WERELDREIZIGERS.NL
Fish River Canyon
Home » Afrika » Namibië » Roadtrip Namibië Deel 1 | Keetmanshoop, Fish River Canyon & Oranje Rivier

Roadtrip Namibië Deel 1 | Keetmanshoop, Fish River Canyon & Oranje Rivier

Om het land Namibië te leren kennen kan er het beste een grote roadtrip gemaakt worden. Dit is deel 1 van de roadtrip door Namibië met als start Windhoek. Vervolgens verkennen we het stadje Keetmanshoop en bezoeken we de Fish River Canyon. Daarna wordt de roadtrip vervolgd langs de oranje rivier met einddoel Oranjemund. Later zal nog een 2e deel van de roadtrip worden toegevoegd!

Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop en Fish River Canyon
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund
Lees ook: Roadtrip Namibië (4) | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd & inpaklijst
Lees ook: Reisroutes Namibië 2 tot 5 weken | Voorbeeldroutes

Route rondreis deel 1
Route rondreis deel 1

Keetmanshoop

De stad Windhoek zal via het zuiden worden verlaten over de B1. Dit is de grote doorgaande weg naar Zuid-Afrika. Na zo een 400 kilometer is het stadje Keetmanshoop gelegen. Dit doorgaans rustige stadje is voor vele reizigers een tussenstop opweg naar de Fish River Canyon, al is er hier meer te beleven dan vele op het eerst moment denken. Ten oosten van Keetmanshoop ligt namelijk de bekende Kalahari woestijn en in de buurt van Keetmanshoop liggen nog vele bekende plekken waar vele toeristen langs gaan.

Quivertree Forest

Een kleine 14 kilometer buiten Keetmanshoop ligt bijvoorbeeld het Quivertree Forest Rest Camp. Dit gebied staat bekend om zijn quivertrees ook wel kokerboom genoemd. Hier staan er heel veel dichtbij elkaar en deze zijn het mooiste te bezoeken bij zonsopgang of zonsondergang. Het is de grootste hoeveelheid kokerbomen die bij elkaar staan in heel Namibië.

Quivertree Forest bij zonsondergang
Quivertree Forest bij zonsondergang

Giant´s Playground

Nog 5 kilometer verder vanaf Quivertree Forest liggen enkele prachtigen basaltrotsen die ook wel bekend staan als Giant´s Playground. Ze doen denken aan de Matobo Hills in Zimbabwe. Het is misschien iets minder extreem maar nog altijd interessant om te zien. De formaties zijn circa 180 miljoen jaar geleden ontstaan. De naam Giant´s Playground komt voort uit het feit dat het lijkt alsof er een groep reuzen gespeeld heeft in dit oeroude landschap met blokken van steen.

Giant´s Playground
Giant´s Playground

Mesosaurus Fossil Site

Ruim 42 kilometer vanaf Keetmanshoop ligt deze plaats waar je fossielen kunt zien van de reusachtige mesosaurus. Deze leefde 270 miljoen jaar geleden in het zoetwater meer van Gondwanaland.

Fish River Canyon

Na de Grand Canyon in de Verenigde Staten is de Fish River Canyon de grootste van de wereld. Hij is 161 kilometer lang, 27 kilometer breed en op zijn diepste punt maarliefst 550 meter diep. Het leuke is dat het nog steeds een van de minst bezochte plaatsen in Afrika is, daardoor kun je hier rustig heen gaan zonder teveel toeristen te zien.

Uitzichtspunten

Bij een bezoek kan er gereden worden naar verschillende uitzichtspunten. De bekendste is main viewpoint. Hier heb je uitzicht over the Hell´s Bend, het is een van de meest gefotografeerde punten van de canyon. Er zijn informatieborden, toiletten en een groot houten platform met een prachtig uitzicht over de canyon. Rijd nog eens 3 kilometer verder om aan te komen bij Hikers´Viewpoint. Hier zie je de canyon vanuit een ander perspectief en is tevens ook het startpunt van de 5-daagse hike door de canyon, hierover later meer. Rijd terug naar main viewpoint en ga links van het main viewpoint het 4×4 paadje in. Hier heb je over 3 kilometer nog een mooi uitzicht op dit deel van de canyon.

Fish River Canyon main viewpoint
Fish River Canyon van main viewpoint

Vanaf de hoofdweg kan er voor het main viewpoint naar links gereden worden. Hier volgt voor de eerste 7 kilometer een normale weg naar het Sulphur Springs viewpoint. Bij dit viewpoint is er een picknick tafeltje met een prachtig uitzicht over de canyon. Na dit viewpoint wordt de weg een 4×4 weg met veel stenen. Aan het einde ligt de Eagle´s Rock viewpoint het meest zuidelijkste uitzichtspunt van deze canyon. Vanuit hier kun je verder kijken zuidelijker de canyon in. Geniet hier van de rust en het prachtige uitzicht, vele toeristen zullen hun weg hierheen niet maken.

5-daagse hike door Fish river canyon

Voor wandelaars die fit zijn en al beschikken over wat ervaring is deze 5 daagse wandeling een droom. De wandeling staat bekend als een van de zwaartste hikes in zuidelijk Afrika. Met het startpunt bij Hiker´s viewpoint waar afgedaald wordt de canyon in. Erna wordt er 5 dagen gewandeld totdat het eindpunt Ai-Ais bereikt wordt. In totaal is het tussen de 80 en 90 kilometer lang, afhankelijk hoeveel water er door de Fish rivier stroomt. De wandeling kan alleen gestart worden tussen 1 mei en 15 september i.v.m. de weersomstandigheden. Per dag kunnen er maximaal 30 wandelaars deelnemen aan de hike met een minimum van 3 wandelaars. Deze hike kan alleen geboekt worden via NWR en moet maanden van tevoren gedaan worden.

5-daagse hike fish river canyon
Start van 5 daagse hike toch door de canyon

Voordat de hike gestart kan worden moet je een medisch certificaat inleveren dat je fit genoeg bent om de hike te volbrengen. Je moet zelf de hele wandeling eten, drinken en alle spullen meedragen. Vergeet niet dat het in de canyon heel erg warm kan worden en er geen mogelijkheid is om tussendoor uit te stappen. Al met al is dit een prachtige hike door dit prachtige landschap, voor wie het aandurft en aan kan.

Ai-Ais

Aan het einde van de wandeling komt je aan in Ai-Ais, ook te bereiken met de auto. Dit kleine dorpje ligt onder in de canyon waar de rivier de fish langs gaat opweg naar het zuiden. Het woord Ai-Ais betekent in de Nama taal “brandend water”. Hier komt namelijk een bron uit die 65 graden celsius warm is. Dit is veel te warm om uberhaupt 1 vinger in te houden. Ze laten de warmte niet verloren gaan en het iets minder warme water is in het zwembad te vinden. Dit waterbad is een ideale 35 graden celsius en 24/7 open. De beste tijd om dit te bezoeken is ´s avonds of ´s nachts tijdens de heldere winter. Dan is het water heerlijk warm en prachtige sterrenhemel incl. melkweg te zien.

Vanuit Ai-Ais kun je een korte wandeling in de canyon maken
Vanuit Ai-Ais kun je een korte wandeling in de canyon maken

Vanuit hier kun je een kleine wandeling maken de canyon in. Tussen de canyon wanden leven vooral baboons die vaak uit zijn op jouw eten. Geef ze vooral niks te eten en negeer ze! Houdt er rekening mee: hier is het altijd 5 graden warmer dan buiten de canyon en de zon komt later of en gaat eerder onder dan buiten de canyon. Vooral in de winter kan het hierdoor ook heel erg koud worden.

Oranje Rivier

In het zuiden van Namibië is de grens met Zuid-Afrika de bekende Oranje Rivier die uitmondt in Oranjemund. Deze rivier heeft als een van de enige vrijwel altijd water en is hierdoor voor de bevolking een belangrijke waterbron.

Noordoewer

Dit dorpje is vooral bekend door de grensovergang met Zuid-Afrika en de B1 die vanuit Windhoek hieraan voorbij rijdt. Verder is het bekend als een bekende opstapplaats voor kano en rafting tochten over de oranje rivier. In deze streek zijn ook veel druiven te vinden doordat hier water te krijgen valt. Het dorpje is dan ook omringd door wijngaarden zowel aan namibische als aan zuid-afrikaanse kant.

Aussenkehr

De meeste inwoners van dit dorpje werken in de nabij gelegen druivenplantages. Hierdoor kan het aantal inwoners wisselen tussen 5.000 en 21.000 mensen, afhankelijk van het seizoen waarin je het bezoekt. Hier ligt een kleine supermarkt en een tankstation waar je alleen diesel kunt tanken. Verwacht er niet teveel van en geniet vooral van de rit langs de oranje rivier.

Het dorpje Aussenkehr
Het dorpje Aussenkehr

C13 naar Sedlingsdrift

Deze weg wordt beschouwd als een van mooiste wegen van Namibië. Langs de oranje rivier rij je prachtige bergpassen afgewisseld met de mooie uitzichten over de oranje rivier en het aan de overkant gelegen Zuid-Afrika. Vergeet vooral niet te stoppen te genieten van al het groene om je heen. Aan beide oevers van de rivier is nog altijd een mijngebied dat in bedrijf is. Deze weg is 80 kilometer lang voordat je weer in Sedlingsdrift uitkomt.

De oranje rivier met aan de overkant Zuid-Afrika
De oranje rivier met aan de overkant Zuid-Afrika

M118 naar Oranjemund

Vanuit de C13 ben je heel dichtbij en kun je het beste afbuigen naar Oranjemund. Deze weg is recentelijk opnieuw gemaakt en van goede kwaliteit. Op links kijk je uit op de oranje rivier en Zuid-Afrika waarbij je aan de rechterkant het bekende Sperrgebiet te vinden is. In het Sperrgebiet liggen nog veel werkende diamantmijnen en hierdoor niet open voor bezoekers. Aan het einde van deze prachtige route ligt het stadje Oranjemund. Zoals al te herleiden valt mondt hier de oranje rivier uit in de atlantische oceaan. Hier is ook een grensovergang met Zuid-Afrika. Het stadje Oranjemund is bekend over het feit dat hier vele orxy´en rondlopen door de stad. Verder is het een groen stadje helemaal aan het einde van Namibië.

Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop en Fish River Canyon
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund
Lees ook: Roadtrip Namibië (4) | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag
Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd & inpaklijst
Lees ook: Reisroutes Namibië 2 tot 5 weken | Voorbeeldroutes

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link