WERELDREIZIGERS.NL

18.2K Followers

Krka watervallen
Home » Europa » Kroatië » De prachtige Krka watervallen in Kroatië | Tips & praktische informatie

De prachtige Krka watervallen in Kroatië | Tips & praktische informatie

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over een roadtrip rondreis door Kroatië! En een bezoek aan de Krka watervallen behoort toch wel tot één van de hoogtepunten van deze roadtrip. Als kind in de jaren 90 kon ik nog op de watervallen klimmen en er zelf afspringen. Tegenwoordig is dat echt ondenkbaar! Inmiddels is het helemaal anders maar zeker niet minder mooi. Het is er nog steeds prachtig en absoluut een bezoekje waard. Ik schoot hier met gemak ongekend mooie foto’s!

Ga zo vroeg mogelijk naar Krka park

Als je de mogelijkheid hebt: ga zo vroeg mogelijk op pad. Wij hadden 2 jaar geleden het aller eerste bootje van de dag, we stonden ruim voor 06:00 uur in de ochtend al voor het hek. Het loonde want ik schoot daar enkele van mijn allermooiste foto´s ooit. Er is geen Photoshop o.i.d. aan te pas gekomen, onderstaande plaatjes komen gewoon zo recht uit mijn camera!

Zes uur 's morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen
Zes uur ‘s morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen

Bezienswaardigheden Krka

De waterkrachtcentrale van Jaruga

De waterkrachtcentrale van Jaruga is een waterkrachtcentrale aan de rivier de Krka. De Jaruga is een van de oudste elektriciteitsproductie-installaties ter wereld en dateert uit 1903. Het is destijds ontworpen om de straatverlichting in Šibenik van stroom te voorzien, waardoor het de eerste stad ter wereld is met straatverlichting die wordt aangedreven door een meerfasensysteem van wisselstroom (AC).

De waterkrachtcentrale van Jaruga
De waterkrachtcentrale van Jaruga

Een beetje technisch allemaal, maar het gebouw en bijbehorende historie is absoluut uniek en je vaart er eigenlijk zo voorbij, zonder dit te weten. Om die reden vind ik het leuk om jullie dat stukje kennis mee te geven. Mocht je er langs varen tijdens je bezoek aan de watervallen, dan weet je in ieder geval waar je naar kijkt!

Skradinski Buk – de grootste waterval

Het eerste bootje en dus ook als eerste in het park. Je loopt eigenlijk direct al tegen de mooiste waterval aan, de Skradinski Buk. Wij waren er gelukkig vroeg. De opkomende zon verlichtte de waterval op een prachtige wijze! Geen hordes met toeristen. Het enige wat je hoort en ziet is het bulderende geluid van de waterval en het gezang van de vele vogels in de bomen. Een euphorisch momentje waarbij ik even terug dacht aan mijn jeugd. Vroeger klom, klauterde en sprong ik vanaf de watervallen in het water eronder (best wel gevaarlijk denk ik nu achteraf?). Anno 2020 is dat ondenkbaar, maar die herinneringen koester ik absoluut!

Skradinski Buk - Krka
Skradinski Buk – Krka

Wandelen in Krka Nationaal Park

Tijd om door te lopen, we gaan wandelen in Krka! Er zijn verschillende wandelroutes in het park. Een route volgen is kinderspel, in principe gaan ze allemaal min of meer langs dezelfde route en blijven ze dichtbij de rivier, steeds verder omhoog. Je kun het dus zo gek maken als je zelf wilt, hoe verder je gaat, hoe hoger je gaat. Wij hebben in totaal ongeveer 7 uur rondgelopen in het park en hebben dus niet alles kunnen zien. Geen zorgen, ook tijdens de kortere routes zie je al zo ontzettend veel mooie natuur. Hieronder nog enkele foto’s die ik heb gemaakt tijdens onze wandeling door Krka.

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

Omgeving van Krka Nationaal Park
Omgeving van Krka Nationaal Park
Wandelroutes door Krka - De paden zijn goed onderhouden.
Wandelroutes door Krka – De paden zijn goed onderhouden
Kraakhelder water in Krka - Wandelen
Kraakhelder water in Krka
Je wandelt zo langs diverse bulderende watervallen
Je wandelt zo langs diverse bulderende watervallen

Zwemmen in Krka na een lange wandeling

Het Krka nationaal park begint officieel zodra je onder deze brug door vaart. In het park mag niet meer worden gezwommen, net buiten het park mag je wel gewoon vrij zwemmen. Je ziet daarom veel locals en toeristen die hier een frisse duik nemen! Na een dag stevig wandelen en zweten in de zon waren wij ook wel weer toe aan verkoeling. Er waren veel jongelui op en rond de brug te vinden, eraf springen is namelijk super gaaf! Het is best hoog, ik schat een meter of 10.

Je kunt er ook voor kiezen om te springen vanaf de ijzeren bielzen, dat is wat minder hoog. Het is super leuk om te doen, het water is er diep genoeg en in die zin is het dus ook veilig om te springen. Alleen wel blijven opletten of er geen boten vol toeristen aankomen!

Zwemmen nij Krka watervallen
Voor de waaghalzen onder ons, spring van de brug!
Zwemmen nij Krka watervallen
Daar gaan we!

Praktische informatie Krka

Hieronder volgen nog wat andere nuttige reistips. De officiële website van Krka nationaal park is hier te vinden. Ga naar de website voor de meest actuele toegangsprijzen en informatie (bijvoorbeeld aangepaste openingstijden tijdens feestdagen, of extra informatie omtrent het coronavirus). Ook kun je er terecht voor veel historische informatie, wandelroutes en nog veel meer. Om het voor jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik de meest gezochte pagina’s hieronder voor jullie in een lijstje gezet. Gebruik de links om direct naar de desbetreffende pagina te gaan.

Informatie over het park

Nationaal park Krka is een druk bezocht park. Het is het zevende nationale park van Kroatië. Het park heeft een oppervlakte van 111 km². De rivier de Krka ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De lengte tot aan zee bedraagt ongeveer 70 km en per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water!

Nuttige tips

  • Draag goede wandelschoenen, het is een flinke wandeling!
  • Het klooster bezoeken? Zorg dan voor bedekte schouders, draag geen zwemkleding.
  • Laat geen afval achter. Gebruik de aanwezige containers.
  • Honden mogen mee in het park mits aangelijnd. Honden mogen niet mee naar het eiland Visovac.
  • Je kunt ook met de bus naar het park, vanuit Sibenik en andere plaatsen, lees er hier alles over.

Meer Kroatië?

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over Kroatië. Bezoek onze Kroatië pagina voor meer informatie over Kroatië, haar inwoners, het klimaat en nog veel meer. Zie je daar!

Krka watervallen
Chris

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

~ Travel
Don't feel guilty if you don't know what you want to do with your life
Maybe you'll marry, maybe you won't
Maybe you'll have children, maybe you won't
Maybe you'll divorce at 40
Maybe you'll dance the 'Funky Chicken' on your 75th wedding anniversary
Whatever you do, don't congratulate yourself too much
Your choices are half chance, so are everybody else's
~ Baz Luhrmann

Add comment

Geschreven door:

Chris

Chris

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Copy link