Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Albanië » Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over de wegen in Albanië

Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over de wegen in Albanië

Nadat we vorige week al een artikel schreven over het wildkamperen in Albanië en onze favoriete kampeerplekken, kijken we deze week naar hoe we er komen. Want een route uitstippelen in Albanië is een uitdaging op zich. In dit artikel delen wij onze #vanlife ervaringen met de (levensgevaarlijke) wegen in Albanië. Kortom: we vertellen je alles wat je moet weten over de wegen in Albanië.

Vanlife in Albanië – de wegen

Zodra wij via onze Instagram kenbaar maakten dat we Albanië in zouden gaan met ons camperbusje Fred, werden we meerdere malen gewezen op de slechte wegen in Albanië. We waren dus enigszins voorbereid op het ergste. Toch wisten we niet goed wat we konden verwachten, want wat voor de ene een ‘slechte weg’ is, is voor de ander nog prima te doen. Geloof ons, een groot deel van de wegen in Albanië is echt slecht.

Laten we het als volgt uitleggen. Er zijn een aantal snelwegen in Albanië, die zijn prima onderhouden. Dan heb je de reguliere verharde wegen, die je tussen de meeste bekende steden kunt vinden. Ook deze zijn over het algemeen prima te doen, los van wat kuilen en hobbels die je moet ontwijken. En dan heb je nog het grootste deel van de wegen, de onverharde wegen. Het gekke is, op Google Maps is het niet altijd duidelijk welke wegen onverhard zijn. De ene ‘witte weg’ op Google is verhard terwijl de ander onverhard is.

Onvoorziene obstakels op de wegen in Albanië

Je moet er altijd goed op voorbereid zijn dat ook een prachtig geasfalteerde weg, er zomaar mee op kan houden. Zonder enige waarschuwing eindigt de reguliere weg en gaat het over in een onverhard pad vol kuilen en hobbels. De lokale bevolking is dit gewend en zal je dan ook bij elke mogelijkheid inhalen.

Dat Albanië nog in ontwikkeling is, kun je ook goed zien op het platteland van Albanië en tussen de verschillende steden in. Je moet op dan ook niet gek opkijken als je een volgeladen huifkar tegenkomt, of zwaarbepakte ezels, zelfs op de snelweg. Ook zal je onderweg regelmatig moeten stoppen voor kuddes schapen en geiten die de weg oversteken. Ook vind je er talloze honden die midden op de weg liggen te slapen, of elke kans aangrijpen om te proberen je banden lek te bijten.

Verkeersregels op de wegen in Albanië

In Albanië gelden grofweg dezelfde verkeersregels als bij ons in Nederland. Echter worden ze met een korreltje zout genomen. Zo bestaan doorgetrokken strepen alleen in theorie, geldt een maximale snelheid alleen als de politie staat te laseren, kun je links en rechts inhalen en wie het eerst komt, neemt voorrang. De Albanezen zijn erg aardig voor de medemens. Je wordt overal netjes geseind als er een politiecontrole plaats vindt.

Onze ervaring met slechte wegen in Albanië

Wij dachten van tevoren een logische route door Zuid-Albanië te hebben uitgestippeld langs alle bezienswaardigheden Albanië, waarbij we vanaf de Osum Canyon (Corovodë) naar Permët zouden rijden. Vanaf ‘Kosinë’ zouden we dan weer op de reguliere weg SH75 uitkomen. De ‘witte weg’ die we daarvoor vanaf Berat hadden gereden was echt prima, dus dat leek ons geen probleem. Echter was dit een ramp! Vrijwel direct ging de nieuwe geasfalteerde weg over in een overharde weg die vol zat met diepe kuilen. Doordat het net die dag ervoor flink geregend had, was er logischerwijs veel moddervorming. Toch zijn we een heel eind doorgereden, omdat het zomaar zou kunnen dat de onverharde weg zou overgaan in een verharde weg.

Daarnaast wilden wij ook niet omkeren want dat zou een omweg van zo’n 6 a 7 uur betekenen. En dat voor een route waar nu nog geen 1,5 uur voor staat volgens Maps. Na nog geen 20 minuten zwoegen wachtte het onvermijdelijke, we komen een van de spekgladde heuvels niet op, glijden achteruit door de modder naar beneden om komen met de trekhaak vast te zitten tegen de rotswand. Gelukkig kun je wel stellen, want aan de andere kant was een ravijn zonder vangrail. Nadat Lisa is uitgestapt lukt het gelukkig om de bus weer los te manoeuvreren, waarna we de tocht te voet voortzetten.

Helaas, de wegen worden alleen maar slechter en steiler, dus er zit niks anders op dan een plek zoeken waar we kunnen omkeren. Wat op zo’n smalle bergweg in deze condities makkelijker is gezegd dan gedaan. 20 minuten glibberen verder vinden we eindelijk een plek waar we kunnen keren en komen we voor het eerst in bijna 2 uur iemand tegen in een 4×4. Blij dat we eindelijk mensen tegenkomen maken we een praatje en zij blijken ‘ook’ op weg te zijn naar Permët. Niet voor de thermaal baden, maar om het schattige schaap in de achterbak te offeren… “Het is maar goed dat jullie zijn omgekeerd. Dit eerste stuk is nog wel te doen, maar vanaf hier wordt het alleen maar erger. Dit is een van de gevaarlijkste wegen van Albanië.” Oeps…

Gelukkig is het goed afgelopen, maar voor ons een wijze les om eerst wat huiswerk te doen en te accepteren dat sommige gebieden van Albanië echt alleen met een 4×4 ontdekt kunnen worden. Wijze les: bij twijfel stap eerst even uit en ga te voet de weg verkennen, voordat je jezelf op een weg bevindt waar je niet meer kunt keren.

Tip: ben je in de zomer in Albanië en heeft het niet geregend? Dan zou je dus kunnen overwegen om tot ons keerpunt bij de Wild Camp spot te rijden met je camperbusje. Dit is een waanzinnig plek in het hart van de natuur bij een kleine rivier en met goed weer waarschijnlijk goed bereikbaar. Enjoy!

Wil jij goed voorbereid op reis naar Albanië? Al onze tips en ervaringen voor een onbezorgde vakantie Albanië lees je in ons blog op Reisstel.nl.

Meer weten over Reisstel.nl?

Ben je benieuwd naar het vervolg van onze reis? Dan kun je ons volgen op onze Instagram pagina @Reisstel.nl en website, www.reisstel.nl. Daarnaast zullen wij op Wereldreizigers.nl elke week een update schrijven! Tot volgende week!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

1 comment

Translate »
Copy link