Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Nederland » Volendam en Marken | De leukste dorpjes voor een dagje uit in eigen land!

Volendam en Marken | De leukste dorpjes voor een dagje uit in eigen land!

Zin in een gezellig dagje weg in eigen land, alleen weet je even niet waar je naar toe moet gaan? Bezoek dan eens de leuke dorpjes Volendam en Marken. Deze twee schattige en authentieke vissersdorpjes, gelegen net boven Amsterdam, zijn de ideale plek om een dagje rond te struinen. Daarnaast hebben beide dorpjes een rijke geschiedenis met veel traditionele en typische Nederlandse eigenschappen. Eet heerlijke vis in de haven van Volendam en bekijk de houten huisjes in Marken. Als je dan toch in de buurt bent, sla dan de dorpjes Monnickendam en Broek in Waterland niet over! Waarbij het ene dorp bekend staat om de grote monumenten is het andere dorpje vooral bekend door alle pastelkleurige huisjes. Benieuwd hoe een dagje Volendam en Marken eruit kan zien? Lees dan snel verder!

Lees ook: De leukste alternatieve stedentrips in Europa | Lekker anders!

Volendam

Wanneer je aan Volendam denkt, dan is vaak het eerste wat er in je opkomt lekkere vis! En dat is zeker waar, want Volendam is al van oudsher een bekend vissersdorpje waar je heerlijke verse vis kunt halen en eten. Met zo’n 22.640 inwoners en het Volendamse dialect is het dorpje een bekende trekpleister voor voornamelijk toeristen. Echter is het ook als Nederlander een leuke plek om eens een dagje naar toe te gaan. Het is zowel met het openbaar vervoer als met de auto makkelijk bereikbaar. Loop over de Dijk in Volendam langs de souvenirs winkeltjes, viskraampjes en de oude haven waar vele vissersschepen liggen. Laat een foto maken bij in typische Volendamse klederdracht bij één van de fotostudio’s of bezoek de kaasfabriek!

Lees ook: 5x de leukste bezienswaardigheden in Volendam

Marken

Ben je in Volendam? Dan kun je net zo goed ook een bezoekje brengen aan Marken. Het bezoeken van Volendam en Marken op één dag is gemakkelijk te doen aangezien de dorpjes dicht bij elkaar liggen. Marken staat voornamelijk bekend om de authentieke houten huisjes gebouwd op houten palen. Vooral in het voorjaar en de zomer hangt er een gezellig sfeertje. Om Marken te bereiken kun je kiezen voor twee opties. De boot pakken vanuit de haven van Volendam richting Marken of met de auto naar Marken rijden. Natuurlijk kun je Marken ook met de fiets of een e-chopper bereiken. Is het lekker weer? Dan raad ik je aan om met de boot de oversteek te maken. Zo kun je tijdens de vaart heerlijk genieten van het weer en de omgeving. Je staat al met 20 minuten in de kleine haven van Marken. Kies je ervoor om Marken met de auto te bezoeken? Dan vindt je aan het begin bij aankomst in Marken direct een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren.

Monnickendam

Monnickendam, nog een dorpje dat dichtbij Volendam en Marken ligt. Sterker nog, rijd je met de auto vanuit Volendam naar Marken dan kun je dit dorpje bijna niet missen! Monnickendam is misschien wel erg klein, maar heeft net als de andere dorpjes een rijke geschiedenis. Het museum de Speeltoren is een aanrader wanneer je in Monnickendam bent. Hier bevindt zich de oudste carillon, ook wel klokkenspel welke nog bespeeld wordt. Leuk weetje: de Sint-Nicolaaskerk in Monnickendam is sinds 1967 een rijksmonument! Loop door de traditionele straatjes en het valt je al snel op dat er veel panden zijn gebouwd met gevelstenen.

Broek in Waterland

Degene die mij kennen weten dat ik een ontzettende fan ben van gekleurde huisjes. Daarom reis ik ook altijd erg graag naar Midden– en Zuid-Amerika! Waarom? Omdat het een tropische sfeer creëert en tevens staat het ook nog eens erg vrolijk. Toen ik erachter kwam dat er een dorpje in Nederland is waar je ook allerlei pastelkleurige huisjes staan moest ik daar natuurlijk een bezoekje aan brengen. Over welk dorpje hebben we het dan? Het antwoord is Broek in Waterland. Dit dorpje ligt tevens in Waterland en is dus goed te combineren wanneer je Volendam en Marken bezoekt. Broek in Waterland is een beschermd stadsgezicht. Je vindt hier leuke kleurrijke huisjes en de naam zegt het eigenlijk al, het dorpje heeft veel kleine schattige grachtjes en slootjes om doorheen te varen. Erg leuk om in de zomer een fluisterbootje te huren! Ik zou je aanraden om Broek in Waterland te bezoeken met de auto, omdat je dan wat flexibeler bent en niet op de vertrektijden hoeft te letten.

Meer lezen van sherulestheglobe.nl?

Benieuwd naar alle tips om een dagje door te brengen in deze typische Nederlandse dorpjes? Lees dan het volledige blog ‘reisgids voor een dagje Volendam en Marken’. Of lees het uitgebreide artikel ‘Wat te doen in Volendam?’ waarin sherulestheglobe alle tips deel voor de leukste bezienswaardigheden in Volendam. Vindt nog meer reisinspiratie op www.sherulestheglobe.nl.

Avatar foto

Sharella

SHARELLA I Travel & Fashion
Reisblog
Travel diaries & Fashion inspiration
KLM flight attendant
Finding comfort in the chaos of life

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link