23.3K Followers

Home » Afrika » Namibië » Studeren in Namibië | Een blog over universiteiten en het studentenleven

Studeren in Namibië | Een blog over universiteiten en het studentenleven

Hoi! Ik ben Eline en ik ben gaan studeren in Namibië. Namibië is het tweede dunst bevolkte land ter wereld en met zijn ongerepte natuur, is het voor velen nog onbekend. Voor mijn studie kreeg ik de mogelijkheid om naar dit prachtige land af te reizen. Graag vertel ik jullie meer over het studeren in Namibië en vooral in de hoofdstad Windhoek.

Lees ook: Studeren in Australië, jouw kans om hier lang te wonen

Uitzicht vanaf de parkeerplaats van de Universiteit op de skyline van Windhoek
Uitzicht vanaf de parkeerplaats van de Universiteit op de skyline van Windhoek

Onderwijssysteem in Namibië

In Namibië is het verplicht minimaal 7 jaar basisonderwijs gehad hebben of je leeftijd van 16 jaar bereikt hebben. Het basisonderwijs en middelbare school zijn gratis. Hiermee wordt onderwijs voor ieder kind mogelijk.

Ieder kind begint in klas 1-3 op de kleuterschool. Vanaf hier wordt de officiële taal van Namibië geleerd, namelijk Engels. Het gaat verder met de basisschool in klas 4-7. Hierna eindigt de leerplicht en is het mogelijk om naar de middelbare school te gaan. Deze worden verdeeld in het lagere middelbare onderwijs ( klas 8-10) en het hogere middelbare onderwijs (klas 11-13). Na de middelbare school kan de overgang gemaakt worden om te gaan studeren aan een universiteit.

Een collegezaal aan de NUST

Om de geletterdheid hoog te houden wordt er les gegeven in het Engels. Hier wordt veel druk gelegd op vakken als wiskunde, gezondsonderwijs, taal en godsdienst waar op de middelbare school nog vakken als natuurkunde en scheikunde gevolgd kunnen worden.

Universiteiten in Namibië

Als je wilt studeren in Namibië dan heb je in het hele land 3 universiteiten, waarvan de hoofdvestigingen in de hoofdstad Windhoek liggen. De grootste universiteit van het land is de University of Namibia. Ondanks de jonge leeftijd van deze openbare universiteit zijn er circa 30.000 (2021) studenten ingeschreven uit meer dan 41 landen. Deze studenten zijn verdeeld over 8 faculteiten met in totaal 12 campussen verspreid over het hele land. De grootste campus ligt in het zuiden van de stad Windhoek.

De andere openbare universiteit is de Namibia University of Science and Technology (NUST), ook vroeger bekend als Polytechnic of Namibia. Deze universiteit heeft 6 faculteiten die in totaal circa 12.000 (2019) studenten onderbrengen uit 32 verschillenden landen. De campus ligt in het centrum van de stad Windhoek. Dit is ook de universiteit waar ik zelf studeer voor mijn studie Civil Engineering oftewel Bouwkunde, hierover vertel ik meer in mijn verhaal.

De hoofdingang van de Namibia University of Science and Technology
De hoofdingang van de Namibia University of Science and Technology

De laatste universiteit in Namibië is een privé universiteit genaamd, International University of Management. Deze universiteit heeft verschillenden campussen verdeeld over land waar in totaal 9.000 studenten studeren.

Alle 3 de universiteiten hebben veel samenwerkingen met buitenlandse universiteiten en staan dan ook open voor internationale samenwerkingen. Door de vroeger kolonisatie van Duitsland zijn er vele grote samenwerkingen met duitse hogescholen en universiteiten.

Kosten

In Namibië wordt betaald met de Namibische Dollar die een op een gelijk is aan de Zuid-Afrikaanse Rand.

Door het subtropisch woestijn klimaat en het grote water tekort, kunnen er weinig landbouwproducten verbouwd worden. In de supermarkt wordt dan ook het meeste geimporteerd vanuit Zuid-Afrika. Met als gevolg dat de prijzen voor verse producten te vergelijken zijn met nederlandse prijzen. Namibië staat bekend als een land waar veel vlees geproduceerd en gegeten wordt. Denk hierbij aan kip, rund en varkensvlees maar vergeet vooral niet het wild zoals springbok, oryx, zebra etc. Door de lage transportkosten is dit dan vergeleken met nederlands niveau een stuk betaalbaarder. Over het algemeen zijn de kosten in de supermarkt vergelijkbaar met een nederlandse supermarkt.

Huurprijzen in Namibië zijn vergelijkbaar met nederlandse prijzen. Vaak heb je hiervoor wel in de tuin een zwembad erbij. Vergeet niet dat er in de meeste huizen geen centrale verwarming is en vooral in de winter, binnenshuis heel erg koud kan worden. Hierbij kan het in de zomer al snel warm worden binnenshuis. Zelf woon ik op de campus in een hoge flat, Poly Heights, zie foto hieronder.

Woonmogelijkheid op de campus van NUST, Poly Heights
Woonmogelijkheid op de campus van NUST, Poly Heights

Het collegegeld zoals we dat in Nederland kennen is hier niet bekend. Je betaalt hier als eerste registratiekosten om erna voor ieder vak dat je volgt voor je opleiding, apart te betalen. De prijzen hiervan verschillen heel erg en is afhankelijk van het aantal contacturen per week. Over het algemeen liggen de prijzen minder hoog dan in Nederland. Voor vele bewoners van Namibië zijn deze prijzen erg hoog en is nog altijd een privilege om te mogen studeren.

Studentenleven

Hoe is het om te studeren in Namibië? De hoofdstad Windhoek is niet de eerste stad die in je opkomt als het gaat om het bruisende stadsleven. Toch zijn er vele bars en clubs in het centrum om een gezellige avond te hebben met vrienden.

Joe´s Beerhouse

Het voelt alsof je in Duitsland bent maar je ben toch echt in Windhoek bij Joe´s Beerhouse. Hier kunt je naast heerlijk eten ook plaatsnemen aan de gezellige bar en halve liters namibisch bier drinken. Het bier in Namibië is gebrouwen naar het “deutsche Reinheitsgebot” en is hierdoor van goede kwaliteit en dezelfde smaak als bij onze oosterburen. Doordat het in Namibië zelf gebrouwen wordt, zijn de prijzen hiervan gelijk met water of cola. Joe´s Beerhouse ligt ten noorden van het centrum maar is door iedere inwoner van Windhoek en vele toeristen bekend.

Eten bij Joe´s Beerhouse met halve liter Windhoek Lager
Eten bij Joe´s Beerhouse met halve liter Windhoek Lager

Brewers Market/Warehouse

Brewers Market of zoals het vroeger genoemd werd the Warehouse theatre is de bekendste plek voor live muziek. Na het werk komen vele namibiërs hier samen om de avond in te luiden. Het ligt in het centrum van de hoofdstad Windhoek en is makkelijk bereikbaar voor een gezellig avondje uit.

Andy´s Pub & Bar

Gelegen net buiten het centrum van Windhoek in het gebied klein Windhoek vindt je deze hele gezellige pub. In deze pub zijn er ook mogelijkheden om te eten. Het menu is zowel in het duits als het engels met vele duitse klassiekers op de kaart. De drinkkaart staat vol met verschillenden bieren, wijnen en coctails. Waarom deze op het lijstje erbij komt omdat hier voor een goede prijs, lekker en veel te drinken kunt krijgen in een bar met een gezellige sfeer.

The Social Club

Voor een dansavond moet je zeker weten hierna toekomen. Het is een typische club voor lange avonden met vrienden. Deze is vooral open in het weekend en de avonduren. Voor een klein bedrag krijg je entree tot de afrikaanse muziek en vibe die hangt op dit industrieterrien, net buiten het centrum, waar The Social Club gelegen is.

Studeren in Namibië: Mijn verhaal

Begin maart 2021 kwam ik voor de keuze te staan om voor 2 semesters te gaan studeren in Namibië aan de Namibia University of Science and Technology. Paar dagen hiervoor had ik mijn Bachelor studie Bouwkunde afgerond aan de Fachhochschule in Aken (Duitsland).

Sinds vele jaren heeft de Fachhochschule in Aken een samenwerking met de Namibia University of Science and Technology door middel van een Double Degree. Een Double Degree betekent dat je een Bachelor diploma aan je thuis universiteit en een Bachelor diploma aan je uitwisselings universiteit krijgt voor dezelfde opleiding. Hiervoor hoef je maar 2 semesters (1 jaar) extra te studeren. De Namibia University of Science and Technology is voor een groot deel nieuw gebouwd en is gepland in de komenden jaren nog meer erbij te bouwen.

Studeren in Namibië: De nieuw gebouwde campus van NUST
Studeren in Namibië: De nieuw gebouwde campus van NUST

In 2016 was ik voor het eerst op vakantie in Namibië en sindsdien heb ik het Afrikavirus te pakken gekregen. Toen ik dan ook deze keuze kreeg wilde ik dan ook het liefste gaan en van deze bijzondere ervaring een onvergetelijke maken. 2 weken na de keuze zat ik in het vliegtuig opweg naar Windhoek om tot het einde van het jaar hier te blijven. Het was midden in de corona pandemie waardoor er een paar extra uitdagingen erbij kwamen. Eenmaal aangekomen besefte ik dat de corona pandemie hier minder groot is dan in Nederland en dan ook erg blij was om weer vrijheden te hebben die in Nederland niet meer mogelijk waren.

Studeren in Namibië: het oude deel van de campus NUST dat ooit begon als ziekenhuis en nu dient als collegezaal
Studeren in Namibië: het oude deel van de campus NUST dat ooit begon als ziekenhuis en nu dient als collegezaal

Het eerste semester was gestart en we wonen op de campus. De helft van de vakken hadden we normaal les. Voor het eerste sinds een jaar mocht ik weer normaal les volgen in lokalen met andere leerlingen en professoren. De andere helft van de vakken waren wel online omdat deze met grote getallen studenten was en niet mogelijk was om te verdelen in lokalen. In mijn vrije tijd maakte ik al verschillende reisjes door het hele land om zo het land nog beter te leren kennen. Zo had ik weer een redelijk normaal studentenleven en kan genieten van de tijd die we voorlopig voor me ligt, hier in het prachtige Namibië.

Skyline van de stad Windhoek met op de achtergrond de bergen waartussen de stad ligt.
Skyline van de stad Windhoek met op de achtergrond de bergen waartussen de stad ligt.

Lees ook: 24 Must See’s in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist ✔

Eline

Sinds maart 2021 woon ik in Windhoek, Namibië voor mijn studie. Naast studeren kan ik hier ook met mijn grootste passies reizen 🌍 en fotograferen 📸 bezig zijn. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is! Voor een kijkje in mijn dagelijkse leven, check mijn instagram @travel_with_eline

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

2 comments

 • Hey Mirthe,

  Heel fijn om te lezen dat ik je geinspireerd geraakt bent door mijn verhaal.
  Om te studeren is het land heel erg fijn en ook de stad Windhoek is leuk om te wonen.
  Je kunt het beste bij de beide universiteiten kijken of er een studie bij is die je wilt gaan doen. Meld je daarvoor aan. Houdt wel rekening mee dat het schooljaar begint in februari/maart.

  Mocht je nog meer vragen hebben neem even contact met me op via Instagram.

  mvg,

  Eline

 • Hoi Eline,
  Ik heb je verhaal over studeren in Namibië gelezen en ben erg geïnspireerd geraakt!
  Het lijkt mij ook wel wat om daar te studeren:) Heb jij tips voor het regelen van een studie in het land?

  Groetjes Mirthe

Geschreven door:

Eline

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link