WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Italië » Pittoresk Orvieto | 5x unieke bezienswaardigheden

Pittoresk Orvieto | 5x unieke bezienswaardigheden

Ben je van plan om op reis te gaan naar Italië? Dan moet je vast en zeker Orvieto bezoeken in Umbrië. Dit pittoreske stadje heeft veel meer te bieden dan alleen maar verse pizza’s en heerlijke wijn. Heb je echter geen idee wat er in dit stadje allemaal te doen valt? Geen nood! In dit blogartikel ontdek je de top 5 unieke bezienswaardigheden in Orvieto die je zeker op je bucketlist moet zetten!

Van dampende borden pasta en livejazzbands in musea, tot bloedende hosties en bordeeltrappen richting het vagevuur, Orvieto has it all!

Lees ook: 2 maanden reizen door Italië: onze absolute hoogtepunten

Top 5 bezienswaardigheden Orvieto

5. Necropoli del Crocifisso del Tufo

Op nummer vijf, maar daarom zeker geen saaie bezienswaardigheid in Orvieto, staat de necropoli del Crocifisso del Tufo.

Deze necropolis is gelegen aan de voet van de klif waarop de stad is gebouwd. Ze is een overblijfsel van de Etruskische bevolking waaraan de stad haar ontstaan heeft te danken. De naam van de necropoli verwijst naar het crucifix of kruisbeeld dat is gegraveerd aan de binnenkant van een tufstenen kapel die is uitgehouwen in de rots waarop Orvieto staat.

De Etrusken waren in die tijd grote fan van tufsteen. Deze lichte, poreuze steensoort ontstaat na verharding van vulkanisch as en puin die tijdens een vulkaanuitbarsting in de lucht worden geslingerd. Daarbovenop is dit vulkanische gesteente heel licht, waardoor het een uitstekend bouwmateriaal is.

De necropoli del Crocifisso del Tufo bestaat uit meer dan 200 tombes die in grafkamers werden geplaatst. De kamers zijn rechthoekig en bovenaan de ingang is de naam van de overledene gegraveerd. Etruskische gezinnen begroeven de overledene met voorwerpen die zijn/haar sociale rol vertegenwoordigden. Vaak ging het dan om speren, veren, vazen en sieraden. Voor de geïnteresseerden: deze vondsten zijn te bezichtigen in verschillende musea in Orvieto.

Fun fact: hoewel de Etrusken deze necropoli al sinds de 8e eeuw gebruikten, ontdekten onderzoekers ze pas eeuwen later in de 19e eeuw.

4. Pozzo di San Patrizio

Vervolgens kruipen we zelf onder de grond, of toch min of meer, met de Pozzo di San Patrizio. Na de plundering van Rome in 1527 door keizer Karel V vluchtte paus Clemens VII naar Orvieto. De paus had er echter een panische angst aan overgehouden. Hij vreesde dat de keizer de plundering zou verderzetten in zijn nieuwe toevluchtsoord. Daarom riep hij de architect Antonio da Sangallo op om een waterput te bouwen. Deze put diende als waterbevoorrading voor de paus en het fort van Albornoz.

Een coole bezienswaardigheid in Orvieto: de Pozzo di San Patrizio
Binnenin de Pozzo di San Patrizio

In die tijd was de waterput van Sint Patricius een technisch hoogstandje. Da Sangallo ontwierp twee ingenieuze wenteltrappen die elkaar nooit kruisen. Zo zouden de ezels die op en af gingen om water te halen elkaar nooit voor de poten lopen. Deze constructie vergemakkelijkte het werk van de dieren aanzienlijk. Toch moesten ze nog een hele tocht afleggen om tot de bodem te geraken. De pozzo was namelijk zo’n 62 meter diep!

Via de Pozzo di San Patrizio zou Sint Patricius blijkbaar ook een andere soort ezels naar een bordeel in het vagevuur leiden …

Kortom een coole bezienswaardigheid in Orvieto voor op warme zomerdagen!

Lees ook: 5x must see plekken in Zuid-Italië

3. Torre del Moro

Na de extreme diepte gaan we de extreme hoogte in met de torenhoge Torre del Moro. De familie Della Terza liet deze 47 meter lange ‘Toren van de Moor’ aan het einde van de 13e eeuw bouwen als onderdeel van het Palazzo dei Sette. Dit paleis was de openbare zetel van de zeven consuls die de zeven vrije kunsten vertegenwoordigden. Dat zijn de grammatica, retorica, dialectiek, rekenkunde, geometrie, astronomie en muziek.

De klok van de Torre del Moro
De klok van de Torre del Moro

Oorspronkelijk hadden de Della Terza’s de klokkentoren geen specifieke naam gegeven. Na het verval van de zetel van de zeven kwam de toren in het bezit van het pausdom. Het duurde niet lang totdat de paus de toren omdoopte tot Torre del Papa (toren van de paus). In de 16e eeuw stond paus Leo X de toren aan de stad af en werd de torre sindsdien genoemd naar de moor Raffaele Gualterio.

De Torre del Moro diende oorspronkelijk als uitkijktoren en was ook kort de woonplaats van Antonio da Sangallo. In de 19e eeuw veranderde de klokkentoren echter van functie en maakte hij deel uit van een post- en telegraafkantoor. Nog later deed hij dienst als wateropslagplaats en werd op zo’n 18 meter hoogte een watertank geplaatst in de toren. Vandaag de dag heeft de Toren van de Moor zijn oorspronkelijke functie min of meer hernomen en is hij een fantastisch punt om het panorama van het groene Orvieto te bewonderen.

Wie dit verbluffende uitzicht met zijn eigen ogen wil aanschouwen, dient zich daarvoor wel eerst grondig op te warmen. Deze bezienswaardigheid in Orvieto beschikt wel over een lift — en daar komt de maar — maar deze gaat namelijk slechts tot de middelste verdieping van de klokkentoren. Daarna is het volledig aan jou om de houten wenteltrap met de resterende treden te beklimmen tot aan het uitkijkplatform.

Trek je stoute (sport)schoenen alvast aan en neem voor de zekerheid enkele Compeedpleisters en … een paar oordopjes mee. De toren is namelijk uitgerust met twee klokken die luiden om het kwartier. Wie zijn trommelvliezen liever spaart, kan zijn tijd verdoen in het gezellige boekenwinkeltje onderaan de toren.

2. Umbria Jazz Winter

De tweede plaats van deze top 5 bezienswaardigheden in Orvieto gaat naar … *trommelgeroffel* … Umbria Jazz Winter!

Ja hoor, ook in de winter kan je in Orvieto terecht voor sfeer en gezelligheid! Na maanden van donkere, koude winterdagen komt er terug wat meer leven in de brouwerij dankzij het Umbria Jazz Winterfestival. Dit vijfdaagse festival vindt jaarlijks plaats met oud op nieuw en staat volledig in het teken van jazzmuziek. Let’s get groovy!

Het magische aan dit festival zijn de concerten die in verschillende musea en paleizen worden georganiseerd. Er vinden liveoptredens plaats van onder andere Allan Harris en Monty Alexander en van jazzbands als El Comité en Le Boeuf Brother. En dat op stages zoals het Palazzo dei Sette, het Teatro Mancinelli (genoemd naar de dirigenten en gebroeders Luigi en Marino Mancinelli) en het Museo Emilio Greco (een beroemde beeldhouwer) … Dat klinkt als muziek in de oren! Ook in de straten van het historische centrum van de stad worden er tal van spektakels opgevoerd.

Het jazzfestival wordt al zo’n vijftien jaar lang georganiseerd en bovendien bestaat er ook een zomereditie, Umbria Jazz, die in juli plaatsvindt in de stad Perugia!

En dan nu hét hoogtepunt van Orvieto:

1. Duomo di Orvieto

Met zijn 53 meter hoge façade is de 13e-eeuwse Duomo di Orvieto ongetwijfeld dé bezienswaardigheid in Orvieto waar je van opkijkt!

Voorzijde van de Duomo di Orvieto
Voorzijde van de Duomo di Orvieto

Het ontstaan van de kathedraal is te danken aan twee pausen, een hostie en een bebloed altaarkleed. En nee, het was geen uit de hand gelopen vechtpartij tussen paus Urbanus IV en paus Nicolaas IV om het grootste stuk van de gebroken hostie. Integendeel, het was de hostie die op miraculeuze wijze begon te bloeden op het altaarkleed tijdens een misviering.

De schuldige was een Boheemse priester die rationeel begon te denken. Hij had namelijk zijn twijfels bij de transsubstantiatie of de verandering van het brood en de wijn in het lichaam en het bloed van Christus. Dankzij paus Urbanus IV, die het bebloede kleed naar Orvieto bracht, hoorde paus Nicolaas IV van het wonder. Hij liet de dom opbouwen om er het mirakel en het altaarkleed in te vereeuwigen in de Cappella del Corporale.

De Duomo di Orvieto is geen kathedraal als een ander. Dat komt door de twee uiterst tegenovergestelde stijlen waarin ze is opgemaakt. De sobere in zwart-wit opgetrokken romaanse zijgevels zijn een rust voor het oog, terwijl de kleurrijke gotische façade eerder een lust voor het oog is.

Helaas eindigt deze virtuele Italiaanse trip hier. Ben je geprikkeld om deze reis in de toekomst zelf verder te zetten in het charmante Orvieto? Of raad je zelf nog leuke bezienswaardigheden aan in deze stad die niet in dit artikel aan bod kwamen? Laat dan een berichtje achter in de reacties! We zijn alvast heel erg benieuwd!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link