WERELDREIZIGERS.NL
Home » Antarctica » Reisgids en informatie over Antarctica | Alles wat je moet weten

Reisgids en informatie over Antarctica | Alles wat je moet weten

Met een oppervlakte van bijna 14 miljoen vierkante kilometer is de Antarctische ijskap niet alleen bijna 1,5 keer groter dan het continent Europa, ook is het de grootste ijsmassa op aarde. Antarctica is gigantisch, bijna twee keer zo groot als Australië. Met ijs tot wel 4 kilometer dik op sommige plaatsen, is het een ongekend koude en wilde plek op deze aardbol. De Frozen Planet serie van de BBC heeft veel mensen geïnspireerd om naar Antarctica te gaan en het met eigen ogen te zien. Het ijswater verkennen met een Zodiac-boot, om te wandelen op een continent waar maar weinig mensen voeten aan de grond hebben gezet. Om de natuur in volle glorie te ervaren, om dieren te spotten die de elementen trotseren. Antarctica is één van de laatste echt wilde plekken op aarde.

Historie Antarctica | De race naar de zuidpool

Toen Robert Peary in 1909 beweerde de Noordpool te hebben bereikt, veroorzaakte hij een dramatische race onder poolreizigers om als eerste de zuidelijke tegenhanger te bereiken. Op 14 december 1911 waren de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en zijn team na maanden van voorbereiding de eersten die eindelijk de Zuidpool bereikten en de overwinning voor Noorwegen claimden. Amundsen en zijn team liepen slechts vijf weken voor op een Britse partij onder leiding van Robert Falcon Scott als onderdeel van de Terra Nova Expedition, een expeditie die helaas resulteerde in de dood van Scott’s hele groep.

Films over Antarctica

Als je op zoek bent naar iets visueels om je reislust naar Antarctica op te wekken, dan is er een hele wereld aan films en tv-programma’s om je ogen te strelen. We raden zeker aan om te kijken:

Our Planet – Frozen Worlds

In Our Planet’s aflevering “Frozen Worlds” krijg je zowel beelden van de noord- als zuidpool te zien. Maar omdat dit één van de beste en mooiste documentaires is met beelden van Antarctica én omdat hij volledig gratis beschikbaar is via het YouTube kanaal van NetFlix, kunnen we deze niet achterwege laten. Het commentaar in deze documentairefilm is van niemand minder dan David Attenborough, vooral bekend van o.a. de Planet Earth documentaires. Ga er even lekker voor zitten, full screen, kopje thee, hoge kwaliteit beelden en genieten maar.

Shackleton

Deze film geregisseerd door Charles Sturridge vertelt het verhaal van de poolexpeditie van Shackleton in 1914 naar de zuidpool. Nadat zijn schip is verpletterd door pakijs, moet Shackleton (gespeeld door Kenneth Brannagh) ijs oversteken, 800 mijl water oversteken en bergen beklimmen om hulp te vinden en zijn bemanning te redden. Treed in de voetsporen van Shackleton door deel te nemen aan een Alpine Crossing-excursie op deze 20-daagse Falklands, South Georgia & Weddell Sea Voyage en probeer de epische oversteek van Ernest Shackleton tot drie dagen te herhalen van King Haakon Bay naar Stromness. De oversteekafstand is 20 – 30 mijl, afhankelijk van de route, en omvat het oversteken van grote gletsjers met hoge spleten en bergpassen.

Mars van de pinguïns

Een fantastische film uitgebracht in 2005 en verteld door Morgan Freeman over de ongelooflijke strijd waarmee de keizerspinguïn wordt geconfronteerd om zijn jaarlijkse broedplaats te bereiken en zijn jongen groot te brengen. De film werd een heel jaar gedraaid door twee geïsoleerde Franse cinematografen die net als de pinguïns de ongelooflijk strenge Antarctische winter moesten doorstaan.

Frozen Planet

Deze opmerkelijke BBC-natuurdocumentaireserie, verteld door David Attenborough, werd buitengewoon goed ontvangen toen deze in oktober 2011 werd uitgezonden, grotendeels dankzij de fantastische fotografie en close-ups van enkele van de meest afgelegen dieren in het wild ter wereld. Frozen Planet bestaat uit 7 afleveringen en verkent het leven en de omgeving van zowel de Noordpool met de wisseling van de seizoenen.

Reisvideo’s over Antarctica

Natuurlijk is het ook erg leuk om reisvideo’s over Antarctica te kijken. De video bovenaan deze pagina geeft je in 2 minuten prachtige, dromerige beelden van dit unieke continent. Voor wie meer informatie wilt en echt even een dagje wil meeleven op een Antarctische cruise, raad ik aan deze leuke spontane video te bekijken van Kara en Nate, 2 bekende wereldreizigers die verslag doen van een dag op Antarctisch cruiseschip waarop zei 2 weken verbleven.

Boeken over Antarctica

Als je wat van de geschiedenis van Antarctica wilt opsnuiven, voor of tijdens je reis naar Antarctica, dan hebben we 3 van onze favoriete boeken samengesteld vanuit het oogpunt van wetenschappers, historische ontdekkingsreizigers en avontuurlijke reizigers:

  1. Terra Incognita door Sara Wheeler – Volg Sara Wheeler tijdens haar avontuur in het ‘Antarctic Artists and Writers Program’ terwijl ze haar visie geeft op Antarctica vanaf het vroege onderzoekstijdperk tot aan de heroïsche en moderne geschiedenis van Antarctica. Wheeler-schrijven is geestig en intelligent en ze weeft met succes haar eigen verkenning en ervaring van Antarctica met de geschiedenis van het Grote Witte Continent.
  2. End of the Earth: Voyaging to Antarctica door Peter Matthiessen – Peter Matthiessen, algemeen beschouwd als Amerika’s grootste literaire natuuronderzoekers, brengt zijn Antarctische expedities in 1998 en 2001 in kaart, waar hij beschrijft en rapporteert over de pinguïns, zeevogels en zeezoogdieren die hij hoopt zien terwijl in Antarctica. Wat Matthiesen het beste kan, is niet alleen een prachtig beeld schetsen van een afgelegen plek die maar weinig mensen bezoeken, maar ook zijn zorgen over de bescherming van het milieu omlijsten.
  3. Scott of the Antarctic door David Crane – Deze prachtig geschreven biografie, die in 2012 werd heruitgegeven ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de ten dode opgeschreven missie van Captain Scott, vertelt op een treffende manier Scott’s beruchte expeditie naar de Zuidpool en onderzoekt de man achter de tragedie, zijn moed en veerkracht die hem tot een van de grootste ontdekkingsreizigers van Groot-Brittannië maakte.

Wilde dieren op Antarctica

Antarctica is de thuisbasis van een werkelijk verbazingwekkend aantal zeedieren, waaronder acht soorten pinguïns die nestelen of broeden in en rond het continent. Onder hen zie je de keizer, kinband, koning, Rockhopper, Macaroni, Gentoo en Adelie. In de wateren van Antarctica leven ook dwergvinvissen en bultruggen, die vaak rond Neko Bay te zien zijn. Zeehonden komen vaak voor, waaronder de olifanten-, crabeater-, pels-, luipaard- en weddell-soorten.

Pinguïns
Pinguïns
Humpback Whales
Humpback Whales
Zeeleeuwen op Antarctica
Zeeleeuwen op Antarctica

Weer en seizoenen op Antarctica

De seizoenen op Antarctica zijn in wezen het tegenovergestelde van die van ons, de zomer begint in november tot maart en de winter neemt het over van maart tot september. De tussenliggende maanden zijn gelijk aan onze herfst, hoewel het ijs te dik is voor schepen om met passagiers te verkennen, waardoor het bezoekseizoen vrij kort is.

Overal waar je kijkt zie je kleine en grote gletsjers
Overal waar je kijkt zie je kleine en grote gletsjers

Tijdens de zomermaanden van Antarctica kun je tot 24 uur daglicht verwachten, wat het een heel bijzondere en surrealistische ervaring maakt, maar tijdens de winter en vooral op de hoogte in juni is Antarctica gehuld in 24 uur duisternis, en het is zeker probeer de tijd voor de wilde dieren van het continent, die deze schijnbaar eindeloze kou moeten overleven.

Ijsbergen drijven overal rond in het water
Ijsbergen drijven overal rond in het water

Als algemene regel geldt dat op Antarctica de temperatuur daalt als je de kust verlaat en het continent helt naar boven waar de temperatuur daalt. Als je van november tot februari komt, kun je temperaturen verwachten van ongeveer -27,5 graden die in de winter daalt tot -60 graden. Dus vergeet je thermische ondergoed niet!

Reizen naar Antarctica

Antarctica is het op vier na grootste continent ter wereld, maar de meeste cruises richten zich op het Antarctisch Schiereiland (het puntige deel) in plaats van te ver landinwaarts te gaan. Het schiereiland is bezaaid met een hele reeks belangrijke oriëntatiepunten, genoemd naar de honderden poolreizigers die dit onherbergzame land in de 19e en 20e eeuw probeerden te veroveren, zelfs tot op de dag van vandaag.

Veel Antarctische cruises steken de Drake Passage over en verkennen de South Shetland Islands en het noordelijke Antarctische Schiereiland, terwijl andere cruises doorgaan over de Antarctische Cirkel op 66 graden zuidelijker, tot aan Marguerite Bay.

IJsrotsen als je ze nog nooit gezien hebt
IJsrotsen als je ze nog nooit gezien hebt

Sommige cruises die buiten Ushuaia of Punta Arenas zijn gevestigd, komen zo ver naar het zuiden als de Rosszee, of laten je landinwaarts naar de zuidpool trekken, hoewel er enkele speciale expedities zijn ontworpen om dit te doen. Het is ook mogelijk om de Ross Sea te bereiken tijdens een cruise die van boord gaat in Nieuw-Zeeland.

Alle reizen naar Antarctica zijn flexibel aan de omstandigheden, wat allemaal deel uitmaakt van het avontuur van reizen zo ver naar het zuiden!

De 5 verschillende regio’s van Antarctica

1. Antarctisch schiereiland

Als je voet wilt zetten op het vasteland van Antarctica, de koude lucht op je wang voelen, de hilarische capriolen van pinguïns wilt observeren en enkele van de mooiste plekjes van Antarctica wilt verkennen, is een schiereilandcruise de klassieke manier om Antarctica te ervaren.

Wat ga je zien – Bereid je voor op sensorische overbelasting. Overdag ga je varen met rubberen zodiacs om tussen torenhoge ijsbergen te cruisen, enorme pinguïnkolonies te bezoeken en ijsschotsen te bewonderen. Spot dieren in het wild, terwijl je ’s nachts voor anker gaat in een rustige baai, klaar voor het avontuur van de volgende dag.

Orca's - Antarctisch schiereiland
Orca’s – Antarctisch schiereiland

Cruises – varen tussen eind oktober en eind maart. Elke maand heeft zijn eigen kenmerken en nuances, dus er is geen echte ‘beste tijd’ om te bezoeken, maar er is wel een hoogseizoen en een schouderseizoen.

Het hoogseizoen – is eind december tot begin februari, wanneer de dagen lang zijn, het weer het meest stabiel is en de wilde dieren het meest actief. De lente (eind oktober en november) heeft echter veel te bieden, met zwaarder ijs en de kans om dat jaar als een van de eersten naar Antarctica te gaan. Later in het seizoen is het zachtere licht van maart uitstekend geschikt voor fotografen en heb je een grotere kans om walvissen te zien.

2. Antarctisch binnenland en Zuidpool

Het interieur is een uitgestrekte, ongerepte speeltuin die jaarlijks door minder dan 500 mensen wordt bezocht. Vlieg of ski naar de zuidpool, beklim de berg Vinson, kampeer tussen keizerspinguïns, wandel over golven van blauw ijs of neem gewoon de tijd om het licht op de sastrugi te zien veranderen, wetende dat je je op een van de meest afgelegen plekken op aarde bevindt.

Bergbeklimmen – Antarctica biedt een buitengewone gelegenheid om de meest afgelegen plekken op aarde te beklimmen, van de hoogste top van het continent, het Vinson-massief, tot de hoogste vulkaan, Mount Siddley. Naast de bekende toppen zijn er tal van mogelijkheden om te verkennen, begeleid door deskundige expeditieleiders.

Walk of the Pinguïns – De keizerspinguïn is misschien wel een van de meest erkende soorten op aarde. Een van de slechts twee echte Antarctische pinguïns (samen met adelies), hun buitengewone broedcyclus is vereeuwigd door vele Attenborough-documentaires en, het beroemdst, de film March of the Penguins.

March of the Penguins
March of the Penguins

Er zijn maar een handvol manieren om deze wezens in het wild te zien, waardoor het Antarctische binnenland een must is voor iedereen die ze wil vinden. Er zijn twee broedkolonies toegestaan voor bezoekers, Gould Bay en Akta Bay, beide ongeveer 70 mijl van de kustlijn, alleen toegankelijk met speciaal aangepaste vliegtuigen.

De zuidpool bereiken – De heilige graal van terrestrische verkenning, het bereiken van de Zuidpool, is de ultieme prijs voor zowel ontdekkingsreizigers als avonturiers. Doorkruis binnen enkele ogenblikken internationale gegevens en tijdlijnen door over de punten te wandelen waar alle lengtegraadlijnen samenkomen.

Voor degenen voor wie deze dingen belangrijk zijn, zijn er eigenlijk twee Zuidpolen, de ceremoniële en de geografische. U kunt beide te voet, met de auto of met het vliegtuig bezoeken, en u kunt ook een bezoek brengen aan de Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeksbasis en het Amundsen – Scott South Pole Station.

3. South Georgia

Vanwege de enorme dichtheid van dieren in het wild, majestueuze landschappen, meeslepende geschiedenis en afgelegen ligging, is South Georgia moeilijk te verslaan in elk van deze categorieën. Het is een van de minst bezochte plaatsen op aarde, maar de tijd en moeite die wordt geïnvesteerd om daar te komen, wordt beloond met rijke dividenden.

South Georgia - Antarctica
South Georgia – Antarctica

Wildlife – Op het hoogtepunt van het broedseizoen is er naar verluidt hier meer dieren in het wild per vierkante meter dan op enige andere plaats op de planeet. De wonderbaarlijke flora en fauna van Zuid-Georgië omvat pinguïns, vogels, walvissen en zeehonden, en de aantallen zijn ronduit verbluffend. Hun gebrek aan angst voor mensen maakt hen ook ongelooflijk nieuwsgierig, dit is een van de beste plekken ter wereld om benaderd te worden door een nieuwsgierige pinguïn, of lollende zeehond.

Walk of the pinguïns - Antarctica
Walk of the pinguïns – Antarctica

De diversiteit – op dit kleine eiland maakt het een van de meer spectaculaire plaatsen om te bezoeken op Antarctica. Van een kolonie van 300.000 koningspinguïns in St Andrews Bay tot Gold Harbour, waar de zonnestralen hangende gletsjers baden om ze geel en oranje te laten gloeien, de schaal van mogelijkheden voor het spotten van dieren in het wild en het bewonderen van het landschap is ongeëvenaard.

Dit is ook een van de rijkste plekken voor geschiedenis – het slaperige dorpje Grytviken beschermt het graf van Sir Ernest Shackleton, en je kunt zelfs in de voetsporen van de man wandelen op de Shackleton Walk, van Fortuna Bay naar Stromness waar hij alarm sloeg in 1916.

Prachtige vergezichten op Antarctica
Prachtige vergezichten op Antarctica

Beste reistijd – Het bezoekersseizoen is beperkt tot eind oktober tot en met maart. Gedurende deze maanden is het weer gunstiger, maar nog steeds zeer onvoorspelbaar! In de regel zijn november en maart kouder, maar het zachtere licht is gunstig voor fotografen. Belangrijker zijn de nuances tussen de dieren in het wild.

Vechtende zeeolifanten zorgen op in November voor geweldige dramatiek en fotomomenten. Door de enorme dichtheid aan dieren kunnen in december bepaalde landingen een echte uitdaging worden. In januari is Prion Island favoriet bij vogelaars vanwege de albatros.

4. Falkland Islands

De Falklands mogen dan een kleine, afgelegen en dunbevolkte archipel zijn, ze overtreffen zijn kleine omvang ruimschoots als het gaat om dieren in het wild, een gevarieerd landschap en de vriendelijkheid van de eilandbewoners die deze eilandbuitenpost ‘Thuis’ noemen.

Wilde dieren – Het is waar om te zeggen dat als de Falklandeilanden gemakkelijker te bereiken waren, ze elk jaar aanzienlijk meer bezoekers zouden ontvangen, vooral om de indrukwekkende fauna van het eiland te zien. Alleen al het vogelleven – 227 bekende soorten – is ongelooflijk divers voor zo’n klein gebied, waardoor het een mekka voor vogels is.

Falkland Pinguïns – De kans om tot 5 van ’s werelds pinguïnsoorten te zien – ezels, magelhaen, macaroni, rotsspringers en koning – is ook een grote aantrekkingskracht. De aanblik van kleine groepen schitterende koningen die langs lege witte stranden marcheren is uniek en zorgt voor geweldige fotomomenten.

Een jonge albatros
Een jonge albatros

En dan zijn er aanzienlijke populaties luierende zeeleeuwen, gigantische zeeolifanten die tussen het polgras worden getrokken en walvissen en dolfijnen in overvloed voor de kust.

Afgezien van statistieken, wat de fauna van de Falklands zo speciaal maakt, is hoe toegankelijk ze zijn; het is verre van ongewoon dat de geduldige waarnemer wordt benaderd door een nieuwsgierige pinguïn of een nieuwsgierige caracara.

Falkland Wolf – Hoewel het nu helaas uitgestorven is, heeft de Falkland Wolf of ‘Warrah’ een fascinerende geschiedenis. Door Darwin beschreven als een wolfachtige hond, was de ‘Warrah’ het enige roofdier op de eilanden. Ze werden door kolonisten op het eiland op hun vacht gejaagd en vergiftigd door boeren die ze zagen als een bedreiging voor hun schapen. De wolf van de Falklandeilanden stierf uit in de jaren 1870 en de meest levende verwant is de manenwolf, een zeldzame hondachtigen die door de graslanden van Zuid-Amerika zwerft.

Landschap – Het landschap bestaat uit twee belangrijke eilanden – Oost- en West-Falkland – maar met in totaal 776 eilanden, zijn de dichtstbijzijnde buren van deze geïsoleerde Atlantische archipel Patagonië, 483 kilometer naar het oosten, en Zuid-Georgië.

Bizar helder water bij de Falkland Eilanden
Bizar helder water bij de Falkland Eilanden

Landschappelijk gezien is er nergens anders zoals The Falklands. Dunbevolkt, ongerept, rauw en divers zijn de woorden die het landschap van het eiland het best samenvatten. Perfecte witte zandstranden, glooiende gouden heuvels, torenhoge kliffen, rotsachtige voorgebergten en unieke ‘stenen afdalingen’ die als rivieren door de bergen stromen, bieden een klein venster op de verrassende geografische diversiteit van wat je zult vinden.

Weer en klimaat – De Falklands hebben een koud zeeklimaat, beïnvloed door de Antarctische stroom, hoewel mild in vergelijking met de Antarctische temperaturen.

Wintertemperaturen (mei – september) schommelen tussen 0 en 5 ° C, terwijl wind en regen veel voorkomen, sneeuw veel minder. Tijdens de zomermaanden is de temperatuur gemiddeld 9 ° C, waarbij november tot februari de gunstigste maanden zijn. Wanneer warme lucht over de zee stroomt, kunnen de temperaturen oplopen tot ongeveer 15 ° C. Zomerdagen kunnen helder en droog zijn of nat en winderig, of beide; het weer staat bekend om zijn veranderlijkheid.

5. Ross Sea

De meest zuidelijke zee op aarde is afgelegen, angstaanjagend mooi en heeft een fascinerende historische betekenis. Een verborgen juweeltje buiten het Antarctische toeristenpad, de Ross Sea blijft even mystiek als altijd en verwelkomt elk jaar slechts een paar gelukkigen op de bevroren kusten.

Wat je gaat zien – De spectaculair verbluffende sub-Antarctische eilanden, die slechts een handvol bezoekers per jaar ontvangen. Elk eiland is uniek, van de enorme wilde bloemen op Campbell Island tot de ruige Snares-eilanden en de imposante winderige kliffen van de Auckland-eilanden. Verwacht eropuit te zijn, over de kustlijn te varen in zodiacs en je camera op het strand op te zetten voor de perfecte pinguïnfoto.

Bij het bereiken van de Rosszee trek je elke dag je laarzen aan om de kustlijn te verkennen, inclusief Ross Island zelf met zijn imposante vulkaan Mt Erebus. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Ross Ice Shelf, ’s werelds grootste hoeveelheid drijvend ijs, om te staren naar de enorme 30 meter hoge ijskliffen.

Wilde dieren – Het is misschien afgelegen, maar deze regio wemelt absoluut van de dieren en vogels, en is niets minder dan een paradijs voor natuurliefhebbers. Het observeren van de natuur zal een groot deel van uw reis uitmaken; uitkijken naar zuidkapers, stormvogels, parkieten, keizerspinguïns en albatrossen, stranden delen met zeeolifanten en zeldzame Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen, en wandelen tussen bruisende kolonies van konings-, koninklijke, rotsspringers en ezelspinguïns.

Kaap Adare heeft ook Antarctica’s grootste Adelie-pinguïnkolonie, iets van een sensorische overbelasting voor zowel de neus als de ogen. Een klapperende, gekibbel, waggelende massa zwart en wit, deze vogels zijn enorm nieuwsgierig en charmant vriendelijk.

Historie – Aan het begin van de 20e eeuw was dit deel van Antarctica het bruisende epicentrum van ontdekkingen uit het heroïsche tijdperk. De race naar de Zuidpool was begonnen en de hutten die door de pionierende ontdekkingsreizigers werden gebruikt, zijn ongelooflijk goed bewaard gebleven. Van voedselrantsoenen tot kleding, kaarsen en beddengoed, het betreden van deze hutten is een stap terug in de tijd, een fascinerend inzicht in de wetenschappelijke inspanningen en ontberingen waarmee de ontdekkingsreizigers worden geconfronteerd.

Vlakbij een onderzoeksbasis op Antarctica
Vlakbij een onderzoeksbasis op Antarctica

Scott’s Hut was een onderzoeksbasis tijdens de Discovery-expeditie, een mijlpaal in de Britse Antarctische verkenning die Scott tot een nationale held moest maken. Shackleton’s Hut was de basis voor de noodlottige Nimrod-expeditie, waar het team binnen een verleidelijke 100 mijl van de Zuidpool kwam voordat Shackleton de historische oproep deed om terug te keren voor de veiligheid van zijn mannen.

Hoe kom je er – Er is een reden dat de Ross Sea een beetje een exclusieve bestemming is, omdat je een maand in je dagboek moet kunnen blokkeren om het te verkennen. De reizen hier zijn aanzienlijk langer dan de gemiddelde reis naar het Antarctisch Schiereiland, vaak 30-35 dagen, maar als je de tijd hebt, is het een echte reis buiten de gebaande paden.

Op een cruise-schip naar Antarctica
Op een cruise-schip naar Antarctica

Vanwege de ligging aan de rand van Antarctica beginnen reizen naar de Rosszee op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, in plaats van in Argentinië of Chili. Christchurch is de dichtstbijzijnde internationale luchthaven en interne vluchten verbinden met Auckland op het Noordereiland.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link