WERELDREIZIGERS.NL
Overheidsgebouw-in-Kuching-Sarawak-Malaysia
Home » Azië » Maleisië » Wat te doen in Kuching, Borneo | Tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Kuching, Borneo | Tips en bezienswaardigheden

Tijdens onze wereldreis in 2018 vlogen we vanuit het drukke Bangkok door via Kuala Lumpur naar het groene Kuching, in het Maleisische deel van jungle eiland Borneo. Borneo is een enorm eiland (de nummer #3 van de grootste eilanden ter wereld), dat bijna twee keer zo groot is als Duitsland. Het is ook het enige eiland dat wordt bestuurd door een drietal landen – BruneiMaleisië en Indonesië, maar het grootste deel van het eiland is Indonesisch grondgebied.

We hadden van tevoren niet hele hoge verwachtingen van Kuching. Het doel was namelijk om zo snel mogelijk de jungle in te gaan! We hadden ons niet echt verdiept in de stad zelf, heel slecht en onterecht kunnen we achteraf wel zeggen. Kuching heeft namelijk heel veel te bieden en is een perfecte uitvalsbasis voor de vele tours en uitstapjes in de regio.

Wil je zien wat er allemaal te doen en te zien is in Kuching en Sarawak, zonder heel veel te moeten lezen? Bekijk dan eerst de video bovenaan deze pagina waarin we Kuching in beeld brengen vanaf de grond én vanuit de lucht!

Plan hier je vakantie naar Azië

Tips voor Kuching, Sarawak, Borneo

Eenmaal aangekomen werden we in Kuching aangenaam verrast door de prachtige omgeving, de diversiteit in culturen en de ontzettend relaxte vibe. Wil je weten wat er allemaal te zien en te doen is in Kuching en de regio Sarawak? Lees dan snel verder!

Lees ook: Wat kost reizen in Maleisië? | Alles over budget en kosten

We love Kuching!
We love Kuching!

Wat te doen in Kuching

De stad zelf is erg leuk en konden we ons ook prima vermaken door lekker te wandelen over de prachtige boulevard. De boulevard heeft uitzicht op het enorme staats gebouw aan de overkant en de mooi verlichte loopbrug geeft het de geheel veel sfeer, vooral ‘s avonds. Het is er ‘s avonds gezellig met veel mensen, lekker eten en straatmuziek.

Verlichte voetgangersbrug, waterfront boulevard, Kuching
Verlichte voetgangersbrug, waterfront boulevard, Kuching
Dagelijkse fonteinshow, Kuching, Borneo
Dagelijkse fonteinshow, Kuching, Borneo

Tip: Elke avond om 20:00u en 21:30u is er een fontein- en lichtshow voor het prachtige staatsgebouw. Ga er even lekker voor zitten!

Wereldreizigers.nl

Wat ook leuk is om te doen is, is een taxi bootje pakken (voor 1 RM) naar de overkant. Je kunt daar lekker rond wandelen in het stadspark. Ook kun je vanaf het park het gigantische staatsgebouw uit alle hoeken bewonderen.

Taxi bootje Kuching, Borneo
Taxi bootje Kuching, Borneo
Overheidsgebouw in Kuching Sarawak Maleisië
Overheidsgebouw in Kuching, Sarawak, Maleisië
Eén van de vele prachtige gebouwen in Kuching
Eén van de vele prachtige gebouwen in Kuching

Accommodatie tip voor Kuching

We hadden voor aankomst al een nacht geboekt in The Grand Margherita hotel, wat ongeveer 30€ kostte en prima was. Maar het was een hotel zoals vele, niets bijzonders dus. We gingen op zoek naar iets authentieks, en kwamen uit bij The MARIAN. Een oud gebouw met veel historie, recentelijk gerenoveerd en op een heuvel met uitzicht over de stad. Dit leek ons wel wat!

The Marian, Kuching, Borneo
The Marian, Kuching, Borneo

In dit hotel / lodge variëren de prijzen van ongeveer 35€ tot 150€ per nacht, afhankelijk van je kamer. De goedkope opties zijn eigenlijk al prima, maar er zijn dus ook flinke suites te boeken. Om je een idee te geven hoe de accommodatie er nu echt uitziet, heb ik deze prachtige video gemaakt van 1,5 minuut waarbij je echt even de sfeer kan proeven. Check it out!

Orang Oetans, palmolie en ontbossing

Kuching in Sarawak is een goede uitvalsbasis voor diverse natuur & jungle tours, met als hoogtepunt natuurlijk het spotten van de bedreigde Orang Oetan. Het spotten van Orang Oetans was voor mij lange tijd een echte bucketlist activiteit, ik ben daarom blij dat ik ze nog in het wild heb mogen bewonderen.

De Orang Oetan is namelijk een bedreigde diersoort en helaas ook op Borneo wordt hun leefgebied alsmaar aangetast en kleiner door ontbossing ten behoeve van palmolie. Rond de kerst was er een reclame op TV die me diep raakte. De commercial werd van TV gehaald en verbannen omdat het te aanstootgevend zou zijn. Helaas is aanstootgevend wel de harde realiteit voor deze dieren. Hieronder is de veelbesproken commercial te zien via YouTube.

Er leven volgens recente tellingen namelijk nog maar 28.000 tot 30.000 Orang Oetans in het wild. 95% van de populatie is in een tijd van nog geen 40 jaar verdwenen. Als je ze dus nog in het wild wil zien, moet je er snel bij zijn. De kans bestaat dat dit over een paar jaar al niet meer kan.

Semenggoh Wildlife Center

Wij hebben gelukkig nog wel kunnen genieten van deze prachtige dieren. We boekten in Kuching een jungle tour die ons 30 minuten de stad uit reed om een beschermd natuurgebied in te gaan.

Het natuur reservaat heet Semenggoh Nature Reserve en is ook op eigen houtje goed te bereiken per scooter, Uber of Grab. Het scheelt in ieder geval een hoop in de kosten als je ervoor kiest om er zelf heen te gaan.

Garantie om de prachtige mensapen te zien te krijgen is er natuurlijk niet. Twee keer per dag is het park een uur open tijdens voedertijd en buiten de fruit seizoenen om heb je best veel kans om ze te zien. Wij hadden dat geluk in ieder geval wel, hieronder zijn daarvan de prachtige videobeelden te zien.

Boot tour – Neusapen, dolfijnen & vuurvliegjes

In tegenstelling tot Orang Oetang’s spotten in het Semenggoh Wildlife Center kan je deze tour niet op eigen houtje doen. Je gaat namelijk de rivier en zee op met een bootje op zoek naar allerlei dieren die op specifieke tijden ergens in de rivier, de zee, de mangroves of de bomen te zien zijn.

Boot tocht door de mangroves nabij Kuching, Borneo
Boot tocht door de mangroves nabij Kuching, Borneo

Een guide is dus een must, en een boot natuurlijk. Ook hier geldt: geen garanties, je bevindt je in de jungle en het kan zomaar zijn dat je pech hebt. Wij mistten helaas de krokodillen, maar zagen wel veel mooie vogels, de neusapen, de dolfijnen(!) en een immens aantal vuurvliegjes. Al met al een geweldige tour met veel informatie, heel leuk om te doen. Hieronder nog een mooi fragment van een neusaap die we langs de overs in de bomen spotte. Luister naar de natuur en voel de rust!

Veel goede beelden van de dolfijnen hebben we helaas niet. De dolfijnen waren in het troebele water onmogelijk goed vast te leggen en de schemering na zonsondergang hielp ook niet mee. De vuurvliegjes zie je nog wel aan het einde van de video bovenaan dezew pagina! Voor de rest zal je ons op ons woord moeten geloven, want het was geweldig om al deze dieren in het wild te zien.

Meer Maleisië tips

Van Kuala Lumpur tot Singapore, van eilandhoppen tot diepe jungles diep verborgen op Borneo. We hebben inmiddels al aardig wat bestemmingen mogen bewonderen in dit prachtige land. Meer lezen over Maleisië? Check dan onze Maleisië pagina!

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Chris

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link