Het hemelse geluk van Zanzibar

Zanzibar, Tanzania. Een bijzonder eiland met een bijzondere geschiedenis. Geboren aan de oostkust van Afrika maar groot geworden door Arabische handen. Het was ooit de Sultan van Oman die Zanzibar en haar gelijknamige hoofdstad liet opbloeien tot een parel met schitterende stranden waar het blauwgroene water van de Indische Oceaan je tot rust kabbelt. Afrikaans geworteld maar overal op het eiland voel je de Arabische wind waaien. In Stone Town, de historische binnenstad, roept de muezzin nog steeds op tot gebed terwijl kleurrijke mozaïeken, sprookjesachtige moskeeën en opvallende ronde torens je vriendelijk aanstaren. Zanzibar is door haar mengelmoes van culturen en stralende witte stranden een klein paradijs met een bijzonder verhaal.

Eigenzinnig eiland

Zanzibar beach kidsEigenlijk is Zanzibar, ook wel Unguja genoemd, een eigenzinnig plekje in het grote Tanzania. Zo was het nog niet al te lang geleden een zelfstandig staatje in de Republiek Tanzania. En nog steeds heeft het eiland een grote mate van zelfbestuur. Samen met de eilanden Pemba en Mafia (geen grap!) vormt Zanzibar de Specerijeneilanden. De bekendste inwoner van Zanzibar is ongetwijfeld Freddie Mercury, de inmiddels overleden zanger van rockband Queen.

[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_1″]

De twee gezichten van Stone Town

Stone Town barbecueEenmaal aangekomen op het eiland zal je waarschijnlijk eerst een kijkje nemen in hoofdstad Zanzibar. Neem dan vooral de moeite om een paar uur rond te slenteren in de oude binnenstad Stone Town. De Arabische en mediterrane sfeer brengt je voor even terug in de tijd. Grote kans dat je af en toe door het labyrint van straatjes en wirwar aan zijweggetjes verdwaalt. Geeft helemaal niks! Zo kom je zomaar in leuke straatjes terecht met grappige souvenirwinkeltjes, steegjes met oosterse kleden aan de muren en gezellige terrasjes. De kronkelende paadjes nemen je mee langs moskeeën en overladen markten. Geen zin om te lopen? Neem dan de dala dala, taxi’s in de vorm van minibusjes, die je voor een paar euro overal heen brengen.

Het prettige aan Stone Town is dat de locals niet te opdringerig zijn. Natuurlijk hopen ze dat je souvenirs koopt maar ze sleuren je niet aan je arm mee hun winkel in. ‘s Avonds kan je bij de haven terecht voor een heerlijk hapje eten. Koks zetten hun tafeltjes op en grillen op bbq’s dagvers gevangen vis. Vooral het loungeterras van de African House is een aanrader.

slavery monumentStone Town heeft jammer genoeg ook een andere, rauwe kant. Straatjes met overal vuilnis, troosteloze huisjes, etensresten, modder en viezigheid. Bedelende kinderen en smoezelige achterafstraatjes: ook dat hoort bij Zanzibar. Verder heeft ook de geschiedenis van Stone Town zo zijn rauwe kant. Zanzibar speelde in het verleden een belangrijke rol in de slavenhandel in Oost-Afrika. Zeer indrukwekkend is daarom een bezoekje aan één van de “slave chambers” en het beroemdste slavenmonument ter wereld.

[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_1″]

Visserbootjes en krabbenjagers

Zanzibar fishing boatNatuurlijk is Zanzibar vooral geliefd door haar hagelwitte stranden, compleet met palmbomen en glasheldere zee. De stranden zijn het perfecte voorbeeld van hemels geluk. Oogverblindend. Vissersbootjes liggen al vroeg in de ochtend rustig op het water te wachten op hun eerste vangst terwijl ‘s avonds de krabbenjagers hun geluk beproeven. Vooral het strand bij Metemwe is een zonovergoten oase van rust. Geen gillende kinderen en honderden toeristen die allemaal met badlaken in de hand het perfecte plekje zoeken, maar een afgelegen wit strand waar je heerlijk tot rust kan komen. Een verfrissend glas sugarcane sap in de hand en de kabbelende zee recht voor je, wat wil je nog meer? Een stuk toeristischer is het bij het strand van Kendwa, aan de westkust van het eiland. Ook hier vind je de bekende witte stranden maar ook veel kraampjes en kleine winkeltjes. Zelfs Masaï krijgers laten hier hun stoere imago voor wat het is en proberen je handelswaar te verkopen. Beetje jammer…

Duiken met dolfijnen

dolfijnenHeb je genoeg op het strand gelegen en ben je klaar voor wat activiteiten? Dan kan je onder andere een kruidentour doen. Zanzibar staat bekend als het Eiland van het Kruid en dat is niet zonder reden. Ontdek de kruidentuinen en ruik, proef en voel specerijen zoals ze bedoeld zijn. Of maak een boottrip en ga dolfijnen spotten, vlak buiten de kust. Heb je ze gezien? Duik in het water en zwem met ze mee! Ook leuk is een trip naar Prison Island waar je een reuzenschildpaddenpark kan bezoeken.

Heb je je PADI/SSI al, of wil je dolgraag een keer je duikbrevet halen? Dan ben je hier op de juiste plek. Ondergedompeld in de Indische Oceaan zie je murenen, stingrays, ongerepte koraalriffen, napoleonvissen en als je geluk hebt zelfs walvishaaien. Let wel op dat Zanzibar zeker niet de goedkoopste plek op aarde is om te duiken, maar er zijn verschillende duikspots die absoluut de moeite waard zijn. Zo kan je bootduiken bij The Pinnacle of doorvaren naar Bawe Island. Bij het eilandje Mnembra heb je de meeste kans om een walvishaai te spotten.

Plaats een reactie