Wereldreizigers.nl
Christuskirche vanuit Independence Memorial Museum
Home » Afrika » Namibië » Top 10 bezienswaardigheden in Windhoek

Top 10 bezienswaardigheden in Windhoek

In het hart van het land Namibië ligt de hoofdstad, Windhoek. Tevens is het ook de grootste stad in Namibië met 320.000 inwoners. Windhoek kent veel prachtige bezienswaardigheden en ligt op 1650m hoogte, omringd door bergen. Zo´n 45 km buiten het centrum ligt het internationale vliegveld waar onder andere vliegtuigen uit Frankfurt aankomen. Vele reizigers in Namibië zullen de hoofdstad maar kort aandoen op doorreis naar de rest van het land.

Lees ook: Oost-Afrika op de scooter | Deel 1 | Van Kampala naar Bugala Island (180 km)

In de stad zijn nog goed de Duitse kenmerken te herkennen, van Duitse straatnamen tot typisch Duits eten. De stad is groot genoeg om een dag bezienswaardigheden te verkennen maar vergeet niet dat er veel heuvels zijn dus een auto is aanbevolen. Openbaar vervoer is zeer zeldzaam gezien er wel bussen rijden maar niet duidelijk is waar ze stoppen, de lokale bevolking doet dan ook alles met de taxi. Deze vindt je dan ook overal en zijn goedkoop.

Om de stad te leren kennen zijn er in dit artikel 10 bezienswaardigheden verzameld met dingen die je in Windhoek gezien of gedaan moet hebben voordat je de stad verlaat.

1. Christuskirche

Het bekendste symbool van de stad Windhoek, ook wel bekend als Christ Church, is de grootste toeristische attractie van de stad. Boven op de berg met uitzicht over downtown Windhoek staat daar deze 121 jaar oude kerk. Het is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in Windhoek. Met de bouw werd gestart in het jaar 1907 om in 1910 na de oorlog tussen Duitsland en Khoikhoi, Herero en Ovambo geopend te worden als tegen vrede. De kerk ligt midden op de rotonde in de verkeersader van de Robert Mugabe Avenue en is gemaakt van lokale zandsteen van de nabije Avis dam.

De Christuskirche vanuit het Indepence Memorial Museum
De Christuskirche vanuit het Indepence Memorial Museum

2. Independence Memorial Museum

Naast de Christuskirche is het Independence Memorial Museum te vinden, ook één van de bezienswaardigheden in Windhoek die je niet mag missen. Het 40 meter hoge gouden gebouw is niet te missen en ontworpen en gebouwd door een Noord-Koreaans bedrijf. Bovenin liggen 3 etages aan museum waarbij de eerste etage het verhaal vertelt onder koloniaal bewind van verschillende landen. De tweede etage gaat over de verzetsbeweging waarbij de derde etage aansluit op de weg naar onafhankelijkheid van het land Namibië. Het museum werd op het 21 maart 2014 geopend op de 24ste jubileum van onafhankelijkheid in Namibië zoals het op heden bekend is.

Independence Memorial Museum met op de voorgrond Sam Nujoma
Independence Memorial Museum met op de voorgrond Sam Nujoma

Helemaal boven is er er een rooftopbar met prachtig uitzicht over de Christuskirche en de rest van de stad. Weer terug naar beneden pak dan zeker de glazen lift en geniet van Windhoek van boven. Op het pleintje voor het gebouw staat een groot standbeeld van Sam Nujoma de eerste president van onafhankelijk Namibië.

Uitzicht vanuit rooftopbar op het zuiden van Windhoek
Uitzicht vanuit rooftopbar op het zuiden van Windhoek

3. Alte Feste

Tussen de Christuskirche en het Independence Memorial Museum ligt de Alte Feste verstopt. Dit oude Duitse fort is gevonden in 1890. Hiermee is het een van de oudste gebouwen van de stad Windhoek. In het Duits koloniaal tijdperk werd het gebruikt voor de zogenaamde Schutztruppe die tot 1915 hier verbleven. Sinds 1957 is het een officieel monument waar sinds 1962 het State Historical Museum ligt. Hier kun je alle informatie vinden over de geschiedenis van Namibië van de verschillende stammen tot aan onafhankelijkheid.

Waar voorheen de Reiterdenkmal stond voor het Independence Memorial Museum werd deze in 2010 verplaats naar de voorkant van de Alte Feste. De Reiterdenkmal staat symbool voor de oorlog tussen Duitsland en Herero/Namaqua en is een omstreden onderwerp waar in de jaren 80 maar ook nu nog veel discussie over is. In december 2013 is het standbeeld door een onbekende weggehaald en tot op heden nog niet bekend wie het in zijn bezit heeft.

4. Namibia Craft Centre

Hier moet je voorbij zijn geweest voordat je naar huis gaat, de mooiste souvenirs kun je hier kopen. De mooiste handgemaakte souvenirs maar ook kleding, schoenen en sieraden kunnen hier gekocht worden bij kleine ondernemers die samen in het Craft Centre staan. Denk hierbij aan de bushmen sandalen of een van de big five uit hout gesneden. Het is niet direct één van de mooiste bezienswaardigheden in Windhoek, maar wel zeer leuk om te bezoeken.

Ben je na al dat winkelen toch wel beetje moe geworden kun je rustig uitrusten in het nabij gelegen Craft Café. Hier kun je koffie, thee, juices en heerlijke smoothies bestellen. Vergeet ook zeker niet om iets lekkers te eten bij te bestellen.

5. Bezoek aan Township Katatura

In het noorden van de stad Windhoek ligt het township Katatura. In de jaren 50 moest de zwarte bevolking van het stad hierheen verhuizen. Tot het einde van Apartheid moesten ze ook hier blijven wonen. Het staat dan ook bekend als “de plaats waar men niet wilt wonen”. De socialen voorzieningen zijn lager dan andere delen van de stad maar er staan schoon waterpunten verdeeld door Katatura en 2 toiletten zijn beschikbaar per 50 inwoners. Elektriciteit is er zelden en als die er is, dan wordt deze vaak illegaal afgetapt van het bovenliggende elektriciteitsnetwerk. Ga uit eigen veiligheid niet alleen hier naar toe maar samen met een gids die bekend is in Katatura.

Het township Katatura | Bezienswaardigheden Windhoek
Het township Katatura | Bezienswaardigheden Windhoek

Het Township zelf is een bezienswaardigheid op zich. Er zijn om de paar meter zelfgebouwde bars waar ze vaak hun eigen bier brouwen. Is er geen bar dan kun je er zeker weten wel een carwash vinden of een kapsalon waar je voor een paar euro je haar kunt laten doen. Ga vooral langs bij een van de velen markten en eet de specialiteit uit Namibië, Kapana. Kapana is gegrilld rundvlees met Kapana kruiden en eet je samen met een salsa van tomaten en uien in combinatie met vetkoek.

Verkoop van Kapana op een markt in Katatura
Verkoop van Kapana op een markt in Katatura

6. Bekijk de zonsondergang vanaf Hilton Skybar

Voor de mooiste zonsondergang te zien die achter de bergen verdwijnt moet je bij het Hilton Hotel zijn. Dit is één van populairste bezienswaardigheden in Windhoek. Pak de lift naar de bovenste etage en pak iets te drinken en geniet. Er is ook een groot zwembad dat overdag voor een kleine prijs ook gebruik van kunt maken. Wees wel ruim voor zonsondergang aanwezig anders is er geen tafeltje meer vrij.

7. Ga voor de beste vleesgerechten naar Joe´s Beerhouse

In de wijk Eros ligt dit heerlijke restaurant. Waarbij bij binnenkomst meteen de duitse invloeden te merken zijn en het aanbevolen drankje Jägermeister is. Op de menu kaart staan dan ook schnitzels maar ook zeker heerlijke wild steaks. Kortom ga hier vooral langs en geniet van de gezelligheid en het goede en betaalbare eten. Vegetariërs kunnen dit restaurant beter overslaan want met maar 3 keuzes is het vrij beperkt.

Voor een gezellige avond uit komen hier ook veel studenten, zie ook mijn blog Studeren in Namibië | Een blog over universiteiten en het studentenleven

Ingang van Joe´s Beerhouse
Ingang van Joe´s Beerhouse

8. Zoo Park

In het centrum van de stad Windhoek ligt aan de Independence Avenue het publiek park, Zoo Park. Hier komt in de vrije tijd vele lokale mensen samen om te genieten van het weer onder het genot van een hapje en een drankje. Neem vooral even een kijkje in het aan het Zoo Park gelegen Vinyls Café en voel alsof je in de jaren 80 bent. Dit is tevens ook een plek waar vele studenten overdag werken en studeren en ´s avonds genieten van hun vrije tijd.

9. Windhoek Railway Station

Sinds 1912 staat dit treinstation al in deze staat in de stad Windhoek. In het gebouw bevindt zich op de eerste etage zich het TransNamib-Museum. Hier wordt de geschiedenis van het treinnetwerk in Namibië tentoongesteld. Het is één van de bezienswaardigheden in Windhoek die je echt niet kunt missen.

Het treinstation in Windhoek
Het treinstation in Windhoek

Vandaag de dag rijdt er nog altijd een trein van TransNamib vanuit Windhoek naar Swakopmund, Keetmanshoop, Walis Bay of Tsumeb. Verder doet het spoor vooral dienst voor goederentransport. Voor de meer luxe ervaring is een ritje met de Desert Express nodig naar Swakopmund. Neem hiervoor wel de tijd want onderweg worden er nog verschillende activiteiten gedaan voor een complete ervaring. Goedkoop is het niet, wel een ervaring voor het leven.

10. Am Weinberg

Tegen de berg opgelegen met prachtig uitzicht over de wijk Ludwigsdorf en Klein Windhoek, ligt dit moderne boutique hotel dat zich doet aanvoelen alsof je in Dubai bent. Ga voor een afrikaanse huiswijn en geniet van de zonsondergang tussen hun eigen wijngaarden op de Sky Lounge of boek een heerlijk middagje voor jezelf in de spa.

Uitzicht vanaf de Sky Lounge Am Weinberg | Bezienswaardigheden Windhoek
Uitzicht vanaf de Sky Lounge Am Weinberg | Bezienswaardigheden Windhoek

Ben je op zoek naar andere leuke dingen om te doen vanuit Windhoek? Bezoek dan eens Etosha National Park!

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link