Wereldreizigers.nl
Home » Campers » Vanlife » VANLIFE | Review Allpowers S2000 – 1500wh solar powerstation

VANLIFE | Review Allpowers S2000 – 1500wh solar powerstation

Toegang hebben tot stroom is iets waar je thuis eigenlijk nauwelijks aan denkt. Toch is vrijwel elk apparaat wat we zowel thuis als buiten de deur gebruiken, volledig afhankelijk van stroom. Bijna alles heeft elektriciteit nodig. Van je smartphone tot je föhn en misschien zelfs je tandenborstel; deze apparaten hebben een betrouwbare stroombron nodig om te kunnen werken. Ook als je op reis bent.

Vooral als je veel wildkampeert, het #vanlife leven al ervaart of een camperbus aan het bouwen bent, zal je goed moeten nadenken over je stroomvoorziening. Velen van jullie hebben om die reden zonnepanelen op het dak van je voertuig, zodat je zonder voorzieningen ook elektriciteit tot je beschikking hebt. Maar hoe sla je al die energie dan op? En wat kun je daar dan effectief mee doen? In dit artikel gaan we dieper in op de solar powerstation van Allpowers, de S2000. Dit apparaat heeft een elektriciteitsopslag van 1500wh en kan onder andere via zonnepanelen worden opgeladen.

Over de Allpowers S2000

De S2000 is een solar powerstation van het merk Allpowers. Allpowers is een bekende Chinese fabrikant van high-end accu’s en powerstations. De naam S2000 is gebaseerd op het continu vermogen van het apparaat, namelijk 2000 watt. De S2000 heeft namelijk een ingebouwde omvormer en laadregelaar en is daarom niet te verwarren met een ‘reguliere’ Lithium-Ion accu. Het is met alle connectoren en opties en volwaardige powerstation voor thuis of onderweg.

Specificaties in het kort

Allereerst is het goed om te weten waar we mee te maken hebben door te kijken naar de officiële specificaties. In het kort heeft de Allpowers S2000 4x 230v uitgangen (stopcontacten) voor elektrische apparaten met een piekvermogen van 4000 watt en 2000 watt continu. Genoeg vermogen dus om 99% van de huishoudelijke apparaten te kunnen voorzien van stroom.

Daarnaast heeft het apparaat 4 USB-A uitgangen, 2 USB-C uitgangen en 1 keer een 12v Auto uitgang voor het opladen van allerlei andere apparaten.

Officiële specificaties (lijst)

Batterijcapaciteit405405mAh (1500Wh)
4x AC-uitgang2000W continu, 4000W piekvermogen
4x USB A-uitgang5V3.5A/9V2.5A/12V2A
2x USB C-uitgang5V/9V/12V/15V/20V 5A PD 100W
1x Auto-uitgang 13V10A
1x AC-ingang400W (100V-240V)
1x Zonne-input500W (12-70 V, 18 A max.)
Afmetingen37,5 x 24,5 x 25 centimeter
Gewicht 14,5 kg / 32 lbs

Review Allpowers S2000 powerstation

Formaat, gewicht en afmetingen

Van de drie high-end powerstations die we nu in ons bezit hebben, is de Allpowers S2000 de meest compacte en met slechts 14,5 kilo ook verreweg het lichtste qua gewicht. Hieronder zie je hoe het apparaat zich qua formaat verhoudt tegenover mijn 23 inch PC monitor en de twee andere powerstations die ik heb getest, de EcoFlow Delta Max en de Anker 767 (review volgt binnenkort).

Het compacte formaat is een groot voordeel want draagbaarheid is natuurlijk erg belangrijk, vooral voor degenen die hem willen gebruiken bij het reizen en kamperen. De Allpowers S2000 past gemakkelijk(er) ergens in je auto of in een kastje en is met het compacte formaat in zijn algemeen makkelijker weg te werken in een voertuig, bijvoorbeeld een camperbus.

Bouwkwaliteit en bescherming

De behuizing van de Allpowers S2000 is gemaakt van gehard plastic en is zichtbaar gebouwd om tegen een stootje te kunnen. De twee stevige handvaten aan de bovenkant maakt het ook gemakkelijk om het apparaat te verplaatsen. Dat hebben ze echt goed gedaan.

De hoeken zijn merkbaar extra verstevigd zodat het apparaat tegen een stootje kan. Een leuk extraatje is dat je bij de Allpowers S2000 gratis een water- en stofafstotende beschermhoes meegeleverd krijgt. Dit heb ik bij andere merken van powerstations nog niet gezien, daar moet je ze meestal zelf tegen een meerprijs bijbestellen…

Opladen van de Allpowers S2000

Het opladen van de Allpowers S2000 kan op drie manieren. De eerste, meest voor de hand liggende manier is via de 100-230v connector aan de achterzijde. Daar kun je het apparaat via het stopcontact opladen, bijvoorbeeld thuis of op de camping. Het maximale laadvermogen is dan 400 watt, wat toch een beetje tegenvalt.

Opmerking: Wat de Allpowers S2000 uniek maakt, is dat je ook kunt opladen volgens de Amerikaanse standaard (110v). Dit maakt het apparaat uiterst geschikt is voor overlanders die ook naar Noord-Amerika willen reizen. Hiermee onderscheidt de Allpowers S2000 zich van de concurrentie.

Via de XT60 connector aan de voorkant kun je zonnepanelen tot maximaal 500 watt rechtstreeks aansluiten op het apparaat om hem op te laden. Eén kabel wordt hiervoor bijgeleverd. Mocht je meerdere zonnepanelen willen koppelen dan kan dat ook, maar je zal die zelf eerst met elkaar moeten verbinden. Let wel op dat je niet over het maximum zonnepaneel-laadvermogen van 500 watt gaat.

Tot slot wordt er ook een 12V autolader-plug met een XT60 connector meegeleverd. Dit is een ontzettend handige optie want zo kun je onderweg het apparaat ook via de aansteker in je auto opladen, mocht je daar behoefte aan hebben.

De laadtijd van de Allpowers S2000 valt wat tegen als je het vergelijkt met de concurrentie. Via de zonnepanelen opladen duurt bij een vol zonnevermogen van 500 watt 3 tot 4 uur. Via het stopcontact duurt dit met 400 watt, ongeveer 4 tot 5 uur. Wat wel bijzonder is, is dat je ook gecombineerd kunt laden (230v + zonnepanelen), waardoor het totale laadvermogen gecombineerd uitkomt op 900 watt. Volledig opladen kan dan in ongeveer 1,5 uur.

Tip: Wie de Allpowers S2000 wil inbouwen in bijvoorbeeld een camperbus, kan er ook voor kiezen om de XT60 connector enigszins te modificeren door deze rechtstreeks aan een bestaande huishoudaccu te koppelen, met een kleine schakelaar ertussen. Dan hoef je niet meer aan de kabels te zitten en kun je het laden gewoon controleren via de schakelaar. Wij hebben op deze manier twee powerstations ingebouwd in onze camper. Het laden gaat op deze manier overigens niet erg snel (pakweg 120 watt bij 12v).

Apparaten aansluiten en levensduur

De Allpowers S2000 powerstation heeft een naast de 1500wh accu ook een ingebouwde omvormer van maarliefst 2000 watt met een piekvermogen van 4000 watt. Dat zijn flinke cijfers. Verwacht echter geen wonderen van de tijd die het apparaat op zo’n enorm vermogen kan draaien. Begrijp me niet verkeerd, je kunt hiermee echt dagen lang offgrid kamperen als je een beetje oplet wat je doet met het apparaat.

Om je een idee te geven hoe lang deze accu het volhoudt bij het gebruik van dagelijkse elektrische apparaten, heb ik enkele eenvoudige tests uitgevoerd, van een laptop tot aan koken op inductie.

  • High-end gaming laptop (+- 120 watt): 15 uur
  • Waterkoker (2000 watt): 45 min
  • Koken op inductie (1800 watt): 1 uur
  • Wasmachine (1000 watt): 1,5 uur
  • 12v thermische koelbox (55 watt): 25 uur
  • Dolce Gusto koffiezetapparaat (600watt): 40 tot 60 kopjes koffie

Opmerking: Wij hebben inmiddels een jaar lang full-time ervaring met het gebruik van powerstations in onze camper. Onze ervaring leert dat vooral het gebruik van apparaten die constant aan staan, zoals bijvoorbeeld een thermische koelbox, de accu na verloop van tijd leeg trekt als deze niet wordt bijgeladen. Een compressor koelbox of koelkast verbruikt veel minder energie omdat die niet constant aanstaat.

Waterkokers, koffiezetapparaten, ledlampen en ventilatoren verbruiken natuurlijk ook elektriciteit maar bij normaal gebruik houd een powerstation als deze het dagenlang vol.

Het opladen van apparaten zoals telefoons, camera’s en drones is namelijk kinderspel voor dit apparaat. Ik heb het niet tot perfectie uitgerekend maar het opladen van telefoons, koptelefoons, drone accu’s en camera’s, dagen achter elkaar, had nauwelijks impact op het accuvermogen. De Allpowers S2000 kan dit een week of meer volhouden zonder bij te laden tussendoor.

Display

Het display op de Allpowers S2000 is helder en duidelijk. Je kunt in een oogopslag zien wat er wordt verbruikt aan stroom en hoe lang de accu het bij dit vermogen nog volhoudt. Wanneer de accu wordt geladen, kun je op het scherm zien hoe lang het apparaat denkt nodig te hebben om volledig op te laden.

Gebruik in de praktijk

Het apparaat gebruiken is erg eenvoudig. De drie groen opgelichte knoppen die je in de foto hieronder goed kunt zien, daar bedien je het apparaat mee. De meest linkse is de connectiviteit knop, waardoor je via bluetooth (en de app) met het apparaat kunt verbinden. Met de AC knop activeer of deactiveer je de 4 230v stopcontacten aan de bovenkant. Met de DC knop activeer of deactiveer je alle Auto- en USB aansluiten van het apparaat. Kinderlijk eenvoudig dus.

Wellicht is dit iets van persoonlijke voorkeur, maar dat de 4 230v stopcontacten aan de voorkant zijn bevestigd boven het display, vind ik iets minder gemakkelijk. De kabels gaan vaak in de weg zitten zodat je het scherm niet goed meer kunt zien en niet meer goed bij de knoppen kunt om het apparaat te bedienen. Dit is op zo’n groot, open bureau niet zo’n probleem maar wanneer ergens in een klein kastje in de camper verwerkt, kan het lastig worden om het apparaat af te lezen of te bedienen.

App

De Allpowers S2000 powerstation komt natuurlijk ook met een app. Het verbinden ging erg eenvoudig. De app zelf is echter zeer basic. Je kunt in de app het apparaat bedienen, net zoals je dat met de drie knoppen aan de voorkant kunt doen. Ook kun je in de app zien wat de capaciteit van de accu is, of hoe lang het bijvoorbeeld nog duurt om op te laden.

De toegevoegde waarde van de app ligt hem wat mij betreft in het op afstand bedienen van het apparaat. Wij hebben de powerstations in onze camper bijvoorbeeld altijd netjes weggewerkt in een kastje, waardoor we fysiek niet goed bij de knoppen kunnen. Onze smartphone hebben we echter altijd bij de hand, dus even de stroom aanzetten gaat via de app dan erg gemakkelijk. Ook betrappen we ons er vaak op dat wanneer we opladen via de zonnepanelen, dat we tussendoor graag op de app kijken om te zien hoeveel stroom we opwekken en om te zien hoe lang het nog duurt om de accu op te laden.

Geluidsproductie

De Allpowers S2000 heeft aan beide zijkanten een kleine ventilator voor de benodigde koeling. Deze maken geluid maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Ecoflow Delta Max (die best veel herrie maakt), is de geluidsproductie ook bij zware belasting, verwaarloosbaar.

Wanneer weggewerkt in een kastje of onder de bank in een voertuig, zal je de Allpowers S2000 niet of nauwelijks horen. Ook niet bij intensief gebruik. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat de ruimte waar je hem in verwerkt, enigszins een aanvoer heeft van frisse lucht. Die ventilatoren zitten er natuurlijk niet voor niets.

Conclusie en prijs

De Allpowers S2000 solar powerstation heeft ons in positieve zin verrast. Met zijn compacte formaat, lage gewicht en relatief lage prijs van 1699 US dollar (ongeveer 1550 euro) is het een interessante optie. Vooral voor vanlifers en camperaars die op zoek zijn naar veel power voor een gemiddeld budget.

Toegegeven, het apparaat heeft niet de high-end feel en opties van concurrenten EcoFlow en ANKER. Maar daar is de prijs ook naar! Daarnaast is de app wat basic en valt het laadvermogen zowel via het stopcontact als de zonnepanelen, enigszins tegen.

Toch is er genoeg reden om de Allpowers S2000 te kopen. Met 1500wh accucapaciteit en een pittige omvormer van 2000 watt continu, kan het apparaat onderweg vrijwel elk apparaat voorzien van elektriciteit. Je hebt hiervoor geen extra omvormers, laadregelaars en bekabeling in je camper nodig. Je plugt de 12v aansteker of de zonnepanelen via de XT60 connector rechtstreeks in het apparaat. Bij normaal gebruik heb je dan vrijwel oneindig stroom onderweg. En dat is precies wat je wilt, toch?

Oja, en had ik al gezegd dat je via Wereldreizigers.nl 20% korting krijgt op het apparaat? Gebruik bij aankoop via deze link de kortingscode: 2WD20% om nogmaals 20% korting te krijgen op het apparaat. De totaalprijs komt dan uit op 1359 US dollar, wat omgerekend 1240 euro is. Een koopje als je het mij vraagt.

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link