WERELDREIZIGERS.NL
roadtrip door zwitserland tips
Home » Europa » Zwitserland » Roadtrip Zwitserland | Praktische auto en camper tips uit de praktijk

Roadtrip Zwitserland | Praktische auto en camper tips uit de praktijk

Ik maakte in April dit jaar met mijn 4×4 camper een roadtrip door Zwitserland en ik hoop dat ik met deze tips mensen kan helpen om ook veilig daar te arriveren en weer veilig thuis te komen. Wie namelijk door Zwitserland reist met de auto, camperbus of camper kan maar beter goed voorbereid zijn. Met uitzondering van de zomermaanden kun je hier nogal eens voor verrassingen komen te staan, zowel op de weg als in de natuur. In dit artikel geef ik daarom simpele maar effectieve en praktische tips ter voorbereiding van een roadtrip door Zwitserland. Doe er je voordeel mee!

1. Zorg voor winterbanden en sneeuwkettingen

Om maar met de deur in huis te vallen, één van de belangrijkste tips die ik kan geven voor een roadtrip door Zwitserland is iedereen stellig aanraden om in ieder geval met goede all-terrain en/of winterbanden te rijden. Ja, óók in de zomer! Je weet namelijk nooit wat het weer doet op drie kilometer hoogte. Ga niet proberen om de elementen te trotseren met je zomerbandjes, of met winterbanden die al bijna aan vervanging toe zijn. De wegen in Zwitserland zijn goed maar kunnen in hoge gebieden verraderlijk zijn.

Sneeuwkettingen kunnen tijdens je roadtrip door Zwitserland altijd van pas komen
Sneeuwkettingen kunnen tijdens je roadtrip door Zwitserland altijd van pas komen

Sneeuwkettingen

Daarnaast is het absoluut verstandig om in de koude maanden te zorgen dat je sneeuwkettingen bij je hebt. Het weer in Zwitserland is moeilijk te voorspellen en meermaals ging ik aan de ene kant van de berg zonnig een tunnel in en kwam ik aan de andere kant in een zware sneeuw of regenbui terecht. Ook werd ik vaak ’s ochtends wakker en had het ’s nachts flink gesneeuwd, dus wees gewaarschuwd.

Daarnaast zal je soms ook bepaalde bergpassen tegen komen die nog volledig met sneeuw bedekt zijn omdat daar geen sneeuwschuivers komen.

Soms zijn wegen nog besneeuwd in Zwitserland, ook in de lente en herfst
Soms zijn wegen nog besneeuwd in Zwitserland, ook in de lente en herfst

Om ervoor te zorgen dat je portemonnee geen flinke deuk hoeft te incasseren onderweg, kun je het beste alvast vóór vertrek in Nederland sneeuwkettingen kopen. In Zwitserland is namelijk alles duurder!

Alsmaar veranderende weersomstandigheden

Om je een idee te geven van de alsmaar veranderende weersomstandigheden in Zwitserland heb ik een korte video gemaakt. Ik reed op één middag in de zon, sneeuw en mist. De beelden zijn gemaakt in April, maar enkele jaren eerder had ik vrijwel hetzelfde in September, aan het einde van de zomer. Ik heb ook een stuk over volledig besneeuwde wegen gereden maar helaas heb ik daar geen video van gemaakt. Wel zijn daar in dit artikel enkele foto’s van te zien.

2. Snelheidsboetes in Zwitserland

Je hebt tijdens je roadtrip door Zwitserland waarschijnlijk geen haast, maar toch wil ik deze tip even extra onder de aandacht brengen. In Zwitserland liggen de boetes in vergelijking met Nederland namelijk een stuk hoger. Hier in Nederland neemt men dus vaak nogal wat risico omdat je er meestal mee wegkomt, en de boetes relatief gezien meevallen.

In Zwitserland is dat wel anders. En je zult snelheidsovertredingen die je in Zwitserland maakt en waarvoor je niet bent aangehouden, wel gewoon via de post in Nederland ontvangen. De kosten hiervoor zijn niet mals, en wie meer dan 25 kilometer per uur te hard rijdt riskeert zelfs een inkomensafhankelijke boete.

Onlangs kreeg een Zwitserse vrouw nog een boete van 175.000 euro (189.550 frank) (bron) omdat ze met 93 kilometer per uur veel te hard door een Zwitsers dorpje reed met haar Range Rover. Ze mocht daar 50, en reed dus 43 kilometer per uur te hard. De boete van 175.000 euro werd opgelegd aan de hand van haar inkomen (ze was miljonair). Het moge duidelijk zijn dat het flink in de papieren kan lopen als je even niet oplet, ook als je geen miljonair bent.

Binnen de bebouwde kom 30/50/60 wegen

 • Overschrijding t/m 5 km/h: vanaf CHF 40.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: vanaf CHF 120.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: vanaf CHF 250.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: vanaf CHF 400.
 • Overschrijding van 21 t/m 24 km/h: vanaf CHF 600.
 • Overschrijding vanaf 25 km/h: inkomensafhankelijke boete.

Buiten de bebouwde kom en autowegen

 • Overschrijding t/m 5 km/h: vanaf CHF 40.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: vanaf CHF 100.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: vanaf CHF 160.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: vanaf CHF 240.
 • Overschrijding van 21 t/m 25 km/h: vanaf CHF 400.
 • Overschrijding van 26 t/m 29 km/h: vanaf CHF 600.
 • Overschrijding vanaf 30 km/h: inkomensafhankelijke boete.

Autosnelwegen

 • Overschrijding t/m 5 km/h: vanaf CHF 20.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: vanaf CHF 60.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: vanaf CHF 120.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: vanaf CHF 180.
 • Overschrijding van 21 t/m 25 km/h: vanaf CHF 260.
 • Overschrijding van 26 t/m 30 km/h: vanaf CHF 400.
 • Overschrijding van 31 t/m 34 km/h: vanaf CHF 600.
 • Overschrijding vanaf 35 km/h: inkomensafhankelijke boete.

3. Geopende of gesloten bergpassen

Een andere belangrijke roadtrip tip voor Zwitserland is het in de gaten houden en op de hoogte zijn van wegafsluitingen. Ik stond meer dan eens plotseling voor een gesloten slagboom omdat een bepaalde weg volledig was afgesloten door hevige sneeuwval. Dit kan gebeuren in Zwitserland en als je pech hebt zal je vele kilometers om moeten rijden om alsnog op je bestemming te komen.

Roadtrip tip voor Zwitserland: zorg voor goede all terrein en/of winterbanden
Roadtrip tip voor Zwitserland: zorg voor goede all terrein en/of winterbanden

Houdt altijd rekening met sneeuw

Daarnaast is het goed om te weten dat in de winter veel wegen en passen bij voorbaat al gesloten zijn. De rijomstandigheden kunnen verraderlijk zijn op passen die open blijven, zoals de Simplon-, Brünig- en Julierpas. Verwacht sneeuw op de weg, óók in de lente en herfst. Zelfs in de zomermaanden kan op sommige bergpassen nog sneeuw vallen.

De Zwitserse overheid raadt je daarom aan om in plaats van met de auto met de trein te reizen naar moeilijk bereikbare gebieden. In sommige gevallen zijn er tunnels die open blijven, of autotreinen.

Bergpassen kunnen daarnaast ook tijdelijk sluiten bij zwaar weer. Dit kan op elk moment en op elke plaats gebeuren, ook voor passen die normaal het hele jaar open zijn.

Eén van de vele prachtige bergpassen die ik gereden heb. Hoogte: 2700 meter
Eén van de vele prachtige bergpassen die ik gereden heb. Hoogte: 2700 meter

Openingsseizoen bergpassen

Hieronder vindt je een lijst met populaire passen en hun algemene openingsseizoen. Let op: deze kunnen dus afwijken. Voor de meest recente informatie over welke wegen geopend of gesloten zijn, kijk je op deze website.

 • Albulapas in Graubünden (mei tot oktober/november)
 • Flüelapas in Graubünden (mei tot december)
 • Furkapas in Wallis (juni tot oktober)
 • Gotthardpas in Centraal Zwitserland (juni tot november)
 • Grand-Saint-Bernardpas in Wallis (mei tot oktober)
 • Grimselpas in het Berner Oberland (mei tot oktober)
 • Julierpas in Graubünden (het hele jaar door)
 • Klausenpas in Centraal-Zwitserland (mei tot oktober)
 • Nufenenpas in Wallis (juni tot oktober)
 • Oberalppas in Graubünden (mei tot november)
 • Ofenpas in Graubünden (het hele jaar door)
 • San Bernardinopas in Graubünden (mei tot oktober)
 • Simplonpas in Wallis (het hele jaar door)
 • Sustenpas in het Berner Oberland (juni tot oktober)

4. Slecht weer? Te veel sneeuw? Pak de trein!

Zwitserland heeft een uitstekend netwerk van treinen en ander openbaar vervoer. Het is een veilig, mooi en milieuvriendelijk alternatief voor reizen met de auto. Kijk hier voor alle details.

Treinstation kleine-Scheidegg, Zwitserland
Treinstation kleine-Scheidegg, Zwitserland

Roadtrip tip: Veel plaatsen zijn niet met de auto te bereiken, ofwel omdat er geen auto’s zijn, ofwel omdat er geen weg is. Met een Swiss Half Fare Card kun je dus geld besparen op de kaartjes voor treinen en kabelbanen en op plaatsen komen die met de auto niet bereikbaar zijn. Ook krijg je met deze pas korting op boottickets voor de Zwitserse meren.

5. Download Park4Night en iOverlander

Ik gebruik voor het vinden van plekken om te overnachten met de camper doorgaans twéé apps: Park4Night en iOverlander. Ik gebruik deze Apps bij elke roadtrip nadat iemand anders mij deze getipt had. Zorg ervoor dat je beide Apps van tevoren op je telefoon hebt geïnstalleerd omdat deze je ontzettend zullen helpen om onderweg faciliteiten, campings en wildkampeerplekken te vinden!

Park4Night is geschikt voor camper rijders in alle soorten en maten. Het laat ontzettend veel parkeerplaatsen zien die geschikt zijn voor zelfs de grotere campers. Daarnaast vind je er ook bezienswaardigheden, camper faciliteiten zoals het vullen van water of het lozen van afvalwater, en natuurlijk campings.

iOverlander is anders en richt zich met name op 4×4 rijders, omdat veel van de plekken die je in deze app vindt gericht zijn op mensen met een terrein-waardige 4×4. iOverlander is vrijwel uitsluitend voor het vinden van kampeerplekken die vaak diep in afgelegen natuurgebieden liggen.

6. Neem zo veel mogelijk boodschappen mee

Natuurlijk kan een tip over kosten besparen niet ontbreken aan het lijstje met tips voor een roadtrip door Zwitserland. Het zal je vast niet verbazen, maar Zwitserland is voor Nederlandse begrippen duur. Ergens uit eten of wat drinken op een terras kan je zomaar twee keer zoveel kosten als in Nederland. Ook de boodschappen zijn prijzig, ongeveer 1,5x de prijs van wat je in Nederland betaald. Wil je dus kosten besparen? Stop dan je camper of auto vol met boodschappen uit Nederland, België of Duitsland! Daar rijdt je immers toch doorheen richting Zwitserland.

Calvé pindakaas, volkoren brood uit Nederland en echte Hollandse kaas

En zeg nou eerlijk, een pot echte Calvé pindakaas, ingevroren volkoren brood (als je een vriezer hebt) en echte Hollandse kaas onderweg, wie wil dat nou niet!?

7. Houdt rekening met hoge brandstofprijzen

Ik had van tevoren al wel verwacht dat de brandstofprijzen in Zwitserland hoger zouden liggen dan in Nederland. Maar wat ik niet had verwacht is dat de diesel zo ontzettend duur zou zijn. Diesel is in de meeste landen namelijk gemiddeld stukken goedkoper dan benzine. In Zwitserland ligt dit echter anders. Omdat diesel vervuilender is dan benzine, zitten er hogere belastingen op waardoor je extra veel betaald voor een liter diesel in verhouding tot benzine.

De wereldreizigers 4×4 camper tijdens de roadtrip door Zwitserland

Ik betaalde in April 2021 gemiddeld tussen de 1,80 en 2 euro per liter diesel. En met al die steile bergpassen verbruikte de camper ook een stuk meer dan gemiddeld. Ik stond bijna dagelijks aan de pomp! Je betaald meer per liter en verbruikt gemiddeld ook meer per kilometer. Dit kan aardig in de kosten lopen, dus houdt hier van tevoren rekening mee.

8. Vliegen met je drone? Check de regels

Tijdens je roadtrip door Zwitserland zal je geregeld op mooie plekken komen waar je met je drone foto’s kunt maken of kunt filmen. Als je een drone hebt, is dit het moment om hem de lucht in de laten. Zwitserland is erg fotogeniek en er mag op veel plekken gevlogen worden. Maak daar gebruik van! Ik maakte onderstaande video bij de Brienzersee en deze prachtige plek is geen uitzondering in Zwitserland. Op veel plekken in Zwitserland kun je dit soort geweldige panoramische uitzichten verwachten en de mooiste shots maken met je drone.

Er gelden natuurlijk wel regels voor drones in Zwitserland, dus zorg ervoor dat je deze regels in acht neemt. Om het makkelijker voor je te maken, heb ik de meest recente droneregels van Zwitserland aan de website toegevoegd in deze handige PDF die je ook op je telefoon of laptop kunt downloaden.

Tot slot

Dit waren de praktische tips ter voorbereiding aan een roadtrip door Zwitserland. Zit je na het lezen van deze tips nog met vragen of heb je een opmerking Laat dan even een reactie achter.

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

4 comments

 • Hi Berthie,

  Ik denk dat het wel moet lukken. Mogelijk zal je op 1 of 2 plekken moeilijk in één keer kunnen draaien in de haarspeldbochten maar de rest is goed te doen. Ik vond het met onze camper (6,5 meter) nog gemakkelijk in ieder geval.

 • Dag, wij hebben een camper van 8,5 meter, kunnen we daarmee over de Klausenpass, of raad je dat af. We gaan daar in juni naar toe.

 • Hey Arnold, dankjewel! Zit veel tijd en energie in, maar ik doe het met plezier.

  De intro heb ik gemaakt met CyberLink Powerdirector (27 euro per jaar geloof ik). De bolletjes die je ziet en de naam van de plek, de https://www.wereldreizigers.nl en de streep ertussen is een ‘standaard titel’ effect wat in het programma zit. Daartussen heb ik het logo gepast en deze eerst zwart wit gemaakt. Dan is het een kwestie van precies goed zetten op de tijdlijn, zodat het mooi samen loopt.

  Heb je al iets van een logo? Dan zou ik het eventueel voor je kunnen maken.

  Aangenaam kennis te maken, en ben heel benieuwd naar je camper!

 • Hi Chris,

  Wat een hoop info en een mooie site heb jij, ben er jaloers op!
  Wat ik graag wil weten is hoe jij het intro van je video maakt, vooral zo mooi logo!
  Zou er ook een willen van mij zelf, iets in die Trent lijkt mij wel iets!

  Trouwens ik ben Arnold uit Rotterdam en reis ook veel, heb (nog) geen 4×4 maar wel een leuke camper!

Translate »
Copy link