WERELDREIZIGERS.NL
Krka watervallen
Home » Europa » Kroatië » Kroatië | Tips voor de Krka watervallen (Nationaal Park)

Kroatië | Tips voor de Krka watervallen (Nationaal Park)

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over een roadtrip rondreis door Kroatië. We genieten van ons vanlife leventje in dit prachtige land en een bezoek aan de Krka watervallen behoorde toch wel tot één van de hoogtepunten van deze roadtrip. Als kind in de jaren 90 kon ik nog op de watervallen klimmen en er zelfs afspringen. Tegenwoordig is dat echt ondenkbaar! Inmiddels is het helemaal anders maar zeker niet minder mooi. Het is er nog steeds een prachtig nationaal park om te wandelen en daarom absoluut een bezoekje waard. Ik schoot hier met gemak ongekend mooie foto’s van het kraakheldere water en de vele watervallen. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Lees ook: Hoogtepunten van Kroatië | Reisroute voor auto, motor, caravan of camper!

Tips voor Krka – Wat te zien en doen

1. De waterkrachtcentrale van Jaruga

De waterkrachtcentrale van Jaruga is een waterkrachtcentrale aan de rivier de Krka. De Jaruga is een van de oudste elektriciteitsproductie-installaties ter wereld en dateert uit 1903. Het is destijds ontworpen om de straatverlichting in Šibenik van stroom te voorzien, waardoor het de eerste stad ter wereld is met straatverlichting die wordt aangedreven door een meerfasensysteem van wisselstroom (AC).

De waterkrachtcentrale van Jaruga
De waterkrachtcentrale van Jaruga

Een beetje technisch allemaal, maar het gebouw en bijbehorende historie is absoluut uniek en je vaart er eigenlijk zo voorbij, zonder dit te weten. Om die reden vind ik het leuk om jullie dat stukje kennis mee te geven. Mocht je er langs varen tijdens je bezoek aan de watervallen, dan weet je in ieder geval waar je naar kijkt!

2. Skradinski Buk – de grootste waterval

Het eerste bootje en dus ook als eerste in het park. Je loopt eigenlijk direct al tegen de mooiste waterval aan, de Skradinski Buk. Wij waren er gelukkig vroeg. De opkomende zon verlichtte de waterval op een prachtige wijze! Geen hordes met toeristen. Het enige wat je hoort en ziet is het bulderende geluid van de waterval en het gezang van de vele vogels in de bomen. Een euphorisch momentje waarbij ik even terug dacht aan mijn jeugd. Vroeger klom, klauterde en sprong ik vanaf de watervallen in het water eronder (best wel gevaarlijk denk ik nu achteraf?). Anno 2023 is dat ondenkbaar, maar die herinneringen koester ik absoluut!

Skradinski Buk - Krka
Skradinski Buk – Krka

3. Wandelen in Krka Nationaal Park

Tijd om door te lopen, we gaan wandelen in Krka! Er zijn verschillende wandelroutes in het park. Een route volgen is kinderspel, in principe gaan ze allemaal min of meer langs dezelfde route en blijven ze dichtbij de rivier, steeds verder omhoog. Je kun het dus zo gek maken als je zelf wilt, hoe verder je gaat, hoe hoger je gaat. Wij hebben in totaal ongeveer 7 uur rondgelopen in het park en hebben dus niet alles kunnen zien. Geen zorgen, ook tijdens de kortere routes zie je al zo ontzettend veel mooie natuur. Hieronder nog enkele foto’s die ik heb gemaakt tijdens onze wandeling door Krka.

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

Omgeving van Krka Nationaal Park
Omgeving van Krka Nationaal Park
Wandelroutes door Krka - De paden zijn goed onderhouden.
Wandelroutes door Krka – De paden zijn goed onderhouden
Kraakhelder water in Krka - Wandelen
Kraakhelder water in Krka
Je wandelt zo langs diverse bulderende watervallen
Je wandelt zo langs diverse bulderende watervallen

4. Zwemmen in Krka na een lange wandeling

Het Krka nationaal park begint officieel zodra je onder deze brug door vaart. In het park mag niet meer worden gezwommen. Net buiten het park mag je wel gewoon vrij zwemmen. Je ziet daarom veel locals en toeristen die hier een frisse duik nemen! Na een dag stevig wandelen en zweten in de zon waren wij ook wel weer toe aan verkoeling. Er waren veel jongelui op en rond de brug te vinden, eraf springen is namelijk super gaaf! Het is best hoog, ik schat een meter of 10.

Zwemmen nij Krka watervallen
Voor de waaghalzen onder ons, spring van de brug!

Je kunt er ook voor kiezen om te springen vanaf de ijzeren bielzen, dat is wat minder hoog. Het is super leuk om te doen, het water is er diep genoeg en in die zin is het dus ook veilig om te springen. Alleen wel blijven opletten of er geen boten vol toeristen aankomen!

Zwemmen nij Krka watervallen
Daar gaan we!

Praktische informatie Krka

Hieronder volgen nog wat andere nuttige reistips. De officiële website van Krka nationaal park is hier te vinden. Ga naar de website voor de meest actuele toegangsprijzen en informatie (bijvoorbeeld aangepaste openingstijden tijdens feestdagen, of extra informatie omtrent het coronavirus). Ook kun je er terecht voor veel historische informatie.


Bekijk hieronder de drie meest verkochte tours en activiteiten1. Informatie over het park

Nationaal park Krka is een druk bezocht park. Het is het zevende nationale park van Kroatië. Het park heeft een oppervlakte van 111 km². De rivier de Krka ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De lengte tot aan zee bedraagt ongeveer 70 km en per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water!

Om het voor jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik de meest gezochte pagina’s hieronder voor jullie in een lijstje gezet. Gebruik de links om direct naar de desbetreffende pagina te gaan.

2. Ga zo vroeg mogelijk naar Krka

Als je de mogelijkheid hebt: ga zo vroeg mogelijk op pad. Wij zijn inmiddels al vier keer in het park geweest en het loont echt om extra vroeg te gaan. Pak het allereerste bootje van de dag (vertrekt om 06:00u in de zomer). Wij stonden dit keer al ruim voor 06:00 uur in de ochtend voor het hek en hadden het eerste bootje. Het loonde want ik schoot onderweg enkele prachtige foto´s. Er is geen Photoshop o.i.d. aan te pas gekomen, onderstaande foto komt gewoon zo recht uit mijn camera!

Zes uur 's morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen
Zes uur ’s morgens, een visser op het spiegelgladde water onderweg naar de Krka watervallen

3. Nuttige tips

  • Draag goede wandelschoenen, het is een flinke wandeling!
  • Het klooster bezoeken? Zorg dan voor bedekte schouders, draag geen zwemkleding.
  • Laat geen afval achter. Gebruik de aanwezige containers.
  • Honden mogen mee in het park mits aangelijnd. Honden mogen niet mee naar het eiland Visovac.
  • Je kunt ook met de bus naar het park, vanuit Sibenik en andere plaatsen, lees er hier alles over.

Meer Kroatië?

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over Kroatië. Bezoek onze Kroatië pagina voor meer informatie over Kroatië, haar inwoners, het klimaat en nog veel meer. Zie je daar!


Bekijk hieronder de drie meest verkochte tours en activiteitenChris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travel 3+ months per year, 10 years in a row
– 10 months USA & Canada in 2022
– Bucketlist Destination: Antarctica
– Best Beaches: Philippines
– Best Food: Thailand
– Best Wildlife: Uganda
– Best City: Singapore
– Best roadtrip: Croatia

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link