WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Italië » Reisroute Noord-Sardinië | VANLIFE Camperroute

Reisroute Noord-Sardinië | VANLIFE Camperroute

Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse zee, ongeveer 2/3 van de omvang van Nederland. Om er met de camper te komen kun je de boot vanuit Spanje of Italië pakken. In de zomer is het eiland razend populair bij toeristen vanuit heel Europa. In de lente daarentegen is het rustig maar staat het groene eiland volop in bloei! Het perfecte moment dus om het eiland te bezoeken met de camper. Wij pakten daarom onlangs de boot vanuit Barcelona en zijn al 3 weken op Sardinië.

Lees ook: Naar Sardinië tijdens corona met auto of camper | Zo doe je dat!

Wildkamperen in Sardinië

Wildkamperen is in Sardinië niet toegestaan, maar slapen in je voertuig wel. Zo lang je dus geen tafels of stoelen buiten zet, niet de ramen naar buiten opent en niet je luifel uitzet, mag je op veel plekken parkeren. Dit bied je dus de mogelijkheid om bijna overal te slapen in je camper waar je wilt. Indien het slapen niet is toegestaan, staan er borden. Het barst in Sardinië van de mooie baaitjes waar je kunt parkeren en in deze tijd van het jaar helemaal alleen bent!

Wildparkeren is toegestaan in Sardinië
Wildparkeren is toegestaan in Sardinië

Camperroute door het Noorden van Sardinië

Onze camperroute begint in Porto Torres. Dit havenstadje ligt op het noorden van het eiland en is de plek waar de boot vanuit Barcelona aanmeert. Vanuit hier rijd je gemakkelijk naar Stintino, een typisch Sardijns vissersdorpje in het noordwestelijke puntje van het eiland. Hier ligt een van de bekendste stranden van het eiland, La Pelosa. Daarnaast kun je vanaf hier een bezoek brengen aan Asinara Natural Park, twee eilanden die je goed kunt zien vanaf La Pelosa. Je kunt hier dus makkelijk 1 á 2 dagen spenderen.

Stintino | Sardinië
Stintino | Sardinië

Castelsardo

Vanuit Stintino zijn wij naar Castelsardo gereden. Dit kleurrijke dorpje kun je vanuit de verte al goed zien. Zij is tegen een heuvel aan gebouwd met op de top een fort. Dit dorpje staat bekend als een van de kleurrijkste dorpjes van het eiland en is met haar smalle straatjes een plek om lekker rond te dwalen.

Castelsarrasin, Castelsardo
Castelsarrasin, Castelsardo

San Theresa Gallura

Vervolgens zijn wij via Costa Paradiso (mooi Gallura strand met rotsformaties) naar San Theresa gereden. Vanaf hier lacht Corsica je op 12 km afstand tegemoet en kun je een bezoek brengen aan het schiereiland Capo Testa. Dit eiland heeft bijzondere rotsformaties, omringd door prachtig helder water en is heeft verschillende wandelpaden naar afgelegen strandjes.

Capo Testa, San Theresa Gallura
Capo Testa, San Theresa Gallura

La Maddalena

Vlakbij San Theresa Gallura ligt Palau, waar vanuit je de boot kunt pakken naar de eilandengroep La Maddalena. Helaas hebben wij dit in verband met corona niet kunnen doen, maar het schijnt ontzettend mooi te zijn. Je kunt zelfs de camper meenemen naar de eilanden.

In plaats daarvan hebben wij een heleboel prachtige baaitjes in de regio bezocht, waaronder Porto Cervo, Porto Rotondo en Golfo Aranci. Tussen Palau en Olbia zijn zoveel baaitjes dat het eigenlijk niet uitmaakt welke je bezoekt. Ze zijn allemaal prachtig, met helder blauw water en deze tijd van het jaar uitgestorven op een enkele visser na.

Overnachten in een van de prachtige baaitjes van Sardinië
Overnachten in een van de prachtige baaitjes van Sardinië

Olbia

Olbia is een van de grote steden in het noorden van Sardinië, met een ontzettend rijke historie. Je kunt hier weer uitgebreid dwalen door de kleine straatjes of de boot pakken naar het vaste land van Italië. In de omgeving van Olbia heb je meerdere prehistorische sites die je kunt bezoeken, zoals het nuraghecomplex van Cabu Abbas en ten tweede de heilige put Sa Testa. Het Nuraghe tijdperk speelde zich af tussen 2000 voor Christus tot 700 voor Christus. In heel Sardinië kom je nog veel restanten vanuit deze tijd tegen, zoals de vele ronde torens die waarschijnlijke dienden als wachttorens.

Nuraghe toren, Olbia
Nuraghe toren, Olbia

San Teodore en Budoni

Vanuit Olbia zijn wij vervolgens via een aantal mooie baaitjes doorgereden naar San Teodore, een echt vakantiedorpje waar je in de omgeving goed kunt fietsen. De kustlijn van San Teodore heeft maar liefst 18 stranden en ontelbare baaien. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan het prachtige dorpje Budoni.

Fietsen in de buurt van San Teodore, Sardinië
Fietsen in de buurt van San Teodore, Sardinië

Orosei

Hoog op ons lijstje stond ook een bezoek aan Orosei. Deze omgeving staat wederom bekend om zijn prachtige kustgebied, maar ook het dorpje (2,5 km van de kust) is de moeite waard om te bezoeken met haar rijke historie en charmante straatjes. Echt een aanrader!

Charmante straatjes in Orosei, Sardinië
Charmante straatjes in Orosei, Sardinië

Vanuit Orosei kun je de kust naar beneden volgen naar het zuiden, wij kozen er echter voor om het eiland door te steken naar Bosa. Onderweg zijn wij gestopt in Lei om daar te wandelen. Net buiten Lei ligt een nuraghecomplex en kun je prachtig door de rotsachtige natuur dwalen.

Bosa

Vanuit Lei zijn wij dus doorgereden naar Bosa. Net als Castelsardo een kleurrijk plaatsje, gebouwd tegen de heuvels. Dwars door het stadje loopt de rivier Temo en bovenop de heuvel staat een kasteel. Vanaf de boogburg (daterend uit 1871!) heb je een heel mooi uitzicht.

Vanuit Bosa loopt er volgens een hele mooie kustroute naar Alghero die we zeker kunnen aanraden. De weg is hoog tegen de bergen aangelegd waardoor je de hele route een indrukwekkend uitzicht hebt over de Middellandse zee.

Alghero, Bosa, Sardinië
Zonsondergang bij Alghero, Bosa, Sardinië

Alghero

Onze laatste stop van deze Noordelijke roadtrip was Alghero waar we een dagje door het oude centrum gedwaald hebben. Een heerlijke plaatsje om je roadtrip te eindigen!

Alghero, Sardinië
Alghero, Sardinië
Alghero, Sardinië
Alghero, Sardinië

Vanuit Alghero kun je ook een bezoek brengen aan de grotten van Neptunes. In verband met corona hebben wij dit helaas niet kunnen doen.

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
? Van Life in Pandemic Times
? We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
1️⃣ One year sabbatical
? Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link