Wereldreizigers.nl
Sant' Angelo Rome
Home » Europa » ‘Net als in de film’ | Europese filmsets top 10

‘Net als in de film’ | Europese filmsets top 10

Of je nu in de bioscoop zit, op de bank ligt met je laptop op schoot of achterover hangt bij je flatscreen: als je in een goede film wordt gezogen, lijk je soms in een andere wereld te zijn beland. Fijne hoofdrolspelers, een mooie verhaallijn en prachtige omgevingen. Soms lijkt het door overdreven camerawerk en special effects zo ver van ons normale leven af te staan, terwijl het vaak maar al te dichtbij is. We nemen je mee naar tien prachtige filmsets / filmspots in Europa; zodat jij misschien binnenkort ook de hoofdrol kunt spelen in je eigen scène.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

1. Rome, Italië | Angels & Demons

Qua kunst en cultuur is de interesse in deze wereldstad al gigantisch groot, maar tijdens de film Angels & Demons worden ook de reizigers die nog nooit in Rome zijn geweest verrast met de geschiedenisrijke kunst. Regisseur Ron Howard verpestte de charme wel een beetje in een interview, toen hem werd gevraagd hoe ze eigenlijk hadden gefilmd bij het oh zo beschermde Vaticaanstad. “We zouden op bepaalde locaties in Rome gaan filmen, met het Vaticaan en andere kerken op de achtergrond” vertelt hij. “Maar drie dagen voordat we gingen draaien werd ons verteld dat er een bespreking was geweest tussen de filmcommissie en enkele Vaticaanse hoge piefen. Het gevolg was dat een aantal van onze vergunningen werd ingetrokken. Uiteindelijk hebben we het gewoon niet gevraagd.” Tijdens de maand filmen draaiden ze onder andere op Piazza del Popolo, Piazza Navona, Castel St. Angelo en buiten de kerk Santa Susanna. Over Vaticaanstad zegt Howard: ‘’Met al de technologische voordelen die filmmakers vandaag de dag ter beschikking hebben, ben ik er zeker van dat we het publiek op een heel realistische en authentieke reis kunnen meenemen achter de muren van het Vaticaan.” Dankje, Ron. We laten ons bij deze film dan maar graag even in de maling nemen.

Piazza Navona Rome
Piazza Navona Rome

2. Salzburg, Oostenrijk | Sound of Music

De film kwam uit in 1965, maar nog steeds kunnen veel mensen de liedjes van de Sound of Music zonder moeite meezingen. Salzburg had hier en daar al enige bekendheid door het feit dat muzikaal grootmeester Mozart hier heeft geleefd. Sound of Music deed er nog een schepje bovenop. De vertolking van de non Maria die lesgeeft aan de zeven kinderen van de heer von Trapp is aandoenlijk en zwaar op de maag tegelijkertijd; dat laatste is de reden waarom de Oostenrijkers tot een paar jaar geleden niet zoveel met de film te maken wilden hebben. Het oorlogsverleden van de Nazi’s was voor velen erg pijnlijk. Daarnaast vonden ze de Hollywood variant veel te gelikt in vergelijking met de herinneringen die ze zelf aan de tijd hadden. Aanstellerij? De buitenwereld trekt zich niet veel aan van deze wrange houding: door de film komen er jaarlijks toch nog zo’n 300.000 toeristen naar Salzburg.

Mirabellgarten Salzburg
Mirabellgarten Salzburg

3. Parijs, Frankrijk | Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

In de stad der liefde werd de Franse speelfilm ‘’Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’’, voor de normale mens gewoon ‘’Amélie’’, opgenomen. De humoristische en sfeervolle verhaallijn over de serveerster werd een succes over heel de wereld. Van Japan tot Amerika; iedereen leek opeens interesse te hebben in een croissant of café au lait. Het grootste gedeelte van de film is geschoten in de wijk Montmartre, waarover regisseur Jean-Pierre Jeunet zei: ‘’Het leven in Montmartre is veranderd sinds Amélie. Een jaar geleden wilde de eigenaar van het Café des deux Moulins zijn zaak verkopen, omdat hij er genoeg van had. Nu is dat totaal niet meer aan de orde. Hij geeft om de andere dag interviews en het café zit altijd vol. Het toeristentreintje wijst naar het café van Amélie als het voorbij rijdt.’’ Ook worden er op sommige plekken nog steeds speciale kaartjes uitgegeven, waar alle filmlocaties op te vinden zijn.

Een andere film waardoor Parijs, en daarmee voornamelijk het Louvre, een boost kreeg, was de Da Vinci Code. Door spectaculaire actiescènes en breinbrekers in het museum kun je je in de Franse hoofdstad ook éven professor Robert Langdon voelen.

Cafe des deux Moulins
Cafe des deux Moulins

4. Londen, Engeland | Harry Potter

Typisch Britse restaurantjes en lieftallige architectuur waren de dingen die auteur Arthur Conan Doyle charmeerde toen hij de serie over detective Holmes schreef. Als één van de bekendste Londenaren heeft de speurneus zijn sporen nagelaten. Zo heeft de stad een ‘’Park Plaza, Sherlock Holmes London’’ hotel, kun je wat eten bij ‘’The Sherlock Holmes’’ restaurant en is er een museum die helemaal in het teken staat van de Engelsman.

Maar de bekendste tour in Londen is zonder twijfel de wandeling die helemaal in het teken staat van tovenaarsleerling Harry Potter. Tijdens deze wandeling bezoek je alles van de wereldwijd geliefde serie boeken en films. Bezoek het magische perron 9¾ waar Harry op de Zweinsteinexpress stapt, zoek naar de ingang van de Wegisweg, kijk waar de rode telefooncabine staat die gebruikt werd in De Orde van de Feniks, reis met de London Underground en bezoek het Ministerie van Toverkunst. De die hard fans kunnen na deze tour nog wel even door; andere scenes van de film werden opgenomen in Hertfordshire (Het Verboden Bos), de Universiteit van Oxford (Zweinstein) en Schotland (het spoorwegviaduct voor de treinreis en het grote meer). Wingardium leviosa, vliegtuig naar Londen.

Platform 9 3/4 Harry Potter
Platform 9 3/4 Harry Potter

5. Venetië, Italië | The Italian Job

De titel verraadt het al een beetje; Venetië is in het begin van The Italian Job thuishaven voor de in 2003 uitgebrachte remake. Achtervolgingen in kleine maar behendige Mini’s laten je veel zien van de prachtige stad. De film won de Taurus World Stunt Award voor de scène met de speedbootachtervolging.

Voor meer bucketlist-waardige beelden van de stad kun je ook kijken naar de romantische actiefilm The Tourist, waarbij Angelina Jolie en Johnny Depp het geheel nog een beetje mooier weten te maken.

Lees ook: Citytrip Venetië | Een bijzondere stedentrip in Coronatijd

Campo San Barnaba Venetië
Campo San Barnaba Venetië

6. Berlijn, Duitsland | Lola Rennt

Lola Rennt is voor veel mensen zo’n film die je waarschijnlijk moest kijken tijdens een lesje Duits op de middelbare school. De thriller is als film een bijzonder verschijnsel; je ziet 3 keuzemomenten van de hoofdpersoon, die vervolgens alle drie in 20 minuten worden getoond. Hierdoor krijg je wel veel van Berlijn te zien, waardoor je hoofdpersoon Lola met plezier blijft volgen. Dat je je op een gegeven moment gaat afvragen of ze nooit een keer moe wordt is best normaal trouwens. Leuk detail: het kostte de filmmakers vijf weken om een supermarkt in Berlijn te vinden waar ze de overvalscène mochten draaien. Uiteindelijk ging een Edeka supermarkt in Charlottenburg overstag.

De Duitse hoofdstad wordt in een ander daglicht gesteld tijdens Bourne Supremacy. De door Matt Damon gespeelde Jason Bourne brengt de hele spionnenwereld in de tweede film naar Berlijn. Geen enkel bekend stuk in de stad wordt overgeslagen. Zo rent, vliegt en rijdt hij langs Ostbahnhof, Alexanderplatz, de Fernsehturm en de Oberbaum bridge. Verliefd op Berlijn zal je in deze film misschien iets minder snel worden, aangezien de sfeer door de bloederige aanslagen en moordtactieken nogal grimmig is.

Oberbaum brug Berlijn
Oberbaum brug Berlijn

7. Istanbul, Turkije | Skyfall

Eigenlijk zijn we van de makers van 007 films niets anders gewend dan ons voor te schotelen met excentrieke en luxueuze filmlocaties. Turkije is niet nieuw voor Bond; From Russia with Love (1963) en The World Is Not Enough (1999) speelden zich ook voor een groot deel af in het warme land. Istanbul steelt je hart op verschillende momenten, maar doet dit vooral op de Grand Bazaar tijdens de achtervolgingsscène op de motor.

Leuk weetje: Istanbul was eigenlijk tweede keuze voor de opnames van Skyfall. De voorkeur lag bij India; dit ging uiteindelijk door onbekende redenen niet door. Geruchten gaan dat de makers het voor de 24e film, die in November 2015 uit moet komen, weer in India hebben geprobeerd.

Instanbul Grand Bazaar
Instanbul Grand Bazaar

8. Skopelos, Griekenland | Mamma Mia!

Skope-wat? Skia-huh? Skopelos en Skiathos horen bij de eilandengroep de Sporaden, één van de mooiste eilandengroepen van Griekenland. Skópelos staat vol met kleine kerken en kloosters. In totaal telt het eiland er 360, waarvan er alleen al in Skópelos-stad 120 staan. De romantische film Mamma Mia maakte een eind aan de liefelijke rust van deze plaatsjes. Door onder andere de kerken zijn de twee eilanden in de Egeïsche zee door de film erg populair bij trouwlustige stelletjes. Andreas Palikiras, directeur van een reisbureau op Skiathos, vertelde in 2009 aan de Franse krant Le Figaro dat ze dat jaar zo’n 300 stelletjes verwachtten. De tortelduifjes kunnen ‘’Mamma Mia stijl’’ trouwen. Wat dat allemaal inhoudt? Ze worden welkom geheten door bekende nummers, geven het ja-woord in één van de sprookjesachtige kerkjes en sluiten af met een feest op het strand. De winkels op het eilanden spelen ook slim in op de hype: ze verkopen bruidsjurken en blauwe tuinbroeken, zoals Meryl Streep die in de film droeg.

Lees ook: 10 Must sees in Santorini | De mooiste plekjes en uitzichten

Agios Ioannis chapel Skopelos
Agios Ioannis chapel Skopelos

9. Amsterdam, Nederland | Ocean’s Twelve

Ons eigen Nederland heeft met Amsterdam een internationale filmstad te pakken. Naast talloze eigen producties zijn er ook een aantal Hollywood blockbusters die de stad aandoen. Zo kwam de welbekende Britse spion 007 er terecht in Diamonds Are Forever voor een diamantsmokkel, hopten Brad Pitt en George Clooney in meerdere scènes langs in Ocean’s Twelve en neemt Rob Schneider de Nederlandse cultuur heerlijk op de hak in Deuce Bigalow.

Lees ook: Amsterdam vanuit de lucht (met een drone) in 4K

Pulitzer Hotel Amsterdam
Pulitzer Hotel Amsterdam

10. Praag, Tsjechië | Mission: Impossible

Oost-Europese landen lijken het altijd goed te doen in actiefilms. Zo reisde Tom Cruise en de rest van de filmploeg af naar Tsjechië voor een groot deel van Mission:Impossible, Ghost Protocol. Het team bereidt zich voor op een operatie in het imposante Praag, waar ze onder andere langs Charles Bridge, Wenceslas Square, Natural History Museum, Hotel Europa en het Lichtenstein Palace komen. De nauwe straatjes, de kinderkopjes, de barokke gebouwen en stille plekjes figureerden vaker als filmlocatie. Zo werden er ook beelden opgenomen voor Van Helsing, The League of Extraordinary Gentlemen, Oliver Twist en Casino Royale.

Karelsbrug Praag
Karelsbrug Praag

Weet je zelf nog leuke filmlocaties in Europa om te bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link