Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Noorwegen » Noorwegen | Tips en goede spots om het noorderlicht te zien

Noorwegen | Tips en goede spots om het noorderlicht te zien

‘Chasing the dancing lights!´ Het klinkt net zo magisch als dat het is in het echt. Het noorderlicht is een geomagnetisch lichtverschijnsel en het zien ervan, staat bij veel mensen op de bucketlist. Ik heb tijdens mijn reis door Noorwegen het geluk gehad om aurora borealis, ofwel het noorderlicht te mogen zien. Wat was het sprookjesachtig om mee te maken! Het is echter niet overal in Noorwegen te zien en je moet rekening houden met factoren zoals de locatie en de weersomstandigheden. In dit artikel geef ik je de benodigde kennis over waar en hoe je het het noorderlicht in Noorwegen kan spotten.

Lofoten | Het noorderlicht spotten
Lofoten | Het noorderlicht spotten

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

Waar in Noorwegen kan je het noorderlicht zien?

Noorwegen is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te spotten. Wat men van te voren vaak niet weet, is dat je niet overal in Noorwegen het licht kunt zien. In theorie zou het wel kunnen, heel af en toe is het ook te zien Nederland, maar de kans is heel klein in bijvoorbeeld Oslo. Hoe hoger je gaat, hoe groter de kans wordt om aurora borealis te zien schitteren. In principe is elke noordelijke stad een goede optie, maar niet iedere noordelijke stad is ook een leuke vakantiebestemming. Onderstaande twee opties zijn de beste plekken voor een belevenis in het winterwonderland van Noorwegen.

Lofoten

De beste plek om het noorderlicht te zien is ongetwijfeld de Lofoten (locatie hier). De Lofoten is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen en is overigens ook één van de mooiste plekken ter wereld…

Eilandengroep Lofoten | Het noorderlicht spotten
Eilandengroep Lofoten | Het noorderlicht spotten

Op de Lofoten zijn weinig stadslichten, er is weinig bevolking, weinig verkeer en eigenlijk is er van alles weinig behalve van prachtige ongerepte natuur. Doordat het er sneller volledig donker is door de weinige stadslichten, is de kans op het noorderlicht groter! Je kunt er talloze plekken opzoeken in de natuur waar je aurora ziet dansen.

Ik zou persoonlijk aanraden om de Lofoten uit te kiezen als bestemming om te gaan jagen op het noorderlicht. Zelf hebben wij het noorderlicht twee keer gezien op de Lofoten, van de 5 nachten dat we daar doorgebracht hebben. Wel hadden wel geluk met het weer, waarover ik hieronder meer vertel.

Fietsen eilandengroep Lofoten | Het noorderlicht spotten
Fietsen eilandengroep Lofoten | Het noorderlicht spotten

Tromsø 

Tromsø is de grootste stad van Noorwegen, ten noorden van de poolcirkel, en wordt ook wel de toegangspoort tot de Noordpool genoemd. De koude Noorse stad (locatie hier) is een stuk makkelijker bereikbaar dan de Lofoten, omdat het een vliegveld heeft.

De stad is de perfecte bestemming voor een wintervakantie en voor veel mensen dé ideale plek om het noorderlicht te zien. In de wintermaanden is het er al vroeg donker, maar de huisjes geven veel licht, waardoor je op zoek moet gaan naar rustige plekken. Het liefste midden in de natuur en zo donker mogelijk om het noorderlicht goed te kunnen zien. Je kunt denken aan de meren van Tromsø, of de Fjellheisen-kabelbaan, die jou boven op de berg brengt en uitzicht geeft over de stad. Hier is de kans groter om het licht te spotten!

Lees ook: Noorderlicht | Hotspots om te jagen op het fascinerende Aurora Borealis

Noorderlicht-tours

Op de Lofoten en in Tromsø kun je bij veel organisaties een noorderlicht excursie boeken. Je hoeft niet lang te zoeken, want overal vind je activiteitenbureaus waar je zo kunt aansluiten. Of boek het gemakkelijk online.

Korte vakantie? Boek een tour!

Ik zou aanraden om deel te nemen aan een tour als je bijvoorbeeld een week tot anderhalve week op vakantie gaat. Het kan namelijk best lastig zijn om het noorderlicht te vinden en op deze manier heb je een grote kans om het licht te zien. De experts kennen de beste schuilplekken van Aurora, waardoor je aan het eind van de vakantie in ieder geval niet hoeft terug te keren met de teleurstelling dat je het licht niet hebt gezien.Geen must, wel handig

Zelf brachten wij langer dan een maand door in Noorwegen, dus konden we er zo veel tijd voor uittrekken als we wilden om het noorderlicht te vinden. Daarom kozen wij niet voor een tour. Toen we aankwamen op de Lofoten, was de missie al snel geslaagd, dus een tour is geen must, maar wel handig als je niet wekenlang de tijd hebt!

Noorwegen | Het noorderlicht spotten
Noorwegen | Het noorderlicht spotten

Ga kamperen om het licht te spotten

Zoals ik hierboven als schreef, is duisternis in dit geval de beste plek voor het licht! Zoek plekken op waar geen stadslichten zijn die de lucht kunnen verlichten, ook al is het een beetje. Bijvoorbeeld aan een groot meer, aan de fjorden, op het water, op een berg of nog makkelijker; ga op een camping staan! Campings zitten vaak buiten de stad en dat maakt het de perfecte uitvalsbasis om het lichtballet te zien.

Gullesfjord camping | Het noorderlicht spotten
Gullesfjord camping | Het noorderlicht spotten

Wij hebben op de Lofoten alleen maar campings bezocht, en deze vind je vaak midden in de natuur, omringd door de ruige rotsen van het eiland. Sowieso al een unieke ervaring om hier te kamperen, maar de schitterende sterrenhemel die we zagen tijdens de heldere nachten maakte het echt bijzonder. De eindeloze sterrenhemel geeft je al het idee dat je één bent met de natuur en deze is anders dan we in Nederland gewend zijn. Dus, niet alleen leuk om het noorderlicht te spotten, maar ook de sterren! Uiteindelijk hebben we het noorderlicht twee keer gezien op Camping Gullesfjord op de Lofoten, gelegen in het hart van een fjord.

De beste weersomstandigheden

Geen bewolking

Belangrijk is dat er geen wolken aan de lucht staan. Je hebt de grootste kans om het licht te zien op een heldere winteravond. Als het bewolkt is, zul je het noorderlicht matig tot niet kunnen zien. Het noorderlicht vindt plaats op minimaal 80 km hoogte boven de wolken, waardoor je het met wolken niet snel zo mooi zult zien dansen als zonder. Zodra je op heldere avonden de sterren extra mooi ziet schijnen, kun je soms al aanvoelen dat dit wel eens een goede nacht kan worden voor het noorderlicht.

Noorderlicht Lofoten | Het noorderlicht spotten
Noorderlicht Lofoten | Het noorderlicht spotten

Koude en droge nachten

Aurora borealis houdt niet van regen, sneeuw of wind. Zij leeft het meeste op tijdens koude en droge nachten. De ijzige kou zorgt er namelijk voor dat er minder waterdamp de hemel vertroebelt. De hemel moet zo rustig mogelijk zijn.

De beste maanden

Tussen eind september en eind mei zijn de beste maanden. Het is dan vroeg in de namiddag al donker en de zon komt nooit op. Je wordt wakker in de schemer en rond 14:00/14:30 uur is het alweer volledig donker! Dit zorgt ervoor dat aurora borealis regelmatig voorbij komt om haar danskunsten te laten zien aan de hemel! Buiten deze maanden om heb je weinig tot geen kans om het noorderlicht te zien. Uitzonderingen zijn er altijd, maar ga er niet vanuit.

Wanneer naar buiten?

Waar ik tijdens ons avontuur door Noorwegen bang voor was, was dat ik in een heerlijke slaap gevallen zou zijn na een lange dag, de volgende ochtend wakker worden en horen dat het noorderlicht te zien was! Ook omdat de kans om het te zien lang geen 100% is, wil je er wel zeker van zijn dat als je er bent, je het in ieder geval niet mist. Maar hoe dan? Je kunt niet de hele dag buiten staan, want het is koud, ijskoud zelfs… Gelukkig bestaat er een simpele oplossing: apps!

Gullesfjord camping: kamperen op de Lofoten
Gullesfjord camping | Het noorderlicht spotten

My Aurora forecasts & Alerts app

Deze app was onze held (link hier)! Hij werkt goed en geeft precies aan wanneer Aurora op komst is. Zet de meldingen aan, want je krijgt een berichtje wanneer het noorderlicht bijna te zien is. Er wordt dan aangegeven: ‘binnen een uur is er de kans om het poollicht te zien’. Je kunt er ook op zien hoe de bewolking is en je ziet een voorspelling per dag, met de kans om het noorderlicht te spotten. Je kunt vooruit kijken tot in de nacht of er kans is om ’the dancing lights’ te zien.

Vraag de locals

De locals in Noorwegen zijn zo vriendelijk en behulpzaam. Ook al kunnen ze het vaak bewonderen, ze blijven dol op aurora borealis. Tijdens ons verblijf op campings en andere accomodaties hebben we de Noren iedere dag gevraagd of er kans zal zijn om het noorderlicht te spotten. Zij voelen het natuurverschijnsel als geen ander aan en kunnen je veel vertellen. Daarnaast vinden ze het leuk om te zien dat toeristen de schoonheid van hun land komen bewonderen en zullen ze ervoor zorgen dat je het niet mist. De mensen zijn zo behulpzaam en enthousiast dat ze ons zelfs twee keer uit ons huisje gehaald hebben toen het noorderlicht op komst was!

Is het noorderlicht net zoals op foto’s?

Uit ervaring weet ik dat niet alle foto’s van het internet ook echt een realistisch beeld geven van de werkelijkheid. Op de eerste dag dat wij het noorderlicht hebben gezien, riepen de campingbeheerders enthousiast: ‘The northern lights, the northern lights, come and see!’. Wij zaten natuurlijk vol smart af te wachten. We bleven naar boven kijken en zagen inderdaad het noorderlicht.

Witte wolken?

Wij hadden het echter niet kunnen onderscheiden van witte wolken. Het was dat de campingbeheerders ons er op wezen dat dit het noorderlicht is. De vrouw hurkte op haar knieën om foto’s te maken en liet deze aan ons zien. Mijn mond viel open van verbazing toen ik op haar telefoon zag hoe fel groen gekleurd het licht eigenlijk was. Ik probeerde een foto te maken met mijn IPhone en maakte zo foto’s van groene tinten door de gehele lucht. We vroegen onszelf af: is het noorderlicht een scam? Is het alleen zichtbaar via de cameralens?

Het groene licht!

De tweede keer dat we het noorderlicht zagen, kregen we de bevestiging dat het noorderlicht zeker geen scam is. Het was net zo mooi als op foto’s! Groene tinten bewogen sierlijk door de lucht en namen verschillende vormen aan. We begrepen ineens waarom het ‘dansende lichten´ worden genoemd en genoten van het magische luchtballet! De dag erna hadden we het geluk dat we zelfs roze en paarse tinten over ons heen zagen gloeien. prachtig!

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Hoe lang duurt het?

Hoe lang je het noorderlicht kunt spotten, is heel wisselend. Wij hebben het noorderlicht ongeveer een uur kunnen bewonderen op de beide avonden dat het goed te zien was. We hoorden van andere reizigers dat het soms uren doorging. Op andere momenten moet je geluk hebben dat je de paar minuten die er zijn, je deze kunt meepakken. Het varieert dus van enkele minuten tot urenlang. Het is niet te voorspellen wat je precies gaat zien op een avond. Dit maakt het ook op zich ook spannend en leuk!

Noorderlicht Lofoten | Het noorderlicht spotten
Noorderlicht Lofoten | Het noorderlicht spotten

Tot slot

Kortom, het noorderlicht spotten in Noorwegen is niet iets wat gegarandeerd gaat lukken tijdens jouw vakantie. Toch heb je een grote kans tijdens heldere nachten als je in de wintermaanden de noordelijke bestemmingen opzoekt. Hou rekening met de lichtvervuiling van steden en zoek donkere plekken op om je kans te vergroten. Hopelijk heb jij net zo veel geluk als wij. Je staat ademloos naar boven te kijken zodra het licht begint te dansen. Zo kan je deze geweldige ervaring van je bucketlist afvinken!

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

Ilse

Hi! Ik ben Ilse, 23 jaar. Sinds een backpack-reis door Scandinavië, is mijn liefde voor reizen gegroeid en mijn bucketlist ook! Ik ben verliefd geworden op Noorwegen en sindsdien al twee keer teruggekeerd naar het mooie land. Ik heb al veel plekken binnen Europa gezien. In september en oktober reis ik naar Indonesie en Thailand, en in maart volgend jaar ga ik Midden-Amerika verkennen.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link