Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Bulgarije » Roadtrip door Bulgarije met onze zelfbouw buscamper | Alle hoogtepunten

Roadtrip door Bulgarije met onze zelfbouw buscamper | Alle hoogtepunten

Als je aan Bulgarije denkt, denken veel mensen al snel aan Sunny beach. Maar dit land heel veel meer te bieden dan enkel zonnige stranden en hossende feestvierders. Wij maakten een roadtrip door Bulgarije met onze zelfbouw buscamper en weten het zeker; Bulgarije is een onontdekte parel.

Bulgarije is qua formaat ongeveer even groot als Portugal en kent slecht 7 miljoen inwoners. Dat zorgt ervoor dat er veel ruimte is voor prachtige natuur en kleine dorpjes meer de regel dan uitzondering zijn; ideale ingrediënten dus voor een unieke roadtrip.

Roadtrip door Bulgarije | Alle hoogtepunten

1. De zwarte zee

Onze roadtrip door Bulgarije startte, omdat we uit Roemenië kwamen, aan de zwarte zee. Varna is de eerste grote stad die je in het noorden aantreft. De stad staat zowel bekend als haven- en feeststad. Het leuke aan de stad is dat je vanuit het centrum zo het strand oploopt, waardoor je al heen snel het vakantiegevoel te pakken hebt. Het centrum is oud en barst van de terrasjes, leuk om een dagje te vertoeven dus. 

Varna: vanuit de stad loop je zo het strand op
Varna: vanuit de stad loop je zo het strand op

Net buiten Varna ligt een bijzonder natuurgebied, genaamd Pobiti Kamani (oftewel het stenen bos). Dit is naast de Tabernas in Spanje, de enige woestijn in Europa Je waant je daar echt even in een andere wereld.

Lobito Kamani
Lobito Kamani

Boven Varna ligt een kustgebied bestaande uit uitgestrekte kliffen waar je met de camper (of een tent) kunt overnachten.

Overnachten op kliffen aan de zwarte zee
Roadtrip door Bulgarije | Overnachten op kliffen aan de zwarte zee

Vanuit Varna zijn wij het binnenland ingereden. De kust van de zwarte zee heeft nog veel meer te bieden, helaas zijn wij daar niet aan toegekomen en kozen wij ervoor meer van het binnenland te ontdekken.

2. Ivanovo

Vlak aan de grens met Roemenië ligt het plaatsje Ivanovo, welke bekend staat om haar kerken in de rotsen. Tussen de 13een 17e eeuw werden de rotsen in de omgeving bewoond door monniken, die op hun beurt wel 40 kerken in de rotsen maakten. Eén daarvan kan vandaag de dag bezocht worden in Ivanovo. Wij vonden het een bijzondere ervaring om de kleurrijke grot te betreden, wetende dat mensen die honderden jaren geleden gemaakt hebben. Helaas zijn de andere kerken “due to safety reasons” op dit moment niet te bezoeken.

Bijzondere muurschilderingen in Ivanovo
Bijzondere muurschilderingen in Ivanovo

3. Veliko Tarnovo

Vanuit Ivanovo vervolgde we onze roadtrip door Bulgarije naar Veliko Tarnovo. Deze plaats staat bekend om haar grote fort en het feit dat zij gebouwd is op meerdere heuvels. Aangezien dit een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Bulgarije is kan het hier soms flink druk zijn. Vanuit het dorpje loop je zo via een aantal toeristische straten naar het fort. Mocht je het fort niet willen bezoeken maar toch een mooi uitzicht over het geheel willen hebben, dan is het stadspark het bezoeken waard. Door de 347 treden omhoog te lopen krijg je een mooi uitzicht over de verschillende heuvels waarop de stad gebouwd is.

Het uitzicht vanuit het stadspark op Veliko Tărnovo
Het uitzicht vanuit het stadspark op Veliko Tărnovo

4. Balkan Nationaal park

Dwars door Bulgarije loopt het gebergte welke bekend staat als het Balkan Nationaal park. Het gebied kenmerkt zich door haar hoge bergen, watervallen en kloven. Wij bezochten de kloof van Emen voor een mooie wandeling, daarnaast bezochten wij de waterval van Krushuna en het hoogtepunt was letterlijk en figuurlijk onze overnachting op de top van Beli Osam. Wij kozen ervoor de Troyan pass te rijden om de bergen dwars door te steken. Beli Osan is het hoogtepunt van deze pass en je kunt hier overnachten op de parkeerplaats richting het oorlogsmonument. Vanuit hier kun je in de zomer mooie wandelingen maken door het berggebied (gewoon de bergtoppen volgen) en in de winter kun je hier skiën. 

Balkan Nationaal Park
De top van Balkan Nationaal Park

5. Plovdiv

Als je de bergen even wilt verruilen voor een levendige stad vol gezellige terrasjes is Plovdiv echt een aanrader om toe te voegen aan je roadtrip door Bulgarije. Deze tweede stad van Bulgarije barst van de leuke eettentjes en is een bijzondere mengelmoes tussen oost en west. In het centrum vindt je prachtige kerken, een rijk versierde moskee en een heus fonteinspektakel in het grootste stadspark. De mengelmoes zie je ook terug in de verschillende keukens die aangeboden worden. Wij aten bij Veggic, een echte aanrader voor een heerlijke veganistische maaltijd.

De fonteinen in Plovdiv
De fonteinen in Plovdiv

6. Sofia

Vanuit Plovdiv zijn wij doorgereden naar Sofia, de hoofdstad van Bulgarije welke natuurlijk niet kan ontbreken aan je roadtrip. Het centrum van de stad is compact en het meeste leven vind je op en rondom de Vitosha boulevard. Sofia staat bekend om haar vele parken, welke kant je ook oploopt, je komt steeds weer in een park terecht. Daarnaast staat het, net als Plovdiv, bekend om haar mengelmoes van culturen door haar rijke historie. Er zijn verschillende mooie kerken, moskeeën, een indrukwekkend parlementsgebouw en een heuse Arc de Triomf.  

Sofia
Sofia

Wij hebben net buiten Sofia ook Mount Vitosha bezocht. De auto parkeerden wij in Bojana en van daaruit hebben wij een wandelroute gevolgd welke ons de berg opleidde naar de waterval van Bojana. Er zijn ook skiliften die je naar hoger gelegen plaatsen op de berg brengen.

Wandelen naar de Bojana waterval
Wandelen naar de Bojana waterval

7. Rila

Rila Monastry is naar Veliko Tarnovo één van de andere toeristische hoogtepunten van Bulgarije. Het klooster ligt op circa 1,5 uur rijden van Sofia op ruim 1100 meter hoogte in het Rila gebergte en is zeker in de weekenden druk bezocht. Het rijk gedecoreerde klooster is een bedevaartsoord voor pelgrims, die er zelfs kunnen overnachten als zij willen. Rondom het klooster vind je een druk bezochte kloosterbakkerij waar ze “oliebol”-achtige broodjes verkopen en je kunt een wandeling maken naar de kerk van Ivan. Onderweg naar de kerk kom je een grot tegen waarvan de legende gaat dat je zonden verdwijnen als je de grot inkruipt.Wij waren eerlijk gezegd snel door het klooster heen en vonden de wandeling een goede manier om nog wat meer van het Rila gebergte te zien.

Rila monastry in de vroege ochtend als het nog rustig is
Rila monastry in de vroege ochtend als het nog rustig is

Helaas waren wij niet in de mogelijkheid om het gebergte verder te verkennen. Mocht je meer tijd hebben is het meer dan de moeite waard om de wandeling naar de 7 bergmeren van Rila te overwegen. Een skilift brengt je naar de top vanaf waar je de verschillende bergmeren binnen een aantal uren kunt bezoeken.

8. Pirin

Vanuit Rila is het wederom circa 1,5 uur naar het Piringebergte. Bansko is een van de bekendste plaatsjes rondom het gebergte en een prima uitvalsbasis om de bergen te bezoeken. Wij maakten een wandeling vanuit Bansko, over de skipistes, via het bos terug naar het stadje. Daarnaast maakte wij een wandeling vanaf de Vihren hut (goed te bereiken met de auto). Vanaf daar kun je verschillende bergmeren bezoeken en dwalen langs riviertjes.

Bergmeer in het Pirin gebergte
Roadtrip door Bulgarije | Bergmeer in het Pirin gebergte

9. Melnik

Onze laatste stop in Bulgarije was Melnik. Na heel wat bergen bezocht te hebben vonden wij het tijd voor een feestelijke afsluiting en bezochten wij de wijnboerderij Villa Melnik voor een rondleiding en een welverdiende wijnproeverij. Na de tasting mochten we met onze camper op het erf blijven slapen. Een echte aanrader dus!

Slapen op het erf van Villa Melnik
Roadtrip door Bulgarije | Slapen op het erf van Villa Melnik

Melnik staat bekend als wijnregio maar heeft daarnaast nog meer te bieden, het heeft namelijk “Piramides”, oftewel zandstenen rotsformaties, uitgesleten door de wind. Het beste uitzicht heb je vanaf het eco path welke begint bij het klooster van Rozhen.

De piramides van Melnik
Roadtrip door Bulgarije | De piramides van Melnik

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
? Van Life in Pandemic Times
? We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
1️⃣ One year sabbatical
? Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link