Wereldreizigers.nl
kroatie vaccinatie grenzen open
Home » Europa » Kroatië » Reisadvies Kroatië | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Reisadvies Kroatië | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Het laatste reisadvies voor Kroatië | Met de vakanties in het vooruitzicht kunnen we stiekem dromen van een vakantie in Europa. Reizen naar Kroatië in coronatijd klinkt als een leuke optie. Dus we zijn aan de slag gegaan om uit te zoeken wat je zoal moet voorbereiden en wat het meest recente reisadvies is. Helaas hoort dit er tegenwoordig bij en kunnen we niet zonder plan in de auto of het vliegtuig stappen. Met deze blog hopen we het voor jullie wat makkelijker te maken! Houd je aan de regels van het land, reis verantwoord en GENIET.

Laatste update: 23 juni 2021.

Tip: Omdat de reisadviezen constant wijzigen raden we iedereen aan om voor het laatste reisnieuws onze Facebook pagina te volgen. Dan zie je ook onderweg altijd snel wanneer er belangrijke wijzigingen zich voordoen.

UPDATE 23 juni 2021: De regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië (inclusief Zagreb) gaat per morgen 24 juni op GEEL ?. Meer informatie is te vinden in dit nieuwsbericht.

Update 22 juni 2021: We hebben in het artikel een actuele ‘corona kaart’ van Kroatië toegevoegd, te vinden via deze link. Deze kaart wordt door de Kroatische overheid dagelijks geüpdatet. Op dit moment zijn de huidige beperkingen, in te zien op deze overzichtelijke PDF, nog steeds van kracht.

UPDATE 17 juni 2021: Kroatië is geel maar de regio Sjeverna Hrvatska (inclusief Zagreb) blijft oranje. Als u vanuit het gele deel van Kroatië terug naar Nederland reist, hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Ook hoeft u daarvandaan geen negatieve PCR-test te overleggen. Dit moet wel als u uit de regio Sjeverna Hrvatska inclusief Zagreb komt. Begint uw vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Zagreb? Dan geldt er wel een testplicht. Maakt u een tussenstop op de luchthaven van Zagreb en verlaat u de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Zagreb en de regio Sjeverna Hrvatska zijn hoogrisicogebieden. Reizen naar het gele deel van Kroatië is dus mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. 

UPDATE – 02 juni 2021: Het hoofdkwartier voor civiele bescherming van Kroatië heeft woensdag 2 juni een besluit genomen over het versoepelen van de toegangsmaatregelen aan de grens voor burgers van de landen van de Europese Unie en de Schengen-lidstaten. Lees hier meer over de nieuwe versoepelingen aan de grens van Kroatië.

UPDATE 1 juni 2021: Er zijn nog géén wijzigingen. Op dit moment zijn de huidige beperkingen, in te zien op deze overzichtelijke PDF, nog steeds van kracht. Echter is het zeer aannemelijk dat er op korte termijn maar uiterlijk 15 juni (want dat is de looptijd van de huidige regels in Kroatië, (bron)), nieuwe versoepelingen worden aangekondigd. Nederland scoort op dit moment zeer goed en zou bij een nieuwe update in de ‘groene zone’ vallen.

De groene lijst van Kroatië
Voor landen die op de groene lijst staan komen alle beperkingen te vervallen. Dat wil zeggen dat er géén reisbeperkingen meer zijn en er géén PCR-tests meer nodig zijn plus dat de vaccinatie- en quarantaine verplichtingen komen te vervallen. (bron). Om op de groene lijst van Kroatië te raken mag een land gemiddeld over 14 dagen maximaal 25 besmettingen per 100.000 inwoners hebben (bron).

Waar staat Nederland
Nederland heeft op dit moment (1 juni) 12,3 besmettingen per 100.000 inwoners (bron) en ons 7-daagse gemiddelde is 17 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen in ons land blijft in een rap tempo dalen. Wanneer Kroatië de volgende update uitvoert valt Nederland naar alle waarschijnlijkheid ruim binnen de criteria van een ‘groen land’ en zullen alle beperkingen naar alle waarschijnlijkheid worden opgeheven.

UPDATE 06 mei 2021: Vaccinaties op reis heeft sinds vandaag een mooie aanbieding die het overwegen waard is. In plaats van 139,- euro per persoon betaal je nu 109,- euro per persoon, mits je met minimaal 2 personen tegelijk de PCR-test afneemt. De aanbieding is met name bedoeld voor gezinnen of groepen. Je kunt hier direct een afspraak maken voor de test.

Reisbeperkingen in Europa

Wanneer je op vakantie wilt in Europa moet je je natuurlijk allereerst afvragen wat het meest actuele reisadvies is, welk land geopend is voor toeristen en tegen welke voorwaarden. Chris is al eerder met zijn 4×4 camper afgereisd naar Zwitserland tijdens coronatijd. De ervaring leert dat dit goed te doen is, mits je je goed voorbereid. Vandaag nemen we reizen naar Kroatië in coronatijd onder de loep. De huidige maatregelen zorgen ervoor dat het voor reizigers mogelijk is om het land binnen te komen én we verwachten dat dit de komende tijd nog soepeler wordt.

Vooraf regelen voor reis naar Kroatië

Zoals reeds aangegeven zal je je reis moeten plannen. Als eerst check je natuurlijk het meest recente reisadvies voor Kroatië. Verschillende landen in Europa verwachten daarnaast dat je je reis aanmeldt, en dat je een negatief pcr-testresultaat kunt laten zien. In Kroatië gelden deze regels momenteel ook nog steeds. We leggen je precies uit wat je moet regelen vóórdat je naar Kroatië reist.

Het meest actuele reisadvies voor Kroatië vind je op de website van nederlandwereldwijd.nl

PCR-test (niet ouder dan 48 uur)

Is het reisadvies voor Kroatië OK? Dan is een PCR-test essentieel, want zonder deze test kom je het land in principe niet binnen. In Nederland zijn deze testen behoorlijk prijzig. Je betaald tussen de 130 en 150 euro. Bij aankomst in Kroatië móét je een negatieve PCR-test kunnen overhandigen die niet ouder is dan 48 uur.

In Kroatië kost de PCR-test 500 kuna (= 66 euro). Je kunt ook kiezen voor een Antistoffentest (a 49 euro per test), maar dan moet je je nog een keer laten testen na 10 dagen (als je dus meer dan 10 dagen verblijft). Kinderen jonger dan 7 jaar hoeven niet getest te worden. Indien je een test laat afnemen aan de Kroatische grens, wordt verwacht dat je in Kroatië 10 dagen in quarantaine gaat. Niet heel handig, tenzij je in een huis verblijft waar dit makkelijk gaat.

UPDATE 06 mei 2021: Vaccinaties op reis heeft sinds vandaag een mooie aanbieding die het overwegen waard is. In plaats van 139,- euro per persoon betaal je nu 109,- euro per persoon, mits je met minimaal 2 personen tegelijk de PCR-test afneemt. De aanbieding is met name bedoeld voor gezinnen of groepen. Je kunt direct een afspraak maken voor de test via de knop hieronder.

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

Vaccinatiebewijs

Mocht je al een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen, dan is het bovenstaande niet van toepassing. Je moet dan wel minimaal 14 dagen voor je binnenkomt in Kroatië je tweede dosis hebben gekregen. Ook moet je dit aangeven op je entry formulier.

Entry Form Kroatië

Naast een negatief PCR-testresultaat (of je vaccinatiebewijs), dien je je reis naar Kroatië aan te melden via een online formulier. Dit moet je last-minute doen aangezien je hier je PCR-test of antistoffentest document moet uploaden. Verder vul je hier al je gegevens in en laat je weten met wie je reist en waar je verblijft in Kroatië.

Via onderstaande links vind je meer informatie over reizen naar Kroatië in coronatijd en het entry form dat je moet invullen voordat je arriveert in Kroatië. Het meest actuele reisadvies voor Kroatië vind je op de website van nederlandwereldwijd.nl

Tijdens je verblijf in Kroatië

Ook al is het reisadvies voor Kroatië alweer lang en breed op groen, besef dat je te gast bent in dit land en respecteer daarom als toerist alle regels die het land hanteert. Altijd en overal.

Mondkapjesplicht

Mondkapjes zijn verplicht in alle gesloten binnenruimtes en als het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. In winkels en het openbaar vervoer is een mondkapje altijd verplicht.

Controles kunnen plaatsvinden

Boetes bij overtreding van de maatregelen kunnen zo’n € 1.050,- kosten. Houd je dus goed aan de regels en zorg er ook voor dat je alle officiële documenten voor je reis goed bewaard. Er kan naar gevraagd worden tijdens jouw reis in Kroatië.

Recreatie geopend

Op het moment zijn de terrassen van restaurants geopend (vergelijkbaar dus met onze situatie in Nederland nu) en bezorgen en afhalen is toegestaan. Winkels zijn geopend met social distancing en een beperkt aantal mensen. Stranden, musea, nationale monumenten, bezienswaardigheden, parken, theaters en hotels zijn ook geopend. Wil je een excursie boeken? Wees er dan op tijd bij, want ook hier geld een beperkt aantal aanmeldingen.

En onthoud dat de prachtige natuur altijd geopend is!

Weer en klimaat in Kroatië

In de maanden mei t/m september is het klimaat in Kroatië prima vertoeven. Met een minimum temperatuur van rond de 13 graden en een maximum temperatuur van rond de 34 graden klinkt dat wat ons betreft goed! Let’s go!

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

Foutje gezien? Laat het even weten! Ik ben je dankbaar…

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
♥️ Travel addicts from #netherlands
? Chasing adventures & creating memories
? Home, dreaming where to go next
✉️ [email protected]

7 comments

 • Is het VACCINATIE bewijs dat je van RIVM gekregen hebt OK voor KROATIE ???

 • Fijn bedankt Chris voor de info. Wij willen eind mei met de camper naar Kroatië. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen de komende week. Fijne trip gewenst!

 • Er veranderd dan in principe niets. Je moet gewoon aan de regels voldoen zoals beschreven in dit artikel. D.w.z. een vaccinatiebewijs of pcr-test kunnen overhandigen bij de grens en een ingevuld entry formulier bij je hebben. Daarop staat ook het adres waar je als eerst gaat verblijven, dat is verplicht dus dat zal je moeten plannen. Op dat entry formulier registreer je ook je mobile telefoon nummer en e-mail adres, zodat autoriteiten je eventueel kunnen bereiken als er iets is of als het reisadvies veranderd.

  Er zijn (vooralsnog) verder geen beperkingen om na je eerste verblijf rond te reizen met een camper. Wel moet je op ieder moment natuurlijk je bewijzen, formulieren bij je hebben.

  Ik ben vorige week terug gekomen uit Zwitserland en ga volgende week naar Slovenië. Mogelijk plak ik daar ook nog Kroatië aan vast. Indien dat het geval is zal ik daar natuurlijk ook zo veel mogelijk informatie over delen uit de praktijk.

  Mvg,

  Chris

 • Hoe werkt het als je met een camper wilt rondreizen in Kroatië?

 • Hi Jo,

  We zijn nog blogs aan het schrijven van de landen waar je doorheen moet rijden om in Kroatië te komen, deze blog zullen we dan ook updaten met links naar desbetreffende blogs.

  Als er iets anders niet volledig is of niet klopt, laat het ons dan weten en dan zou het ook wel handig zijn om dan meteen te zeggen WAT er niet klopt zodat we dat kunnen aanpassen voor onze andere lezers 😉

Translate »
Copy link