WERELDREIZIGERS.NL
Home » Europa » Zwitserland » Roadtrip Zwitserland | Valle Verzasca en de James Bond Bungee dam

Roadtrip Zwitserland | Valle Verzasca en de James Bond Bungee dam

Ik stond deze ochtend nog steeds op met een grote, brede lach op mijn gezicht. Twee dagen eerder mocht ik een bucketlist activiteit afstrepen die veel indruk op me had gemaakt. Ik maakte namelijk een prachtige helicoptervlucht in Lauterbrunnen en we maakten daarbij zelfs een landing op een gletsjer! Na een dag bijkomen aan Lac Léman, het prachtige meer bij Lausanne was het tijd om te vertrekken naar de volgende bestemming. Vandaag stond eerst het bezoeken van de beroemde Verzasca dam (die van de bungee jump openingsscène uit James Bond – Goldeneye, weetjewel…) op het programma. Volgens had ik het plan om daar iets verder te bergen in de rijden naar het schilderachtige dorpje Lavertezzo. De weg daarheen kronkelt namelijk geweldig langs de rivier omhoog. Ik zag op Google Maps ook een aantal prachtige fotolocaties die ik met eigen ogen wilde aanschouwen. In dit artikel lees je er alles over.

Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Praktische auto en camper tips uit de praktijk
Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Wat te doen in Lauterbrunnen en Interlaken
Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Bucketlist !!! Helicoptervlucht Lauterbrunnen

De camper roadtrip door Zwitserland

Ik vertrok deze ochtend vanaf Lac Léman, waar ik mijn camper had geparkeerd op slechts een steenworp afstand van het park en het meer. Het was een fijne wildkampeer plek die ik had gevonden met Park4Night. Voor vertrek besloot ik eerst nog even de benen te strekken en een wandeling te maken door het Louis Bourget Park en langs het meer. Dit bleek een goede keuze, want het was werkelijk prachtig deze ochtend.

Wandelen in het Louis Bourget Park | Roadtrip Zwitserland
Wandelen in het Louis Bourget Park | Roadtrip Zwitserland
Lac Léman | Roadtrip Zwitserland
Lac Léman | Roadtrip Zwitserland

De roadtrip route bepalen

Na de wandeling was het tijd om de roadtrip door Zwitserland te vervolgen. De 4×4 camper had ik weer vol getankt met diesel en ik keek even op Google Maps om de route te bepalen. Als je op de kaart kijkt zou je in eerste instantie denken dat rijden vanaf Lausanne tot Locarno ongeveer een uurtje of twee in beslag neemt maar niets is minder waar. De kronkelende wegen tussen de bergen en de grote verschillen in hoogte maken het rijden van A naar B hier per definitie al uitdagend en alles duurt gewoon een stuk langer.

Daar kwam nog bij dat de optimale route die Google voor mij had bepaald, ook via tunnels door de bergen een stuk van Italië mee zou pakken. Normliter zou dit een goede optie zijn, maar door alle corona-beperkingen was dit geen optie omdat ik dan weer allerlei papierwerk nodig had en opnieuw een PCR test zou moeten doen.

Zoals je al kunt zien waren de twee andere route opties om via Luzern te rijden. Dit is 130 kilometer om maar nagenoeg net zo vlot, het is ongeveer 4 uur rijden. Dit komt omdat er in het zuiden van Zwitserland maar weinig snelwegen zijn door de hoge bergen. Logisch.

Maar hey, door Zwitserland rijden is echt helemaal geen straf! Ik kijk mijn ogen uit op de prachtige natuur en de hoge bergen onderweg, zoals je op de korte video hieronder kunt zien.

Na bijna twee uur rijden besluit ik om even pauze te nemen bij de Sempachersee vlakbij Luzern. Ik stuur de drone nog even de lucht in om een mooie foto te maken van de omgeving. Dit meer is vrij diep waardoor het water donker lijkt maar je kunt bij de randen zien dat het water ook hier weer ontzettend helder is.

Must have voor drone-piloten
EU Dronebewijs | Drone Class
5.0
€ 99,00

Vanaf 31 december 2020 is het voor particulieren en bedrijven verplicht om een EU Dronebewijs te halen. Via de online opleidingen met examens van Drone Class realiseer je dit snel en gemakkelijk. Hierdoor ben je in staat om op een verantwoorde manier te vliegen.

Ook buiten de EU wordt het 'EU drone rijbewijs' in de meeste gevallen geaccepteerd, daarom is het raadzaam om deze ten aller tijde bij je te hebben wanneer je met je drone de lucht ingaat, waar ook ter wereld.

Pluspunten:
  • 100% slagingskans
  • voordelige prijs
  • online opleiding
Ga naar website
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.
Sempachersee, Roadtrip Zwitserland
Sempachersee, Roadtrip Zwitserland

Na even heerlijk in de zon gezeten te hebben rijd ik weer verder. Ongeveer twee uur later komt de Verzasca dam in zicht.

Over de Verzasca dam

Je kunt met een beetje geluk je auto of camper direct aan de dam parkeren. Er zijn ongeveer 20 plekken en ik had het geluk dat het niet zo druk was die dag. De zon scheen nog steeds dus het uitzicht vanaf de dam was prachtig. Natuurlijk kun ik het ook niet laten om even naar beneden te kijken. Mensen met hoogtevrees krijgen hier waarschijnlijk wel de kriebels van.

Je kijkt vanaf het midden van de Verzasca dam 220 meter naar beneden
Je kijkt vanaf het midden van de Verzasca dam 220 meter naar beneden

De dam staat algemeen bekend als de Verzasca-dam of de Locarno-dam. Het is een boogdam aan de Verzasca-rivier in de Val Verzasca van Ticino en je kunt hier bungeejumpen. Dat heeft alles te maken met de James Bond film: GoldenEye.

Verzasca dam, Zwitserland
Foto door: Martin Abegglen

James Bond – GoldenEye – 1995

De Verzasca Dam is namelijk ontzettend populair geworden nadat 007 in de film Golden Eye een sprongetje waagde in 1995. In de openingsscène van de James Bond-film GoldenEye uit 1995 sprong Bond van de dam. De stunt werd uitgevoerd door de Britse stuntman Wayne Michaels. De sprong werd uitgeroepen tot beste filmstunt aller tijden in een opiniepeiling van Sky Movies in 2002. De dam is 220 meter hoog wat de sprong echt waanzinnig maakt. Binnen ‘slechts’ 7,5 seconden heb je het eindpunt van je sprong bereikt. Hieronder kun je de openingsscène uit de film bekijken en daaronder meteen een video van de sprong die je zelf kunt doen.

Bungee Jumpen vanaf de Verzasca dam

Ik had deze bucketlist activiteit al lange tijd op mijn lijstje staan, het was dan ook de voornaamste reden dat ik hiernaartoe ben gereden. Ik had van tevoren nog op de website gekeken naar de openingstijden en ik was ruim op tijd maar helaas: de bungee jump was gesloten i.v.m. covid-19 en dit stond nergens op de website vermeld. Balen!!! Het zou mijn 3e en hoogste bungeejump tot nu toe zijn en ik had echt zin om mezelf in het diepe te gooien maar helaas mocht het niet zo zijn. Ik stuurde de uitbaters nog een e-mail met de vraag wanneer ze wel weer open zouden gaan, dat was twee weken later (op 1 mei 2021). Helaas zou ik tegen die tijd niet meer in Zwitserland zijn.

Inmiddels zijn ze dus wel weer geopend en kun je zelf wel deze bungee jump boeken. Wel werken ze nu uitsluitend of afspraak en dien je van tevoren je jump te boeken, het kantoortje op de dam is namelijk opgeschort.

Zelf de bungee jump boeken? Gebruik dan de knoppen hieronder om de locatie op Google Maps te zien en de website om te boeken te openen.

Ik besloot mijn verlies maar te accepteren en de weg te vervolgen naar het sprookjesachtige Lavertezzo via Valle Verzasca. Vanaf de dam verder de bergen in langs de rivier op kronkelt de weg enorm omhoog en sommige stukken waren erg smal. De smalle weg en de haarspeldbochten maakte het rijden hier best een uitdaging. Mijn camper is ongeveer 6 meter lang en twee meter 10 breed en het ging allemaal maar net. Als je een grote buscamper of camper hebt die langer is dan 8 meter dan raad ik het af om hier verder te rijden.

Valle Verzasca

Met Valle bedoelt men hier gewoon de vallei van Verzasca. Ponta Verzasca is het karakteristieke dorpje waar veel toeristen op afkomen. Tijdens mijn rit verder omhoog besluit ik een paar keer langs de weg te stoppen om de rivier te bekijken. Het is half april met een laagstaande zon maar de kleur van het water is ook nu al prachtig. Ik besluit op deze grote rots te klimmen waar het water omheen naar beneden buldert. Hier geniet ik van het uitzicht terwijl ik mijn boterham met pindakaas rustig opeet.

Het was een heerlijk momentje waarbij ik me weer realiseerde dat alleen reizen ook heel fijn kan zijn.

Mijn lunchplek van vandaag in Valle Verzasca
Mijn lunchplek van vandaag in Valle Verzasca
Het water buldert langs me heen terwijl ik geniet van mijn lunch
Het water buldert langs me heen terwijl ik geniet van mijn lunch

Ponta Verzasca

Na deze heerlijke lunch rijd ik verder omhoog naar Ponta Verzasca. In het dorpje is voldoende parkeergelegenheid dus ik zet mijn camper neer en ga te voet verder om het dorpje en de river te ontdekken.

De prachtige kleuren van de rivier in Valle Verzasca
De prachtige kleuren van de rivier in Valle Verzasca

Wat me direct opvalt is dat sommige woningen aan de overkant van de river liggen. Een weg daar naartoe is er niet en tot mijn verbazing gebruiken de bewoners een soort van kabelbaan met een houten plateau om van de ene naar de andere kant te komen.

Kabelbaan lift van de bewoners aan de overkant | Ponta Verzasca
Kabelbaan lift van de bewoners aan de overkant | Ponta Verzasca

Het dorpje zelf stelt niet zo heel veel voor. Er staat een kerkje, er zijn twee restaurants en er staan pakweg 20 huizen. Maar dat maakt het juist zo mooi! Het is vrijwel alleen maar natuur en de gelukkige bewoners alhier genieten daar zichtbaar elke dag van. Ze bouwen hun huizen niet voor niets zo dicht bij de rivier.

De lokale kerk en het restaurant
De lokale kerk en het restaurant
De bewoners bouwen hun huizen zo dicht mogelijk aan de rivier
De bewoners bouwen hun huizen zo dicht mogelijk aan de rivier

Dan is er nog de stenen loopbrug die de Verzasca rivier oversteekt. De brug heet de Ponte dei Salti en in ruim 400 jaar oud. De brug is slechts 1,5 meter breed en de verhoging aan de zijkanten is maar een centimeter of 40. Wanneer je dus tegenliggers hebt op de brug, dien je erg voorzichtig te zijn. Als je elkaar per ongeluk aanstoot kan je zomaar onderin het water belanden. Voorzichtigheid is gewenst dus, zeker met kinderen.

De brug: Ponte dei Salti
De brug: Ponte dei Salti

Het kraakheldere water en de emerald groene kleur maakt elke foto waanzinnig mooi. De zon is inmiddels verdwenen en ik kan me niet voorstellen hoe mooi het hier zou zijn wanneer de zon goed schijnt.

Een plek om te overnachten met de camper

Na wat rond gewandeld te hebben besluit ik om op zoek te gaan naar een plek om te overnachten. Ik reed verder de vallei in omdat ik wist dat er een camper-parkeerplaats was waar je voor een euro of 10 kunt overnachten.

Ik parkeer de camper en trakteer mijzelf op een heerlijk biertje. Ondertussen vul ik de watertank van de camper en kort daarna besluit ik vroeg de deuren te sluiten. Het is immers nog april en wanneer de avond valt, vriest het al snel.

Tip: Deze camperplaats staat niet op Google Maps, ik vond het via Park4Night. Er is een kraan voor drinkwater, er is een WC en er zijn afvalbakken beschikbaar. Betalen doe je gewoon via een automaat. Het is super basic maar omdat je redelijk ver van de bewoonde wereld verwijderd bent, is dit een prima plek om te overnachten. De exacte Google Maps locatie vind je hier. Gewoon erheen rijden en dan zie je het vanzelf.

De volgende ochtend staat Locarno op het programma, het Italiaans-getinte stadje in Zwitserland aan het Locarno meer. Je leest er alles over in de volgende blog!

Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Praktische auto en camper tips uit de praktijk
Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Wat te doen in Lauterbrunnen en Interlaken
Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Bucketlist !!! Helicoptervlucht Lauterbrunnen

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travel 3+ months per year, 10 years in a row
– 10 months USA & Canada in 2022
– Bucketlist Destination: Antarctica
– Best Beaches: Philippines
– Best Food: Thailand
– Best Wildlife: Uganda
– Best City: Singapore
– Best roadtrip: Croatia

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

1 comment

Translate »
Copy link