WERELDREIZIGERS.NL

19.1K Followers

Home » Campers » Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

De volgende en tevens meest kostbare upgrade voor de 4×4 camper is het (laten) installeren van zonnepanelen. Ik wil namelijk qua stroomvoorziening namelijk niet afhankelijk zijn van netstroom op campings. Sterker nog, ik wil zo veel mogelijk campings vermijden en waar mogelijk gewoon off-the-grid wildkamperen! Om meerdere dagen of zelfs weken offgrid te kunnen staan heb je dus wel een aantal voorzieningen nodig in je camper zoals warm water, een mogelijkheid om te douchen en genoeg elektriciteit.

Lees ook:

  1. Offgrid 4×4 overland camper kopen? | Tips en waarop te letten
  2. Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader
  3. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem
  4. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tough Dog schokdempers, HD bladveren en luchthulpvering

Zonnepanelen en toebehoren op de camper

Victron Zonnepanelen

Ik heb gekozen voor zonnepanelen van Victron, omdat deze door o.a. de consumentenbond zeer goed uit de test zijn gekomen. Victron is een goed merk waarvoor je mogelijk wel iets mee betaald, maar daarvoor krijg je in ruil wel kwaliteit. Het heeft namelijk wel te maken met stroom! Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld goedkope, merkloze zonnepanelen van AliExpress of iets dergelijks op mijn dak te hebben. Dergelijke low-budget panelen zijn vaak van slechte kwaliteit, hebben geen bewijsbare kwaliteitstesten doorstaan en zijn niet voorzien van een keurmerk die enigszins de veiligheid en kwaliteit waarborgt. Ook al zijn ze een stuk goedkoper, denk goed na over wat veiligheid je waard is voordat je het aanschaft.

Laat de installatie uitvoeren door een professional

Ook zou ik om diezelfde reden iedereen willen aanraden om de installatie van de zonnepanelen te laten uitvoeren door een professional. Ook al ben je best handig en kun je een paar honderd euro besparen door het zelf te doen, zou ik er nogmaals goed over nadenken. Je wilt namelijk niet dat je gaandeweg een keer kortsluiting krijgt omdat je iets niet goed genoeg hebt aangelegd of de verkeerde kabels hebt gebruikt die het vermogen toch niet aan blijken te kunnen.

Ook gebeuren er steeds vaker ongelukken op de weg omdat zonnepanelen door ‘zelfbouw’ busbouwers niet goed worden gemonteerd, met alle gevolgen van dien. Men is vaak bang om een gat te boren in het dak, of denkt het wel af te kunnen met alleen een sterke lijm. Er zijn veel reisbloggers die zelf een bus ombouwen en aanraden de panelen te verlijmen zonder te boren. Ik zet hier echt stevige vraagtekens bij. Het zal je namelijk maar gebeuren dat zo’n zonnepaneel loskomt van je dak. Voor jouw misschien geen probleem, maar wel voor degene die achter je rijden. Levensgevaarlijk.

Lees ook: Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem | Upgrades expeditie camper

Victron SmartSolar acculader met bluetooth

Omdat ik ook graag de status van mijn zonnepanelen, het laden en de accucapaciteit in de gaten wil houden heb ik gekozen voor deze Vitron Smartsolar acculader met bluetooth. Hiermee kan ik alles wat betreft de stroomvoorziening makkelijk in de gaten houden op mijn SmartPhone. Victron heeft zelf een bijbehorende App (VictronConnect) die je kunt installeren en koppelen via een QR code. Super eenvoudig en helemaal van deze tijd. Je hebt hierdoor trouwens ook geen extra monitorings-paneel meer nodig in je camper. Bespaart weer draden trekken en zagen in je camper…

Twee zware huishoud accu’s

Om alle opgewekte stroom op te slaan, heb ik gekozen voor twéé flinke huishoud accu’s in plaats van één. Wellicht een beetje overkill, maar ik heb liever te veel stroom bij me dan te weinig. Ik zal namelijk ook veel als een echte Digital Nomad onderweg aan het werk zijn voor o.a. Wereldreizigers.nl en langdurig off-the-grid kamperen. Ook zit ik nog na te denken over een 3e accu (een lithium-ion variant) die hoge piekstroom zelfs op kan vangen voor bijvoorbeeld een elektrische oven of magnetron. Daarover later meer!

Lees ook: Wat kost reizen met een camper? Kostenoverzicht + video

12v waterkoker

Na 10 dagen reizen in Zwitserland kan ik met een gerust hart zeggen dat de zonnepanelen en accu’s het goed hebben gedaan. Ik heb geen moment zonder stroom gezeten, nog niet misschien! Wel is het stroomverbruik tot op heden vrij beperkt geweest. Ik heb ondertussen (deze) 12v waterkoker gekocht om koffie en thee mee te zetten, die gaat binnenkort ook mee op reis. Dit is een flinke stroom-trekker dus ik ben heel erg benieuwd of ik met regelmatig gebruik van de waterkoker de twee huishoud accu’s snel leeg krijg en of de zonnepanelen het enigszins bij kunnen benen.

Omvormer naar 220v installeren

Binnenkort laat ik ook nog een omvormer van 12v naar 220v installeren in de camper unit. Een omvormer naar 220v maakt het namelijk mogelijk om met de zonnepanelen gewoon 220v uit de wandcontactdoos te krijgen, zonder dat je daarvoor een camping met walstroom hoeft op te zoeken! Dat maakt het langdurig ‘offgrid’ kamperen natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker. De omvormer plaatsen is dan voorlopig de laatste elektronica upgrade aan de camper unit. Daarover later meer!

Lees ook:

  1. Offgrid 4×4 overland camper kopen? | Tips en waarop te letten
  2. Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader
  3. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem
  4. Offgrid 4×4 camper upgrade | Tough Dog schokdempers, HD bladveren en luchthulpvering

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

~ Travel
Don't feel guilty if you don't know what you want to do with your life
Maybe you'll marry, maybe you won't
Maybe you'll have children, maybe you won't
Maybe you'll divorce at 40
Maybe you'll dance the 'Funky Chicken' on your 75th wedding anniversary
Whatever you do, don't congratulate yourself too much
Your choices are half chance, so are everybody else's
~ Baz Luhrmann

Add comment

Geschreven door:

Chris

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Copy link