Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Denemarken » Kopenhagen | De 7 mooiste bezienswaardigheden

Kopenhagen | De 7 mooiste bezienswaardigheden

De laatste bestemming van ons avontuur door Scandinavië was Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken bracht de energie in ons weer naar boven, want deze stad heeft veel te bieden. Charmante straten, prachtige beelden, historische gebouwen, hippe tentjes en een bruisend uitgaansleven! Op het moment dat je thuiskomt met zere voeten en meer dan 10.000 stappen op de teller, weet je dat het een geslaagde stedentrip is. Er is zo veel te bekijken! In dit artikel vind je de 7 mooiste en onmisbare bezienswaardigheden van Kopenhagen.

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

1. Nyhavn – de kleurrijke haven

Kleurrijke koopmanshuizen

Dit is absoluut de mooiste van de 7 bezienswaardigheden en staat daarom op nummer 1: Nyhavn, de kleurrijke haven. Nyahavn (locatie hier) betekent letterlijk ‘nieuwe haven’. Het is dé ´place to be´ in Kopenhagen, want de gekleurde koopmanshuizen weerspiegelen prachtig over het water en zorgen voor een unieke uitstraling. Google je op ‘Kopenhagen’ dan zal je deze huisjes voorbij zien komen, het is de toeristische trekpleister van de stad. Ansichtkaart-waardig!

Nyhavn. De gekleurde huisjes aan haven | Kopenhagen.

Cafetaria

Vooral zomers popelt het rond de Nyhavn van toeristen en inwoners van Kopenhagen die een plekje willen veroveren aan de gracht. Er zijn vele barretjes en restaurantjes te vinden onder de parasols van de snoezige huisjes. Je kunt hier genieten van een Deense specialiteit. Het is overigens ook de plek waar je het bruisende nachtleven kunt trotseren!

Processed with VSCO with g3 preset

Zeemansvertier

In de 17e eeuw was Nyhavn ook dé plek voor zeemansvertier. De zeemannen gingen in de restaurantjes en barretjes op zoek naar hun vertier en zongen luidruchtige en dronken langs het water. De zeemannen zijn verdwenen, maar het is hedendaags nog altijd het uitgaangs-gebied van Kopenhagen. Alleen dan meer trendy.

2. Strøget – de hippe winkelstraat

Tijdens een bezoekje Kopenhagen ga je ongetwijfeld slenteren door de winkelstraten. Het winkelcentrum Strøget (locatie hier) van de stad behoort zeker tot één van de mooiste bezienswaardigheden van Kopenhagen. De sfeer in het centrum is fijn en het uiterlijk klopt: de tegels, de sierlijke gebouwen, de lichten en de winkels. Er is voor ieder wat wils; van de duurste merken tot aan leuke normale kledingwinkels en boetiekjes. Het centrum is een prachtige lange straat met een gezellig plein en mooie gebouwen.

Processed with VSCO with g3 preset
Strøget, het winkelcentrum in Kopenhagen
Strøget, het winkelcentrum in Kopenhagen

3. Churchill park

Hotspot voor fotografen

Churchill park (locatie hier) is vernoemd naar Winston Churchill in 1965 en is de perfecte hotspot voor fotografen. Je zult begrijpen waarom, als je het centrum net een stukje voorbij loopt om het Churchill park te bewandelen. Je kunt er ook lekker joggen, sporten of picknicken. Het voelt hier alsof je de geschiedenis zelf aan het beleven bent! De historische brug, de standbeelden, omringd door water.


Bekijk hieronder de drie meest verkochte tours en activiteitenDe Gefion fontein

De parel van het Churchill park is toch wel de Gefion fontein (locatie hier). De Gefion fontein is een beeld, maar naar mijn mening één van de mooiste bezienswaardigheden van Kopenhagen, door de omgeving en de kracht van het beeld.

De Gefion Fontein Kopenhagen
De Gefion Fontein | Kopenhagen

Het is een prachtig standbeeld van de mytische Scandinavische godin Gefion. Wellicht sta je vreemd te kijken als je ziet dat de godin vier ossen gewelddadig aan het begeleiden is. De mythe luidt dat de Zweedse koning aan Gefion had beloofd dat ze het land mocht houden als ze het in één nacht kon omploegen. Gefion veranderde toen haar vier zonen in ossen en ploegde het land zo snel mogelijk om. Vervolgens gooide ze het de zee in, en zo ontstond het eiland Seeland. Seeland is het eiland waar Kopenhagen op werd gebouwd, en zo eindigen we een stuk stadsgeschiedenis.

4. De kleine zeemeermin

Combineer een bezoekje aan het Churchill park met een bezoekje aan de kleine zeemeermin. Dit wereldberoemde beeld kun je namelijk vlakbij het park vinden (locatie hier). In de zomermaanden zal je vele toeristen spotten langs het water om de kleine zeemeermin te fotograferen.

Beroemd sprookje

De kleine zeemeermin is eigenlijk het gezicht van de stad. Ze stamt voort uit een bekend sprookje, geschreven door de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het heet ‘den lille havrue’ (de kleine zeemeermin). De kleine zeemeermin redt het leven van een prins die schipbreuk heeft geleden. Ze moet haar mooie stem en haar vissenstaart opgeven om met hem te kunnen trouwen.

Carl Jakobsen zag het sprookje in een Deens ballet in 1909 en raakte zo geïnspireerd door haar dat hij besloot een beeld te laten maken van de zeemeermin voor Kopenhagen. En nu kijkt ze uit over de stad, al zittend op een rots. Het is één van zijn sprookjesfiguren, en verspreid over Kopenhagen kun je nog meer van zijn (andere) sprookjesfiguren vinden!

Klein

Het is een welbekend standbeeld, dus eigenlijk een must-see. Laat je echter niet teleurstellen, want de kleine zeemeermin is (zoals de naam al voorspelt) een klein beeldje.

De kleine zeemeermin | Kopenhagen
De kleine zeemeermin | Kopenhagen

Hoe dan ook, het blijft wel één van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld. En dit kan ik me voorstellen, want toen ik er was stonden er ongeveer 20 tot 30 andere toeristen in de buurt van het beeld. Ze probeerden allemaal een zo goed mogelijke foto te krijgen van de zeemeermin.

Persoonlijk vond ik dat er andere kunstwerken in de stad zijn, zoals de Gefion-fontein, die veel krachtiger, indrukwekkender en interessanter zijn om naar te kijken. Toch is het wel leuk om de kleine zeemeermin in het echt te aanschouwen.

Maatschappelijke kwesties

Wel interessant om te weten is dat de kleine zeemeermin hedendaags voor maatschappelijke kwesties gebruikt wordt. Ze wordt gebruikt om politiek-maatschappelijke kwesties over te brengen, omdat ze wordt gezien als het gezicht van de stad. Zo werd er een keer een boerka aangetrokken en keer ze had een keer een hoofddoek op. Ook is ze meerdere malen onthoofd. Jammer genoeg is ze steed vaker slachtoffer van vandalisme.

5. De Frederikskerk

Van binnen en van buiten is de Frederikskerk (locatie hier) prachtig! Deze ronde, grotendeels marmeren, kerk steekt uit boven de stad met zijn groene punt. Frederiks Kirke bevindt zich in de buurt van het beroemde Amalienborg Paleis. Het is zeker de moeite waard om de Frederikskerk te bezoeken, niet alleen voor het aanzicht vanaf de buiten- en binnenkant, maar ook de omgeving waarin het gevestigd is spreekt boekdelen. Stap naar binnen in de Frederikskerk om de bijzondere lichtinval door de ramen te aanschouwen.

Frederikskerk | Kopenhagen
Frederikskerk | Kopenhagen

Wij hadden onszelf voorgenomen om in de stad ergens een mooie kerk op te zoeken waar we naar binnen konden gaan. Toen we de Frederikskerk zagen en er op afliepen, hadden we niet verwacht dat dit de kerk zou worden! Van de buitenkant al zo mooi om te zien hoe gedetailleerd er te werk is gegaan. We konden zo naar binnen lopen en er wordt geen entreegeld gevraagd. De binnenkant van de kerk was minstens net zo mooi als het gebouw zelf. Lichtinval, veel kaarsjes, kandelaren en glas in lood. Zeker een aanrader!

Binnenkant Frederikskerk | Kopenhagen
Binnenkant Frederikskerk | Kopenhagen

6. Amalienborg Paleis

Een klein sprongetje vanaf de Frederikskerk en je bent zo bij het Amalienborg paleis (locatie hier). Nog een must-see in Kopenhagen! Je kunt het paleis haast niet missen door de nette tuin met mooie bloemen, het ridderlijke standbeeld en de vlaggen boven het gebouw. Je voelt de koninklijke sfeer al in de lucht! Het paleis kan niet ontbreken tijdens deze culturele citytrip.

Koninklijke familie

Vooral niet als je een klein beetje nieuwsgierig bent naar hoe de Deense koninklijke familie leeft. Het is een museum waar je binnen kunt treden in de geschiedenis van de Deense hoogheden. Je kunt historische kunstvoorwerpen, schilderijen, meubilair, juwelen en nog veel meer aanschouwen in het Amalienborg paleis. Het paleis is de (huidige) thuisbasis van de koningin van Denemarken, Margrethe ll.

Amalienborg, Koninklijk Paleis | Kopenhagen
Amalienborg, Koninklijk Paleis | Kopenhagen

Wisseling van de wacht

Naast het museum, is het ook leuk om de wisseling van de wacht te bekijken. Er is in Kopenhagen nog altijd sprake van traditionele Deense koniklijke lijfwachten die marcheren door de straten. Zij bewaken 24 uur per dag het paleis van de koninklijke familie. Iedere dag rond 12.00 is de wisseling van de wacht. Het is zeker een aanrader om na jouw relaxte ochtend de wisseling van de wacht te zien in de stad, om vervolgens ergens een leuk lunch-tentje op te zoeken.

7. Langelinie park: Iver Huitfeldt

Aangekomen bij nummer 7 van de bezienswaardigheden in Kopenhagen: het Langelinie park (locatie hier). Het leuke aan Kopenhagen is dat het ook zulke mooie parken heeft. Al wandelend door het groen, kom je steeds weer verrassende beelden tegen waardoor je toch even nieuwsgierig stil blijft staan.

Nu is dit niet persé de grootste must-see in Kopenhagen, maar de wandeling er omheen maakte dit toch een sprookjesachtig moment. Dit beeld ter nagedachtenis aan Iver Huitfeldt stak torenhoog boven de bomen uit, die al verkleurd waren in de tinten van de herfst. Het park waar je doorheen wandelt is middeleeuws en het is zo heerlijk om tijdens een stedentrip ook even wat natuur in te ademen. Het beeld bevindt zich direct aan het water, waardoor je ook even lekker kunt uitwaaien.

Langelinie park | Kopenhagen
Langelinie park | Kopenhagen

Bekijk hieronder de drie meest verkochte tours en activiteitenAccommodatie tip: City Hub Hostel

Ben je aan het reizen met een laag budget en/of bijvoorbeeld op doorreis met een backpack? Dan zal je vast op zoek gaan naar hostels. Tijdens onze reis door Scandinavië hebben we veel hostels geboekt en het City Hub Hostel (klik hier voor prijzen en beschikbaarheid) was ongetwijfeld de leukste van allemaal! Je boekt in het laagseizoen een kamer voor 2 personen voor ongeveer 60 euro, dus dan ben je 30 euro per persoon kwijt.

Je hebt een eigen ‘hub’ (kamer), dus geen vervelende slaapzalen. Het is SUPER modern en er is een gezellige gemeenschappelijke ruimte en bar waar je kunt zitten. Mensen doen daar gezellig een drankje en het is gemakkelijk om contact te maken met andere reizigers. Het hele hostel is net een soort spaceship, want je kunt in je eigen hub met een afstandsbediening de lichten instellen. Zo heb je een disco modus, knipperende lampjes. De douches en badkamer zijn echt super-deluxe. Wij vonden het heel fijn om zo lekker te kunnen douchen. Dat krijg je namelijk niet overal tijdens het backpacken.

Bekijk onderstaande foto’s voor een impressie van CityHub Kopenhagen.

CityHub hostel in Kopenhagen
CityHub hostel l Kopenhagen
CityHub hostel in Kopenhagen
CityHub hostel l Kopenhagen
CityHub hostel l Kopenhagen

Tot slot

Kortom, Kopenhagen is een ontzettend leuke, levendige stad om een keer te bezoeken met veel mooie bezienswaardigheden. Tijdens onze reis door Scandinavië hebben we meerdere hoofdsteden en grote steden bezocht.

Als iemand zou vragen welke stad ik het mooiste vond, heeft Kopenhagen voor mij de voorkeur boven Oslo. Vooral met de kleuren van herfst vond ik de stad één en al pracht om doorheen te lopen. Het mooie, hippe winkelcentrum, de charmante huisjes aan de haven, de parken met schitterende standbeelden en de historie maakt Kopenhagen een veelzijdige stad waar je je niet hoeft te vervelen.

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

Ilse

Hi! Ik ben Ilse, 22 jaar. Sinds een backpack-reis door Scandinavië, is mijn liefde voor reizen gegroeid en mijn bucketlist ook! Ik ben verliefd geworden op Noorwegen en sindsdien al twee keer teruggekeerd naar het mooie land. Ik heb al veel plekken binnen Europa gezien. Verder wil ik graag nog IJsland, Canada, Thailand (en nog veel meer) kunnen afstrepen.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link