Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Nederland » Tips voor Valkenburg aan de Geul | 7x to do

Tips voor Valkenburg aan de Geul | 7x to do

Als liefhebber van verre reizen heb ik nooit beseft hoe mooi mijn geboortestad wel niet is. Dus het werd hoog tijd om mijn tips voor Valkenburg aan de Geul met jullie te delen. Er is zoveel te zien en zoveel te doen! Van het bezoeken van één van de oudste grotten van Zuid-Limburg tot een ontspannende massage bij Thermae 2OOO en van het beklimmen van de Kasteelruïne tot Yoga bij Essential Movements. 1 dag Valkenburg is écht niet genoeg. Plan daarom op tijd een overnachting in het gloednieuwe Black Label Hotel Valkenburg.

Lees ook: Outdoor tips en wandelroutes in Zuid-Limburg

Ervaar de Kasteelruïne

Een bezoek aan Valkenburg aan de Geul is niet compleet zonder het zien van de Kasteelruïne en de grotten die dit stadje rijk is. De Kasteelruïne ligt midden in het centrum van Valkenburg en biedt prachtig uitzicht over de stad. De geschiedenis van deze ruïne gaat terug tot de 11e eeuw. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht. Je bezoek aan de kasteelruïne kun je afsluiten bij het restaurant De Haselderhof dat zich aan de top bevind. Het mooiste restaurant van Valkenburg als je het mij vraagt! Zo’n uitzicht vind je nergens.

De ruïne zie je al vanaf het stadscentrum. © foto: Alfons Philippi
De ruïne zie je al vanaf het stadscentrum. © foto: Alfons Philippi

Rondleiding door de Fluweelengrot

De Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg, ontstaan door mergelwinning. Één van onze must-do tips voor Valkenburg aan de Geul. Luister tijdens de rondleiding naar de verhalen van de blokbrekers en bekijk met eigen ogen de schuilplekken, schilderingen en sculpturen. Ben je op zoek naar wat meer avontuur? Dan kun je zelfs mountainbiken door de grotten van Valkenburg. Dit is inbegrepen in een arrangement met bijvoorbeeld een retourrit in de Kabelbaan van Valkenburg, 4 ritten rodelen en 1,5 uur ‘grotbiken’.

Tip: in de maanden november en december is er een kerstmarkt ín de Fluweelengrot. 
Het gangenstelsel in de Fluweelengrot tijdens de Kerstmarkt. © foto: Alfons Philippi
Het gangenstelsel in de grotten tijdens de Kerstmarkt. © foto: Alfons Philippi

Bezoek Château St. Gerlach

In het naastgelegen dorp Houthem ligt Château St. Gerlach. Het is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd als klooster, maar werd in de 19e eeuw omgebouwd tot kasteelachtig landhuis. Nu is het een 4-sterren accommodatie met een Michelin ster-waardig restaurant. En dat in een prachtige omgeving met beeldentuin.

Tips voor Valkenburg aan de Geul | Het terras bij Château St. Gerlach. © foto: Alfons Philippi
Het terras bij Château St. Gerlach. © foto: Alfons Philippi

Ga wandelen bij Kasteel Oost

Kasteel Oost, gelegen aan de Oosterweg in Valkenburg aan de Geul, stamt uit de 17e eeuw. Het Kasteel is omringd door een prachtige, grote tuin en ook in de omgeving van Kasteel Oost vind je ontzettend veel groen. Perfect voor het maken van foto’s of gewoon om een heerlijke wandeling in de natuur te maken. In het park van Kasteel Oost vind je ook een kleine ‘boerderij’ met een aantal aaibare dieren zoals schapen, geiten, pony’s, kippen, konijnen en cavia’s. Tot slot is er ook een speeltuin met een restaurant (’t Koetshoes). Een perfect uitje!

Tip: op zoek naar meer wandelroutes in Zuid-Limburg? Lees dit blog. Hier staat ook een leuke wandelroute door Valkenburg in. 
Tips voor Valkenburg aan de Geul | Perfecte symmetrie bij Kasteel Oost. © foto: Alfons Philippi
Perfecte symmetrie bij Kasteel Oost. © foto: Alfons Philippi

Struin door het centrum

Een wandeling door het historische centrum ontbreekt zeker niet bij onze tips voor Valkenburg aan de Geul. Je zult meteen ontdekken dat er veel gebouwen zijn gemaakt van Mergel, deze gele stenen komen uit de grotten die de stad rijk is. Enkele eyecatchers in het centrum zijn de (herbouwde) Geulpoort van Valkenburg (niet te missen als je richting de vele terrasjes loopt), de oude watermolen, Kasteel den Halder, de waterput naast de Oude kerk, het treinstation, de Grendelpoort en de Berkelpoort. De 3 poorten in het centrum van Valkenburg laten het vestingstad karakter van de stad goed zien. Naast sightseeing heeft het centrum heel veel leuke terrasjes, restaurants en 2 supermarkten. Er zijn ook een aantal winkels in het centrum. Maar als je écht wilt shoppen dan kun je beter uitwijken naar één van de omliggende steden als Maastricht, Heerlen of Aken.

Tip: een andere leuke vestingstad om te ontdekken is Elburg. Lees de blog met bezienswaardigheden in Elburg bij Yvonnereistverder.nl

Tips voor Valkenburg aan de Geul
De herbouwde Geulpoort van Valkenburg. © foto: Alfons Philippi

Overnacht bij Black Label Hotel Valkenburg

Wil je dichtbij deze bezienswaardigheden (en het centrum) overnachten, maar ben je toch op zoek naar rust? Dan is Black Label Hotel Valkenburg de perfecte accommodatie. Dit designhotel ligt op 5 minuten loopafstand van het centrum, maar omringd door natuur en de Geul. De kamers zijn super stijlvol ingericht en er ontbreekt niets. Want wat wil je nog meer dan je eigen koffieapparaat en een regendouche? Je kunt hier fietsen of scooters huren, arrangementen boeken en genieten van het heerlijke ontbijtbuffet en de uitgebreide menukaart van Restaurant RUW.

Black Label Hotels met daarnaast Restaurant RUW.
Black Label Hotels met daarnaast Restaurant RUW.
Een sneak peek van het stijlvolle interieur van de hotelkamers
Een sneak peek van het stijlvolle interieur van de hotelkamers

Ontspannen bij Essential Movements

Van een Wim Hof Methode, (kinder)yogalessen, meditaties, massages en mindfulness tot coaching & training en nog veel meer. Bij Essential Movements kun je terecht voor een ontspannende, vernieuwde en grensverleggende ervaring voor je lichaam en geest. Want als je goed voor jezelf wil zorgen, dan is het heel logisch om op verschillende manieren hiermee bezig te zijn. Wanneer je bij Essential Movements naar binnen stapt voel je de fijne sfeer, tijdens je bezoek voel je de warmte en na je bezoek voel je je herboren. Eigenaresse Brenda Tjoelker en haar collega’s zorgen hiervoor en halen het beste in je naar boven.

De prachtige Yoga ruimte bij Essential Movements Valkenburg
De prachtige Yoga ruimte bij Essential Movements Valkenburg
Durf jij grenzen te verleggen? Ga dan voor de Wim Hof Methode. Zeker een aanrader!
Tip: een bezoek aan Essential Movements en een overnachting bij Black Label Hotel Valkenburg kun je met elkaar combineren door het arrangement 'Kick Start Your Day' te boeken op de website van Black Label Hotels. 

De omgeving van Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul is ook een perfecte uitvalsbasis wanneer je bijvoorbeeld omliggende steden zoals Maastricht, Aken, Luik of Heerlen wil bezoeken. Ook zijn in Zuid-Limburg talloze leuke wandelroutes te vinden. Of je nu lekker een uurtje of twee de frisse buitenlucht in wilt, of een gevorderde wandelaar bent die een hele dag kan vullen met wandelen, er is voor een ieder wat wils. Wij gingen op internet op zoek naar wat leuke wandelroutes die we konden lopen. Lees het verslag met alle tips en leuke wandelroutes in Zuid Limburg hier.

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link