WERELDREIZIGERS.NL
tram in istanbul (2)
Home » Europa » Turkije » Istanbul | Tips voor openbaar vervoer | Download de metro map

Istanbul | Tips voor openbaar vervoer | Download de metro map


Istanbul in Turkije kan je zeker een wereldstad noemen. De stad kent meer dan 15 miljoen inwoners en is meer dan 5000 vierkante kilometer groot. Desondanks liet het openbaar vervoer toch te wensen over de laatste jaren. Gelukkig realiseerde de bestuurders van Istanbul zich dat ook en is er flink aan de weg getimmerd de laatste jaren, zowel letterlijk als figuurlijk. Je kan tegenwoordig op bijzonder veel verschillende manieren reizen in Istanbul. Het vervoer in Istanbul bestaat namelijk niet alleen uit bussen en metro’s maar ook kabelbanen, trams en zelfs dolmuş busjes.

Tip: er zijn ook behoorlijk veel bezienswaardigheden op loopafstand bereikbaar tijdens je vakantie in Istanbul.

Koop een Istanbulkart

Je kan vrijwel overal wel losse tickets kopen voor het openbaar vervoer in Istanbul. Blijf je bijvoorbeeld tijdens een stedentrip in Istanbul meer dan één dag in de stad? Dan is het veel slimmer om te kiezen voor een Istanbulkart. Je kan op het vliegveld direct deze reiskaart voor toeristen aanschaffen.

Koop een Istanbulkart (kaart voor openbaar vervoer)

Je koopt als eerste de kaart en dat kost 10 Turkse Lira. Overigens krijg je dat geld bij vertrek weer terug als jij de pas inlevert. Je kan de pas opladen wanneer je maar wilt en met een bedrag naar eigen keuze. Je krijgt met een Istanbulkart korting op iedere reis, meestal is het ongeveer 50% goedkoper dan wanneer je een los kaartje koopt. De Istanbulkart is ook verkrijgbaar bij de verschillende kiosken in de stad en bij de grotere stations en haltes. De kaart opladen kan op alle haltes en in de stad.

Tünel kabelbaan

Je kan op verschillende manieren door Istanbul reizen, maar één van de leukste vervoersmiddelen is de Tünel-kabelbaan. Het is namelijk de oudste kabelbaan van de wereld en werd al gebruikt in de tijd van het Ottomaanse Rijk. En jij kan nu ook plaatsnemen in de Tünel-kabelbaan. Opstappen kan bij de Kabates en het Taksim-plein, de kabelbaan kan je dus heen en terug brengen.

Tip: De eerste tocht start al om 06:15 uur in de ochtend en de laatste rit begint om 0:50 uur in de nacht. In de weekenden zal de Tünel-kabelbaan nog wat langer beschikbaar zijn.

Reizen met de metro in Istanbul

Er zijn in Istanbul ook diverse metrolijnen beschikbaar voor de reizigers. Je kan tussen 06:00 uur en 00:30 uur reizen met de metro. Het is ook een uitermate handige verbinding voor vakantiegangers die van het vliegveld naar het centrum moeten reizen. Je kan eenvoudig op de plattegrond bekijken welke route je moet hebben. De plattegrond heb ik iets verder naar beneden ok toegevoegd, dus je kan gewoon op jouw smartphone een route uitstippelen. De metro’s rijden doorgaans om de vijf minuten en net wat minder in het weekend.

Metro in Istanbul
Metro in Istanbul

Metro map Istanbul 2021 | Schematisch

Dit is een schematische weergave van alle trams en metro’s in Istanbul, zoals je die doorgaans ook ziet hangen op de verschillende stations en metro’s zelf. Ik heb iets verder hieronder ook een topografische metro map toegevoegd omdat veel mensen het lastig vinden om te oriënteren op een schematische kaart.

Metro map Istanbul 2021
Maximilian Dörrbecker (Chumwa), CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

Wil je de afbeelding in hoge resolutie op je telefoon zodat je er offline altijd bij kunt? Dan kun je hem via de knop hieronder downloaden op je telefoon.

Metro map Istanbul 2021 | Topografisch

Vind je het lastig om te navigeren door Istanbul met een schematische metro map? Dan is deze topografische kaart wellicht iets voor jou. Je kunt de afbeelding hier bekijken, of downloaden op je telefoon via de knop eronder.

By Maximilian Dörrbecker (Chumwa) – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2254297

Lees ook: De vijf mooiste fietsroutes van Turkije

Reizen met de tram in Istanbul

Je kan naast de metro kan nog ritjes maken met de trams in Istanbul, je kunt daarvoor ook bovenstaande Metro en Tram maps van Istanbul gebruiken. Er zijn verschillende tramlijnen beschikbaar, maar je zal het meeste gebruik gaan maken van tramlijn 1. Dit komt omdat de tramlijn eigenlijk ideaal is voor toeristen en langs alle bekende plekken in de stad komt. De trams rijden iedere vijf minuten en in de drukke periode zelfs om de twee minuten, waardoor je nooit lang op een halte hoeft te wachten. De eerste trams starten om 06:00 uur met rijden en stoppen rond 23:30 uur.

Bussen in Istanbul

Je kan ook reizen met één van de vele buslijnen in de Turkse stad. Het is qua bussen onwijs goed geregeld in Istanbul en er is dan ook keuze genoeg. De bussen zijn eenvoudig te herkennen en bijzonder kleurrijk. Dit komt omdat iedere kleur een bepaalde service aangeeft. De gele bussen bieden ook reizigers in een rolstoel de kans om mee te rijden, terwijl je met een groene kleur zeer milieubewust reist. De reguliere bussen kennen een paarse kleur.

Taxi’s in Istanbul

Er rijden ook ontzettend veel taxi’s door Istanbul. Je kan op vrijwel iedere straathoek een taxi aanhouden of een taxistandplaats vinden. Echter is een taxi behoorlijk prijzig in de stad. Dit komt omdat het drukke verkeer veel tijd kost en een chauffeur minder ritjes op een dag kan maken. De taxi’s zijn eenvoudig te herkennen aan de traditionele gele kleur. Let op, check altijd of de taxi over een meter beschikt. In alle andere gevallen is de kans groot dat je veel te veel moet betalen. Taxi’s zijn beschikbaar tot maximaal vier personen.

Taxi (taksi) in Istanbul
Taxi (taksi) in Istanbul

Reizen met een traditionele dolmuş

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar in Turkije kan je ook reizen met de zogeheten dolmuş. Dit is een minibusje voor maximaal acht personen en een leuk middel van het openbaar vervoer in Istanbul. De busjes rijden vaste routes en zullen pas vertrekken als er niemand meer bij kan. Gelukkig vult een dolmuş zich normaliter erg snel. Het is een soort van taxi, alleen dan stukken goedkoper. Je kan opstappen bij één van de standplaatsen, zodat je zeker bent van een plekje. Het is ook mogelijk om een dolmuş aan te houden, maar dan bestaat de kans dat het minibusje al vol zit. Let op, je zal contant moeten betalen.

Taxi van het vliegveld naar het centrum

Als je eenmaal bent aangekomen op het vliegveld van Istanbul dan wil je zo snel als mogelijk naar het hotel. Je kan met de metro reizen, maar dat is misschien niet ideaal. Een snellere en comfortabelere manier van reizen is met een taxi. Er staan op vliegveld tientallen taxi’s te wachten op de toeristen, dus je kan zo instappen en wegrijden. Een normale taxirit kost 30 euro en duurt maximaal één uur. Echter zijn er ook andere taxi’s, zoals VIP taxi’s en comfort taxi’s. Vanzelfsprekend zijn die taxi’s een stuk duurder. Dit komt omdat het vaak om duurdere en luxere auto’s gaat, maar eigenlijk is dat gewoon zonde van het geld. Je kan het geld beter bewaren voor leuke activiteiten in Istanbul. Het is mogelijk om alvast online een taxi te reserveren.

Auto huren op Istanbul Airport

In plaats van gebruik te maken van het openbaar vervoer in Istanbul kan je op het vliegveld ook een auto huren. De huurauto’s zijn beschikbaar bij meer dan tien verschillende autoverhuurbedrijven. Je moet dan denken aan bedrijven zoals Europcar, Avis, Budget, Sixt en Green Motion. Overigens kan je ook kiezen voor een lokaal bedrijf zoals Cizgi Rent a Car en Ulger Rent a Car. Toch raden wij altijd aan om te boeken bij een Nederlandse partij, omdat die het qua regels en verzekeringen gewoon goed voor elkaar hebben. Vaak is het lokaal iets goedkoper, maar ben je niet goed verzekerd. Sunnycars.nl is een goede aanbieder met een all-in prijs, dus inclusief alle kosten + all-in verzekeringen.

Sandra WOTY

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link