WERELDREIZIGERS.NL

20.7K Followers

rondreis Scandinavië
Home » Europa » Rondreis Scandinavië | Een onvergetelijke reis van fjord tot smørrebrød

Rondreis Scandinavië | Een onvergetelijke reis van fjord tot smørrebrød

Terwijl iedereen zit te zweten en te vloeken in z’n bloedhete auto op de propvolle snelwegen richting Zuid-Europa, cruise jij tijdens deze rondreis in alle vrijheid over de wonderschone wegen van Scandinavië. Dit ruige land van Vikingen, fjorden en duizenden meren strekt zich uit van Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland tot aan de poolcirkel. Arctisch en soms onherbergzaam maar altijd avontuurlijk en ijzingwekkend mooi. Ieder land heeft zijn eigen unieke hoofdstad; metropolen waar hipsters, ondernemende creatievelingen en de oude garde je met open armen ontvangen. Het beste is om met auto of camper door Scandinavië te reizen. Elke route is denkbaar en kamperen is vrijwel altijd mogelijk. Zo houd je alles zelf in de hand en kan je reizen zoals jij dat wilt. Een rondreis Scandinavië is zonder grenzen en alleen maar vrijheid!

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Denemarken

De rondreis in Scandinavië begint in Kopenhagen, Denemarken. Deze stad met als stralend middelpunt de Kleine Zeemeermin zet gelijk de juiste toon voor de verdere reis. Hippe architectuur en eigentijdse winkeltjes – loop maar eens over de winkelpromenade Strøget – naast typische Deense cultuur zoals de kleurrijke vissershuizen. Maak bijvoorbeeld de korte trip naar Nyhavn om de 300 jaar oude havenhuisjes te zien. Kopenhagen staat ook voor een lekker visje eten op een gezellig terrasje aan het water en voor vriendelijke mensen die nooit te beroerd zijn om je op weg te helpen. Voordat je verder reist, moet je natuurlijk even smørrebrød, gerookte sild en kaneelbroodjes geproefd hebben. De Nordic Cuisine heeft de laatste jaren flink naam gemaakt, sterrenrestaurant Noma is niet voor niets een paar keer gekozen tot beste restaurant ter wereld. En laat die nou net te vinden zijn in Kopenhagen…

Kopenhagen, Denemarken
Kopenhagen, Denemarken

Zweden

We vervolgens onze rondreis in Scandinavië en rijden door naar Zweden, het thuis van Pipi Langkous en de grijsgedraaide lp’s van Abba. Zweden is het land van 100.000 meren. Eén daarvan is het Vätternmeer. Stop hier zeker even bij het middeleeuwse dorpje Vadstena om je vissersgeluk te proberen. Want wat gaat er nou boven een heerlijk diner met zelfgevangen zalm of forel, genietend van de ondergaande zon die langzaam in het meer verdwijnt? De tocht gaat verder langs de rotsachtige kustlijn van Göteborg. Een overnachting hier in de Nya Varvet Studios is een regelrechte aanrader. Het hotel kijkt uit over de sfeervolle haven en is een uitstekende plek om even bij te komen.

Stockholm, Zweden
Stockholm, Zweden

Hoofdstad Stockholm is de volgende stop. Deze flitsende stad strekt zich uit over 14 eilanden. Eiland Gamla Stan is het oude centrum, bomvol modieuze winkeltjes, koopmanshuizen en leuke straatjes. De wijk SoFo is een ander pareltje in Stockholm. Via een van de vele bruggen die de eilanden met elkaar verbinden, loop je zo de wijk binnen. Kleine boetiekjes, wonderbaarlijke exposities en kunstzinnige galeries, SoFo is het creatieve middelpunt van Zweedse kunst. Voel je meer voor een terugkeer naar de tijd van de Vikingen, ga dan naar het eilandje Birka, het allereerste Zweedse stadje.

Noorwegen

Op naar Noorwegen, land van het noorderlicht. De natuur hier is ronduit verbluffend en mag daarom echt niet ontbreken aan je rondreis door Scandinavië. Bergplateaus, gletsjers, watervallen maar natuurlijk vooral de majestueuze fjorden pakken je gelijk helemaal in. Om bij hoofdstad Oslo te komen trek je langs kleine vissersdorpjes en weides met grazende rendieren. Oslo zelf is een stad vol kunst en prachtige architectuur. Het operagebouw is een van haar pronkstukken. Vanuit Oslo reis je door naar Bergen, de mooiste stad van Noorwegen. De houten huizen, de karakteristieke haven met haar charmante vismarkt en de Fløibanen, de kabelbaan naar de berg Fløyen, je moet het gezien hebben. Een trip door Noorwegen is niet volmaakt zonder een rit langs Sognefjord, koning der fjorden. Via slingerwegen, watervallen en metershoge kliffen rijd je langs de 200 km lange inham. De uitzichten zijn als uit een fotoboek, gewoonweg schitterend.

Bergen, Noorwegen. Mag vanzelfsprekend niet ontbreken aan je rondreis door Scandinavië.
Bergen, Noorwegen

Ook leuk om te lezen bij onze buren: Wildkamperen in Noorwegen en Zweden.

Finland

En dan is er nog Finland. Een perfect land om je rondreis door Scandinavië af te sluiten. Dit Land van de Sami is een totaal andere wereld. Hier, dicht tegen de poolcirkel aan, reis je door beboste plateaus en langs vele meren om aan te komen in Wild Taiga, het Siberische naaldboomgebied waar beren, wolven, lynxen en elanden leven. Het winterse Finland is een opwindende bestemming. Skiën in Lapland, ijszwemmen of husky-safari’s, de Finnen weten precies hoe ze een wereldreiziger moeten uitdagen. Hoofdstad Helsinki is zowel vernieuwend als traditioneel. Bezoek bijvoorbeeld burchteneiland Suomenlinna dat vlak buiten de haven ligt. Of relax in een van de uitgestrekte parken of op een aangenaam terrasje aan het water met een dampende kop koffie. Finland is tenslotte koffieland nummer één.

Lapland, Finland. Mag vanzelfsprekend niet ontbreken aan je rondreis door Scandinavië.
Lapland, Finland
rondreis Scandinavië

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Let op: deze pagina kan affiliate links bevatten. Ook is het mogelijk dat links in het artikel zijn gesponsord door adverteerders. Een aankoop doen via deze links kost niets extra - wel krijgen wij bij een aankoop via deze links een kleine fee. Met dit geld houden we de website up-to-date en in de lucht.

Add comment

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Inhoudsopgave

Copy link