Wereldreizigers.nl
Home » Gesponsord » Avontuurlijk reizen? Niet zonder reparatiekit!

Avontuurlijk reizen? Niet zonder reparatiekit!

Eindelijk! We hebben er lang op moeten wachten. Nu de pandemie grotendeels voorbij lijkt, openen veel landen weer hun grenzen. Dit is de tijd om vakantieplannen te maken zodat we eindelijk weer kunnen doen waar we zo van genieten: over de wereld reizen, culturen ontdekken en gewoon écht leven. Of je nu een ervaren backpacker en wereldreiziger bent of je begint nu met het realiseren van je droom, één ding geldt voor iedereen: een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar zelfs een cruciale voorwaarde om verantwoord en gezond te kunnen backpacken.

Gezond backpacken – het is in je eigen belang

Als backpacker sta je voor een uitdaging. Je wilt niet te veel meenemen, want hoe lichter je rugzak, hoe minder kilo’s je hoeft mee te torsen. Maar je wilt ook niet meemaken dat je het hoognodige niet bij je hebt.

Het klinkt als een open deur, maar verdiep je in de gezondheidssituatie van het land waarheen je wilt reizen. Zorg dat je vaccinaties en malariaprofylaxe op orde zijn en laat je daarbij goed voorlichten door je huisarts, specialist of de GGD. Neem een EHBO-kit mee, waar het hoognodige in zit, voor die situaties waar een apotheek of arts niet in de buurt is. Denk daarbij aan:

 • voldoende pleisters
 • ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld jodium
 • steriel gaas
 • hechttape
 • pijnstillers
 • muggenwerend middel
 • crème tegen insectenbeten

Een EHBO-tasje hoeft niet veel plaats in te nemen en ook geen groot gewicht te hebben.

Reparatiespullen voor je rugzak en andere benodigdheden

Je zult het maar meemaken. Door een ongelukje ontstaat er een scheur in je rugzak, of één van de draagbanden schiet los. Of je tent blijkt beschadigd te zijn, zodat je niet meer beschut bent tegen regenbuien. Met goede en voldoende reparatiespullen kun je veel problemen te lijf. In je rugzak moet je altijd het alom bekende zakmes hebben, of nog beter, een multi-tool dat je werkelijk overal voor kunt inzetten. Wat heb je verder nodig?

 • Naald en draad: of je het nu gebruikt om kleding, tentdoek of je rugzak te repareren, je kunt niet zonder. Neem voor de zekerheid de sterkst mogelijke garen mee en naalden van zeer goede kwaliteit. Als de banden van je rugzak losschieten, moet je naald immers door dik materiaal heen kunnen om succesvol te repareren. Onze tip: chirurgische hechtnaalden, gemaakt van chirurgisch staal.
 • Ducttape: ken je het verhaal achter dit wonderbaarlijke materiaal? Het werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om munitiekisten van het Amerikaanse leger mee te sealen. De soldaten vonden al snel nieuwe toepassingen voor deze beroemde watervaste tape. Scheuren in je tentdoek of je rugzak kun je er provisorisch mee dichtmaken, zodat je in elk geval door kunt tot je volgende rustplaats.
 • Plakstrips: bijzonder handig om scheuren in je tentzeil mee dicht te maken en onontbeerlijk als je luchtbed lek raakt.
 • Gevlochten touw: een rol touw, het liefst parachutekoord, gebruik je in meer situaties dan je misschien zou denken.
 • Een tube universele lijm: een kleine tube alleslijm komt beslist van pas als bijvoorbeeld de zool van je bergschoenen deels loslaat. Kies een lijmsoort die binnen de kortst mogelijke tijd rubberen zolen kan plakken en je kunt in elk geval verder tot je bij de dichtstbijzijnde schoenmaker bent.
 • Tie-wraps: ze nemen nauwelijks plek in, maar als je ze nodig hebt, ben je blij dat ze in je bagage zitten. Een afgebroken ritssluiting? Met een tie-wrap ben je even uit de brand.

Gezond en verantwoord backpacken

Wie nog nooit de uitdaging van backpacken is aangegaan, kan door lijstjes zoals hierboven wel eens de moed verliezen. In de praktijk valt alles reuze mee. Het overgrote deel zul je niet nodig hebben, maar je kunt er maar beter niet om verlegen zitten. Gebruik je creativiteit en je gezond verstand en je vakantie wordt iets om nog jaren op terug te kijken. Nu de wereld weer langzaamaan opengaat, is dít de tijd om je kans te grijpen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link