Wereldreizigers.nl
Four Elements Hotel
Home » Europa » Nederland » Four Elements Hotel Amsterdam | Duurzaamste hotel in NL

Four Elements Hotel Amsterdam | Duurzaamste hotel in NL

Normaal zoeken we naar de gezelligste hostels in Azië, maar nu werden we ‘verplicht’ om op zoek te gaan naar leuke overnachtingen in ons eigen land. Zo vonden we Four Elements Hotel Amsterdam. Het is het duurzaamste hotel van Nederland, gelegen aan het IJmeer. Dit hotel draait volledig op zwaartekracht, wind en zonlicht en is het eerste hotel in de wereld dat van deze techniek gebruik maakt. We werden natuurlijk meteen enthousiast! Eerder schreven we ook een blog over 9x duurzame must-have bagage items, duurzaamheid vinden we namelijk heel belangrijk bij Wereldreizigers.nl. We nemen je mee naar deze prachtige accommodatie en vertellen je over de (duurzame) highlights!

Four Elements Hotel
Bij binnenkomst in de lobby wordt je omringd door vele, echte planten.

IJmeer zorgt voor natuurlijke airconditioning

Four Elements Hotel biedt een schone en allergievrije omgeving zónder airconditioning. Airconditioning kost namelijk veel energie en dat past niet bij het duurzame concept. Om dit ‘op te lossen’ is er revolutionaire technologie ontwikkelt wat meteen duidelijk maakt waarom het hotel gelegen is aan het IJmeer. Four Elements Hotel maakt namelijk gebruik van de windkracht van deze omgeving. Deze frisse lucht wordt opgevangen in hun klimaat cascade. Hier wordt het verwarmd of gekoeld naar een gemiddelde temperatuur van rond de 20/21 graden. Dit wordt vervolgens door het gebouw gecirculeerd.

Four Elements Hotel
Alle kamers zijn voorzien van een natuurlijk luchtverversingssysteem.

Op de kamers kun je de temperatuur 3 graden lager of 3 graden hoger instellen. Zet je tegelijkertijd je ramen open? Dan gaat het systeem terug naar de standaard temperatuur van 20/21 graden. Elke 24 uur wordt de lucht in het gehele hotel volledig ververst. Een schonere lucht kun je dus bijna niet krijgen! Heel fijn om te weten in deze corona-tijden.

Four Elements Hotel
Wij hadden een ‘Hoek Kamer’ met prachtig uitzicht over het IJmeer, het stadsstrand en de jachthaven.

Duurzaam tot in de puntjes

Alle 195 kamers zijn dus voorzien van een schoon én allergievrij klimaat. Maar er is natuurlijk meer! Dankzij de hoeveelheid zonnepanelen op de buitenkant van het gebouw kan Four Elements Hotel zich volledig voorzien van stroom. Het hele gebouw absorbeert zonne-energie om elektriciteit te genereren. Er is soms zelfs sprake van een overschot aan stroom. Dit wordt veilig, ondergronds opgeslagen. Niets gaat verloren.

Four Elements Hotel
Naast verlichting is er ook veel natuurlijk licht op de kamers en publieke ruimtes.

Iedere kamer beschikt over een bureau, thee en koffie faciliteiten, een Smart tv, een héérlijk bed én een badkamer met douche. Alle materialen in het hotel zijn gerecycled, teruggewonnen of duurzaam geproduceerd. Zo zijn de muren en het plafond van gerecycled beton en de vloer is van gerecycled hout. Dat geeft het meteen een stoere, urban look. Het dekbed is van gerecycled linnen en volledig allergie vrij.

Four Elements Hotel
De lichtschakelaar zit direct naast beide kanten van het bed en je kunt hier ook je telefoon opladen.

Het licht kun je handmatig aanzetten (zoals je gewend bent) maar valt uit wanneer er gedurende 30 minuten geen beweging is. Zo is er geen onnodig stroomverbruik. Daarnaast werkt de spotverlichting bij binnenkomst en in de badkamer op sensoren. Zelfs de regendouche heeft een tijdschakelaar! Na 10 minuten zou deze moeten uitvallen. Uiteraard kun je daarna de douche gewoon weer aanzetten. Het is puur om je bewust te maken van het feit hoelang je eronder staat. Dat is het doel van Four Elements Hotel. Ze hopen dat je ten minste één duurzame gedachte meeneemt naar huis. Dan is jouw bezoek voor hun ook geslaagd. Een hele mooie gedachte als je het ons vraagt!

Four Elements Hotel
Daarnaast krijg je ook eco-biologische douchegel, shampoo, conditioner, bodylotion én handzeep.

Vers eten en seizoensgebonden menukaart

De menukaart van Four Elements Hotel biedt wat er op dat moment te verkrijgen is in ons kleine landje. Dat betekend niet alleen dat de ingrediënten super vers zijn, maar dat er ook geen onnodige uitstoot nodig is. Dat zorgt dus voor een voedzame én duurzame maaltijd! Overigens betekend dat niet dat er alleen maar fancy, vegan opties zijn hoor.

Fun fact: o.a. de aardbeien worden geplukt in de plantenbakken van het waterside terrace. Daar verbouwen ze eigen ingrediënten. Jij kunt daar lekker tussen zitten met een drankje én met uitzicht op de jachthaven.
Four Elements Hotel
Deze vegan pancakes zijn zeker weten een aanrader!

De menukaart biedt voor ieder wat wils. Vegan- en vegetarische gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten. Het uitgebreide ontbijt én de toetjes: dat lust iedereen wel! Normaalgesproken wordt het ontbijt, lunch of avondeten bereid in de open keuken (waar ze overigens géén gebruik maken van gas, maar van elektriciteit) van het sfeervolle restaurant, maar wij moesten vanwege de RIVM richtlijnen op onze kamer eten.

Fun fact: bij het ontbijt wordt géén sinaasappelsap geserveerd (zoals je misschien zult verwachten) omdat er geen sinaasappels te verkrijgen zijn binnen een straal van 500 km. Daarom kiest Four Elements Hotel voor appelsap met appels van onze eigen bodem.
Four Elements Hotel
Als ontbijt kozen we voor het ‘Gebakken ontbijt’ met o.a. bacon, worstjes en een spiegelei.

Kers op de taart: Wind Sky Bar

Op de 10e etage van het Four Elements Hotel vind je naast de gym, openbare douches, en de vergaderruimte dé Wind Sky Bar. Hier kun je onder het genot van een drankje genieten van het mooie uitzicht over het IJmeer. Zowel binnen als buiten. Ook de Wind Sky Bar sluit aan op het gedachtengoed van Four Elements Hotel Amsterdam: lokaal ingekocht, ‘zero-waste policy’, circulair en gebruikmakend van natuurlijke producten.

Four Elements Hotel
Je kunt ook binnen genieten van het uitzicht in de Wind Sky Bar.

Naast de Wind Sky Bar is er op deze verdieping ook een vergaderruimte. Op het eerste zicht niet heel speciaal. Totdat je beseft dat het gehele interieur van deze ruimte gemaakt is van plastic uit het kanaal van Amsterdam. Zo indrukwekkend!

Four Elements Hotel
Het bedrijf “Plastic Whale” verzorgt deze mooie interieur items.

Een ander leuk element zijn de keramieken mokken die je zult zien in Four Elements Hotel. Deze mokken zijn duurzaam omdat ze gemaakt handgemaakt zijn van klei. Vind je ze ook zo leuk? Dan kun je ze in de lobby kopen.

Fun fact: de maker van de keramieken mokken haalt (gebruikte) klei op bij basisscholen in de omgeving. Deze wordt gevormd en verhit met als resultaat een uniek exemplaar. 
Four Elements Hotel
Deze kopjes staan in de lobby te wachten om met een liefhebber naar huis te gaan.

Four Elements Hotel een aanrader?

100% yes! We hebben absoluut genoten van ons verblijf. De locatie, het heerlijke bed, de regendouche, goede koffie, het eten, de gastvrijheid. En dat alles 100% duurzaam. Wat wil een mens nog meer?!

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link