Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Spanje » Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje | Reizen met de camper (14)

Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje | Reizen met de camper (14)

Na onze blogs over het oosten en het zuiden van Spanje, kan het noorden natuurlijk niet achter blijven. Hieronder delen we de bezienswaardigheden en tips van onze camperreis door Noord-Spanje. Voor ons is de cirkel rond, we hebben erg veel gezien en gedaan in het fantastische Spanje en we hebben hier de meeste tijd van onze camperreis doorgebracht tot nu toe. Wij waren benieuwd naar het noorden van Spanje, jij ook? Lees dan snel verder.

Plan hier je vakantie binnen Europa

Camino

Je hebt ze misschien wel eens gezien in Nederland of in het buitenland, de gele pijlen en/of de Sint Jacobsschelpen die je verwijzen naar de kathedraal in Santiago de Compostella. Vanuit verschillende landen kan je een Camino (wandeling) starten. Als je minimaal de laatste 100 kilometer wandelt kan je een ‘Compostela’ halen in Santiago de Compostella, een soort pelgrimscertificaat. Ik (Laura) kan je verklappen dat deze erg mooi is! Vorig jaar heb ik een Camino gelopen vanaf Tui (Portugal) naar Santiago de Compostella. Ik heb de camino ervaren als een hele mooie en bijzondere reis.

Nu we in deze omgeving reden met de camper en wij steeds meer gele pijlen en pelgrims (de wandelaars) tegen kwamen, kriebelde het bij mij om nog eens een etappe te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan. Stefan heeft mij met de camper afgezet aan het begin van een etappe en later die dag op het eindpunt weer opgehaald. Weer heel even heb ik mogen proeven van de ‘Camino vibe’, fantastisch!

Etappe van een Camino lopen | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Etappe van een Camino lopen | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Santiago de Compostella

Enkele dagen later hebben we samen een bezoek gebracht aan Santiago de Compostella. We hebben de camper geparkeerd op een camperplaats, te vinden via Park4Night (ID #224516). Vanaf de camperplaats kan je de laatste 6 kilometer lopen (met de pelgrims) naar het plein bij de kathedraal. Een andere optie is om met de bus naar Santiago de Compostella te gaan. De bushalte bevindt zich op een paar honderd meter van de camperplaats. Per persoon, enkele reis kost dit €1,-.

Wij hebben ervoor gekozen om te gaan lopen naar de kathedraal samen met de pelgrims, zo kon Stefan ook even de sfeer proeven. We hebben een tijdje heerlijk in het zonnetje gezeten op het plein bij de kathedraal en waar de pelgrims binnen komen. Het is zo ontzettend mooi om de opluchting, trots en andere emoties bij de pelgrims te zien!

Als je in Santiago de Compostella bent: slenter door de gezellige straatjes, ga even zitten op een terrasje, neem een kijkje in een van de vele souvenirwinkels, bezoek de kathedraal en neem de vreugde in je op van de pelgrims!

Kathedraal en plein Santiago de Compostella | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Kathedraal en plein Santiago de Compostella | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Senda del Oso (berenroute)

Parkeerplaats

Deze route ligt in Asturië (locatie hier). Het is een oude spoorlijn wat nu en wandel- en fietspad is. Aan het begin van de route zit een parkeerplaats waar je ook kan overnachten met de camper. De parkeerplaats is te vinden via Park4night (ID #277708).

Fietsverhuur

Om de hoek van de parkeerplaats zit fietsverhuur Teverastur. Hier hebben wij twee mountainbikes gehuurd om de route fietsend af te leggen. Het eindpunt (volgens de fietsverhuur) ligt 17 kilometer verderop. Op het eindpunt kan je je weer laten ophalen door een busje van de fietsverhuur. Je kan er ook voor kiezen om terug te fietsen. Je fietst dan wel de hele route licht omhoog. De route vanaf het startpunt naar het eindpunt gaat namelijk licht naar beneden. De kosten voor het huren van een mountainbike inclusief helm en transfer terug naar het startpunt is €22,- per persoon.

Je fietst door een prachtige omgeving! Wij vonden het een leuk uitje, een keer op een mountainbike. Als we eerlijk zijn, vonden we het op een gegeven moment qua route wel ‘veel van hetzelfde’. Wij realiseren ons hierbij wel dat wij zoveel moois zien, dat wij wellicht anders naar deze route hadden gekeken als we nog niet zoveel hadden gezien en/of voor een korte(re) tijd in het gebied zouden zijn.

Senda del Oso (berenroute) moutainbiken | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Senda del Oso (berenroute) moutainbiken | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Somiedo National Park – Ruta circular de los Lagos de Saliencia

Dit is een onwijs mooi gebied! Door heel veel bochten te rijden door deze prachtige omgeving, kun je uiteindelijk uitkomen bij een parkeerplaats waar de Ruta circular de los Lagos hike start. De parkeerplaats heet Alto la Farrapona en is ook te vinden via Park4Night (ID #65071). Let op, overnachten is hier niet toegestaan! Zorg dat je op tijd op de parkeerplaats bent. Het is niet heel groot en het is een populaire plek.

Als je bovengenoemde route gaat lopen is hij vanaf de parkeerplaats zo’n 7 kilometer. Onderweg kom je geen horeca tegen, dus het is verstandig om wat eten en drinken mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Het is een route waar je behalve een stukje in het begin, verder niet hoeft te klimmen. Tijdens de route loop je langs verschillende meren. Wij vonden dit echt een onwijs mooie hike en de omgeving is zo divers!

Ruta circular de los Lagos de Saliencia | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Ruta circular de los Lagos de Saliencia | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Ruta circular de los Lagos de Saliencia | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Ruta circular de los Lagos de Saliencia | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Voor en/of na de hike kan je overnachten met de camper op de parkeerplaats die genoemd staat bij de berenroute of op een (camper)parkeerplaats te vinden via Park4Night (ID #26827). De parkeerplaatsen liggen in de buurt van elkaar en zijn gratis.

San Sebastian

Parkeerplaats voor de camper

Wat een gezellige stad is San Sebastian (locatie hier)! Om te beginnen heb wij de camper geparkeerd en ook overnacht op de camperparkeerplaats die te vinden is via Park4Night (ID #6580). Er zijn niet heel veel mogelijkheden voor campers (in deze tijd van het jaar) om te parkeren/te overnachten op officiële plekken. Wij waren positief verrast door deze plek. Je betaald per 24 uur €3,30 en mag hier maximaal 72 uur staan. De betaling gaat via een parkeerautomaat. Deze parkeerplaats is niet heel groot. Kom tussen 9.00-10.30 uur om de grootste kans te hebben dat je een plekje bemachtigt.

Er zijn vuilnisbakken aanwezig en campervoorzieningen, grijs- en zwart water legen en water vullen. Het was een rustige plek om te verblijven, prima voor een bezoek aan de stad!

Camperparkeerplaats San Sebastian | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Camperparkeerplaats San Sebastian | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Centrum San Sebastian

Om de hoek van de parkeerplaats kan je op de bus stappen die je naar het centrum brengt. Je kunt ook op de fiets of lopend naar de stad. Het centrum van San Sebastian ligt aan een strand met prachtig, helderblauw water langs een boulevard. De stad is naar onze mening divers; een dagje strand, lekker shoppen, een terrasje pakken of wat cultuur bekijken, het kan allemaal!

Strand San Sebastian | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje
Strand San Sebastian | Tips en bezienswaardigheden Noord-Spanje

Bekijk hieronder de drie meest verkochte tours en activiteitenPintxos

Beroemd in San Sebastian zijn de Pintxos. Dit is een vorm van tapas uit deze streek. Vaak zijn het plakjes stokbrood die mooi zijn opgemaakt met de lekkerste ingrediënten. In San Sebastian zijn voldoende restaurants en barretjes die vinden die Pintxos serveren.

Boulevard Gelateria

Als je een ijsliefhebber bent of nog een plekje hebt na de Pintxos, ga een ijsje halen bij Boulevard Gelateria! Het ijs is ontzettend goed! Ze hebben veel en lekkere smaken. En de ijsbollen zijn erg groot! Geloof ons, dit ijsje wil je niet missen…

Plan hier je vakantie binnen Europa

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link