WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Nederland » Wereldreis in eigen land: ontdek deze groene plekken in Nederland

Wereldreis in eigen land: ontdek deze groene plekken in Nederland

In 2020 werd het aantal vakanties naar het buitenland gehalveerd door de pandemie. Hoewel we in 2021 weer langzaam maar zeker kiezen voor een tripje over de grenzen is er ook een groot aantal mensen dat lekker in eigen land blijft. Dat komt goed uit, want Nederland heeft ontzettend veel moois te bieden. Ons land kent bijvoorbeeld een groot aantal magische natuurgebieden waar je echt eens moet zijn geweest. Welke groene gebieden zijn de moeite waard en waar kun je slapen? Je leest het hier.

Ontdek de Veluwe vanuit Otterlo

In de provincie Gelderland vind je het welbekende natuurgebied van de Veluwe. Dit gebied is ongeveer 1000 km2 groot waar een grote diversiteit aan natuur te zien en te beleven is. Een van de populaire stukken van de Veluwe is het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Rondom dit park staan hekken en je moet entree betalen om naar binnen te mogen; toch voelt het alsof je hier helemaal vrij ergens in het hart van de natuur bent. Pak een gratis witte fiets bij de ingang en ontdek de verborgen plekjes in dit prachtige park.

In het midden van het park vind je het Kröller-Müller Museum waar diverse kunst te bekijken is. Ook kun je daar in de buurt een lekker hapje en drankje doen om vervolgens met volle energie verder te gaan met fietsen of wandelen. Onze tip? Ga heel vroeg in de ochtend of juist een beetje aan het begin van de avond om herten en ander wild te kunnen spotten. In de buurt van het park vind je Droompark de Zanding waar het heerlijk toeven is tussen het groen. Met een Droomparken kortingscode scoor je hier altijd een goede deal.

De Friese Meren: vakantie bij het water

Ga je een stukje richting het noorden dan kom je uit bij de Friese Meren, een waterrijke gemeente in Friesland. Zoals je misschien wel zou kunnen raden, staat water centraal bij een vakantie in dit gebied. Het natuurgebied is al langere tijd ontzettend populair bij watersporters en -liefhebbers. De meest bekende meren hier zijn onder andere het Sneekermeer, het Tjeukemeer en het Heegermeer. Wat heel fijn is, is dat het vooral ondiepe meren zijn. Met een beetje zon is het water dus zo opgewarmd.

Dat betekent dat je lekker kunt zwemmen in de Friese Meren. Vergeet dus niet om je badkleding mee te nemen op een zomerse dag! Wat natuurlijk helemaal tof is om een bootje te huren om dit gebied te ontdekken. Naast de vele gezellige dorpen en enkele steden vind je hier volop rust in de natuur en op het water. Wil je ook blijven slapen bij de Friese Meren? In dit gebied vind je talloze vakantiehuisjes, waarvan sommigen zelfs direct aan het water. 

Vakantie vieren op de Waddeneilanden

Wanneer we het over de natuur in Nederland hebben, mogen de fraaie Waddeneilanden natuurlijk niet ontbreken! Een weekendje weg naar de Waddeneilanden moet echt op je bucketlist wanneer je zin hebt om er voor korte tijd even tussenuit te gaan. Er zijn vijf Nederlandse eilanden te vinden die je kunt bezoeken en heel eerlijk? Geen enkel eiland is hetzelfde! Wanneer je van natuur en gezelligheid houdt, zit je sowieso goed want op ieder eiland vind je een goede combinatie van beiden. Neem bijvoorbeeld Texel of Terschelling waar volop dorpjes te vinden zijn, maar waar je ook lekker kunt fietsen en wandelen.

De kleinere eilanden zoals Vlieland en Schiermonnikoog zijn helemaal perfect voor mooie wandelingen in de natuur. Deze eilanden zijn klein maar bieden genoeg bezienswaardigheden voor een lang weekend weg. Op Vlieland kun je bijvoorbeeld uren lopen op het uitgestrekte zandstrand bij de Vliehors, terwijl het op Schiermonnikoog echt aan te raden is om te fietsen door de bossen, langs het dorp en de kustlijn. Op alle eilanden vind je genoeg mogelijkheden voor hotels, vakantiewoningen en campings waar je kunt overnachten.

Duinen en stranden bij Castricum

Wil je het echte groene vakantiegevoel in eigen land ervaren, dan ga je natuurlijk op zoek naar de mooiste duinen en stranden! Castricum ligt dichtbij de zee en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer zeer goed bereikbaar vanuit o.a. Haarlem, Amsterdam en Alkmaar.

Ga een lekker weekendje uitwaaien op het strand bij Castricum en maak prachtige wandelingen. Drink een cocktail bij zonsondergang in één van de talloze prachtige strandpaviljoens en eindig je dag met een wandeling door de duinen tussen het lange, groene gras.

Er zijn verschillende campings in de buurt waar je ook met je caravan, tent of camper kunt verblijven. Daarnaast zijn er ook verschillende hotels in de buurt. Zoek je leuke plekjes om te bezoeken in en rond Castricum? Dan zijn dit enkele fijne adresjes voor een vakantie in Castricum.

Ontdek de heuvels van Zuid-Limburg

Tot slot nog een totaal ander natuurgebied dan bovenstaande plekken: Zuid-Limburg. Wie al eens in het zuiden van het land is geweest, weet dat de sfeer daar heel anders is dan de sfeer in het noorden. In Zuid-Limburg heb je soms echt al een beetje het gevoel alsof je in België bent. De huizen zijn anders qua bouw, er zijn heuvels te vinden en de steden doen historisch en gezellig aan. Neem bijvoorbeeld Maastricht of Valkenburg – daar verveel je je echt geen moment.

Maar: misschien heb je geen behoefte aan steden en wil je juist de natuur in. Ook daarvoor is Zuid-Limburg geschikt: denk aan glooiende heuvels, bizarre plateaus en ongerepte bosgebieden die soms heel niet-Nederlands eruitzien. In deze provincie vind je veel stiltegebieden waar je echt even kunt opladen. Op zoek naar wilde natuur? Ontdek dan de  Schinveldse Bossen. In deze omgeving heb je ook zat keuze voor overnachtingsmogelijkheden, waaronder vakantieparken en vakantiewoningen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link