WERELDREIZIGERS.NL
chinese muur
Home » Azië » China » Beijing – Bezienswaardigheden en de Chinese muur bezoeken

Beijing – Bezienswaardigheden en de Chinese muur bezoeken

In dit artikel vertel ik over de mooiste bezienswaardigheden in Beijing. Ik ben hier 2 en halve dag geweest en heb alles gezien wat ik graag wilde zien. De Chinese muur is natuurlijk een echte must-see maar ook ga ik het hebben over een andere bezienswaardigheid: de menukaart.

Plan hier je vakantie naar Azië

Menukaart

Over het algemeen genomen niets bijzonders, maar wat er in Beijing op de menukaart staat is nogal schokkend. Ik ben beland in een soort van restaurantje aan huis, de zoon van een jaar of 10 doet chagrijnig de bediening en de ouders staan in de keuken. Ik krijg een menukaart in mijn handen gedrukt in het Chinees, maar deze kon ik uiteraard niet lezen. Ik krijg vervolgens een Engelse menukaart en toen werd ik een beetje bang. Eten met namen als ‘Braised cat ears’ bijvoorbeeld, en ‘The smell of urine dry noodles’ lijkt me niet echt mijn ding. Ik heb gekozen voor de veilige noodles met groentes!

Lees ook: Op de fiets door Beijing | Boek een fietstocht en verken de stad!

Het eten is trouwens erg goedkoop, voor een paar euro heb je al een hele maaltijd.

Snackstreet

Het is even zoeken, maar als je ‘Snackstreet’ eenmaal hebt gevonden dan kijk je je ogen uit. Ook dit was even een schok, net als de menukaarten. Er waren veel levende snacks op een stokje te koop namelijk! Als je eenmaal een beetje gewend bent is het erg leuk om door Snackstreet heen te lopen. Het eten is erg lekker, erg goedkoop, en voor ieder wat wils!

Hutongs in Beijing

Hutongs zijn typische oude steegjes in Beijing, sommige steegjes zijn wel 700 jaar oud. Veel locals wonen in de hutongs en je kunt het lokale leven proeven. De locals vinden het leuk om een praatje te maken met de voorbijgangers, ze spelen spelletjes of verkopen zelfgemaakte lekkernijen. De steegjes liggen diep in de drukke stad verscholen. De steegjes staan vol met spulletjes van de locals, de was hangt gewoon buiten aan de elektriciteitskabels, soms staat er een auto waarvan je je afvraagt hoe deze daar ooit is beland.

In verschillende hutongs vind je traditionele siheyuans. Dit zijn een soort complexen van een aantal gebouwen rondom een pleintje. Vaak hebben deze hele mooie deuren. Als er een deur open staat, gluur dan even naar binnen om de siheyuan van binnen te bekijken.

Chinese muur

Een van de meest indrukwekkende dingen die ik heb gezien in mijn leven! En geloof mij, ik heb al veel gezien. De Chinese muur in Beijing heet oorspronkelijk de Lange muur en is zo’n 2700 jaar oud. De muur is ongeveer 8000 kilometer lang en ligt op sommige plekken op 900 meter hoogte. Geloof het of niet, de muur is onder andere gemaakt van sticky rice!

Het onverwachte van de Chinese muur is het aantal mensen op de muur. Ik had verwacht dat het helemaal vol zou staan met mensen, maar dat was gelukkig niet het geval. Ik heb 6 en halve kilometer over de Chinese muur gewandeld. Sommige stukken waren heel steil en moest je echt klimmen!
De Chinese muur is erg indrukwekkend, elke paar meter is er weer iets anders moois te zien.

Er worden verschillende tours aangeboden naar de Chinese muur. De prijzen liggen tussen de 25 en 60 euro voor een tour van een halve dag. Absoluut de moeite waard! Bij de tour die ik heb gedaan zat een ontbijtje dat we in de bus kregen en konden opeten en na de wandeling over de Chinese muur een uitgebreide lunch met onbeperkt Chinees eten.

De Verboden Stad

De Verboden Stad is gebouwd in 1422. Het was de plaats waar de Chinese keizers van de Ming- en Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De Verboden Stad was streng verboden voor de gewone Chinezen, alleen de keizers en hun gevolg mochten de Verboden Stad binnen. De stad is omringd door 3,5 kilometer aan paleismuren.

De Verboden Stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de grootste en best bewaarde collectie van bezienswaardigheden en historische gebouwen in heel China. De Poort van de Hemelse Vrede is de toegangspoort tot de stad. Het portret van Mao hangt aan de gevel en deze kun je bewonderen vanaf het Plein van de Hemelse Vrede. 

Er zijn een aantal gedeeltes in de Verboden Stad waarvoor je moet betalen, maar er zijn ook gratis gedeeltes. De kaartjes kosten zo’n 5 tot 7 euro. Voor de ideale audio tourguide betaal je iets extra’s, maar het is zeker de moeite waard.

De klokkententoonstelling is zeker een aanrader. Een bijzondere verzameling van oude klokken van over de hele wereld. En natuurlijk de keizerlijke tuin, deze moet je gewoon gezien hebben: een prachtige Chinese tuin met mooie kapelletjes, bloemen, perken en wandelpaden.

Lees ook: Wereldwijs | Vliegtijd – Hoe lang is het vliegen naar Azië?

Zomerpaleis in Beijing

Het Zomerpaleis is groot! Het is gebouwd op de Heuvel van het Lange Leven en bestaat uit paleizen en tempels, paviljoenen en bruggen en vele wandelpaden. Het Zomerpaleis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het werd vroeger gebruikt door de keizer als buitenpaleis.

Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar. Voor toegang tot het park betaal je ongeveer 3,50 euro en voor verschillende tentoonstellingen betaal je iets extra’s. Er is een combinatieticket verkrijgbaar, waarmee je alles kan zien en deze kost ongeveer 5 euro. Er is ook hier een audioguide beschikbaar.

Er zijn allerlei dingen te zien in het grote park, je kunt je hier zeker wel een paar uur goed vermaken. Er wordt ook veel gezongen en gedanst in het park, erg leuk.

Temple of Heaven

De Tempel van de Hemel is een groot park waar de lokale bevolking graag komt om te wandelen. In het park ligt een complex, de Hall of Prayer for Good Harvests, waar de Ming-keizers offers brachten om de goden om een goede oogst te vragen.

Door het gehele park zijn mooie paden aangelegd en kun je heerlijk wandelen.

In het park vind je ook de Rose Garden, een van de mooiste tuinen van de Temple of Heaven. Het schijnt dat de tuin in mei op zijn mooist is, omdat de rozen in bloei staan.

De entree voor het park is 3 euro en voor de overige bezienswaardigheden in het park betaal je nog eens 3 euro.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Moniek

Moniek, 32 jaar en ik hou van reizen! Ik heb nog zoveel op mijn bucketlist staan, Barcelona, Indonesië, Peru, USA, IJsland, noem maar op! Hopelijk kunnen we ooit alles afvinken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link