worden vaak meteen overspoeld door straatverkopers.

Uitzicht vanaf de berg in Opuwo
Uitzicht vanaf de berg in Opuwo

Verwacht niet veel van Opuwo want meer dan twee supermarkten en een paar tankstations is het niet. Koop hier alles wat je nodig hebt want in de rest van Kaokoland zijn er zelden supermarkten en tankstations te vinden. Wil je een mooi uitzicht hebben ga dan de berg omhoog die aan de westelijke rand van de stad ligt en kijk uit over de bergen die rondom Opuwo liggen. Boven op de berg heb je ook de meeste kans dat je netwerk signaal oppakt en weer bereikbaar bent. Het mobiele netwerk is in deze stad namelijk zeer zwak en regelmatig ook helemaal weg, iets om rekening mee te houden.

De weg naar Epupa

Opuwo wordt verlaten via de C43 in noordelijke richting. De komende 200 kilometer naar Epupa worden lang en vooral hobbelig. In en net na het regenseizoen kan deze weg moeilijk begaanbaar zijn door regenval en volgelopen rivierbedden. Je kunt er dan alleen met een 4×4 doorheen rijden anders kom je zeker weten vast te zitten. Zelfs in het droge seizoen kan het makkelijk 4 uur duren voordat je Epupa bereikt.

Een van de Himba dorpjes naast de C43
Een van de Himba dorpjes naast de C43

De weg zelf kruist regelmatig rivierbedden die op sommige momenten stevig gemaakt zijn door betonnen platen. Het gevaarlijke aan de weg is dat de rivierbedden pas laat te herkennen zijn en dat bij hoge snelheid dit erg gevaarlijk kan zijn. Omdat het een gravel weg is is je remweg natuurlijk ook een stuk langer. De gemaakte betonnen platen sluiten vaak niet goed aan op de weg en zitten vol met gaten. Rijd dan ook voorzichtig en bovenal rustig.

Rustig rijden is namelijk helemaal niet erg hier. Vergeet vooral niet om je heen te kijken als je over deze weg rijdt! Overal liggen verschillende Himba dorpjes en langs de weg lopen mensen op weg naar één van de verschillende waterpunten die om de paar kilometer te vinden zijn. Het gebied is redelijk druk bevolkt in vergelijking met andere gebieden van Namibië waar veel minder mensen wonen. Probeer onderweg eens te stoppen in een van de kleine dorpjes en geniet van het echte leven in Namibië.

Wat te doen in Epupa

Aan het einde van de 200 kilometer hobbelige weg ligt het kleine dorpje Epupa. Langs het dorpje loopt de rivier Kunene die Namibië van Angola verdeeld. Het dorpje is vooral door toeristen bekend geworden door de bekende Epupa Falls. Verwacht in Epupa zelf geen supermarkt en ook geen tankstation. Wel zijn er verschillende campings en lodges waar toeristen kunnen verblijven. De straten in Epupa liggen door elkaar waarbij de hoofdweg door het plaatselijke voetbalveld gaat. Blijf vooral goed op de kaart kijken en waar je heen moet anders raak je verdwaald tussen alle huisjes.

De rivier Kunene met aan de overkant Angola
De rivier Kunene met aan de overkant Angola

1. Epupa falls

De Epupa Falls is een van de meest bezochte plaatsen in Namibië. Er zijn verschillende eilandjes in de Kunene rivier vanwaar de watervallen goed te zien zijn. In de eerste maanden van het jaar na het regenseizoen is hier het meeste water te vinden. Houdt er dan rekening mee dat er veel geluid en water is rondom de watervallen waarbij het mogelijk is dat je het zelf ook niet helemaal droog houdt. In het einde van het jaar kan het zelfs voorkomen dat er nauwelijks water te zien is in de Epupa Falls.

Epupa Falls buiten het regenseizoen
Epupa Falls buiten het regenseizoen

De watervallen zijn 35 meter diep en zijn goed zichtbaar vanaf het dorpje. Het meest bijzondere aan de watervallen is dat de invloed van water goed te zien is. Er staan veel baobab bomen en ziet eruit alsof je in de jungle bent. Vergelijk de watervallen niet met de Victoria Falls want deze zijn vele malen groter dan de Epupa Falls. Het mooiste zijn de watervallen net voor zonsondergang en opgang en is dan ook de moeite waard om dan erheen te wandelen.

2. Himba stam

De Himba is een van de vele stammen die in Namibië te vinden zijn. In de buurt van Opuwo en Epupa liggen er veel Himba dorpjes. Oorspronkelijk is de Himba samen met de Herero een stam maar door de tijd zijn het 2 stammen geworden die beide een eigen taal hebben ontwikkeld. Het is een semi-nomadisch volk dat nog koeien en geiten hoedt. Hun huizen bestaan uit leem waar palmbladeren in verwerkt zijn.

Woonhuizen van de Himba stam
Woonhuizen van de Himba stam

Himba´s zijn makkelijk te herkennen door hun rood/oranje kleurige lichamen en kenmerkende sieraden in hun haar. De rood/oranje kleur van het lichaam komt door de body lotion waar ze zich iedere dag mee insmeren die bestaat uit vet (vaseline) en ochre. Zo wordt de huid beschermd tegen zon en andere invloeden.

Himba vrouwen met de typische rood/oranje huidskleur door ochre
Himba vrouwen met de typische rood/oranje huidskleur door ochre

Hun haar geeft aan hoe oud ze zijn en wat hun sociale status is. Jonge meisjes dragen hun haren gevlochten naar voren. Zodra het meisje een puber wordt en het zo genoemde Ekori feest heeft plaats gevonden wordt het haar veranderd en afgeknipt. Bij dit feest krijgt ze een Ekori hoofddeksel dat gemaakt is door geitenvacht en wordt altijd gedragen. Hierna worden de vlechten ook op traditionele manier gevlochten die met hetzelfde ochre wordt ingesmeerd. Zo ontstaat de oranje kleur en harde materiaal om het haar.

Himba stam: De vlechten van een jong meisje worden opnieuw ingevlochten
Himba stam: De vlechten van een jong meisje worden opnieuw ingevlochten

Zowel mannen als vrouwen dragen veel armbanden en kettingen om zo te laten zien dat ze tot de Himba stam behoren. Zo dragen ze om hun enkels ijzeren banden om zichzelf te beschermen tegen beten van slangen en andere dieren.

3. Rafting in Kunene rivier

In de rivier Kunene is er ook een mogelijk om over de grens tussen Namibië en Angola te gaan raften. Verwacht geen grote stroomversnellingen maar vooral een relaxt stukje raften. Onderweg zul je krokodillen tegenkomen die aan het zonnen zijn. Verder zul je aan de rivierrand aan beide kanten mensen van de Himba stam zien die water komen halen, wassen of zichzelf douchen. Met alle risico´s dat de krokodillen opeens kunnen opduiken uit het bruine water…

De Kunene rivier voorbij het dorpje Epupa
De Kunene rivier voorbij het dorpje Epupa

4. Wandelen en fietsen in Epupa

Epupa is perfect om tijdens je vakantie iets sportiefs te gaan doen. Langs de rivier en in de bergen kunnen en verschillende wandelingen gemaakt worden. Doe dit vooral met een gids om er zeker van te zijn dat je niet verdwaalt. Fietsen is ook goed mogelijk door de bergen en de gravelweg die langs de rivier loopt naar verschillende dorpjes. Wel kan er alleen een elektrische fiets gehuurd worden of een mountainbike. Houdt vooral langs de rivier je ogen open want er bestaan kansen dat je krokodillen kunt zien die langs de kant liggen.

We verlaten hierna Epupa en vervolgen onze roadtrip door Namibië. De Himba stam heeft een geweldige indruk bij ons achtergelaten en zijn ontzettend benieuwd wat we de komende dagen weer gaan zien. Je leest er alles over in deel 6 van onze roadtrip door Namibië!

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link