WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Portugal » Reisadvies Portugal | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Reisadvies Portugal | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Het laatste reisadvies voor Portugal | De zomer staat weer voor de deur en Portugal klinkt als muziek in onze oren! Ze vragen op dit moment geen gekke dingen en dat maakt reizen naar Portugal in coronatijd heel toegankelijk. In dit artikel geven we je heldere informatie informatie over de corona regels in Portugal, wat je moet regelen van tevoren en wat het meest recente reisadvies is.

Laatste update: 07 juli 2021 12:19u

Tip: Omdat de reisadviezen constant wijzigen raden we iedereen aan om voor het laatste reisnieuws onze Facebook pagina te volgen. Dan zie je ook onderweg altijd snel wanneer er belangrijke wijzigingen zich voordoen.

Update 7 juli 2021: Reisadvies Algarve in Portugal weer naar oranje. Vanaf 8 juli wordt de kleurcode voor de regio Algarve oranje. De kleurcode voor de Área Metropolitana de Lisboa/regio Groot Lissabon is ook oranje. De kleurcode is groen voor Madeira en geel voor de rest van Portugal. Meer informatie alhier.

Update 23 juni: Minder leuk nieuws vanuit de Nederlandse overheid… Vanwege de zorgwekkende deltavariant wordt het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon donderdag 24 juni oranje ?: alleen noodzakelijke reizen. Reizigers uit Lissabon moeten vanaf dan een negatieve test laten zien als ze naar Nederland terugreizen en bij aankomst in Nederland gaan ze in quarantaine. De rest van Portugal en de Azoren en Madeira blijven geel. Meer informatie hierover kun je teruglezen in dit nieuwsbericht.

Update 18 juni: Het is vanaf 18 juni 15.00 uur tot en met maandag 21 juni 6.00 uur verboden om van en naar het gebied Área Metropolitana de Lisboa te reizen. Binnen dit gebied dat uit 18 gemeenten bestaat, mag u zich wel verplaatsen. Het is ook toegestaan om van en naar de luchthaven van Lissabon te reizen naar een andere bestemming. U moet dit wel kunnen aantonen met bijvoorbeeld een hotelreservering die gemaakt is vóór 18 juni 15.00 uur, of door het tonen van uw ticket. De 18 gemeenten zijn: Alcochete, Almada, Barreiro, Amadora, Cascais, Lisboa, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sintra, Sesimbra, Setúbal en Vila Franca de Xira.

Update 9 juni 2021: Portugal naar kleurcode GEEL. Als u naar Portugal reist hoeft u bij aankomst NIET meer in (thuis)quarantaine. Als u met het vliegtuig reist moet u nog wel een PCR-test overleggen. Er is voor terugkeer uit Portugal naar Nederland (inclusief Madeira en de Azoren) geen testverplichting en u hoeft niet in (thuis)quarantaine. (bron)

Update 03 juni 2021: De zogenaamde ‘fase 4 versoepelingen’ zijn nog steeds van kracht. Zie update van 03 mei 2021. Aanvullend heeft het ministerie van gezondheid in Portugal een handig visueel overzicht gemaakt van de huidige regels en beperkingen, hieronder te zien (in het Engels).

– Sinds 1 mei is de grens tussen Portugal en Spanje open voor regulier verkeer – tot op heden was dit echter beperkt tot de 8 grote grensovergangen. Per 02 juni zijn álle grensovergangen met Spanje weer geopend voor regulier verkeer.

Update 23 mei 2021: Als u naar Portugal reist hoeft u bij aankomst NIET meer in (thuis)quarantaine. Als u met het vliegtuig reist moet u nog wel een PCR-test overleggen. Er is voor terugkeer uit Portugal naar Nederland (inclusief Madeira en de Azoren) geen testverplichting en u hoeft niet in (thuis)quarantaine.

Update 3 mei 2021: Portugal heeft verdere versoepelingen aangekondigd. Het land gaat van fase 3 naar fase 4, wat betekend dat er land steeds meer mogelijk is in het land. Hieronder een overzicht van de meest recente regels en versoepelingen.

Openingstijden:
– Restaurants en shows tot 22.30 uur ;
– Algemene Handel: doordeweeks tot 21.00 uur en in het weekend en op feestdagen tot 19.00 uur .
– Restaurant in winkelcentra : tot 22.30 uur op weekdagen en tot 19.00 uur in het weekend en op feestdagen;

Restaurants, cafés en patisserieën mogen werken met de beperking tot maximaal zes personen per tafel binnen en tien personen per tafel op de terrassen.

Hoogtepunten update van Ministerie van Buitenlandse zaken

  • U hoeft na een verblijf in Portugal of de Azoren vanaf 9 april 2021 niet meer in quarantaine in Nederland.
  • Er is ook geen testverplichting meer voordat u terugkeert naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira.
  • Er geldt wel een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Portugal.
  • Sinds 1 mei is de grens tussen Portugal en Spanje open voor regulier verkeer.
  • Wie over land reist, hoeft géén verplichte PCR-test te laten zien.

Inreisbeperkingen Portugal

Voor reizigers vanaf 2 jaar die per vliegtuig vanuit Nederland komen is het verplicht een negatieve PCR-test te laten zien (afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek) om Portugal binnen te komen. U hoeft als reiziger uit Nederland bij aankomst in Portugal niet meer in (thuis)quarantaine.

Deze maatregelen gelden voor passagiers vanuit landen van de Europese Unie met minder dan 500 gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners. De Portugese overheid houdt een lijst bij met landen waarvoor dit geldt. Nederland staat op dit moment op deze lijst. 

Afhankelijk van de ontwikkelingen, kan het gebeuren dat vluchten van en naar bepaalde landen worden opgeschort en/of dat andere maatregelen worden genomen. Houd de informatie van uw luchtvaartmaatschappij en de Portugese overheid goed in de gaten.

Kijk voor een actueel en volledig overzicht van maatregelen op de officiële website van de Portugese regering (informatie alleen in het Portugees) en volg de facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Portugal.

Algemene maatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Portugal stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website Stand van zaken Covid-19 (voor informatie in het Engels, klik op de vertaalbutton rechts bovenin het scherm). Volg de richtlijnen van de Portugese overheid op.

Er gelden in Portugal andere maatregelen dan in Nederland. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes in gesloten gelegenheden en in de buitenlucht is verplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting wanneer het niet mogelijk is de door de autoriteiten geadviseerde afstand van 2 meter aan te houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring.

De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in Portugal sterk verschillen van die in Nederland.

Op dit moment geldt de staat van calamiteit in Portugal (behalve voor Madeira en de Azoren). Er vinden versoepelingen in de maatregelen plaats in verschillende fases. Er vinden versoepelingen in de maatregelen plaats in verschillende fases. Afhankelijk van de situatie in een gemeente, kunnen deze versoepelingen worden doorgezet of teruggedraaid. Lees goed wat de regels zijn in uw gemeente op de officiële website van de Portugese regering (informatie in het Portugees en Engels).

Azoren en Madeira

Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden andere maatregelen dan voor het vasteland. Voor een reis naar de Azoren en Madeira moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

U moet een document van een erkend gezondheidsinstituut laten zien, waaruit blijkt dat u in de 72 uur voor aankomst een Corona-test heeft gedaan, waarvan de uitslag negatief is.

Alleen op Madeira kunt u als u niet getest bent, een test doen op het vliegveld. De resultaten moet u dan afwachten in uw accommodatie. Deze mag u pas verlaten na een negatief testresultaat. De autoriteiten proberen het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar te hebben.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Op Madeira is het verplicht om in alle openbare gelegenheden en in de buitenlucht een mondkapje te dragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 6 jaar oud en personen die het mondkapje niet zelfstandig op- of af kunnen zetten.  

Op de Azoren kunnen lokale maatregelen per regio verschillen. Kijk voor een actueel overzicht op de website van de lokale overheid (informatie in het Portugees).

Vaccinatiebewijs en uitzonderingen

Alleen voor reizen naar Madeira geldt dat personen met een vaccinatiecertificaat (document dat volledige vaccinatie bewijst) en/of een bewijs van herstel van COVID-19 niet ouder dan 90 dagen, in aanmerking komen voor directe toegang tot de autonome regio Madeira (zonder testplicht). U kunt zich voor uw vertrek registreren en deze documenten toevoegen via Madeira Traveler Registration.

Algemene gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Portugal vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Er is voor terugkeer uit Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)geen testverplichting meer. Na een verblijf in Portugal (inclusief Madeira en de Azoren) hoeft u bij terugkeer in Nederland ook niet meer in quarantaine.  

Landsgrens met Spanje

Sinds 1 mei is de grens tussen Portugal en Spanje open voor regulier verkeer. Onlangs zijn onze bloggers (vandemics) nog de landsgrens met Spanje overgestoken met de camper, omdat Wildkamperen in Portugal niet meer mogelijk is. Voor meer informatie, zie de website Safe Communities met informatie in het Engels of de website over het bezoeken van Portugal.

Lees ook: Wildkamperen Portugal verboden in 2021 | Campers trekken naar Spanje

Grensovergangen:

  • Er zijn 8 permanente doorlaatposten (24 uur per dag), namelijk: Valença, Vila Verde da Raia, Quintanilha, Vilar Formoso, Marvão, Caia, Vila Verde en Castro Marim.
  • Ook zijn er 5 geautoriseerde doorlaatposten op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 18.00 uur tot 20.00 uur, dit zijn: Monção, Miranda do Douro, Termas de Monfortinho, Mourão en Barrancos.
  • De doorlaatpost Rio de Onor is alleen op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur open.

Voor informatie, zie de website Safe Communities met informatie in het Engels of de website over het bezoeken van Portugal.

Testlocaties in Portugal 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Portugal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Portugal vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Reisinspiratie Portugal

Mocht je van plan zijn om deze lente of zomer naar Portugal te vertrekken, kijk dan deze prachtige video van Portugal’s wilde kustlijnen of lees dan één van de blogs hieronder. Klik op de links om de desbetreffende reisblog of reisroute te openen.

De Azoren | Adembenemende bestemming voor drone fotografen

De Azoren is een ongekend mooie en adembenemende bestemming voor drone fotografen. Deze Portugese eilandengroep staat garant voor veel natuurlijke schoonheid en prachtige uitzichten. Dit artikel is geschreven door Gastblogger Johan. Johan is een professionele dronefotograaf uit België die onlangs afreisde naar de Azoren om deze prachtige fotoreportage te maken. Lees, kijk en geniet!

Klik hier voor het volledige artikel.

Camperroute door zuidwest-Algarve | De ultieme #vanlife ervaring

In dit artikel delen we onze camperroute door het zuidwesten van de Algarve, we hebben deze route onlangs zelf afgelegd. Het zuidwesten van de Algarve trekt veel meer toeristen dan de oostelijke-Algarve. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe meer (surf)toeristen je tegen komt. Dat is niet heel gek want ook hier geldt: schitterende kusten, vele baaien en adembenemende kliffen. Oftewel, het is zeker de moeite waard om dit gebied te verkennen met de camper.

Klik hier voor het volledige artikel.

camperroute algarve portugal
Camperroute door zuidwest-Algarve

Camperroute door oost-Alentejo | Onontdekte parels in Portugal

De regio Alentejo ligt in Portugal, boven de Algarve, loopt tot aan Lissabon en strekt zich uit van de westkust tot aan de grens met Spanje. Het is een streek waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt, maar er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te zien en te doen onderweg. In dit artikel delen we de camperroute door oost-Alentejo die we hebben afgelegd. Wij bezochten het oosten van de regio in december, de tijd van het jaar dat de regio ontzettend groen is. Reis je met ons mee?

Klik hier voor het volledige artikel.

Road-trip-door-het-oosten-van-Alentejo-2
Camperroute door oost-Alentejo

Camperroute door oost-Algarve | Leuke dingen om te zien en doen

Tijdens deze leuke camper route door oost-Algarve ervaar je het echte #vanlife gevoel. Het oosten van de Algarve in Portugal is lang niet zo populair als het westen van de regio. Wat ons betreft niet helemaal terecht, want met al haar schattige vissersdorpjes en stadjes is het een leuk gebied om doorheen te touren met je camper of camperbus!

Klik hier voor het volledige artikel.

Camperroute door oost-Algarve
Camperroute door oost-Algarve
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

1 comment

  • De grens met Spanje mag dan open zijn maar om daar te komen moet er toch door Frankrijk gereden worden en voor dat land is toch nog een en ander aan formulieren en tests nodig. Dit wordt niet genoemd.

Translate »
Copy link