WERELDREIZIGERS.NL
rivier oversteken met 4x4 camper roadtrip ijsland
Home » Europa » IJsland » NoFear Reizen in Europa | Overlanden in IJsland

NoFear Reizen in Europa | Overlanden in IJsland

In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe we via Denemarken onze NoFear 4×4 camper op de ferry naar de Faeröer verscheepten met als eindbestemming: IJsland. Na een korte tussenstop van enkele dagen op de Faeröer eilanden ging de camper weer op de ferry en kan de roadtrip door IJsland met onze 4×4 camper echt gaan beginnen. De verwachte aankomsttijd van onze ferry in Seydisfjordur (IJsland) vanaf de Faeröer eilanden (Denemarken) is 18.00 uur.

Ferry aankomst in Seydisfjordur

Ruim drie uur van te voren is er al land in zicht. Het is nog net licht…het laatste daglicht. Naarmate we dichterbij komen worden de bergen steeds hoger en imponerend, met sneeuw bedekt. Bijna lijken we er te zijn, maar nee, het schip heeft nog ruim een uur nodig om het laatste stuk door het lange fjord af te leggen. Inmiddels is het donker. We zien alleen de lichten rondom de haven en van het dorpje.

Voordat we het schip mogen verlaten komen er IJslandse autoriteiten aan boord. Zij controleren of iedere passagier aan de geldende Covid-eisen voldoet. Wanneer het vaccinatiebewijs, de laatste test en de getekende verklaringen van alle passagiers zijn goedgekeurd mag na een dik uur iedereen het schip verlaten. Bij het uitrijden vraagt een vriendelijke douanier naar de reisplannen en controleert onze 4×4 camper nog even op winterbanden. Hij waarschuwt ons om extra alert op harde wind te zijn en wenst ons fijne reis!

Trapped

Via Netflix komen we in aanraking met de IJslandse serie Trapped. Omdat de serie zich rondom de havenplaats Seydisfjordur afspeelt is het voor ons een feest van herkenning. Het dorp, de veerboot en de regelmatig terugkerende barre weersomstandigheden worden prachtig in beeld gebracht. Zelfs als je niet van misdaadseries houdt zijn de opnames het bekijken zeker waard. Je kunt de trailer van de serie hieronder bekijken:

Roadtrip door IJsland (deel 1)

Een eerste kennismaking met IJsland. We starten onze 4×4 roadtrip door IJsland vanuit Seydisfjordur waar we met onze 4×4 camper via een ferry zijn gearriveerd. Vanuit daar rijden we als eerst in westelijke richting naar Egilssta∂ir om vervolgens de weg in zuidelijke richting via de bekende rondweg, de ‘Ringroad’, te vervolgen.

Egilssta∂ir

Onze eerste bestemming is Egilssta∂ir. Dat betekent dat we een bergpas moeten passeren met een hoogte van zo’n 700 meter. De weg is slecht: code donkerrood voor Nederlandse begrippen. De weg ligt vol met ijsplaten, sneeuw en een stormachtige wind die zorgt voor sneeuwjacht. Onderweg zien we gestrande auto’s in de berm… Oké, nu zijn we volledig bij de les! Ons rest niets anders dan voorzichtigheid de komende weken! In Egilssta∂ir kopen we een gasfles en een data-simkaart zodat we onbeperkt kunnen internetten. De winkelbedienden zijn vriendelijk en erg behulpzaam.

We vervolgen onze weg naar het zuiden via de bekende “Ringroad”,de 1350 kilometer lange rondweg over IJsland. Aan de oost- en zuidoost kant bestaat IJsland voornamelijk uit fjorden. De weg slingert langs de kust en we genieten van de adembenemende uitzichten op besneeuwde bergen.

Roadtrip door IJsland – Egilssta∂ir
Roadtrip door IJsland – Onze 4×4 camper
Roadtrip door IJsland – Egilssta∂ir
Roadtrip door IJsland – Egilssta∂ir

Nationaal Park Vatnajökull

Na vele (foto)stops onderweg komen we in de buurt van Nationaal Park Vatnajökull. Hier is de gelijknamige gletsjer een spectaculair, natuurlijk fenomeen. De gletsjer, welke de op-één-na grootste van Europa is, heeft vele gletsjertongen waarvan de meesten uitmonden in de richting van de Atlantische Oceaan. Inmiddels heeft de gletsjertong Breiðamerkurjökull -welke wij bezochten – zich door smelting zo’n 3 kilometer teruggetrokken. Enorme gletsjermeren en brede watergangen zijn hierdoor ontstaan. In de gletsjermeren drijven grote lichtblauwe ijsbrokken welke van de gletsjers zijn afgebroken. De diep blauwe kleur heeft het ijs gekregen door eeuwenlange grote druk van de gletsjer, waardoor nagenoeg alle zuurstof uit het ijs is geperst.

Ijsbrokken – Nationaal Park Vatnajökull
Brokken ijs op het zwarte strand – Nationaal Park Vatnajökull

Even verderop komen we bij bezoekerscentrum Skaftefell, behorend bij het nationale park. Vanuit hier maken we wandelingen naar andere gletsjertongen, watervallen en ijsgrotten. Onder leiding van een professionele gids maken we een gletsjerwandeling. We zijn enorm onder de indruk van alle natuurverschijnselen die we zien. We kunnen met moeite een keuze maken uit de vele foto’s die we maken. Hieronder vier stuks.

Gletsjer wandeling – Nationaal Park Vatnajökull
Gletsjer wandeling – Nationaal Park Vatnajökull
Gletsjer wandeling – Nationaal Park Vatnajökull
Gletsjer wandeling – Nationaal Park Vatnajökull

Off-road naar de Lavavelden

Onderweg naar het zuidelijkste dorp van IJsland met de naam Vik passeren we enorm uitgestrekte lavavelden. Het bestaat uit lavabrokstukken welke met mos begroeid zijn. In plaats van de Ringroad nemen we een hobbelige gravelroad…midden door de lavavelden. Het doet ons soms denken aan eerdere reizen door Australië, oneindige gravelroads en vergezichten. Wat een vrijheid!

Off-road met de 4×4 camper richting de Lavavelden | Roadtrip IJsland
Met mos gebroeide lavavelden | Roadtrip IJsland

Fjarárgljúfur

Met mos begroeid lavasteen treffen we ook bij Fjarárgljúfur. De donkere uitgesleten kloof heeft iets mysterieus. In de kloof zien we een paar bulderende watervallen die uitkomen in de rivier Fja∂rà. Vanaf het hooggelegen wandelpad kun je op diverse plaatsen de diepte in kijken.

De uitgesleten kloof bij Fjarárgljúfur
De uitgesleten kloof bij Fjarárgljúfur

Vik

Vik, de zuidelijkste nederzetting op IJsland heeft veel te bieden. Voor dagtoeristen vanuit Reykjavik is Vik een populaire stop. Vele busjes met reizigers worden hier uitgeladen om snel hun inkopen te doen in de plaatselijke souvenirwinkel en een fotootje te schieten.

Wij kijken even rond op “Black Beach”. Het zwarte lavazand heeft een aparte structuur. Het is nat, maar blijft niet aan je handen kleven. Een opmerkelijke ervaring.

Zwart strand bij Vik (Black Beach)

Vanaf het strand lopen we via een goed begaanbaar looppad al zigzaggend de klif op. We krijgen een mooi overzicht over het dorpje met z’n opmerkelijk rood/witte kerkje. 

Het opmerkelijk rood/witte kerkje bij Vik

Maar nog indrukwekkender vinden we de klif waar tienduizenden Noordse stormvogels wonen, welke prachtig op de wind kunnen vliegen. Ze hebben de eigenschap een vieze olie-achtige stof uit de spugen als ze zich bedreigd voelen. 

De klim is eventjes pittig, maar als we boven zijn worden we ruimschoots beloond. Spectaculaire uitzichten, zowel links als rechts. We wagen ons -dicht liggend bij de rand- en kijken het diepe in, waar grote golven tegen de rotsen beuken en de stormvogels rakelings langs ons heen scheren.

Kliffen en stormvogels | Roadtrip IJsland
Kliffen en stormvogels | Roadtrip IJsland

Later zakken we weer langzaam af richting het dorp en worden nog even getrakteerd op een felle hagelbui bij windkracht 8. Gelukkig doet ons warme, wind- en waterdichte kleding, waar het voor gemaakt is.

Rivier oversteken met de 4×4 camper

Nadat we nog een paar watervallen hebben bekeken, Skógafoss en Seljalandsfoss, koersen we richting de veerhaven waar de veerboot naar de eilandengroep Vestmannaeyjar vertrekt. Geen geluk deze keer, de boot vaart niet wegens laag water. Deze situatie zal niet snel veranderen, dus we gooien onze plannen om.

Offroaden met de 4×4 camper in IJsland

We besluiten een off-road route te nemen richting Porsmork, startpunt van wandelingen en camping. De weg is een hobbelige gravelroad dwars door een vlak maar ruig gebied waar talloze stromen en riviertjes een weg naar zee zoeken.

Riviertjes oversteken met de 4×4 camper in IJsland

Vele malen moeten we riviertjes doorwaden waarbij sneeuw- en ijsresten het nog avontuurlijker maken. Bekijk de video hieronder van één van de river crossings die we gemaakt hebben met onze 4×4 camper.

Onderweg stoppen we om zomaar ergens om een wandeling te maken tussen stroompjes, sneeuw, ijs en bergen. In de verte zien we nog een gletsjertong hoog uit de bergen komen. Op het eindpunt blijkt de camping te zijn gesloten. Daar hadden we al een beetje rekening mee gehouden…we kamperen deze nacht op een vlak stukje langs de gravelroad. Het is inmiddels schemerig en hier komt toch niemand meer.

Opmerking: Over veiligheid hoef je je in IJsland geen zorgen te maken. Het land staat al jaren op nummer 1 van veiligste landen in Europa en daarmee staat het ook direct op nummer 1 van veiligste landen ter wereld.

Stroompjes, sneeuw, ijs en bergen

Blue Lagoon | Secret Lagoon

Als alternatief voor het enorm commerciele, populaire en drukke Blue Lagoon zoeken we een kleinere en intiemere hot-pool. Die vinden we…met de naam Secret Lagoon. Bij de Secret Lagoon geen blingbling maar wel vriendelijke medewerkers en een hotspring met aansprekende historie. Het zwavelhoudende water van zo’n 40 graden zit in een bad opgebouwd uit lavablokken. Op verschillende plekken stoomt het water uit de bronnen van zo’n 100 graden in de lagoon. Het bad heeft verschillende diepten met een bodem van lavagrind. Hoe natuurlijk wil je het hebben.

Geheel volgens IJslandse traditie dien je je van te voren -geheel ontkleed- te douchen. De warmte van de hotsprings wordt ook gebruikt in de naastgelegen kassen waar tomaten worden verbouwd.

Secret Lagoon hot spring

Nationaal Park Thingvellir

Na een bezoek aan de watervallen Gullfoss en Bruarfoss en de geiser Strokkur, vervolgens we onze roadtrip door IJsland en nemen we een kijkje in Nationaal Park Thingvellir. In dit nationale park komen historie en geologie bij elkaar. Unieke geologie omdat hier twee tektonische platen van elkaar afdrijven. Met als gevolg enorme scheuren en kloven in het aardoppervlak. Volgens geologen drijven de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse continentale platen hier jaarlijks 1 tot 2 centimeter uit elkaar.

Lees ook: Wereldwijs | Hoeveel continenten of werelddelen zijn er? 5, 6, 7 of toch 8?

De historie van deze plaats is indrukwekkend omdat hier het eerste en oudste parlement rond 930 zetelde. Wetten werden gemaakt en gecontroleerd. Wie zich niet aan de wet hield werd gestraft door middel van verdrinking, ophanging of onthoofding. Brrr, een plek om niet snel te vergeten. 

Wij maken ondermeer een winterse wandeling door het park.

Nationaal Park Thingvellir
De Silfra-kloof | Nationaal Park Thingvellir

Op deze unieke plaats is het mogelijk om te duiken en te snorkelen in de Silfra-kloof welke uitmondt in het gletsjermeer Thingvallavatn. Wij vinden dit een fantastische uitdaging. Het water in dit meer is zo helder dat je onderwater tot 100 meter kunt kijken. De inhoud van het meer wordt constant ververst door aanvoer van gletsjerwater wat door vele aardlagen z’n weg heeft gevonden. Koud…2 graden!

Wij gaan te water om te snorkelen. We krijgen een zogenaamd “dry suit” aan. Een pak waarbij het water niet in contact met je lichaam komt. Voor, tijdens en na het duiken is het weer bar slecht. Een stormachtige wind en sneeuwval bij -5. In het water is het beter dan erboven…

Snorkelen in de Silfra-kloof | Nationaal Park Thingvellir
Snorkelen in de Silfra-kloof | Nationaal Park Thingvellir

We kunnen deze snorkel-ervaring iedereen aanbevelen. Wij doken via troll.is en dat beviel erg goed. Er zijn overigens meerdere aanbieders.

Reykjanus, het uiterste zuidwesten

Voordat we de hoofdstad Reykjavik bezoeken rijden we eerst nog naar het uiterste zuidwesten van het land.

We komen er vele warmwater bronnen tegen. De bron bij Reykjadalur komt uit in een rivier waar je vervolgens in kunt zwemmen. Je moet hiervoor wel zo’n 3,5 kilometer al stijgend een berg op lopen. Maar dat is het zeker waard.

Warmwater bronnen bij Reykjanus

Via afgelegen plattelandswegen midden in een sneeuwstorm rijden we stijf langs de kust door nauwelijks betreden lavavelden. Het wordt donker en we besluiten een afslag te nemen die ons via een gravelroad naar de Krysuvikururberg Cliffs brengt. We besluiten hier -in middle of nowhere- ons kamp op te slaan. De volgende ochtend maken we een wandeling over de ruige klif en genieten van iedere seconde.

Wildkamperen bij de Krysuvikururberg Cliffs
Wildkamperen bij de Krysuvikururberg Cliffs

Fagradalsflall

Op het schiereiland Reykjanus is de vulkaan Fagradalsfall in 2021 na zo’n 6000 jaar opnieuw uitgebarsten. Een unieke gebeurtenis dus. Wij trekken onze wandelschoenen aan en gaan op onderzoek uit, om te kijken wat we hier van kunnen zien. Na een wandeling van 2 kilometer zien we reeds de nieuwe lavavelden, waar tot onze verbazing de lava nog steeds rookt. Even verderop zien we één van de kraters met daarachter nog een tweede. We lopen nog iets verder door moeilijk begaanbaar terrein en zien waar de lava kortgeleden nog uit de krater kwam. Op Wikipedia staan nog veel meer ins en outs rondom de recente uitbarsting.

Lees ook: Top 10 vulkanen in IJsland | Buitenaards, indrukkend en actief

Lavavelden bij Fagradalsflall
Lavavelden bij Fagradalsflall

Tot slot

Dit was deel 1 van onze roadtrip IJsland met onze NoFear 4×4 camper. We reden via zowel de ringweg als offroad tracks dwars door rivieren van Seydisfjordur richting Reykjavik. Wij vervolgen de komende dagen onze reis en gaan verder in de richting van Reykjavik waar we ons volgende reisverslag zullen beginnen.

NoFear reizen

NoFear Reizen

Een Drent en een Friezin hebben het reisvirus te pakken en reizen met hun 4×4 camper de wereld over. Wij zijn Cor en Grietje van NoFear reizen en we nemen jullie mee op roadtrip avontuur.

4 comments

  • Geweldig, wat een avontuur in dat koude, woeste landschap! Prachtig beschreven met mooie foto’s. Ik zie uit naar het volgende verslag, goeie reis verder!

  • Hoi Cor & Grietje,
    Wat een prachtig avontuur. Brengt ons weer helemaal terug in IJsland.
    Er staat jullie nog heel veel mooi’s te wachten. Ik zie uit naar jullie verhalen.

  • Prachtige eerste serie , genieten van het verhaal en de mooie foto,s

Translate »
Copy link