Wereldreizigers.nl
Zug-im-Schwarzwald-treinreis-duitsland
Home » Europa » Duitsland » Treinreis routes door Duitsland | Dit zijn de 3 mooiste treinreizen

Treinreis routes door Duitsland | Dit zijn de 3 mooiste treinreizen

Vanuit ons land ben je zo in Duitsland, ook met de trein. Het spoorwegnetwerk in Duitsland is enorm uitgebreid, het land telt maar liefst 5.500 stations. Dat maak Duitsland dan ook een ideale vakantiebestemming om per treinreis te verkennen. Of je nu snel naar A van B wilt komen met een van de snelle ICE-treinen, of op je gemakje de mooie landschappen aan je voorbij wilt laten gaan. We hebben de 3 mooiste treinreizen bij onze oosterburen voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de mooiste treinreis routes door Duitsland!

Lees ook: Nieuwe nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn | Vanaf 25 mei

1. De Schwarzwaldbahn

De naam zegt het al: de Schwarzwaldbahn bevindt zich in het Zwarte Woud, één van de grootste natuurgebieden in Duitsland. Deze treinreis route door Duitsland is ongeveer 150 kilometer lang en voert je door de donkere dennenbossen, langs oude kastelen en rotspartijen, waarbij een klim van 650 meter wordt gemaakt. De route begint in Karlsruhe, waarna je afdaalt tot de oevers van het Bodenmeer. Je kunt de route natuurlijk in één keer afleggen, maar onderweg uitstappen in Triberg is de moeite. Maak een wandeling naar de Tribergers Wasserfalle. Of stap uit in Donaueschingen, hier ontspringt de Donau. Een enkele reis boek je al vanaf € 22 per persoon.

Zug im Schwarzwald | Treinreis Duitsland | Foto door Christ0pheri via Flickr
Zug im Schwarzwald | Treinreis Duitsland | Foto door Christ0pheri via Flickr

2. Linke Rheinstrecke

Dicht bij huis, dus ideaal voor een weekendje weg, ligt de Linke Rheinstrecke. Deze 185 kilometer lange treinroute loopt van Keulen naar Mainz en volgt de oevers van de Rijn, wat zorgt voor mooie uitzichten. Vanuit de trein heb je continu uitzicht op de rivier en de glooiende heuvels en wijngaarden die erachter liggen. Bij Koblenz worden de uitzichten nog specialer, als je ziet hoe de Rijn en de Moezel samenkomen. Ook deze treinrit kun je in één keer afleggen, maar er zijn leuke stops onderweg. Stap bijvoorbeeld uit bij Sankt Goarshausen om de 132 meter hoge rots Lorelei te bekijken. Of stap uit in één van de andere stadjes en proef de lekkere Moezelwijnen. Een treinkaartje voor dit traject koop je al vanaf € 20 per persoon.

Sankt Goarshausen | Treinreis door Duitsland
Sankt Goarshausen | Treinreis door Duitsland

3. Rasender Roland

Een ritje met een stoomtrein geeft toch altijd een heerlijk nostalgisch gevoel. De trein zucht en puft, terwijl je op een rustig tempo de mooiste landschappen ziet. Dat is ook het geval bij de Rasender Roland. Dit treintje rijdt op het eiland Rügen, aan de Oostzee. Het traject begint in het rozenstadje Putbus en brengt je langs de statige badplaatsen Binz en Sellin door de bossen richting het imposante roze Jachtslot Granitz, tot het meest oostelijke puntje van het eiland: de badplaats Göhren. Van begin tot eind duurt de route ongeveer een uur en een kwartier, maar alle hierboven genoemde stops zijn zeker de moeite waard om even uit te stappen. Met een dagkaartje van € 25 kun je zo vaak in en uitstappen als je wilt. 

Rasender Roland | Treinreis door Duitsland
Rasender Roland | Treinreis door Duitsland

4. De Brockenbahn en Harzquerbahn

Ook in de regio Harz liggen prachtige treintrajecten die je met de stoomtrein kunt afleggen. De Harz is een bosrijke regio in het midden van Duitsland, tussen Hannover en Leipzig in. De Brockenbahn en Harzquerbahn vormen samen een netwerk van 140 kilometer, het grootste stroom treinnetwerk in Europa. Met de Brockenbahn klim je naar de berg Brocken, het hoogste punt van de regio, op 1142 meter. Onderweg kom je langs prachtige bosrijke gebieden. Een stop in bijvoorbeeld Wernigerode is de moeite waard, een knus stadje met veel oude vakwerkhuizen. Een enkele reis op de Brockenbahn of Harzquerbahn kost voor een volwassene € 31.

Stroomtrein bij Harz, Brockenbahn en Harzquerbahn
Stroomtrein bij Harz, Brockenbahn en Harzquerbahn

5. Bayerische Zugspitzbahn

De omgeving van Garmisch-Partenkirchen is al een plaatje op zich. Je kent deze plaats misschien van de schans springwedstrijden die er elk jaar worden georganiseerd. Vanuit Garmisch-Partenkirchen kun je met de trein de Zugspitze op, met 2.962 meter de hoogste berg van Duitsland. Vanaf het station van Garmisch-Partenkirchen vertrekt ieder uur een tandradtrein, die je over de noordflank de berg op brengt. Eventueel kun je in Eibsee overstappen al overstappen op de kabelbaan die rechtstreeks naar de top gaat, maar dat kan ook op de Zugspitzplatt, een plateau onder de top. Een enkele reis kost voor een volwassene € 36. De meeste mensen zullen echter kiezen voor een retourtje, omdat het anders een pittige wandeling terug is. De kosten daarvoor zijn €61.

Kabelbaan naar Zugspitzplatt bij de Eibsee | Bayerische Zugspitzbahn
Kabelbaan naar Zugspitzplatt bij de Eibsee | Bayerische Zugspitzbahn
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link