WERELDREIZIGERS.NL
griekenland reisadvies corona maatregelen vlag
Home » Europa » Griekenland » Reisadvies Griekenland | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Reisadvies Griekenland | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Het laatste reisadvies voor Griekenland | De zomer staat weer voor de deur en Griekenland klinkt als muziek in onze oren! In dit artikel geven we je heldere informatie informatie over de corona regels in Griekenland, wat je moet regelen van tevoren en wat het meest recente reisadvies is.

Laatste update: 23 juni 2021

Tip: Omdat de reisadviezen constant wijzigen raden we iedereen aan om voor het laatste reisnieuws onze Facebook pagina te volgen. Dan zie je ook onderweg altijd snel wanneer er belangrijke wijzigingen zich voordoen.

UPDATE 23 juni 2021: De rest van Griekenland, BEHALVE Athene gaat per morgen 24 juni op GEEL ?. Meer informatie is te vinden in dit nieuwsbericht.

Update 17 juni 2021: De kleurcode voor de Zuid-Egeïsche eilanden is nu geel. De kleurcode voor de rest van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. Let op: er zijn inreisbeperkingen om Griekenland binnen te komen. Als u vanuit de Noord- en Zuid-Egeïsche en de Ionische eilanden naar Nederland reist, hoeft u bij terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en hoeft u ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Als u een tussenstop maakt in de hoofdstad Athene en u verlaat de luchthaven moet u zich wel laten testen. Na een verblijf op het vasteland van Griekenland en of Kreta moet u zich voor vertrek naar Nederland laten testen en een negatieve NAAT(PCR)testuitslag laten zien en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. 

Reisbeperkingen in Europa

Zoals hierboven aangegeven nemen we in dit blog Griekenland onder de loep omdat dit een land is waar je binnenkomt (met de nodige papieren). We nemen stap voor stap door wat je voorafgaand je reis moet regelen. Realiseer je dat enige voorbereiding tegenwoordig echt noodzakelijk is. Allereerst beginnen we met het reisadvies van de Nederlandse overheid.

Reisadvies en kleurcodes Griekenland

Reisadvies Griekenland per 17 Juni 2021
Reisadvies Griekenland per 17 Juni 2021

De kleurcode van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. Reist u naar Griekenland en bent u gevaccineerd? De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alleen na een verblijf op de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden hoeft u niet in quarantaine in Nederland. Er is voor terugkeer vanaf de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden ook geen testverplichting.

Tip: Het meest actuele reisadvies voor Griekenland van de Nederlandse overheid vind je op de website van nederlandwereldwijd.nl

De Noord-Egeïsche eilanden

 • Chios
 • Ikaria
 • Lesbos
 • limnos
 • Samos

De Ionische eilanden

 • Corfu
 • Kefalonia
 • Zakynthos
 • Lefkas
 • Ithaki
 • Paxi
 • Kythira

Zuid-Egeïsche eilanden

Als u een tussenstop maakt in Athene en u verlaat de luchthaven moet u zich wel laten testen. Na een verblijf op Kreta of in de rest van Griekenland moet u zich wel voor vertrek laten testen en gaat u in quarantaine in Nederland

Coronavirus maatregelen in Griekenland

De Griekse regering neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Griekenland te beperken. De volgende maatregelen zijn ingesteld:

 • Er geldt een avondklok vanaf 00.30 uur tot 5 uur in het hele land (informatie in het Grieks).
 • Restaurants en cafés mogen alleen buiten serveren.
 • Om per boot of per vliegtuig vanaf het vasteland naar de eilanden te reizen moet u een van de volgende documenten laten zien:
  • een bewijs van vaccinatie (de tweede vaccinatie moet ten minste 14 dagen voor de reis zijn gezet)
  • een negatieve PCR-test of een sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest)
  • een document dat aantoont dat u COVID-19 heeft gehad

Landen waaruit toegang is toegestaan

De landen van waaruit toegang is toegestaan, onder de bovengenoemde voorwaarden, zonder de vereiste van daaropvolgende zelfisolatie, zijn: EU- en Schengengebied-landen (dus ook Nederland), VS, VK, Israël, Servië, VAE, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, Singapore, de Russische Federatie, Noord-Macedonië, Canada, Wit-Rusland, Bahrein, Qatar, China, Koeweit, Oekraïne, Bosnië en Herzegovina en Saoedi-Arabië.

Grenzen

U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Griekenland.

Verplicht dragen van mondkapje

In heel Griekenland geldt de verplichting om een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. U riskeert een boete van EUR 300,– als u geen mondkapje draagt.

Gezondheidsscreening

Elke reiziger die in Griekenland aankomt, ongeacht het certificaat in zijn bezit, kan een willekeurige gezondheidsscreening ondergaan. Als je bent geselecteerd, houd er dan rekening mee dat de screening verplicht is. In geval van weigering behouden de autoriteiten zich het recht voor om de toegang tot het land te weigeren.

Belangrijke verduidelijking: binnenkomst van toeristen in Griekenland is niet onderworpen aan vaccinatie. Het overleggen van een vaccinatiebewijs vergemakkelijkt de procedures bij aankomst aanzienlijk. Een vaccinatie- of antistoffencertificaat wordt echter in geen geval als een “paspoort” beschouwd.

Griekenland

Vooraf regelen voor een reis naar Griekenland

Zoals de meeste landen verwacht ook Griekenland dat je een negatief PCR-testresultaat kunt overhandigen of dat je een vaccinatiebewijs kunt laten zien. Ook doen je je reis van tevoren aan te melden en verwacht men dat je alle lokale maatregelen die Griekenland hanteert, in acht neemt.

PCR-test of sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest)

Vanaf 14 mei moeten reizigers die in Griekenland aankomen een negatief PCR-certificaat van een testlaboratorium hebben voor een Covid-19-test die uiterlijk 72 uur voor aankomst wordt afgenomen. Deze test is verplicht voor alle toeristen (inclusief kinderen ouder dan 5 jaar), ongeacht de epidemiologische situatie in het land van vertrek.

Ook sneltesten (LAMP-test of antigeen-sneltest) zijn toegestaan.

Vaccinatiebewijs

Bewijs van een negatieve test is echter niet vereist voor alle reizigers die hun vaccinatie hebben voltooid (d.w.z. 14 dagen zijn verstreken sinds de laatste vaccinatie, afhankelijk van de vereiste doses) en in het bezit zijn van een vaccinatiecertificaat.

Aanvaardbare vaccins zijn onder andere: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Positief getest / Genezen van covid-19 bewijs

Bewijs van een negatieve PCR-test is niet nodig als de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden positief is getest op COVID-19. Dit kan worden aangetoond door een positief moleculair PCR- of een antigeentestresultaat te overleggen dat is uitgevoerd door een erkend laboratorium of door een medisch certificaat dat bevestigt dat de houder positief is getest op een SARS-CoV-2-virusinfectie.

Entry form – Passenger Locator Form (PLF) – PLF formulier

U bent verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen (informatie in het Engels). Het is aan te raden dit ruim voor uw vertrek te doen, maar UITERLIJK 24 uur voor uw aankomst in Griekenland. Op het formulier moet gedetailleerde informatie over uw vertrekpunt, de duur van uw eerdere verblijven in andere landen en uw verblijfadres in Griekenland zijn ingevuld. Als u op meerdere plaatsen verblijft bent u verplicht om het adres voor de eerste 24 uur op te geven. Het is noodzakelijk dit formulier zo snel mogelijk in te vullen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt kunnen worden. U ontvangt een QR-code die nodig is om Griekenland binnen te komen. Als u deze QR-code niet heeft, wordt de toegang geweigerd.

Griekenland

Terugreis en terugkomst in Nederland

U hoeft na een verblijf op de Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos) en de Ionische eilanden (onder andere Korfoe) in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er geldt voor reizigers uit deze gebieden ook geen testverplichting.

Om het Griekse grondgebied te verlaten, dienen zowel Griekse staatsburgers als permanente inwoners een PLF-formulier in te vullen.

Voor de Nederlanders die tijdelijk in Griekenland vertoeven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en die naar Nederland willen terugkeren, is geen formulier vereist.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Let op: voor reizigers van de Zuid-Egeïsche eilanden (onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos) zijn wel weer strengere maatregelen. Deze eilanden zijn sinds 30 mei 2021 weer oranje.

Na een verblijf in oranje gebied van Griekenland; dus ook Kreta en de Zuid-Egeïsche eilanden gaat u in Nederland wel 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck zodat u ziet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland weer wilt inreizen en of u in quarantaine moet.

Als u vanuit het oranje gebied in Griekenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Als u vanuit geel gebied reist, en een tussenstop maakt in Athene en u verlaat de luchthaven moet u zich wel laten testen.

In de meeste gevallen zijn er mogelijkheden om op het vliegveld of bij de grenscontrole (tegen betaling) een PCR en/of sneltest af te nemen.

Terugreis en terugkomst in België

Om het Griekse grondgebied te verlaten, dienen zowel Griekse staatsburgers als permanente inwoners een PLF-formulier in te vullen.

Voor de Belgen die tijdelijk in Griekenland vertoeven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en die naar België willen terugkeren, is geen formulier vereist.

In België heeft de FOD Volksgezondheid een website gewijd aan het coronavirus en de reisvoorwaarden online geplaatst: www.info-coronavirus.be/nlMensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

In de meeste gevallen zijn er mogelijkheden om op het vliegveld of bij de grenscontrole (tegen betaling) een PCR en/of sneltest af te nemen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

1 comment

 • Hi, wij vliegen morgen naar mykonos, met een neg pcrtest. Daarna nog hoppen naar 3 eilanden. Vokgens mij moeten we elke keer testen. kunnen wij een LAMP-test of antigeen-sneltest kopen bij apotheek en wat zijn de kosten.

Translate »
Copy link