Een reis naar Spitsbergen is voor veel wereldreizigers een ‘once in a lifetime experience’. Deze mysterieuze eilandengroep, die officieel bij Noorwegen hoort, bevindt zich op bijna 3000 km van hartje Nederland vandaan. Vanaf hoofdstad Lonyearbyen leg je een stuk per expeditieschip af om er te komen. Ieder eiland heeft z’n eigen karakter. En als je een beetje goed oplet, sta je al snel oog in oog met poolvossen, rendieren, of soms zelfs een ijsbeer! De ijzingwekkende schoonheid van Spitsbergen gaat je niet in de koude kleren zitten en laat gegarandeerd een diepe indruk op je achter.

Berzeliusdalen

berzeliusdalenVanaf onze driemaster zetten we koers naar Berzeliusdalen, een uitgestrekt eiland waar grote lappen bevroren modder en ijs zich afwisselen met groene en sponzige mosgronden. Op dit eiland bevindt zich naar verluid ‘de mooiste vallei van heel Spitsbergen’, waar ijs, gesteente, water en een helblauwe lucht een oogstrelend geheel vormen. Voor je dit kleine paradijs op aarde bereikt moet je jezelf wel voorbereiden op een stevige klim- en klauterpartij: om een goed overzicht te krijgen van deze vallei zul je eerst wat steile rotsen moeten beklimmen. Vanaf de vallei klimmen we door naar een groot open veld vol met oranje-, gele- en groene mossoorten. Schrik niet als je hier een groep vrouwtjesrendieren tegen het lijf loopt, je zou zomaar eens van heel dichtbij een foto van ze kunnen maken!

Hornsund

HornsundOnze zeilboot voert ons verder naar het eilandje Hornsund, vernoemd naar het distinctieve ‘hoorngeluid’ dat je hier hoort in de zomer, wanneer er duizenden vogels broeden in het groene mos van de berg.  Dit is het eiland waar de roemruchte vrouwelijke pelsjager Wanny Woldstad in de jaren ‘30 op poolvossen en ijsberen joeg. Haar huisje staat er trouwens nog steeds, dus grijp vooral de kans om ‘m van dichtbij te bekijken! Er is weinig voor nodig om te snappen waarom Wanny dit eiland destijds heeft uitgekozen; het is er prachtig groen en heeft een sprookjesachtige uitstraling. Midden op Hornsund bevindt zich een berg die tot in de wolken reikt maar toch verrassend beklimbaar is door het zachte mos dat er op groeit. Tijdens het beklimmen van deze berg word je beloond met een wijds uitzicht op kleurige gesteenten, felblauwe ijsschotsen en groene mossen.

Kapp Borthen

Kapp BorthenNa de midzomernachtsdroom van Hornsund is het tijd om een bezoekje te brengen aan het onherbergzame Kapp Borthen. In dit vlakke gebied bevindt zich een indrukwekkende trekpleister, namelijk een neergestort Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig ligt er nog precies zo bij als in 1942, toen de Duitse piloot er een (succesvolle) noodlanding mee maakte; er liggen zelfs nog authentieke kogels voor de cockpit. Tot tientallen meters rondom het wrak vind je de wielen, motoren en schakelaars vastgevroren op de grond liggen. Vergeet niet om je kaplaarzen aan te trekken als je op pad gaat om dit bijzondere stuk geschiedenis te bekijken, want je schoenen zuigen zich in no-time vast in de zompige zandlagen op de weg ernaartoe.

Barentszburg

BarentsburgTijd voor een beetje leven in de brouwerij! Want leven én brouwerijen, die vind je zeker in het Russische mijnstadje en eindpunt van deze reis, Barentszburg. Er wonen hier ongeveer 300 Russische onderzoekers, mijnwerkers, bouwlieden samen met hun partners en kinderen, en die hebben natuurlijk voorzieningen nodig. In Barentszburg wordt er hard aan gewerkt om toeristen aan te trekken met nieuwe gebouwen, maar als echte avonturier vind jij de oude bouwvallen die er nog staan natuurlijk veel interessanter! Verspreid over het eiland vind je metershoge muurschilderingen van voor de oorlog, met hierop Russische leuzen (‘Rusland zit in je geest, maar Spitsbergen in je hart’), groene bomen (die hebben ze niet daar) en socialistische spreuken (‘Communisme is het streven’). Hier in Barentszburg proosten we op een bijzondere reis die je absoluut eens in je leven gemaakt moet hebben.

Gastauteur:
Felice Bok

Foto’s:
Felice Bok
Depositphotos.com / SimpleFoto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here