WERELDREIZIGERS.NL
Home » Azië » Thailand » Ayutthaya | Leuke bestemming op 100 km van Bangkok

Ayutthaya | Leuke bestemming op 100 km van Bangkok

Ayutthaya (volledige naam: Phra Nakhon Si Ayutthaya) is gelegen in Centraal-Thailand op nog geen 100 km van Bangkok. Hedendaags heeft de stad 70.000 inwoners maar een lange tijd geleden waren dit er ruim 1.000.000(!). In die tijd was Ayutthaya de hoofdstad van Siam (zo heette Thailand toen). Het Koninkrijk Ayutthaya handelde met landen zoals China, India, Nepal, Portugal, Nederland en Spanje en werd qua welvarendheid vergeleken met een wereldstad als Parijs.

Aan het Koninkrijk Ayutthaya kwam een einde toen de Birmezen in 1767 de stad verwoestte. Gelukkig is er wel nog veel te zien van dit tijdperk. Ayutthaya heeft een historisch park (waaronder de oude stad) wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Als je in Ayutthaya bent snap je meteen waarom.

Plan hier je vakantie naar Azië

Dagtrip vanuit Bangkok?

Ayutthaya

Lees ook: Reisroute Thailand in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips

Je kunt zowel naar Ayutthaya reizen om meerdere dagen hier te besteden, maar je kunt ook prima een dagtrip doen vanuit Bangkok. Ayutthaya ligt namelijk op slechts 2 uur reizen vanaf de hoofdstad. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Bangkok en je ‘base’ daar hebt, dan raad ik je zeker weten aan om een dagje Ayutthaya in te plannen. Op deze manier krijg je een totaal andere indruk van Thailand!

Overnachten in Ayutthaya

Wanneer je geen echte planning hebt en een rondreis door Thailand aan het maken bent dan zou ik sowieso Ayutthaya bezoeken incl. 1. overnachting. In 1 volle dag heb je Ayutthaya namelijk wel gezien. Vanuit Ayutthaya kun je ook heel gemakkelijk op de nachttrein naar Chiang Mai stappen.

Lees ook: Thailand | 10 Must Sees om te ontdekken tijdens je rondreis

Ayutthaya

Wat te doen in Ayutthaya

Je gaat Ayutthaya bezoeken wanneer je tempels en ruïnes wil bekijken. Buiten de véle tempels die er te zien zijn, is er niet zo veel meer te zien.

Bezienswaardigheden: tempels en ruïnes in Ayutthaya

De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. Hier vind je namelijk het meest gefotografeerde object in de omgeving. Waarschijnlijk heb je deze vast al eens gezien. In deze tempel zie je het boeddha hoofd verwikkelt in de wortels van de bomen met eigen ogen. Maar niet alleen hierom moet je de Wat Phra Mahathat bezoeken, het hele tempelcomplex is namelijk prachtig en ligt super centraal in Ayutthaya. Let op: omdat dit de bekendste tempel is vind je hier ook de meeste locals die je souvenirs proberen te verkopen of een tour aanbieden door Ayutthaya. Zo’n tour is eigenlijk niet nodig in deze stad. Je kunt Ayutthaya namelijk prima verkennen op de fiets! Yes, op de fiets. Stippel een route uit met de tempels die je graag wilt zien en je vermaakt je prima op zo’n dag.

Wist je dat ‘Wat’ tempel betekend? Zo weet je meteen wat je te wachten staat!

Ayutthaya

Naast de Wat Phra Mahathat bevind zich de Wat Ratchaburana, iets minder bekend en daardoor zeker rustiger en misschien zelfs wel mooier daardoor! Na deze 2 tempels kun je doorfietsen naar het tempelcomplex wat het verst gelegen is: Wat Chaiwatthanaram. De tempel werd gebouwd in de stijl van de Khmer. Deze tempel is zo groot, je kunt makkelijk een uur in deze omgeving besteden. Het mooiste van deze tempel is is dat hij aan de Chao Phraya rivier ligt. Dit levert een prachtig plaatje op! Waar je ook een prachtig plaatje kunt schieten is bij de Wat Phra Si Sanphet. Hier vind je 3 grote ruïnes. Wanneer je hier de trap op loopt voel je je echt ontzettend klein. Sluit je dag af bij Wat Yai Chai Mongkol, een tempel waar je wellicht de meeste boeddha beelden zult zien en waar je monniken zult zien bidden.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Thailand | Ongerepte wildernis

Ayutthaya
Ayutthaya
Ayutthaya
Ayutthaya

Entreeprijzen

  • Wat Phra Mahathat: 50 baht
  • Wat Chaiwatthanaram: 50 baht
  • Wat Phra Si Sanphet: 50 baht
  • Wat Yai Chai Mongkol: 20 baht
Ayutthaya

Maak géén olifantenritje!

In Ayutthaya maken veel toeristen een olifantenritje. Het is ongelofelijk maar de olifanten lopen dan gewoon over de stoep, slechts 10 meter na elkaar met soms wel 4 toeristen op hun rug (+ nog een zitje). Deze olifanten worden gruwelijk mishandelt, doe hier dus niet aan mee!

Wil je graag olifanten in het wild zien? Ga dan naar Borneo (Maleisië) of naar Sri Lanka. In Sri Lanka heb je een hele grote kans dat je ze gaat zien.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
♥️ Travel addicts from #netherlands
? Chasing adventures & creating memories
? Home, dreaming where to go next
✉️ [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link