WERELDREIZIGERS.NL
Boven op Bid Daddy
Home » Afrika » Namibië » Roadtrip Namibië Deel 2 | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei

Roadtrip Namibië Deel 2 | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei


Om het land Namibië te leren kennen kan er het beste een grote roadtrip gemaakt worden, of een roadtrip die je verdeeld over meerdere stukken. Dit is deel 2 van de roadtrip waarin we zuid-west Namibië gaan verkennen! Vanaf de prachtige Oranje Rivier gaan we terug naar het noorden met een stop in het havenstadje Lüderitz waarnaast het prachtige verlaten mijnstadje Kolmanskop te vinden is. Nog een stukje verder naar het noorden bezoeken we de prachtige Tirasbergen en het wereldberoemde Sossusvlei. Later zal nog een 3e deel van de roadtrip worden toegevoegd!

Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd, inpaklijst en meer
Lees ook: Reisroutes Namibië in 2, 3, 4 of 5 weken | Must sees en voorbeeldroutes
Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop, Fish River Canyon & Oranje Rivier
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund

Route rondreis deel 2

Lüderitz

Roadtrip zuid-west Namibië | Na 125 km of niets rij je het stadje Lüderitz binnen
Roadtrip zuid-west Namibië | Na 125 km of niets rij je het stadje Lüderitz binnen

Na 125 kilometer met links het Sperrgebiet en rechts de Namib-Naukluft woestijn kom je aan in het stadje Lüderitz. Liggend aan de atlantisch oceaan is dit oude vissersdorpje met vele Duitse gebouwen niet vaak bezocht door toeristen. Rondom het centrum zijn vele pastelkleurige huisjes. De ochtenden zijn vaak mistig door de invloed van de Atlantische oceaan maar ´s middags komt de zon tevoorschijn en wordt het aangenaam warmer. Het havengebied is opnieuw gebouwd en ziet er modern uit met lekkere restaurants om te eten. Verder is de stad niet echt gericht op toeristen. Gelukkig is er in de buurt van Lüderitz van alles te ondernemen.

Lüderitz Peninsula

Een paar kilometer buiten Lüderitz ligt de Peninsula. Dit aan de Atlantische oceaan gelegen gebied is erg ruig en vol met dieren. Om een prachtig uitzicht op de stad Lüderitz te hebben ga je naar Griffith Bay. Rijd verder naar Diaz Point, hier kwam in 1488 de eerste Europeaan aan wal. Hier is een camping en een klein restaurantje. De rotsen in de buurt worden bewoond door pelsrobben en zeehonden.

Roadtrip zuid-west Namibië | Diaz Point met het restaurantje en vuurtoren
Roadtrip zuid-west Namibië | Diaz Point met het restaurantje en vuurtoren

Ga verder naar Halifax Island dat in de Atlantische Oceaan waarbij je niet met de auto komen kunt. Op dit eiland woont een grote Afrikaanse pinguïn kolonie. Deze kan gezien worden vanaf wal met een verrekijker of een zoomlens. Wil je dichterbij komen dan moet je een bootcruise boeken waarbij je dichtbij het eiland komen kunt. Er liggen nog verschillende plaatsen waar je heen kunt gaan. Als laatste de Grosse Bucht, hier is het een paradijs voor windsurfers en kiteboarders. De condities zijn perfect met vooral veel wind.

Roadtrip zuid-west Namibië | De grote Afrikaanse pinguïn kolonie op hun eigen eiland
Roadtrip zuid-west Namibië | De grote Afrikaanse pinguïn kolonie op hun eigen eiland

Vanuit Lüderitz bestaat er de mogelijkheid om excursies te doen het Sperrgebiet in waar onder andere verschillende diamant mijnen nog in bedrijf zijn. Neem ook vooral een kijkje bij de prachtige Bogenfels die iets ten zuiden van Lüderitz ligt in het Sperrgebiet.

Kolmanskop

Roadtrip zuid-west Namibië | Typische beeld van Kolmanskop waar zand het overnam van de mens
Roadtrip zuid-west Namibië | Typische beeld van Kolmanskop waar zand het overnam van de mens

Kolmanskop is een wereldberoemde spookstadje en is een geliefde plaats voor fotografen en toeristen. Ooit was dit het dorpje van een lokale diamantmijn. Sinds 1956 werd de mijn gesloten en veranderde het in een spookstadje. Toen de mijn nog open was woonde er 350 mensen die van alle luxe konden genieten. In het stadje was namelijk een bowlingbaan, koelkasten en een zwembad. Dit alles was door deze tijd al heel wat.

Roadtrip zuid-west Namibië | Zand zo hoog dat de deur niet meer open gaat
Roadtrip zuid-west Namibië | Zand zo hoog dat de deur niet meer open gaat

Nu is het stadje volledig overgenomen door de natuur. De meeste huizen zijn nog compleet maar in vele heeft het zand de weg naar binnen gevonden. Hierdoor krijg je een prachtig en onrealistisch beeld dat samen met de zon zorgt voor prachtige taferelen. Om hier binnen te komen moet je toegangsbewijs kopen aangezien Kolmanskop in het Sperrgebiet ligt. Het is ook maar geopend tot 13:00 waarbij er om 9:30 en 11:00 een rondleiding plaats vindt die bij de toegangsprijs inbegrepen is. Je mag hier gewoon vrij rondlopen en foto´s maken waar je wilt.

Aus

We gaan weer 125 kilometer terug vanuit Lüderitz naar Aus waar we een tussenstop maken bij de woestijn paarden. Deze wilde paarden leven 20 kilometer ten westen van Aus. Hier is een kleine waterplaats met uitzichtpunt gemaakt waar de woestijn paarden regelmatig te zien zijn. Eens in de 5 dagen komen ze drinken bij deze waterplaats, hierdoor zijn ze niet heel vaak te zien. Als je er voorbij rijdt stop even om te kijken of ze misschien wel net daar zijn. In het dorpje Aus is verder niet meer te vinden dan een klein winkeltje en tankstation.

Tirasbergen

Verder opweg naar het noorden. Hier liggen mooie wegen met landschappen die je niet snel zult vergeten. Zo is de D707 een van de mooiste waarbij aan je rechterkant de Tirasbergen hebt liggen en aan je linkerkant het oranje gekleurde duinen van de Namib woestijn. Stop hier bij een van de velen lodges en boerderijen die er liggen. Verblijf hierdoor in een van de afgelegenste delen van Namibië waar de natuur nog volledig de overhand heeft. Vergeet ook niet de C27 en D407 te rijden om de schoonheid van Namibië te ontdekken, waarbij je de weg moet delen met andere weggebruikers zoals zebra´s, giraffen en orxy´en.

Roadtrip zuid-west Namibië | Links de duinen van de Namib woestijn en de rechts de tirasbergen
Roadtrip zuid-west Namibië | Links de duinen van de Namib woestijn en de rechts de tirasbergen

Sesriem

Als er gesproken wordt over verblijven in Sossusvlei dan gaat het meestal erom dat er verbleven wordt ik Sesriem. Hier is de toegang tot het Namib-Naukluft National Park waar Sossusvlei bezocht worden kan. In Sesriem is een tankstation en een klein winkeltje waar de essentiële dingen gehaald kunnen worden. Om ´s ochtends als eerst toegang te krijgen tot het nationale park moet je in het park verblijven. Hierdoor mag je een uur voordat het park opengaat al op weg gaan naar Sossusvlei. Slaap op de campingplaatsen van NWR in het park of de Sossus Dune Lodge van NWR. Slaap je er buiten dan moet je wachten tot zonsopgang voordat je het park in mag. De laatste 5 kilometer kunnen alleen met een 4×4 gereden worden. Probeer het niet, je zult niet de eerst zijn die na 5 meter vastzit in het diepe zand.

Sesriem Canyon

Roadtrip zuid-west Namibië | Sesriem Canyon in april 2021
Roadtrip zuid-west Namibië | Sesriem Canyon in april 2021

Ongeveer 4 kilometer buiten Sesriem kun je de Sesriem Canyon vinden. Het is 30 meter diep en gevormd door de Tsauchab rivier. Je kunt alleen boven kijken maar er is ook de mogelijkheid om naar beneden te wandelen en door de canyon te lopen. Mocht er net een goed regenseizoen zijn geweest dan bestaat er de mogelijkheid dat er nog water in de canyon te vinden is. Dit was in april 2021 wel het geval maar in juli 2021 was al het water weg. Mocht er water staan schroom dan niet en trek je zwemkleding aan en ga zwemmen in dit zeer bijzondere en zeldzame water.

Roadtrip zuid-west Namibië | Sesriem Canyon in juli 2021
Roadtrip zuid-west Namibië | Sesriem Canyon in juli 2021

Dune 45

Ongeveer na 45 kilometer vanaf de poort van het nationale park ligt aan de linkerkant een van de beroemdste duinen van het park. Het is dichtbij de weg en hierdoor makkelijk te bereiken. Mocht je in het park slapen en een uur eerder weg gaan rij dan hierheen loop de duin omhoog en bekijk vanaf hier de zonsopgang. Let wel op: dit is de bekendste duin en in drukke tijden zal je niet alleen zijn.

Roadtrip zuid-west Namibië | Dune 45 is vaak in de middaguren helemaal leeg
Roadtrip zuid-west Namibië | Dune 45 is vaak in de middaguren helemaal leeg

Deadvlei

Vele vinden Deadvlei mooier dan Sossusvlei zelf. Om de meest bijzondere ervaring mee te maken kun je de duin Big Daddy omhoog klimmen. Dit is de hoogste duin van de woestijn en hierdoor vooral te herkennen. Binnen 45 minuten zul je boven zijn om vanaf hier een prachtig uitzicht te hebben. Erna kun je de duin naar beneden rennen naar Deadvlei. Voor degene die niet zolang willen wandelen kun je het 1 kilometer lange wandelpad naar Deadvlei volgen.

Roadtrip zuid-west Namibië | Het wereldberoemde Deadvlei
Roadtrip zuid-west Namibië | Het wereldberoemde Deadvlei

Deadvlei is een oude zoutpan die droog is te komen liggen. Alleen de skeleten van de bomen staan nog overeind en zijn uitgegroeid tot het boegbeeld van Namibië. Al honderden jaren is hier geen regen meer gevallen waardoor het extreem droog is en overdag ook extreem warm, zelfs in de winter. Ga dus vooral hierheen voor 11 uur en na 3 uur ´s middags.

Sossusvlei

Tegenover Deadvlei ligt het bekende Sossusvlei. Meeste tijd ligt hier een witte zoutpan, maar eens in de zoveel jaar valt er zoveel regen dat de rivier tot hier doorloopt en er water in Sossusvlei staan. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2011 waardoor de vreugde dan ook groot was toen in 2021 het water ook Sossusvlei bereikte. Hierdoor kwamen ook verschillende watervogels zoals flamingo´s weer terug naar het verdere zanderige landschap.

Roadtrip zuid-west Namibië | Flamingo die het water in Sossusvlei drinkt.
Roadtrip zuid-west Namibië | Flamingo die het water in Sossusvlei drinkt

Hiddenvlei & Naravlei

Hiddenvlei en Naravlei liggen naast Sossusvlei en Deadvlei en zijn veel minder bekend maar ook mooi. Hiddenvlei bereik je na 2 kilometer vanaf de parkeerplaats en lijkt heel erg veel op deadvlei. Waarbij Naravlei weer veel op Sossusvlei lijkt. Beide zijn wat mij betreft het bezoeken waard als je de tijd hebt!

Lees ook: Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd, inpaklijst en meer
Lees ook: Reisroutes Namibië in 2, 3, 4 of 5 weken | Must sees en voorbeeldroutes
Lees ook: Roadtrip Namibië (1) | Keetmanshoop, Fish River Canyon & Oranje Rivier
Lees ook: Roadtrip Namibië (2) | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei
Lees ook: Roadtrip Namibië (3) | Solitaire en Swakopmund

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link