Wereldreizigers.nl
Home » Azië » Sri Lanka » Volg ‘Wie is de Mol?’ naar Sri Lanka!

Volg ‘Wie is de Mol?’ naar Sri Lanka!

‘Wie is de Mol?’ is weer van start gegaan en trekt bijna als vanzelfsprekend vele miljoenen kijkers. Het succesprogramma is deze keer neergestreken in het bijzonder mooie Sri Lanka dat aan de zuidkant van India ligt. Het eilandstaatje dat iets groter is dan Nederland en bijna 22 miljoen inwoners telt, waarvan het grootste deel Singalezen, ligt in de Indische Oceaan en wordt van India gescheiden door Palk Strait en de Golf van Mannar. Niemand minder dan de legendarische Marco Polo zei over Sri Lanka dat dit het mooiste eiland ter wereld is. En hij had een punt! De witte stranden, de bloeiende binnenlandse natuur, de panoramische theevelden en eenzame bergtoppen: allen doorspekt met de authentieke Sri Lankaanse cultuur en tradities. Geen wonder dat WIDM besloot haar bloedstollende serie hier op te nemen. Wij besloten de mol te volgen naar dit prachtige eiland. Care to join us?

Plan hier je vakantie naar Azië

Colombo en Galle

Sri Lanka is een land om te onderzoeken en te ontdekken. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad met de (onmogelijke) naam Sri Jayewardenapura Kotte heb je de keuze om het binnenland in te gaan, de steden te bezoeken of om af te dwalen naar de heerlijke stranden langs de kust. Kies je voor de steden, zorg er dan voor dat je Colombo aandoet, de aantrekkelijkste stad van het land. Deze broeierige plek ligt aan de westkust en omarmt je bij aankomst direct. Prachtige, oude en kleurrijke gebouwen met als middelpunt de twee torens die bij het Sri Lankaanse World Trade Center horen. Een uitstapje naar de bedrijvige haven is een absolute must. Evenals een bezoek aan de Jami-Ul Alfar Moskee. Van historische schoonheid is de St. Paul’s Church Milagiriya, een eeuwenoude kerk, te vinden midden in de stad.

Lees ook: Wat kost reizen in Sri Lanka? | Alles over budget en kosten
Lees ook: Reisroute Sri Lanka in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips
Lees ook: 8x de mooiste dingen die je gezien moet hebben in Sri Lanka

Colombo Sri Lanka
Colombo Sri Lanka

Naast Colombo is havenstad Galle een prachtplek. Galle is een stad met unieke kenmerken. Deze van oorsprong Nederlandse nederzetting ligt in het zuidwesten van Sri Lanka en is volledig ‘ommuurd’. In de 17de eeuw waren het de Nederlanders die Sri Lanka kolonialiseerden. Dit is in Galle nog steeds goed terug te zien aan de oude gebouwen en oud-Hollandse kerken. De hele stad, die doet denken aan een fort, staat op de World Heritage List. Galle werd zwaar getroffen door de tsunami van 2004 maar is inmiddels langzaam weer opgebouwd tot een sfeervol stadje.

Galle
Galle

Anuradhapura

De stad Anuradhapura ligt ten noorden van Colombo en staat vooral bekend als het heilige centrum van Sri Lanka. Volgens de mythe vind je hier een tak van de Boom der Verlichting. Het was bij deze boom waar de Boeddha verlicht werd. Natuurlijk is voor de vele boeddhisten die Sri Lanka rijk is, niet veel heiligers te vinden dan een tak van deze boom, volgens sommige zelfs de oudste boom ter wereld. De stad is een historische hoofdstad uit de tijd van voormalige koningen en koninginnen. Je vindt hier overal ‘stoepa’s’, boeddhistische bouwwerken, bijvoorbeeld de Ruwanweliseya stoepa. Ook de goed bewaarde ruïnes zijn nog steeds een lust voor het oog en laten een deel van de indrukwekkende geschiedenis van Sri Lanka zien. Samen met Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya vormt Anuradhapura de culturele driehoek van Sri Lanka.

Anuradhapura stoepa
Anuradhapura stoepa

Nuwara Eliya, Horton Plains

De Horton Plains is een magnifiek gebied in de hoogvlaktes van Sri Lanka. Omringd door geurige theeplantages en weelderige groene velden vind je hier Nuwara Eliya, ook wel de Lichtstad genoemd. Het plaatsje ligt op 1.884 m hoogte, een schitterend plekje in de uitgestrekte omgeving van de Horton Plains. De Botanical Gardens hier zijn de hoogst gelegen botanische tuinen ter wereld. In Horton Plains National Park vind je World’s End, een plateau met een fabuleus uitzicht bij een afgrond van 870 m. Onderweg naar World’s End moet je absoluut even stoppen bij Baker’s Falls, zonder twijfel een van de mooiste watervallen van het land. In het park zelf vind je veel wilde dieren en vogels. Heb je geluk, dan spot je misschien wel luipaarden en speelse makaken!

Sri Lanka thee plantage
Sri Lanka thee plantage

Kandy

De laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk, dat is Kandy. De stad werd gesticht in de 14de eeuw vChr. en is na al die tijd nog steeds een van de belangrijkste trekpleisters van het land. De gebouwen rijzen als imposante beelden uit de grond langs hellingen en op heuvels. Kandy geldt nog steeds als cultureel en geestelijk centrum van Sri Lanka. Niet te missen is de Dalada tempel. Hier ligt het allerbelangrijkste relikwie van het land, namelijk de Heilige Tand van Boeddha Siddharta Gautama, de Verlichte. Denk niet dat je de hoektand van de boeddha daadwerkelijk zal zien. Hij is namelijk verborgen in maar liefst zeven gouden kistjes. Wil je de tand toch echt van dichtbij zien, zorg dan dat je erbij bent als dit heilige overblijfsel tijdens de jaarlijkse tiendaagse parade door de stad wordt vervoerd op een heuse olifant.

Temple Tooth Relic Kandy
Temple Tooth Relic Kandy

Paleis van Sigiriya

In de culturele driehoek van Sri Lanka vind je Sigiriya, een klein dorpje met maar 1.000 inwoners. Toch is een tussenstop bij dit plaatsje een onvergetelijke ervaring. Want hier, bovenop de zeer bijzondere Leeuwenrots ligt het paleis van Sigiriya. Nog steeds zie je hier restanten van het koninklijk paleis zoals de bijgebouwen, baden en tuinen. De rots is een uniek verschijnsel op zich en toornt hoog boven de jungle uit. Via verschillende trappen kan je helemaal naar boven, langs muurschilderingen en fresco’s. Het paleis van Sigiriya laat zien dat natuur en bouwwerk in perfecte symmetrie samen kunnen komen. Het uitzicht van de rots is overigens adembenemend, wauw!

Paleis van Sigiriya
Paleis van Sigiriya

Yala National Park

Natuurlijk zijn er in dit Aziatische land verschillende nationale parken maar Yala National Park springt er toch wel bovenuit. Maar liefst 44 verschillende soorten zoogdieren neuzen hier rond. Yala is het grootste natuurgebied van Sri Lanka en beschikt dan ook over de grootste veelzijdigheid. Olifanten, waterbuffels, antilopen, krokodillen, cobra’s, makaken, jakhalzen, schildpadden: je kan ze allemaal tegenkomen tijdens een van de excursies door het park. Vooral luipaarden lopen hier veel rond. De natuur is hier nog ongerept en puur. Op kleine afstand van het park vind je het plaatsje Hambantota, wat ook zeker een bezoekje waard is. Geologische verschijnselen als geisers en heetwaterbronnen kom je hier doodgewoon tegen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als je hier de Mol tegen zou komen. Maar ik vrees dat hij of zij goed verborgen zal blijven in dit land dat voor vele reizigers nog steeds een goed verborgen geheim is. En hopelijk blijft dat zo!

yala national park
yala national park

Lees ook: Wat kost reizen in Sri Lanka? | Alles over budget en kosten
Lees ook: Reisroute Sri Lanka in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips
Lees ook: 8x de mooiste dingen die je gezien moet hebben in Sri Lanka

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link