WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Montenegro » 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Tijdens onze huidige winterreis hadden we Albanië en Griekenland als bestemming in gedachten, maar we deden er uiteindelijk een maand over om in Albanië te komen. We werden namelijk verliefd op Montenegro!

Dit prachtige Balkanland bleek te mooi om doorheen te rijden en we brachten hier een geweldige tijd door. Lees hier waarom we zo gek zijn op Montenegro en iedereen een vakantie naar deze onbekende bestemming aanraden.

Lees hier meer over de perfecte reisroute voor een roadtrip in Montenegro, waarbij je de allermooiste plekjes bezoekt!

Roadtrip Montenegro | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro
Roadtrip Montenegro | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

#1 De schilderachtige natuur

De schilderachtige landschappen van Montenegro zijn de belangrijkste reden om het land te verkennen. Het kleine land weet een dramatische kustlijn met prachtige stranden te combineren, met ruige bergen, enorme meren en grillige canyons. In korte tijd bezoek je in Montenegro daarmee de meest uiteenlopende landschappen!

De baai van Kotor | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro
De baai van Kotor | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Één van de hoogtepunten van Montenegro is de Baai van Kotor, vernoemd naar het pittoreske Kotor in Montenegro. Het wordt ook wel het meest zuidelijke fjord genoemd, al is deze reeks baaien niet gevormd door een ijsmassa, zoals we van de Scandinavische fjorden kennen. Even mooi is het zeker wel met helder blauw water, omringd door reeksen bergtoppen. In de verste uithoek van zee ligt Kotor, de UNESCO-stad die de bekendste trekpleister van Montenegro is en zelfs dagjesmensen uit Kroatië en grote cruiseschepen trekt.

Andere indrukwekkende landschappen vind je in het noordelijke Durmitor Nationaal Park met haar prachtige bergen en het Meer van Skadar op de grens met Albanië.

Lees ook: De 15 Mooiste Nationale Parken in Europa | Ongekende schoonheid

#2 De makkelijke bereisbaarheid

Montenegro vonden wij verrassend makkelijk te bereizen. Wist je dat je er zelfs in euro’s kan betalen? Omdat het land te klein was om een eigen munt te ontwikkelen, werd de Duitse mark hier jarenlang gebruikt. Toen Duitsland de euro introduceerde, ging ook Montenegro hierin mee. De euro is daarom de munteenheid in het land.

Reizen in Montenegro | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro
Reizen in Montenegro | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Maar ook het goede Engels, de gastvrije bevolking, de goede wegen en de lage prijzen maken Montenegro tot een fijne vakantiebestemming. Het land is bovendien niet heel groot. Wij lazen dat het land de helft van de grootte van België heeft. Daardoor reis je makkelijk van het ene mooie landschap naar het andere en van de ene leuke stad naar de volgende bezienswaardigheid, zonder uren in je auto door te brengen.

Overigens is de tijd in de auto wel steeds weer een traktatie, want de uitzichten zijn fenomenaal mooi. De mooiste routes worden ook wel de ´Panoramic Roads´ van Montenegro genoemd en zijn met borden aangegeven.

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

#3 De mooie stadjes en bezienswaardigheden

Montenegro zit vol met leuke stadjes, mooie uitzichten en bijzondere attracties. Kotor is de bekendste highlight van het land. De eeuwenoude binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een pittoresk geheel van historische pleinen, stadspaleizen, smalle straatjes en stadsmuren. Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf het kasteel tegen de berghelling aan. De klim is best pittig – zeker in de zomerhitte – maar je kijkt daarna uit over zowel Kotor als de Baai van Kotor.

Mausoleum | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro
Mausoleum | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Een andere bijzondere, maar minder bezochte bezienswaardigheden is het mausoleum van de nationale held Njegos. Het is dé attractie van het Lovcen National Park vlakbij Kotor. Naast het monumentale mausoleum vind je hier een indrukwekkend uitzichtpunt over het nationaal park, want het monument staat bovenop een bergtop. Om hier te komen vanuit Kotor rijd je bovendien de Kotor Serpentine, een bijzondere weg met tientallen haarspeldbochten.

Andere hoogtepunten zijn het oude Budva, een ommuurde stad aan de kust vlakbij de mooiste stranden, en ruïnestad Stari Bar. Maak daartussen ook zeker een stop om Sveti Stefan te zien, een resorteiland vlak voor de kust bij Budva.

#4 Het fijne klimaat

Omdat een fijne vakantiebestemming vaak ook gepaard moet gaan met een fijn klimaat, willen we niet onvermeld laten dat Montenegro een fijn mediterraans klimaat heeft met warme zomers en droge winters.

De Adriatische Zee | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro
De Adriatische Zee | 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Door een locatie aan de Adriatische Zee heeft het een vergelijkbaar klimaat als bekendere zonbestemmingen als buurland Kroatië. Ook Montenegro heeft fijne stranden, dus in de zomer zit je hier goed voor een heerlijke strandvakantie buiten de gebaande paden.

Wij bezochten Montenegro zelf in oktober en waren verrast door het zonnige zomerweer met temperaturen boven de 20 C. Sebastiaan nam zelfs regelmatig een fijne duik in zee.

The Orange Backpack - profielfoto

The Orange Backpack

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja, maakten van reizen hun werk en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

The Orange Backpack - profielfoto

The Orange Backpack

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Inhoudsopgave

Translate »
Copy link