🛒 Neem een kijkje in onze gloednieuwe webshop! | Klik hier om naar de webshop te gaan --> 🛒

12.2K Followers

Home » Azië » China » De rauwe schoonheid van de Trans Siberië Express

De rauwe schoonheid van de Trans Siberië Express

Je hebt treinreizen en je hebt tréinreizen. Je hebt de keurige NS die je (meestal) binnen no-time door het welbekende Hollandse polderlandschap verplaatst en je hebt de godfather aller treinreizen die je door kilometerslange sneeuwvelden en langs onverwoestbare bergketens voert. Een spoor die door een blinde vlek op de wereldkaart trekt. Een wereldreis waarvoor je moet sparen en waarvoor je je echt goed moet voorbereiden. We hebben het natuurlijk over de Trans Siberië Express, het langste binnenlandse spoor ter wereld. Deze reis van 9288 km is een echte uitdaging voor een wereldreiziger zoals jij. Binnen zeven dagen en zeven nachten race je door maar liefst zeven tijdzones, van Moskou tot aan het meest oostelijke puntje van Rusland, Vladivostok. Tijdens deze memorabele reis terug door de tijd zie je uitgestrekte sneeuwvlaktes, toendra’s en taiga’s, gigantische wouden en Russische locals die je met een blije glimlach verwelkomen. Terwijl jij achterover zit en geniet van het uitzicht, raast de trein door een wereld zoals je die nog nooit eerder hebt gezien.

Startpunt Moskou

Moskou
Moskou

De eerste rails van de Trans Siberië Express werd in 1891 gelegd in opdracht van tsaar Alexander III, het laatste stukje spoor bij Vladivostok werd voltooid in 1916. Tegenwoordig zijn er vier grote trajecten die je vanuit Moskou naar verschillende eindpunten brengen. Naast de bekende Trans Siberië Express kun je de Trans Mongolië Express, de Trans Mantsjoerije Express en de Baikal-Amur Express nemen. Beginpunt is in ieder geval altijd Moskou, stad van het Rode Plein en het glorieuze Kremlin. Heb je een paar dagen voordat je op de trein moet stappen, neem dan even de tijd om Moskou te verkennen. Maak vooral gebruik van de metro, die brengt je namelijk overal naartoe in deze Russische metropool, voor heel weinig geld. Stap zeker even uit bij metrostation Park Pobedy en staar de diepte in van Europa’s langste roltrap. Welgeteld 176 meter! Vergeet verder het Mausoleum van Lenin niet te bezoeken. Andere aanraders: Park Of The Fallen Heroes (een bloeiend park met 700 beelden), de Tsaren Klok, de Armoury (vol met blinkende kroonjuwelen) en St. Basils Cathedral.

De route door Siberië

Route door Siberië

Tijd om op te stappen! De Russische treinen zijn absurd lang. Zorg dus dat je op tijd bij het Jaroslavski-station bent zodat je alle tijd hebt om de juiste wagon te zoeken. Elke wagon heeft zijn eigen provodnik of provodnitsa. Deze persoon is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen tijdens de reis. Ben je verstokt roker? Dan heb je geluk. De wagons zijn namelijk uitgerust met rookruimtes. Natuurlijk mag een fles echte Russische vodka niet ontbreken in je bagage! Eenmaal vertrokken uit Moskou laat je de drukte van de stad al snel achter je om in het uitgestrekte landschap van de binnenlanden van Rusland terecht te komen. Na bijna 2000 km kom je langs het Oeralgebergte, een machtig landschap dat je niet snel los zal laten. Na de Oeral wordt het decor vlakker en passeer je Omsk en Novosibirsk om door te reizen naar Irkoetsk. Hier, vlak bij het Baikalmeer, gaat de Trans Mongolië Express naar het zuiden terwijl onze Siberië-lijn verder naar het oosten trekt. De tussenstop in Irkoetsk is een goed moment om kennis te maken met Russische locals en hun levenswijze. Vanaf Irkoetsk reis je door naar Chabarovsk om uiteindelijk aan te komen in havenstad Vladivostok, gelegen aan de Japanse Zee.

Eenzame schoonheid

Onderweg zijn er genoeg gelegenheden om even uit te stappen en de Russische lucht te voelen en te ademen. De natuur verandert constant. Vlakke weides, dorre toendra’s, woeste rotsen en natuurlijk Siberisch ijs en sneeuw. Probeer vooral op de trein te stappen in de wintertijd. Juist in dit seizoen is het ongetemde Siberië een verwilderd sprookje. De reis brengt je naar een verlaten uithoek in een overvolle wereld. Juist deze eenzaamheid die je voorbij ziet schieten achter je raam in de treincoupé, doet je beseffen dat er nog steeds pure en ongeschonden stukjes planeet zijn. Voor een wereldreiziger zijn deze bijzondere plekjes de icing on the cake. Bereid je wel voor op een reis zonder al te veel luxe en weelde. De treinen zijn uitgerust met de nodige faciliteiten maar kennen geen uitgebreide bar met kaviaar en dure champagne. De Express is een trip die je terugbrengt naar de basics of life. Natuurschoon, eenvoudig eten en vooral complete vrijheid in een verlaten wereld.

Lees ook: Het Dak van de Wereld | De machtige Himalaya in Nepal en Tibet

Trans Mongolië Express

Trans Mongolië Express
Trans Mongolië Express

Veel mensen verwarren de Trans Siberië Express overigens met de Trans Mongolië Express en denken dat je met het Siberië-traject via Ulaanbaatar in Mongolië eindigt in Beijing, China. Niet dus. Heeft deze reis wel je voorkeur, neem dan de Trans Mongolië Express. Je volgt dan hetzelfde traject tot Irkoetsk. Hier aangekomen ga je rechtsaf naar het zuiden om door te reizen naar Ulaanbaatar, hoofdstad van Mongolië. Een uitgelezen mogelijkheid om te overnachten in een ‘Ger’, een traditionele Mongoolse tent. Je brengt de nacht door met Mongoolse nomaden en zal voor het eerst in je leven yakmelk drinken. Na Mongolië reis je door naar China om te eindigen in Beijing. Hier vind je natuurlijk de Chinese Muur, de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en de oeroude Hutongwijken. Tickets voor de Mongolië Express en de Siberië Express schelen qua prijs niet veel, voor beide trajecten ben je rond de 900 euro kwijt voor een enkele reis Vladivostok of Beijing.

De rauwe schoonheid van de Trans Siberië Express via @wereldreizigersnl
Wereldreizigers

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt... Get inspired! Get on board!

Win een lonely planet naar keuze!

Reageer

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de winacties en de maandelijkse nieuwsbrief? Laat je e-mail adres achter om kans te maken.

Copy link