Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Spanje » El Caminito del Rey | Een spannende wandeling in Malaga

El Caminito del Rey | Een spannende wandeling in Malaga

Wellicht heb je al eens gehoord van de Caminito del Rey? Het is een bekende wandelroute in de regio Málaga, Spanje. Toch is het niet zomaar een wandelroute. Hij bevindt zich op 100 meter boven de rivier El Chorro. In deze blog geven wij je meer informatie en tips. Zou jij hem ook willen en durven te lopen?

Plan hier je vakantie binnen Europa

Geschiedenis

Tussen 1901 en 1905 werd het pad aangelegd als onderdeel van een elektriciteitsproject. Het pad was nodig voor arbeiders om onderhoud te kunnen uitvoeren en om materialen aan te kunnen leveren. In 1921 kreeg het aangelegde pad een naam, ´Het Koningspad´ ofwel El Caminito del Rey‘, dankzij Koning Alfonso XIII.

In de jaren die volgden werd het pad nog steeds gebruikt voor arbeiders, maar op een gegeven moment kwam er ook toerisme op gang. Het pad is echter nooit aangelegd met de bedoeling toeristen aan te trekken. Toch waren er toeristen die de route ook wilden lopen en dit bracht inkomsten op.

Het wandelpad tussen de kliffen | El Caminito del Rey
Het wandelpad tussen de kliffen | El Caminito del Rey

De overheid heeft in 1992 het pad gesloten. Het pad was namelijk niet meer nodig waar het oorspronkelijk voor gebouwd was. Delen van het pad en leuningen braken af, waardoor het te gevaarlijk was om het pad nog te bewandelen. Er zijn in de jaren daarna een aantal waaghalzen geweest die de route nog wel gelopen hebben en waarvan er helaas een aantal mensen zijn omgekomen.

In 2015 is el Caminito del Rey opnieuw geopend na een grootschalige renovatie. De gehele renovatie inclusief een aantal parkeerplaatsen en een busverbinding heeft zo’n 7 miljoen euro gekost.

Toegang

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerplaatsen te vinden via google maps in de buurt van el Caminto del Rey. Voor de meeste parkeerplaatsen betaal je ter plekke €2. Vanaf de parkeerplaats is de route lopend te bereiken of per shuttlebus. Een kaartje voor de bus kost €2,50 per persoon en is te kopen bij de buschauffeur. Of je koopt een kaartje in combinatie met een toegangsticket voor de wandeling.  

Tickets

Om toegang tot de wandeling te krijgen moet je een ticket kopen. Je kan proberen om ter plekke een ticket aan de kassa te kopen, maar dan loop je het risico dat alle tickets voor die dag zijn uitverkocht. Het is een erg populaire attractie en dus is het zeker in het hoogseizoen aan te raden om de tickets enige tijd van te voren online te bestellen. Je hebt de optie voor de wandeling samen met een gids.

We waren vroeg aanwezig bij de ingang. Ondanks dat we tickets hadden om met een groep (van maximaal 30 personen) en gids de wandeling te gaan lopen, kregen wij nog de keuze om zelf de route te gaan lopen. Als je kiest voor de wandeling met een gids zal deze in het Spaans en/of Engels zijn.

Informatieborden | El Caminito del Rey
Informatieborden | El Caminito del Rey

Regels voor toegang

Om el Caminito del Rey te mogen lopen, moet je minimaal 8 jaar oud zijn. Slippers en open schoenen zijn verboden, dus trek dichte (wandel)schoenen aan. Bij de ingang krijg je een helm met haarnetje. Het is verplicht om de helm de gehele wandeling te dragen. Ook als je even pauze neemt, mag de helm dus niet af. Een camera meenemen en foto’s maken is geen probleem. Je mag echter geen lange selfie-stick, paraplu en/of drone gebruiken. Een korte selfie-stick werd wel toegestaan.

Verplicht een help dragen | El Caminito del Rey
Verplicht een help dragen | El Caminito del Rey

Voorzieningen

Bij de ingang zijn toiletten te vinden. Tijdens de gehele route kan er geen sanitaire stop gemaakt worden, omdat er geen toiletten op de route aanwezig zijn. Eten en drinken mag je meenemen en onderweg nuttigen. Er is op de route niets te koop. Er zijn meerdere bankjes te vinden, maar er zijn geen prullenbakken aanwezig, dus neem je afval mee!

Het weer

Bij slecht weer, veel wind en regen is el Caminto del Rey gesloten, houd de website en/of Instagram pagina hiervoor in de gaten.

De route

De gehele route is 7.7 kilometer lang. Om vanaf de hoofdweg naar de start van el Caminito del Rey te komen, start je met een wandeling vanuit een tunnel. Dit stukje is 1.5 kilometer wandelen. De officiële route van de Caminito del Rey is zo’n 5 kilometer. De overige meters leg je af naar de shuttlebus die je terug brengt naar de parkeerplaats of opstapplaats.

Een kaartje kan je bij de buschauffeur kopen voor €2.50. De shuttlebus gaat elk half uur. Het is niet mogelijk om via de route terug te lopen naar het startpunt. Je loopt namelijk de route van noord naar zuid.

De locatie om een foto te maken op een glazen plaat | El Caminito del Rey
De locatie om een foto te maken op een glazen plaat | El Caminito del Rey

De route neemt zo’n twee tot drie uur in beslag. Je loopt op 100 meter hoogte boven de rivier, op het pad wat grotendeels gebouwd is met hout tegen de kliffen aan. Het pad is vaak niet breder dan 1 meter. Onderweg zal je af en toe een medewerker en camera’s tegenkomen die alles goed in de gaten houden.

Als je goed kijkt kom je onderweg nog delen tegen van het oude pad. Dit hebben ze laten zitten onder het nieuw gebouwde wandelpad. Het is bizar om te zien! Vergeet sowieso niet om je heen te kijken tijdens de wandeling, want het is echt een prachtige omgeving!

Een deel van het oude pad | El Caminito del Rey
Een deel van het oude pad | El Caminito del Rey

Camping

Mocht je net als wij el Caminito del Rey gaan lopen tijdens een kampeerreis, is het een optie om te overnachten op Camping Parque Ardales. Vanaf de camping tot de kassa van el Caminto del Rey is het drie kilometer lopen. De buschauffeur was zo vriendelijk om ons op de terugweg af te zetten bij de camping. De camping heeft een deel gereserveerd voor campers. Het is een bosrijke omgeving, het ligt aan een prachtig meer, heeft vele picknicktafels in de bossen en na afloop van de wandeling kan je een lekkere, warme douche nemen! Wel verdiend, toch?

Camping Ardales | El Caminito del Rey
Camping Ardales | El Caminito del Rey

Tip: Parque Ardales heeft ook appartementen beschikbaar. Voor prijzen en beschikbaarheid klik hier.

Tot slot

Hopelijk hebben we je enthousiast gemaakt om el Caminto del Rey ook eens te gaan bewandelen en staan je wandelschoenen al klaar. Vergeet je camera en een flesje water niet. Veel plezier en geniet vooral van de prachtige omgeving en het bijzondere wandelpad!

Plan hier je vakantie binnen Europa

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link