24.8K Followers

Street art Wroclaw Polen - The Orange Backpack
Home » Europa » 5 verrassende street art bestemmingen in Europa

5 verrassende street art bestemmingen in Europa

Kunst is al lang niet alleen meer te zien in stoffige musea. De mooiste kunstwerken vind je tegenwoordig op straat. Bijzondere murals sieren blinde muren en hippe street art weet een vervallen buurt om te toveren tot kunstwalhalla. Sommige plekken blinken wel heel erg uit in deze street art. Wij maakten een overzicht van onze favoriete street art bestemmingen in Europa.

1. Lagos in de Algarve

Als je de Algarve in het zuiden van Portugal associeert met prachtige stranden, dan ben je niet de enige. Wij dachten hier vooral uitgestrekte zandstranden aan te treffen en die iconische oranje rotskliffen. Maar er bleek in Lagos in de Algarve een waar street art-walhalla te schuilen!

Van alle steden in de Algarve is Lagos zonder twijfel onze favoriet. Het is een stuk groter dan veel andere plekken, waardoor er hier meer te doen en te zien is. Je dwaalt eindeloos door het doolhof van historische straatjes. Overal zie je historische panden, keitjes op de straat, kleine kerkjes en dus de meest kleurrijke straatkunst.

De straatkunst is hier bewust gepland door de organisatie LAC (Laboratório de Actividades Criativas). Er worden regelmatig internationale artiesten naar Lagos gehaald om de stad te verlevendigen met nieuwe kunstwerken. Gelukkig zijn ze vooral in het oude centrum van de kustplaats aan de slag gegaan. Je komt ze daardoor ongetwijfeld tegen, als je door het stadje loopt. Wil je ze liever zelf opzoeken? Bij het hoofdkwartier van het LAC kan je een street art kaart ophalen.

Wil je meer weten over deze Portugese bestemming? Lees hier meer over de leukste dingen om te doen in Lagos.

Street Art Lagos
Street Art Lagos

2. Het Duitse Kassel

In het hart van Duitsland vind je Kassel, bekend om zijn gigantische stadsparken en paleizen. Voor wie daar even op is uitgekeken, is een stedentrip naar Kassel ook zeker een aanrader als je van street art houdt.

De wat grauwe wijk iets boven het centrum kon wel wat kleur gebruiken. Het project KolorCubes moest daarvoor zorgen en haalde verschillende artiesten naar de stad om hun kunsten te vertonen. Het resultaat was een nieuw openluchtmuseum aan kunst: ruim 30 kunstwerken werden in de wijk gemaakt!

Omdat je deze wijk – het Schillerviertel – niet zo snel zou bezoeken als je niet specifiek op zoek bent naar de street art van Kassel, is het een aanrader om van tevoren online op te zoeken naar welke werken je wilt kijken. Er is een gratis audiotour in het Duits te vinden die je handig langs de mooiste kunstwerken leidt.

Street Art Kassel
Street Art Kassel

3. Historisch Gent als street art walhalla

Gent wordt in vergelijking met populaire buursteden als Brugge en Brussel niet vaak aangedaan als stedentrip. En als dat dan wordt gedaan, is dat vanwege de rijke geschiedenis van de stad. Je bezoekt hier prachtige kerken, het middeleeuwse Gravensteen en natuurlijk het beroemde kunstwerk het Lam Gods. Maar je zit hier ook goed voor de meest toffe straatkunst!

Lees ook: Stedentrip naar Brugge en Gent in België | Een fijn weekendje weg

De street art van Gent ligt verspreid over de stad. Van het historische centrum tot de wat verder gelegen buitenwijken. Het is dus haast onmogelijk om alle werken te bekijken, maar als je een poging wilt doen, haal dan de gratis kaart bij de tourist office vlakbij kasteel Gravensteen.

Als je in één klap de meeste kunstwerken wilt bezoeken, moet je in het oude centrum zijn in het Werregarenstraatje. Dat is ook wel omgedoopt tot Graffiti Alley en het is niet heel moeilijk te raden waarom. Graffiti wordt hier gedoogd, dus komen locals zich hier uitleven met hun spuitbussen om kleurrijke kunst te maken. Liever een losstaand kunstwerk zien? Dan is de street art-versie van het Lam Gods in de Jan van Stopenberghestraat een goede tip.

Wil je meer weten over deze leuke stedentrip bestemming in België? Lees hier meer over de leukste dingen om te doen in Gent.

Street Art in Gent
Street Art in Gent

4. Street art in Rauw Rotterdam

Onze eigen thuisstad Rotterdam is staat bekend als rauw en modern. Bij zo’n imago hoort ook de nodige straatkunst en die is er dan ook genoeg te vinden. Wij verkenden als locals al vaker de mooiste street art van Rotterdam, want die vind je verspreid over de hele stad. Gelukkig zit de meeste graffitikunst in het centrum, dus kan je die makkelijk tijdens een stedentrip bezoeken.

Op twee plekken in de stad vind je de hoogste concentratie straatkunst: rondom het Schieblok bij het Centraal Station en rondom de Witte de Withstraat in het centrum. De Witte de With is vooral een aanrader om street art op te sporen, want hier vind je wat ons betreft de mooiste werken.

Bijzonder is bijvoorbeeld het werk van Daan Botlek op een straathoek in de Witte de With: de witte mannetjes klimmen tegen de gevel op en als jij op de treden in de muur gaat staan, wordt jij het onderste mannetje. In straten ernaast zijn mooie werken bijvoorbeeld de mozaïekmuur van de Schotse Kerk en een kunstwerk van Lastplak met iconische gebouwen uit Rotterdam. Als wereldreiziger moet je natuurlijk ook El Trotamundos – vertaald: wereldreiziger – bekijken. Op het lichaam van een paard is een wereldkaart afgebeeld, wat een volledige muur in beslag neemt.

Street Art in Rotterdam
Street Art in Rotterdam

#5 Verrassend Wroclaw in Polen

Het Poolse Wroclaw sneeuwt vaak onder bij populairdere bestemmingen als hoofdstad Warschau en hip Krakau en dat geldt ook zeker voor de street art. Krakau heeft een volledige wijk die geroemd wordt om haar street art. Maar wat ons betreft wint Wroclaw het op alle fronten van haar Poolse concurrenten.

Wroclaw is de meest verrassende stredentripbestemming die wij afgelopen jaar bezochten. De stad heeft een prachtig historisch centrum, een eiland vol kerken, een van de grootste stadspleinen ter wereld en dus ook mooie straatkunst.

Een aanrader is vooral Nadrodze, een verborgen plek buiten het centrum. Je zou het echt voorbij lopen als je niet weet dat je hier die indrukwekkende street artmuren kan vinden. In een hofje tussen grote, drukke straten vind je hier muren vol met vrolijke kunst. De begane grond van de verder vervallen gebouwen is helemaal beschilderd met mooie taferelen. Honden, vissen, buurtbewoners en meer. Er is wel 1.200 m² aan street art te bewonderen op deze bijzondere locatie. Het is wat moeilijk te vinden, maar gebruik Google Maps om hierheen te navigeren.

Street art Wroclaw
Street art Wroclaw

The Orange Backpack - profielfoto

The Orange Backpack

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja, maakten van reizen hun werk en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

The Orange Backpack - profielfoto

The Orange Backpack

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Inhoudsopgave

Translate »
Copy link