Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Sierra Leone » NoFear Reizen in Afrika (11) | Overlanden in Sierra Leone

NoFear Reizen in Afrika (11) | Overlanden in Sierra Leone

We (Cor en Grietje van NoFear Reizen), reizen met onze Toyota Hilux 4×4 camper door Afrika. Het Afrikaanse continent is het mekka voor ‘overlanden‘ met veel uitdagende routes en prachtige bestemmingen. Het eerste Afrikaanse land dat we tijdens onze reis naar Zuid-Afrika aandeden is Marokko, gevolgd door Mauritanië en Senegal. Vanuit Guinee reizen we door naar Sierra Leone. In dit artikel lees je er alles over.

Vanzelfsprekend begin je ook nu weer met het kijken van de video.

Over Sierra Leone, enkele feitjes

Sierra Leone is bijna 2x zo groot als Nederland. Er wonen ruim 7 miljoen mensen, waarvan een miljoen in de hoofdstad Freetown. Een kleine 80% is moslim, de rest christen.

Helaas is het land de laatste 10-tallen jaren nauwelijks positief in het nieuws geweest. In eerste instantie woedde er een burgeroorlog tussen 1991 en 2002. De oorlog werd deels gefinancierd door de smokkel van diamanten, waar het land rijk aan is. In dat kader is film “Blood Diamond” wellicht een aanrader!

Nog maar net opkrabbelend uit de oorlog houdt vanaf 2014 het uiterst besmettelijke ebolavirus het land in de macht. Uiteindelijk kost het virus het land zo’n 15000 levens.

Waarschuwingsbord tegen Ebola | Overlanden in Sierra Leone
Waarschuwingsbord tegen Ebola | Overlanden in Sierra Leone

De grensovergang Guinee / Sierra

De grensovergang van Guinee naar Sierra Leone is voorlopig de prettigste op onze reis naar het zuiden. Geen corruptie en in Sierra Leone worden we door iedereen van harte welkom geheten. 

Wat een goed gevoel. Bovendien is de verbindingsweg richting de hoofdstad Freetown van westerse kwaliteit.

Als we in een nieuw land komen (het 8ste Afrikaanse land inmiddels), hebben we de neiging direct op zoek te gaan naar de verschillen. Als eerste valt ons de taal op, de meesten spreken Engels. Dat is erg prettig voor ons, daar we het Frans nog steeds niet voldoende onder controle hebben. Ten tweede vallen ons de enorme aaneengesloten palmbossen op. Verder lijken de verschillen met Guinee voorlopig niet zo groot.

Zandmijnen

Vanaf de asfaltweg richting Freetown nemen we een afslag naar een rivier. Hier willen we de nacht doorbrengen. Op de aangekomen open plek bij de rivier zijn nog veel meer mensen. Het zijn dorpsbewoners die hier hele dagen doorbrengen. De kinderen hangen wat rond, de vrouwen wassen en maken eten en de mannen werken in het zand.

We worden door hen direct vriendelijk ontvangen, zoals we dat al zo vaak hebben meegemaakt. De hele familie nestelt zich rondom de camper en we worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Middelpunt van belangstelling | Overlanden in Sierra Leone
Middelpunt van belangstelling | Overlanden in Sierra Leone

We eten gezamenlijk onze meegebrachte ananas en wij krijgen een bord rijst met een hele scherpe saus….

We verblijven hier twee dagen en krijgen zo een fantastisch inzicht in de leefwijze, gewoonten en cultuur van deze mensen.

Trots op de grote stoel zitten
Trots op de grote stoel zitten

De mannen beginnen te vertellen over hun werk. Ze varen met hun uitgeholde boomstammen naar de andere kant van de rivier waar ze zand halen. Naast hun eigen gewicht kunnen ze ongeveer 3-4 kruiwagens zand meenemen. Het zand is geschikt voor het maken van beton en metselspecie. Alles gaat met de schep. Nadat ze de lading hebben uitgeladen, moet het naar boven worden gewerkt. Dit doen ze door bakken vol te scheppen en zo’n 10 meter hoger op bulten te gooien. Mannen, vrouwen en kinderen, de hele familie werkt bij toerbeurt mee. Ze draaien met hun hoofden vanwege pijnlijke nekken.

De kano met zand leegscheppen
De kano met zand leegscheppen

Dan komt een grote hoge kiepauto aangereden. De kiepauto wordt met de schep gevuld, het zand moet zeker drie meter hoog opgegooid worden. Voor een habbekrats rijdt de kiepauto naar de fabriek en begint het verhaal opnieuw. 

De kiepauto vullen met de schep
De kiepauto vullen met de schep

Een van de jongens biedt Cor aan om even mee te varen naar de andere kant van de rivier waar het zand wordt opgehaald. Grietje kan helaas niet mee vanwege haar gegipste arm.

Boottochtje | Overlanden in Sierra Leone
Boottochtje | Overlanden in Sierra Leone

Tacugama Chimpansee Sanctuary

De overland reis gaat verder richting hoofdstad Freetown (locatie hier). Via de voorstad Waterloo bereiken we eerst een opvangcentrum voor chimpansees. Het zijn veelal chimpansees die als huisdier werden gehouden wat sinds 2019 niet meer toegestaan is. Ook heeft het centrum een taak om te vertellen dat de mensen moeten stoppen met het eten van “bushmeat”, chimpansees dus!

We krijgen een rondleiding met een goed Engels sprekende gids door drie verschillende opvang gebieden waar de dieren met dezelfde problematiek worden gehouden.

Het verhaal van de gids is helder en duidelijk. De meeste aandacht wordt verkregen in de apenspeeltuin, de plek waar chimpansees hun klauter- en klim vaardigheden kunnen onderhouden.

Herinnering aan een witte chimpansee | Tacugama Chimpansee Sanctuary
Herinnering aan een witte chimpansee | Tacugama Chimpansee Sanctuary
In de speeltuin | Tacugama Chimpansee Sanctuary
In de speeltuin | Tacugama Chimpansee Sanctuary
Apentaal | Tacugama Chimpansee Sanctuary
Apentaal | Tacugama Chimpansee Sanctuary

Freetown

De hoofdstad hebben we maar kort bezocht. Beetje stedenmoe. We overnachten op de 550 meter hoge berg Leicester (locatie hier). Vanaf daar hebben we een prachtig uitzicht over de stad, al is het daarboven ook grotendeels bewolkt. 

Freetown gezien vanaf de berg Leicester | Overlanden in Sierra Leone
Freetown gezien vanaf de berg Leicester | Overlanden in Sierra Leone

In de stad zelf zijn we op zoek naar wat praktische zaken en krijgen zo toch een redelijke indruk. Het grote voordeel van Freetown is dat vele wegen zijn geasfalteerd, dat scheelt enorm in het stof!

Verder staan onnoemelijk vele verkoopkraampjes zo dicht op de straat dat er geen doorkomen aan is. Natuurlijk -zoals in vele west Afrikaanse steden- vele brommertjes en tuktuks.

In een groot deel van de stad valt ons de netheid op. Maar even later blijkt dat maar “deels” te zijn. We rijden door een krottenwijk met rivier en vuilnisbelt. Op de vuilnisbelt woont men tussen een paar dakplaatjes en is men druk bezig om te zoeken naar nog iets bruikbaars. Even verder zien we een rivier waar werkelijk alles wat maar vies is, in wordt gegooid. 

Zo zullen wij Freetown onthouden als een stad met twee gezichten. Snel nog even wat brood kopen en de natuur weer in!

Riviertje in Freetown | Overlanden in Sierra Leone
Riviertje in Freetown | Overlanden in Sierra Leone
De rokende vuilnisbelt met krotjes | Overlanden in Sierra Leone
De rokende vuilnisbelt met krotjes | Overlanden in Sierra Leone

De witte stranden van Sierra Leone

We staan even stil langs de straat en worden spontaan aangesproken door een blanke man. Hij vraagt waar we naar toe gaan en nodigt ons uit om bij zijn huis te overnachten. Het blijkt een van oorsprong Israëliër die hier voor z’n werk woont. Hij vindt het leuk om reizigers te ontvangen.

Zo komen we terecht op een paradijsje…mooi huis met zwembad, direct grenzend aan de mangrovebossen met daarachter de monding van River No. 2. En dat temidden van een hagelwit zandstrand. In en rondom de woning kunnen we van alles gebruik maken.

Wat een gelukje.

Spontaan uitgenodigd | Overlanden in Sierra Leone
Spontaan uitgenodigd | Overlanden in Sierra Leone
Door de mangrove naar het witte strand
Door de mangrove naar het witte strand
River No. 2 Beach
River No. 2 Beach

River No. 2 blijkt eigenlijk het eerste van een reeks hagelwitte zandstranden in zuidelijke richting te zijn. We hebben het plan om nog een nachtje op het iets zuidelijker gelegen Bureh Beach te gaan staan. Dat worden uiteindelijk drie nachten! Hier staan we pal voor een strandtent midden op het zand. Een “bucketshower”, toilet, schoon strand met heerlijk warm water staan tot onze beschikking. ‘s Avonds laten we ons verwennen in het restaurant waar we genieten van garnalen, zojuist vers van de plaatselijke markt gehaald.

Het strand is relatief rustig, niet uitgestorven maar gezellig.

Maar op de tweede dag komen er opeens drie jongere stellen, een Engels stel en twee Nederlanderse stellen aan. We maken er met z’n allen een gezellige avond van en de prachtige verhalen over onze gezamenlijke belevenissen vliegen over de tafel.

De meeste reizigers hebben geen tijdlimiet en willen via Zuid-Afrika, langs de oostkant van Afrika weer naar het noorden. Sommigen overlanden met het openbaar vervoer en anderen op een motor. Eén stel rijdt in een elektrische auto. Voor hun is het een uitdaging om zonder brandstof naar het zuiden te rijden.

Overnachten op het strand | Overlanden in Sierra Leone
Overnachten op het strand | Overlanden in Sierra Leone
Zonsondergang | Overlanden in Sierra Leone
Zonsondergang | Overlanden in Sierra Leone
De sfeer
De sfeer

Masanga hospital

Inmiddels alweer drie maanden terug in Senegal ontmoetten we Sjors en Jenny. Zij waren onderweg naar Sierra Leone waar ze vrijwilligerswerk in een ziekenhuis zouden gaan doen. We spraken af dat we hun zouden opzoeken als we in de buurt waren. En zo geschiedde.

Sjors en Jenny wonen in een woning samen met andere dokters en verpleegkundigen, direct naast het ziekenhuis terrein. Naast hun huis is voldoende ruimte voor ons om te overnachten. Jenny werkt als verpleegkundige en Sjors in de technische dienst. Direct na aankomst worden we rondgeleid en krijgen een eerste indruk van het ziekenhuis.

Osman’s werkkamer

Op het terrein staan meerdere gebouwen met allemaal een eigen functie. De kinderafdeling maakt grote indruk op ons. Hier liggen ernstig zieke kinderen, waarvan de ouders vaak geen geld hebben om noodzakelijke behandelingen te betalen. Hier zijn dagelijks tal van verhalen over leven en dood. Als een behandeling niet wordt betaald gaat het niet door. 

Toch is er een (geheim) financieel potje opgebouwd uit giften om kinderen toch te behandelen om ze van de dood te redden.

Vaak is de oorzaak van de aandoeningen een te laat ingezette behandeling omdat er geen geld is, of men heeft zich ingelaten met (goedkopere) alternatieve genezers.

De gemiddelde levensverwachting in Sierra Leone ligt net boven de 50 jaar. Dat komt deels door de hoge kindersterfte, maar ook één op de 10 moeders overleeft een zwangerschap niet.

Het ziekenhuis functioneert deels als opleidingsplaats. Vele buitenlandse doktoren komen hier om zelf te werken of plaatselijke medici op te leiden. Zo ontmoeten we de Nederlandse Pieter, die de afdeling oogheelkunde runt. Hij geeft ons een rondleiding over zijn afdeling en we nemen een kijkje in de operatiekamer. Pieter vertelt enthousiast over z’n werk en z’n leven. Prachtig!

Ook ontmoeten we de Nederlandse Merel. Zij is verantwoordelijk voor de uit Nederland afkomstige 3D printer waarmee ze op maat gemaakte protheses maken. Ze is hier ondermeer om de lokale jongeman Osman op te leiden. Als het allemaal goed gaat kan hij over een tijdje zelfstandig met de printer omgaan.

Beenprotheses

Masanga, het dorp met goudmijnen 

Het ziekenhuis terrein ligt pal naast het dorp. Het dorp is een typisch Leonees dorp, met een hoofdstraat waar van alles wordt verkocht. Daarachter vaak simpele bouwwerken waar de mensen wonen. Naast dat er een aantal mensen werkzaam zijn rondom het ziekenhuis werkt een aanzienlijk deel in de naastgelegen goudmijn.

En dat klinkt mooier dan het is. Vele hectares jungle zijn hier verdwenen. Met grote kranen worden er enorme gaten gegraven waar de plaatselijke bevolking op zoek is naar dat ene klompje goud. Zwaar en smerig werk.

Goudzoekers in Sierra Leone
Goudzoekers in Sierra Leone
Huisje aan de rand van Masanga
Huisje aan de rand van Masanga
Jungle in Sierra Leone
Jungle in Sierra Leone

Het noordoosten 

Om een beeld van het hele land te krijgen besluiten we een “loop” via het noordoosten van Sierra Leone te maken. Het is het minst bezochte en minst ontwikkelde deel van het land.

Wij merken dat in eerste instantie aan de wegen. Tot op heden waren we erg enthousiast over de wegen in Siërra Leone. Maar na en bezoek aan het noordoosten moeten we dat beeld ernstig bijstellen. We zijn wel wat gewend, maar over deze 250 kilometer deden we vier dagen. Enorme gaten, watergeulen en steile afdalingen bepalen de dagen. Vele doorwadingen, kapotte bruggen en by-passes vormen grote uitdagingen. Sommige bruggen zijn erg provisorisch gerepareerd. Na een passage kijken we elkaar dan weer opgelucht aan…. Gehaald!

Highway volgens de kaart | Uitdagende wegen in Sierra Leone
Highway volgens de kaart | Uitdagende wegen in Sierra Leone
Bruggetje | Uitdagende wegen in Sierra Leone
Bruggetje | Uitdagende wegen in Sierra Leone
Brug wegdek | Overlanden in Sierra Leone
Brug wegdek | Overlanden in Sierra Leone

De omgeving is fantastisch, prachtig regenwoud met palmbomen en bamboe. Soms schieten er apen vlak voor de auto de bomen in.

We passeren dorpjes waar je de isolatie goed voelt. De mensen zijn hier vergaand zelfvoorzienend. Ze verbouwen hun eigen producten en komen nauwelijks verder dan hun eigen dorp. Sommige kinderen lopen rond met opgezette buikjes en eigenlijk heeft niemand kleren zonder gaten of scheuren.

Naar beneden | Overlanden in Sierra Leone
Naar beneden | Overlanden in Sierra Leone
Lunch onderweg

In één van de dorpjes overnachten we naast de politiepost. We komen aan de praat met de officier en hij vertelt ons over de problematiek in deze omgeving. 

Het loslopende vee is zo één van de problemen. De koeien grazen tussen de zelf verbouwde gewassen en zorgen er voor dat een gezin nauwelijks te eten heeft. Maar de koeien hebben wel waarde. Zo was de enig aanwezige politiecel kortgeleden nog bezet met een dief die vijf koeien had gestolen. Helaas was de deur van de cel van slechte kwaliteit. De volgende dag was de dief ontsnapt…..

Overnachten bij politiepost

Hij vertelt verder over de wonden die de oorlog heeft achtergelaten en de vluchtelingenkampen waar hij zelf in zat. Ook heeft hij een tijdje zichzelf verborgen diep in het bos in de bergen. Maar zijn goed ontwikkelde verstand heeft hem uiteindelijk politieofficier gemaakt. Daarnaast geeft hij nog een aantal uren les op de plaatselijke school wegens een schrijnend tekort aan gekwalificeerde leerkrachten.

Geïsoleerde dorpjes

En weer door naar Liberia…

We sluiten ons bezoek aan Sierra Leone af via de meest zuidelijke grensovergang met Liberia.

Spreekt voor zich
Voorlichting schoon water
NoFear reizen

NoFear Reizen

Een Drent en een Friezin hebben het reisvirus te pakken en reizen met hun 4×4 camper de wereld over. Wij zijn Cor en Grietje van NoFear reizen en we nemen jullie mee op roadtrip avontuur.

1 comment

  • Heel herkenbaar wat jullie heel goed beschrijven. Waarschijnlijk hebben we op een aantal dezelfde plekken gestaan. Bij de rivier was prachtig hè? Mooi dat jullie ook een ziekenhuis hebben bezocht. Heel veel plezier!

Translate »
Copy link