Wereldreizigers.nl
Murten Zwitserland
Home » Europa » Zwitserland » Roadtrip Zwitserland | Tips voor Murten (Morat)

Roadtrip Zwitserland | Tips voor Murten (Morat)

Tijdens mijn roadtrip door Zwitserland kwam ik op veelal bekende bucketlist-waardige bestemmingen zoals Lauterbrunnen terecht. Plekken met epische uitzichten en bijbehorende activiteiten, zoals bijvoorbeeld een helikoptervlucht over de gletsjers. Maar ook zijn er veel prachtige, onbekende plekken te vinden in Zwitserland en Murten is daar absoluut één van…

De roadtrip door Zwitserland

Ik reed eigenlijk zonder plan maar wat rond in Zwitserland in mijn 4×4 camper. Vaak werd ik vaak getrakteerd op panoramische uitzichten maar ook werd ik soms volkomen verrast door gevaarlijke wegen, vrieskou, enorme sneeuwbuien en afgesloten bergpassen. Het was immers begin April en de weersomstandigheden waren daarom enorm wisselvallig.

Maar het was niet alleen de natuur in Zwitserland die me wist te verrassen. Ik zocht tijdens de roadtrip door Zwitserland op een willekeurige dag naar een plek om te overnachten. Ik kwam daardoor onverwachts op een camperplaats in Murten terecht, achteraf gezien één van Zwitserlands meest authentieke stadjes. In dit artikel vertel ik je alles over dit authentieke stadje en waarom je het zou moeten bezoeken tijdens je roadtrip door dit prachtige land.

Lees ook: Wat te doen in Lauterbrunnen | De mooiste Zwitserse regio

De camperplaats in Murten
De camperplaats in Murten

Over de camperplaats in Murten

Om te beginnen: de camperplaats. Nu vraag je je misschien af hoe ik deze plek in Hartje Murten heb kunnen vinden. Het antwoord is eenvoudig:

Ik gebruik voor het vinden van plekken om te overnachten met de camper doorgaans twéé apps: Park4Night en iOverlander. ZOrg dat je beide Apps van tevoren opm je telefoon hebt staan omdat deze je ontzetten zullen helpen om onderweg faciliteiten, campings en wildkampeerplekken te vinden.

Park4Night is geschikt voor camper rijders in alle soorten en maten. Het laat ontzettend veel parkeerplaatsen zien die geschikt zijn voor zelfs de grotere campers. Daarnaast vindt je er ook bezienswaardigheden, camper faciliteiten zoals het vullen van water of het lozen van afvalwater, en natuurlijk campings.

iOverlander is anders en richt zich met name op 4×4 rijders, omdat veel van de plekken die je in deze app vindt gericht zijn op mensen met een terrein-waardige 4×4. iOverlander is vrijwel uitsluitend voor het vinden van kampeerplekken die vaak diep in afgelegen natuurgebieden liggen.

Genoeg over de Apps. Zoals je ziet in de foto hierboven is deze camperplaats eenvoudig, maar absoluut het bezoeken waard. Ik zal je uitleggen waarom:

  • Het ligt in hartje Murten
  • Er zijn winkels op loopafstand
  • Je hebt uitzicht op het meer
  • Je hebt een park, boulevard en speeltuin voor je deur
  • Het is goedkoop (16 CHF per nacht)
  • Er zijn openbare toiletten
  • Er zijn veel activiteiten te doen, zoals SUPPEN of Kano’en
  • De zonsondergang is er prachtig

Omdat ik er aan het einde van de middag arriveerde en de zon bijna onderging, besloot ik een wandeling te maken naar de lokale supermarkt. Na het doen van de boodschappen trok ik een biertje open en begon ik een lekkere maaltijd te bereiden terwijl ik vanuit de camper op het park, de ondergaande zon en het meer keek. Heerlijk!

Eten bereiden in de camper met uitzicht op het meer
Eten bereiden in de camper met uitzicht op het meer

Over Murten / Morat

Ik zag tijdens mijn wandeling naar de supermarkt al dat het stadje er prachtig uitzag en was omgeven door oude stadsmuren. Daarom besloot ik tijdens het diner om even te Googlen waar ik precies was, en wat er eventueel te zien zou zijn. Ik werd niet teleurgesteld! Blijkbaar was ik in een parel van een stadje terecht gekomen, zonder dat ik het van tevoren wist.

Het kleine middeleeuwse stadje Murten ligt namelijk aan de zuidoostelijke oever van het gelijknamige meer waardoor je prachtige utizichten en zonsondergangen hebt. Het stadje heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk op de één of andere manier door de eeuwen weten te behouden, wat het uniek maakt in Zwitserland.

Murten van bovenaf - De stadsmuren zijn vanuit dit oogpunt goed te zien.
Murten van bovenaf – De stadsmuren zijn vanuit dit oogpunt goed te zien.

De pittoreske steegjes van de oude stad en de prachtige bouwwerken maken het een geweldige plek voor een dagbezoek. Gelegen op de taalgrens tussen Frans (Morat) en Duits (Murten), heeft de stad een mooie promenade langs het meer en biedt een breed scala aan bezienswaardigheden, winkels, restaurants en activiteiten.

Dankzij de prachtige ligging op een kleine heuvel boven het Murtenmeer is de 800 jaar oude stad Murten een populaire toeristische bestemming geworden. Gek genoeg had ik er nooit iets over gelezen en heb ik nooit eerder een blog reisblog gelezen over Murten bij één van mijn vele collega’s in de reiswereld.

Wat te doen in Murten, Zwitserland

Murten is een klein, pittoresk stadje maar toch valt er naar mijn mening genoeg te zien, te doen en te beleven. Hieronder enkele van beste de activiteiten en bezienswaardigheden in Murten.

1. Maak een wandeling over de stadsmuur

Een stadsmuur omringt het stadje beschermend, en dat is niet uniek in Europa maar wel in Zwitserland. De bijna volledig bewaard gebleven muur, is de enige in Zwitserland waar je (bijna) helemaal overheen kunt lopen. De muur heeft al lange tijd geen weerstand meer geboden aan aanvallers maar dat maakt het niet minder mooi!

Een wandeling over de stadsmuur van Murten biedt bezoekers een prachtig uitzicht op het nabijgelegen meer en de daken van de oude stad. Je kunt op verschillende plekken de muur op maar helaas kun je tegenwoordig niet helemaal meer rond. Er zijn verschillende stukken gesloten en het mooiste deel (vind ik), is het deel waar ik onderstaande foto heb genomen. Je komt hier door rechts om de kerk heen te lopen en dan helemaal achterin vindt je een trap naar de standsmuur (nét niet te zien rechts onderin op onderstaande foto).

De kerk van Murten
De kerk van Murten

Je loopt vanaf de kerk over de zuidkant van de stadsmuur en omdat je vanaf hier ook uitzicht op het prachtige Mertenmeer hebt, is dit wat mij betreft het mooiste stukje om te lopen. Hieronder nog enkele andere mooie foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn wandeling over de stadsmuur in Murten.

De daken van Murten en het meer op de achtergrond
De daken van Murten en het meer op de achtergrond
Het oude kasteel van Murten vanaf de zuidelijke stadsmuur
Het oude kasteel van Murten vanaf de zuidelijke stadsmuur

2. Bezoek het Museum

Het museum in Murten heeft een grote collectie van 6000 jaar geschiedenis van de stad en de omliggende regio (geopend van maart tot december). Je ziet hier zowel de Franse als Duitse geschiedenis met veel artefacten en foto’s van de mijlpalen én conflicten die de stad gekend heeft.

3. Ga fietsen of skeeleren

Wie de regio van Murten op wielen of skeelers ontdekt, komt zeker aan zijn trekken. Met 170 km fietspaden en 90 km pistes voor inline skaters kunnen ze bijna niet om meer vragen. Er is een bijzonder populaire fietsroute, vooral geschikt voor gezinnen, die van het middeleeuwse Murten naar de 2000 jaar oude Avenches en terug gaat, terwijl een andere route je in ongeveer twee uur rond het meer voert.

4. Wandel door de oude straten en steegjes

Geen zin om echt iets te ondernemen maar wil je wel wat zien? Wandel dan simpelweg door de oude straten en steegjes van Murten en je zal worden getrakteerd op prachtige bouwwerken, kleine unieke winkeltjes en goede terrassen en restaurants.

Bloemen in Murten
Bloemen in Murten
Een deel van het oude kasteel van Murten
Een deel van het oude kasteel van Murten
Goed verzorgde gevels met bloemen
Goed verzorgde gevels met bloemen

5. Excursies

Murten biedt volop mogelijkheden voor excursies per boot, te voet of per fiets. De boottocht van Murten naar het wijnbouwgebied Vully duurt ongeveer een uur. Je kunt ook uitstapjes maken naar twee of drie meren, door kanalen te varen naar de meren van Neuchâtel en Biel-Bienne. De Murtensee is een populair zwemmeer, waar de temperatuur al vroeg in de zomer aangenaam warm wordt. Zeilen, windsurfen, waterskiën, wakeboarden, surf-biken, roeien, waterfietsen, kanoën, kajakken op het meer, SUPpen en vissen – je kunt hier bijna alles doen.

Heb je zin om enkele van deze activiteiten te ondernemen? Loop dan simpelweg naar het park of één van de haventjes aan het meer, daar zal je de verschillende kantoortjes vinden waar je excursies kunt boeken.

Lees ook: Helicoptervlucht + landing op gletsjer in Lauterbrunnen | Bucketlist activiteit ✔️

6. Maak prachtige beelden met je drone

Als je een drone hebt, is dit het moment om hem de lucht in de laten. Murten ligt in een zone waar gevlogen mag worden met een drone, dus maak daar gebruik van! Hieronder een korte video welke ik met mijn drone heb gemaakt.

Naast bovenstaande video maakt ik ook enkele prachtige 5-laags HDR foto’s van dit unieke stadje, hieronder zijn daar nog enkele van te zien. De foto van bovenaf, zie je iets verder bovenin dit artikel.

De prachtige pittoreske gebouwen van Murten
De prachtige pittoreske gebouwen van Murten
 Het oude kasteel en de stadsmuur van Murten
Het oude kasteel en de stadsmuur van Murten

Let op: er gelden natuurlijk wel regels voor drones in Zwitserland, dus zorg ervoor dat je deze regels in acht neem. Om het makkelijker voor je te maken, heb ik de meest recente droneregels van Zwitserland toegevoegd aan de website in deze handige PDF.

Tot slot

Ik hoop dat je wat aan deze informatie en tips hebt gehad en dat je Murten in Zwitserland toevoegt aan je lijstje met plekken om te bezoeken. Indien je nog vragen of opmerkingen hebt over de inhoud van dit artikel, laat dan gerust een reactie achter. Veilige reis!

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link