WERELDREIZIGERS.NL
spanje 7 juni open gevaccineerde toeristen
Home » Europa » Spanje » Reisadvies Spanje | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Reisadvies Spanje | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Het laatste reisadvies voor Spanje | De zomer komt er langzaam aan en Spanje klinkt als muziek in onze oren! Ze vragen op dit moment geen gekke dingen en dat maakt reizen naar Spanje in coronatijd heel toegankelijk. In dit artikel geven we je heldere informatie informatie over de corona regels in Spanje, wat je moet regelen van tevoren en wat het meest recente reisadvies is.

Laatste update: 23 juni 2021

Tip: Omdat de reisadviezen constant wijzigen raden we iedereen aan om voor het laatste reisnieuws onze Facebook pagina te volgen. Dan zie je ook onderweg altijd snel wanneer er belangrijke wijzigingen zich voordoen.

UPDATE 23 juni 2021: Helaas blijft het vasteland van Spanje op code Oranje. Hoewel de coronacijfers in het vakantieland langzaam verbeteren, zijn ze helaas nog niet goed genoeg. Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland. Meer informatie is te vinden in dit nieuwsbericht.

Update 22 juni 2021: Wereldreizigers.nl correspondent Chris is op 21 juni 2021 teruggekeerd vanuit Mallorca (Gele zone). Voor iedereen die zich afvraagt hoe het tegenwoordig allemaal gaat: het valt eigenlijk wel mee. Je moet alleen wel 2 extra zaken regelen, namelijk een PCR of sneltest (Rapid Antigen Test) die minder dan 48uur voor aankomst is afgenomen, en een ‘entry formulier’ invullen.

Een PCR kost ongeveer 100 euro, de sneltest is veel goedkoper, vanaf zo’n 38 euro en deze voldoet ook. Je krijgt bij de sneltest een officieel reiscertificaat, en die moet je uploaden in het Spaanse ‘Entry Formulier’. Dit is een formulier vanuit de Spaanse overheid dat je naast het inchecken extra moet invullen met informatie over je origine en je verblijf.

Na het invullen van dit formulier krijg je een QR code via de mail, die je moet laten zien op het vliegveld. Iedereen wordt hierop gecontroleerd. Al met al kosten de corona maatregelen je 1x een sneltest (+- 38 euro) voor de heenweg (terugweg wordt dit niet meer gevraagd), en een uur voor het afnemen van de test + nog een extra half uur om entry formulieren zorgvuldig in te vullen.

Het is allemaal net iets meer werk maar eigenlijk valt het ook wel heel erg mee. Je moet er gewoon even wat tijd en 38 euro voor vrijmaken.

Update 7 juni 2021: Het negatieve PCR-testresultaat mag niet ouder zijn dan 48 uur. Dit was voorheen 72 uur.

Update 2 juni 2021: Er zijn nieuwe versoepelingen aangekondigd. Hotels en restaurants: de bar is terug. Op de buitenterrassen kunnen alle toegestane tafels bezet worden, waarbij de afstand tussen stoelen aan verschillende tafels altijd minimaal 1,5 meter is. Barservice en consumptie is toegestaan, afstand houdend. De tafels hebben een limiet van 6 personen binnen en 10 buiten. Ook mogen discotheken en bars weer open, je leest er alles over in het volledige nieuwsartikel.

Update 23 mei 2021: Naar Spanje reizen zonder PCR-test verplichtingen. Spanje heeft bevestigd dat vanaf maandag 24 mei reizigers uit de volgende landen land binnen te laten, zelfs als ze niet zijn ingeënt en zonder dat ze bij aankomst gezondheidscontroles hoeven te ondergaan. Het gaat om de landen Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Israël, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, China en Japan. Nederland en België zitten er vooralsnog niet bij, al is de verwachting dat er een aantal Europese landen waaronder Nederland en België, spoedig zullen worden toegevoegd aan de lijst.

Update 23 mei 2021: De regering van Spanje stelt het land open voor gevaccineerde toeristen uit 34 landen. President Pedro Sánchez heeft aangekondigd dat vanaf 7 juni gevaccineerde mensen naar Spanje zullen kunnen komen, ongeacht de epidemiologische situatie in hun land. De volledige lijst met landen is terug te vinden in dit nieuwsartikel.

Update 17 mei 2021: Spanje wilt per 20 mei 2021 toeristen uit het Verenigd Koninkrijk toelaten zónder PCR-test of vaccinatiebewijs. Ook is de Spaanse overheid van plan om andere landen met een lage besmettingsgraad snel weer toe te laten tot Spanje zonder PCR-test of vaccinatiebewijs. Lees het nieuwsbericht hier.

Reisbeperkingen in Europa

Zoals hierboven aangegeven nemen we in dit blog Spanje onder de loep omdat dit een land is waar je binnenkomt met de nodige papieren. We nemen stap voor stap door wat je voorafgaand je reis moet regelen. Realiseer je dat enige voorbereiding tegenwoordig echt noodzakelijk is.

Tip: Lees ook het blog “Met de camper door Spanje reizen tijdens coronacrisis“. Daarin vertellen we persoonlijke ervaringen.

Vooraf regelen voor reis naar Spanje

Zoals de meeste landen verwacht ook Spanje dat je een negatief PCR-testresultaat kunt overhandigen, je je reis van tevoren aanmeldt én dat je alle maatregelen die Spanje hanteert, in acht neemt. Niks geks dus, als je het ons vraagt! Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt voorbereiden en waar je aan moet denken.

Het meest actuele reisadvies voor Spanje vind je op de website van nederlandwereldwijd.nl

PCR-test (niet ouder dan 72 uur)

Wanneer je wil reizen naar Spanje in coronatijd moet iedereen van een “high-risk-country” een negatief PCR-testresultaat kunnen overhandigen op de luchthaven of aan de grens. Helaas hoort Nederland bij deze landen. Het actuele overzicht van de “high-risk-countries” voor Spanje kun je via deze link bekijken. Het negatieve PCR-testresultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur. Kinderen onder de 6 jaar hoeven niet getest te worden. Het testresultaat mag je zowel op papier als digitaal laten zien.

Update 23 mei 2021: Spanje heeft bevestigd dat vanaf maandag 24 mei reizigers uit de volgende landen land binnen te laten, zelfs als ze niet zijn ingeënt en zonder dat ze bij aankomst gezondheidscontroles of een PCR-test hoeven te ondergaan. Het gaat om de landen Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Israël, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, China en Japan. Nederland en België zitten er vooralsnog niet bij, al is de verwachting dat er een aantal Europese landen waaronder Nederland en België, spoedig zullen worden toegevoegd aan de lijst.

UPDATE 06 mei 2021: Vaccinaties op reis heeft sinds vandaag een mooie aanbieding die het overwegen waard is. In plaats van 139,- euro per persoon betaal je nu 109,- euro per persoon, mits je met minimaal 2 personen tegelijk de PCR-test afneemt. De aanbieding is met name bedoeld voor gezinnen of groepen. Je kunt direct een afspraak maken voor de test via de knop hieronder.

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

QR-code

Naast het negatieve PCR-testresultaat verwacht Spanje dat je een QR-code kunt laten zien. Deze QR-code ontvang je wanneer je de vereiste documentatie voor jouw reis naar Spanje hebt ingevuld en mag niet ouder zijn dan 48 uur. Het is belangrijk dat de gegevens van het testresultaat én de QR-code hetzelfde zijn. Dit moet corresponderen met de gegevens in jouw paspoort. Ze vragen naar je naam, paspoort nummer, vluchtnummer, aankomstdatum en e-mailadres. Vervolgens ontvang je een e-mail met een security code. Met deze code én jouw eigen gegevens kun je de QR-code verkrijgen. Zie de kopjes op deze website. Onthoud dat de QR-code alleen voor jou is, dus niet voor degene die met jou meereist. Iedereen moet het apart invullen.

Reis je alleen? Dan kun je het formulier hier invullen. Reis je met familie of met een groep? Dan verwijzen we je naar deze link.

Tip: In onderstaande video is heel simpel uitgelegd wat de procedure is van de QR-code.

Check bij aankomst

Bij aankomst op een vliegveld in Spanje zal er een gezondheidscheck plaatsvinden. Dit doen ze op 2 manieren. Ze bekijken of je er gezond uitziet en dus geen symptomen van Covid-19 waarnemen. Daarnaast wordt je temperatuur gecontroleerd. Deze mag niet hoger zijn dan 37,5 graden. Constateren ze iets? Dan zullen ze je vragen om nog een test op de luchthaven af te nemen.

Reis je met de auto of camper dan zijn deze extra gezondheidscontroles er overigens niet. Wel dien je nog steeds een negatief testresultaat + QR code kunnen laten zien.

Tijdens de coronacrisis met de camper op een sinaasappelboerderij in Spanje

Tijdens je verblijf in Spanje

Is het reisadvies voor Spanje in orde en heb je alles geregeld? Dan is het tijd om je verder in te lezen over de regels in in het land. Op deze website is duidelijk uitgelegd wat je kunt verwachten van reizen naar Spanje in coronatijd. Respecteer alle regels die het land hanteert. Altijd en overal.

Mondkapjesplicht

Iedereen ouder dan 6 jaar moet een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in publieke ruimtes. Verder dien je een mondkapje te dragen wanneer de afstandsregel van 1,5 meter niet mogelijk is. Ook in de auto moet je een mondkapje dragen, behalve als iedereen in de auto uit hetzelfde huishouden komt.

Controles kunnen plaatsvinden

Net zoals in Nederland kunnen er tijdens het reizen naar Spanje in coronatijd ook controles plaatsvinden. Deze boetes beginnen vanaf 100 euro. Zorg ervoor dat dit je vakantie niet bederft en houd je dus aan alle regels. Raadpleeg ook de website van de ANWB voor alle actuele informatie.

Recreatie geopend

Bijna alles is geopend in Spanje (yay!). Denk aan restaurants, winkels, tankstations, cafés, hotels, campings, musea, theaters en attractieparken. Uiteraard gelden er wel specifieke regels en wordt een maximaal aantal personen gehanteerd. Bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn vooralsnog gesloten.

Update 2 juni 2021: Er zijn nieuwe versoepelingen aangekondigd. Hotels en restaurants: de bar is terug. Op de buitenterrassen kunnen alle toegestane tafels bezet worden, waarbij de afstand tussen stoelen aan verschillende tafels altijd minimaal 1,5 meter is. Barservice en consumptie is toegestaan, afstand houdend. De tafels hebben een limiet van 6 personen binnen en 10 buiten. Ook mogen discotheken en bars weer open, je leest er alles over in het volledige nieuwsartikel.

Weer en klimaat in Spanje

Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte blijft over het algemeen tot september aanhouden. Soms wel tot in oktober.
Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer ook geen uitzondering (zelfs in Nederland kennen we ze tegenwoordig). Langs de kust en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. Waar wacht je nog op?!

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

Foutje gezien? Laat het even weten! Ik ben je dankbaar…

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
♥️ Travel addicts from #netherlands
? Chasing adventures & creating memories
? Home, dreaming where to go next
✉️ [email protected]

1 comment

  • Goed uitgelegd, alleen qua mondkapjes beleid mist er iets. Op dit moment moet je overal een mondkapje dragen ook gewoon op straat, niet alleen in publieke ruimtes en openbaar vervoer. Hier wordt ook echt opgelet en bekeurd. Zelfs als je over het strand loopt, dus alles buitenhuis moet met mondkapje op ongeacht de afstand.

    Met vriendelijke groet,

    Carola

Translate »
Copy link