Wereldreizigers.nl
zonnepaneel komt los van camper ongeluk
Home » Campers » Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

Vergeet zonnestormen, zonnevlammen of zonnestraling. Vliegende zonnepanelen zijn de gevaarlijke nieuwe dreiging die nu letterlijk op het dak van je caravan of camper kan zitten. Zelfbouw (bus)camper Facebook groepen, YouTube vloggers en reisbloggers, lezen jullie even mee? ?

Lees ook: 4×4 overland expeditie camper kopen? | Tips en waarop te letten

Zonnepaneel vliegt door de lucht

Op 22 december vorig jaar werden buitengewone videobeelden gepost op het YouTube-kanaal van AussieCams, waarop te zien is dat een groot zonnepaneel van het dak van een grote caravan losraakt. Het zonnepaneel vliegt door de lucht richting de auto die de caravan volgt. De bestuurder van de auto onderneemt een ontwijkende actie om te voorkomen dat het paneel hem raakt en botst daardoor tegen de vangrail. De bestuurder van de caravan is zich schijnbaar niet bewust van de bijna-ramp die zich achter hem afspeelt en rijdt rustig verder. De bizarre beelden zijn hieronder te zien.

Je zou denken dat dit als een bizar incident kan worden beschouwd, maar de realiteit is helaas anders.

Ook Amerikaanse YouTuber, “Nomatic Fanatic” plaatste een soortgelijke video op zijn YouTube-kanaal. In de video beschreef hij het rijden door harde wind toen het incident plaatsvond. De schroeven waarmee het paneel was bevestigd, werden van het dak van de camper gescheurd door de enorme kracht van de wind die het paneel van onderaf optilde. Hij was zichtbaar geschokt door het incident, zich bewust van het potentiële gevaar dat het vormde voor alle voertuigen die hem mogelijk achtervolgden.

Dodelijke ongelukken door rondvliegende zonnepanelen

Bij beide incidenten raakte niemand gewond. Helaas kan hetzelfde niet worden gezegd over een ander incident dat in oktober vorig jaar plaatsvond. Volgens een rapport van de politie over de crash die met meerdere voertuigen plaatsvond, werd het ongeluk veroorzaakt nadat een van de voertuigen de controle verloor toen hij probeerde een zonnepaneel te ontwijken dat van het dak van een camper loskwam. Dat incident, dat plaatsvond in Tasmanië, Australië, kostte tragisch genoeg het leven aan drie mensen, waaronder één kind, en bracht vier anderen in het ziekenhuis.

Zonnepaneel camper komt los in dodelijk ongeluk

De politie zei dat de bestuurder van de camper zich niet bewust was van de crash en dat hij en zijn familie begrijpelijkerwijs radeloos waren over wat er was gebeurd.

Reisbloggers en vloggers zijn mede verantwoordelijk

Het probleem van onveilige of onjuist gemonteerde zonnepanelen op het dak is algemeen bekend in de hele industrie. Het probleem lijkt het meest voor te komen bij tweedehands campers of zelfbouw buscampers waar eigenaren zelf zonnepanelen op het dak hebben geïnstalleerd.

Lees ook: Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem | Upgrades expeditie camper

Men is vaak bang om een gat te boren in het dak, of men wil simpelweg niet boren in een dak om geen beschadigingen of lekkages te veroorzaken. Men denkt het wel af te kunnen met alleen een sterke lijm. In principe kan dat ook, mits het professioneel wordt gedaan er en rekening wordt gehouden met allerlei randzaken. Ook dient de lijm regelmatig gecontroleerd te worden.

Deze video, hoe goed bedoeld ook, is dan ook precies waar het probleem zit.

Er zijn naast de vele doe-het-zelf YouTube video’s helaas ook veel reisbloggers die zelf een bus ombouwen en aanraden de panelen te verlijmen zonder te boren. Helaas is men vaak niet nauwkeurig met het vooraf schoonmaken, de hechtingslaag toevoegen, of is de temperatuur buiten te hoog of te laag tijdens het verlijmen. Hier kwam ik onlangs zelf achter toen ik op zoek ging naar informatie over zonnepanelen voor mijn eigen camper, ik verbaasde me over het gemak en de snelheid waarmee men ‘even’ een zonnepaneel op hun dak legt. Ik besloot daarom geen enkel risico te nemen en schakelde een professioneel bedrijf in met verstand van zaken.

Het zal je namelijk maar gebeuren, dat zo’n zonnepaneel loskomt van je dak. Ik moet er niet aan denken! Het is voor jou misschien niet direct een probleem, maar wel voor degenen die achter je rijden. Je hebt net gelezen hoe gevaarlijk het kan zijn, dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Zorg voor zowel een mechanische als chemische verbinding

Wil je geen risico lopen, zorg dan voor zowel een chemische als mechanische verbinding om een zonnepaneel op het dak van een camper te bevestigen. In andere woorden: zonnepanelen kunnen het beste zowel op het dak worden geschroefd als vastgelijmd.

Voor een typisch zonnepaneel van 150 watt dien je minimaal 2 schroeven per beugel, 4 beugels en één tube polyurethaanlijm per paneel gebruiken. Je gebruikt deugdelijke beugels die ook op het zonnepaneel zelf worden gelijmd en geschroefd. De beugels worden vervolgens op het dak gelijmd en geschroefd en vervolgens wordt er meer lijm over de basis gebruikt om de montage waterdicht te maken.

Hier zat ooit een zonnepaneel, de bevestiging was niet goed
Hier zat ooit een zonnepaneel, de bevestiging was niet goed

De lijm moet een kwalitatief hoogstaand product zijn, zoals bijvoorbeeld een merknaam zoals Sikaflex. De oppervlakte vooraf goed behandelen is ook erg belangrijk en omvat een grondige reiniging en, in veel gevallen, primen met een hecht- of hechtverbeteraar. De dikte van de lijm tussen de verlijmde oppervlakken en de temperatuur waarbij de lijm wordt uitgehard, spelen allemaal een cruciale rol in het proces. Je moet echt weten wat je doet en hier worden helaas te veel fouten in gemaakt. Door tijdgebrek of simpelweg omdat men per sé die dag de zonnepanelen wil leggen, terwijl het weer en temperatuur het eigenlijk niet toelaten.

Laat de installatie uitvoeren door een professional

Ik zou daarom iedereen willen aanraden om de installatie van de zonnepanelen te laten uitvoeren door een professional. Ook al ben je best handig en kun je een paar honderd euro besparen door het zelf te doen, zou ik er nogmaals heel erg goed over nadenken. Je wilt namelijk niet dat je gaandeweg een keer kortsluiting krijgt omdat je iets niet goed genoeg hebt aangelegd, of de verkeerde kabels hebt gebruikt die het piekvermogen toch niet aan blijken te kunnen. Dat komt dan nog bovenop het gevaar van het onderweg verliezen van een zonnepaneel.

Lees ook: 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

Zonnepalen op onze 4x4 camper
Zonnepanelen op onze 4×4 camper, geïnstalleerd door een specialist

Geen voorschriften, regels of normen

Inherent aan het probleem is dat er geen voorschriften of normen zijn in de caravan en camperindustrie. De RDW kijkt niet naar je zonnepanelen, ook bij een reguliere APK kijkt eigenlijk niemand om naar je zonnepanelen. Dit en de vele reisbloggers en vloggers die in gebrekkige YouTube video’s en blogs vertellen en laten zien hoe je een zonnepaneel zomaar even zelf installeert, is de voornaamste reden dat er een wildgroei is gekomen aan doe-het-zelvers die onderweg zonnepanelen verliezen.

Elke eigenaar van een caravan of camper moet zijn zonnepanelen op het dak controleren om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten voordat hij of zij op vakantie gaat. Dit lijkt mij een goed advies, vooral als je wilt voorkomen dat je de volgende ster wordt van een andere, nog te uploaden YouTube-video…

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

2 comments

  • Natuurlijk is de stevige bevestiging van de zonnepanelen het belangrijkste. Het probleem van loswaaiende zonnepanelen wordt veroorzaakt door de wind die onder het zonnepaneel komt. Mijn advies: zorg ervoor naast de stevige bevestiging er geen wind onder het zonnepaneel kan komen.

Translate »
Copy link